واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
ردپاي محصولات قاچاق در برخی عطاريها
امروزه در جامعه شاهد افزايش استقبال عمومي از محصولات گياهي و مراجعه به عطاريها هستيم. با وجود اين، اجناس اين مغازهها فقط به محصولات گياهي محدود نميشوند بلكه انواع محصولات غيرگياهي و شيميايي به آساني در دسترس است.
روز نو : امروزه در جامعه شاهد افزايش استقبال عمومي از محصولات گياهي و مراجعه به عطاريها هستيم. با وجود اين، اجناس اين مغازهها فقط به محصولات گياهي محدود نميشوند بلكه انواع محصولات غيرگياهي و شيميايي به آساني در دسترس است.
به گزارش روزنو، چند سالي است اخبار گوناگون مبني بر وجود برخي داروهاي تقلبي در برخی از اين مراكز به گوش ميرسد كه در برخي موارد باعث بروز صدمات جبرانناپذير و حتي مرگ افراد ميشود اين درحالي است كه در هر خيابان تعدادي از مغازههاي عطاري به چشم ميخورد كه نشاندهنده فعاليت افراد زيادي در اين صنف است. آيا همه كساني كه در اين فروشگاهها فعاليت ميكنند از تخصص ويژه برخوردار هستند؟ آيا هر مشتري با مراجعه به اين فروشگاهها ميتواند از مشاوره اين افراد استفاده كند؟ آيا محصولات موجود از استاندارد و ايمني كافي برخوردار هستند؟
چندي پيش رئيس صنف عطاران كشور درباره نحوه مجوز دادن به عطاريها گفت: ما طبق قانون نظام صنفي، پروانه كسب براي افراد صادر ميكنيم. عليرضا رضاييقهرودي افزود: مالكيت فرد متقاضي، استعلام از وزارت بهداشت در رابطه با بهداشت شخصي و بهداشت محيط از جمله مواردي است كه براي دادن پروانه كسب مورد بررسي قرار ميگيرد. او با بيان اينكه آمار داده شده درباره تعداد عطاريهاي فعال در تهران غلط است، تاكيد كرد: بالاترين آماري كه بازرسان نسبت به عطاريهاي بدون مجوز در تهران گزارش دادهاند حدود هزار مورد است كه به دنبال پلمب واحدهاي بدون مجوز هستيم. رئيس صنف عطاران كشور در پاسخ به چگونگي نظارت بر عطاريهايي كه غيرقانوني دارو تجويز ميكنند، گفت: به عطاريها دستور دادهايم و از آنها تعهد محضري گرفتهايم كه نبايد به هيچ عنواني دارو تجويز كنند و فقط بايد گياهان دارويي بفروشند. او در زمينه نظارت بر كيفيت داروهاي گياهي و شرايط نگهداري آنها عنوان كرد: متاسفانه مجوز ورود به انبارهاي عطاران را نداريم و در يك سال اخير به دنبال پلمب كردن عطاريهاي بدون مجوز هستيم. رضاييقهرودي خاطرنشان كرد: نظارت بر قيمت برعهده اين اتحاديه نيست و تمام اين موضوعات بر عهده سازمان حمايت از مصرفكنندگان و توليدكنندگان است.
نسخهپيچان داروفروش
در برخي عطاريها شاهد عرضه محصولاتي هستيم كه هماكنون در ماهواره به راحتي تبليغ ميشود. در برخي مواقع نيز شاهد صدمات جدي به افراد و حتي فوت برخي از مصرفكنندگان اين محصولات بودهايم. واقعيت اين است كه بسياري از داروهاي گياهي ميتوانند همان عوارضي را داشته باشند كه داروهاي شيميايي دارند. اكنون تقريبا همه ميدانند كه استفاده نادرست از يك قرص يا كپسول ميتواند به صدمات ويژه و گاه به مرگ افراد منجر شود. بر همين اساس است كه داروخانهها حق ندارند بدون نسخه دارو بفروشند و تنها چند قرص و داروي خاص و كمضرر وجود دارد كه بدون نسخه عرضه ميشود اما اين مساله درباره عطاريها وجود ندارد؛ صاحبان برخی عطاريها خود نسخه ميپيچند و خود دارو ميفروشند.
وجود برخی کالاهای قاچاق
عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس درباره فعاليت عطاريها در كشور به آرمان ميگويد: برخی کالاهای قاچاق در کشور وجود دارد و عرضه محصولات قاچاق نیازمند نظارت جدیتر است. محمد حسين قرباني ميافزايد: وقتي مبلغ 60 ميليارد دلار از انواع محصولات از جمله خودرو، لوازم آرايش، آجيل، فرش و گليم و... به شكل قاچاق وارد كشور ميشود به نسبت بايد توقع بروز اين آشفته بازار را هم داشت. او تاكيد ميكند: تا وقتي مشکل قاچاق در كشور مديريت نشود بروز مشكلات گوناگون در حوزه سلامت كاملا محسوس است. به گفته اين عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس در اصل با شناسايي سرمنشا مشكلات ميتوان آنها را شناسايي و براي كاهش نارساييها برنامهريزي كرد. قرباني در پاسخ به سوالي مبني بر وجود انواع وسايل و داروهاي گوناگون در عطاريها كه بسياري از آنها هم تاثيرات سوء بر بدن داشته يا در مواردی باعث بروز مشكلات عديده در فردمیشود ، تصريح ميكند: براي كاهش مسائل موجود در اين امر بايد نهادهاي ذيربط مشكل قاچاق را مديريت كرده و در گام دوم نظارت را در اين مراكز افزايش دهند. به گفته اين عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس در واقع مقصر واقعي خودمان هستيم، وقتي در همايشها و محافل گوناگون شعار سلامت غذايي را سر ميدهيم اما به شناسنامه محصولات توجه نميشود شرايط همين است. او تاكيد ميكند: این شرایط نشان از عدم فعاليت موثر حوزه نظارتي در سازمان غذا و دارو و فعاليت وزارت بهداشت و درمان در اين زمينه است كه اگر اين سازمانها وظايفشان را به نحو بهتری انجام دهند وضعيت به اين ترتيب نخواهد بود. اين نماينده مجلس گفت: در برخي از محصولات عطاريها شاهد وجود موادمخدر ازجمله شيشه و شاهدانه هستيم.
علمي به نام طب سنتي
در دولتهاي نهم و دهم مرضيه وحيددستجردي وزير بهداشت وقت در زمينه توجه به دانش گياه