تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 15 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):در عمل مؤمن يقين ديده مى شود و در عمل منافق شك.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1804730820




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- «کشتی اروپا» در برابر «کوه یخ یونان» – محمدرضا عرفانیان*


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: «کشتی اروپا» در برابر «کوه یخ یونان» – محمدرضا عرفانیان* تهران- ایرنا- امواج بحران اقتصادی که از یک دهه پیش در جهان آغاز شده هر از گاهی سواحل برخی کشورهای اروپایی را در هم می کوبد و اینک به نظر می رسد «کشتی اتحادیه اروپا» در برابر «کوه یخ یونان» قرار گرفته که در صورت برخورد می تواند هم آتن و هم بروکسل را غرق کند.


کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای رسیدن به یک تشکل سیاسی و اقتصادی طی بیش از نیم قرن گذشته دشواریهای بسیاری را پشت سرنهاده اند، ولی اینک این اتحادیه بیش از هر زمان دیگری با خطر فروپاشی مواجه است.
اولین گام عملی در جهت تشکیل اتحادیه اروپا در سال 1950 میلادی برداشته شد.
در این سال فرانسه و آلمان با امضای قراردادی صنایع زغال سنگ و فولاد دو کشور را ادغام کردند. یک سال بعد در آوریل سال 1951 میلادی کشورهای هلند، بلژیک، لوگزامبورگ و ایتالیا به این پیمان پیوستند و اتحادیه صنایع و معادن موسوم به «مونتان یونیون» شکل گرفت. پس از گذشت شش سال از زمان تشکیل اتحادیه «مونتان یونیون» این پیمان به «اتحادیه اقتصادی اروپا» تغییر نام داد.
انگلیس، ایرلند و دانمارک در سال 1969 میلادی به بازار مشترک اروپا پیوستند و یونان، پرتغال و اسپانیا نیز در دهه 80 میلادی به این تشکل محلق شدند.
با امضای پیمان ماستریخت در سال 1991 میلادی «بازار مشترک اروپا» به «اتحادیه اروپا» تبدیل شد و در سال 1995 میلادی کشورهای سوئد، فنلاند و اتریش به عنوان اعضای جدید به آن ملحق شدند. در سال 2002 میلادی نیز پس از نزدیک به نیم قرن تلاش مستمر 12 کشور عضو اتحادیه اروپا با انتخاب «یورو» به واحد پولی مشترکی رسیدند.
گرچه به نظر می رسید با تشکیل واحد پولی مشترک، «اتحادیه اروپا» به عنوان یک تشکل سیاسی-اقتصادی به استحکام و انسجام بیشتری رسیده باشد، ولی ناهمگونی اقتصادی کشورهای عضو اتحادیه اروپا موجب شد واحد پولی مشترک به «پاشنه آشیل» این اتحادیه تبدیل شود.
در یک دهه گذشته برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا نظیر پرتغال ، اسپانیا و یونان درگیر مشکلات اقتصادی فزاینده ای شده اند که این مشکلات به خاطر واحد پولی مشترک ، تمامی اتحادیه اروپا را درگیر کرده است و یونان در این میان به منزله یک «گره کور» بر گریبان بروکسل سنگینی می کند.
در این میان برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا به منظور حفظ سطح اقتصادی خود ناگزیر شده اند از این اتحادیه وام بگیرند ولی به خاطر رکود و شرایط نابسامان مالی، نمی توانند بدهی های خود را پرداخت کنند و این معضل از سال 2009 میلادی در سطح گسترده ای آشکار شده است.
یونان در دسامبر 2009 میلادی اعلام کرد که میزان بدهی این کشور به سیصد میلیارد یورو رسیده است . از سوی دیگر اتحادیه اروپا در سال 2010 کسری بودجه یونان را 13 درصد اعلام کرد و این در حالی بود که پیش از این آتن کسری بودجه خود را کمتر از چهار درصد اعلام کرده بود .
پس از این دوره هزینه های استقراض یونان به بالاترین سطح خود رسید. اتحادیه اروپا اعلام کرد که پس از بازبینی حساب های یونان مشخص شد بدهی های این کشور بیشتر از مقداری است که تصور می شد. رقمی نزدیک به 14درصد تولید ناخالص داخلی این کشور. یعنی بدهی یونان از سیصد میلیارد یورو نیز فراتر رفته بود.
در این شرایط دولت های وقت در آتن به منظور تامین هزینه های کشور پذیرفتند در ازای دریافت وام از اتحادیه اروپا ، اصلاحات اقتصادی بنیادین و کاهش شدید هزینه ها را در دستور کار خود قرار دهند؛ اما تدابیر ریاضتی به کار گرفته شده نرخ رشد اقتصادی را کاهش و به بیکاری عمده در این کشور دامن زد.
ادامه سیاست ریاضت اقتصادی در پنج سال گذشته وکاهش هزینه های دولت در یونان باعث شد که بیش از یک میلیون و 400 هزار نفر بیکار و حدود 250 هزار شرکت ورشکسته شوند و اکثریت مردم این کشور با مشکلات معیشتی جدی روبرو گردیدند.
این روند، نارضایتی عمومی در یونان را به همراه داشت و نظام سیاسی درآتن بشدت تحت فشار قرار گرفت.
در واکنش به نارضایتی گسترده مردم ، دولت چپ گرای ائتلافی حزب «سی ریزا» به رهبری «الکسیس سیپراس» ، قبل و بعد از برگزاری انتخابات عمومی که پنجم بهمن ماه 1393 شمسی در این کشور برگزار شد اعلام کرد، ادامه سیاست ریاضت اقتصادی باعث نابودی اقتصاد کشور شده و مردم را به سوی فقربی سابقه سوق داده واین دولت هرگز به اجرای سیاست ریاضت اقتصادی که خواسته اتحادیه اروپا و وام دهندگان خارجی است، تن درنخواهد داد.
از نقطه نظر کارشناسان این وعده ها به معنی افزایش هزینه های دولت و به تبع آن افزایش میزان بدهی های این کشور است و قطعا دولت آتن نه منابع لازم برای تامین آن را داشته و دارد و نه اتحادیه اروپا حاضر است به سادگی ، وام در اختیار یونان قرار دهد.
از سوی دیگر «تروئیکا» متشکل از اتحادیه اروپا، صندوق بین المللی پول و بانک مرکزی اروپا اعلام کرده است آتن پیش از دریافت هر مبلغ جدیدی، باید اجرای تدابیر ریاضتی را بپذیرد.
این وضعیت مشکل بغرنجی را از یک سو برای آتن و از سوی دیگر برای بروکسل ایجاد کرده است. عمده درآمد یونان از صنعت گردشگری و ناوگان بزرگ تجاری این کشور است. آتن هرساله از صنعت گردشگری حدود 34 میلیارد یورو درآمد کسب می کند که 15 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل می دهد. صنعت گردشگری برای 16 درصد جمعیت فعال این کشور اشتغال ایجاد می کند. سایر منابع درامدی یونان نظیر حمل و نقل دریایی این کشور و یا محصولات کشاورزی و صنایع غذایی آن نیز ظرفیت بازپرداخت بدهی هنگفت این کشور را ندارد. بنابراین بیشتر از دوسناریو برای آینده یونان محتمل نیست.
در سناریوی اول دولت «الکسیس سیپراس» به رغم وعده های قبلی خود ناگزیر خواهد شد تسلیم طرحهای ریاضتی اتحادیه اروپا شود که در ان صورت بر حجم بیکاران و میزان نارضایتی این کشور افزوده خواهد شد که قطعا در این حالت فضای سیاسی یونان بشدت متشنج و شاید غیرقابل کنترل شود. اجرای این سناریو همچنین به منزله ورشکستگی سیاسی حزب چپگرای «سی ریزا» است.
در سناریوی دوم یونان ناگزیر می شود از اتحادیه اروپا خارج شود تا بار اقتصادی خود را به تنهایی به دوش بکشد. خروج یونان از اتحادیه اروپا به منزله شکست و اضمحلال واحد پولی «یورو» است. این رویداد به منزله ایجاد شکاف در اتحادیه اروپا است که می تواند مقدمه ناکامی های دیگری برای این اتحادیه باشد.
سخن آخر اینکه کشتی اتحادیه اروپا در برابر کوه یخ بزرگی به نام یونان قرار گرفته که یا باید بتواند آن را دور بزند و یا در صورت برخورد با آن باید نظاره گر غرق شدن و فروپاشی خود باشد.
* کارشناس حوزه اروپا در ایرنا



15/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن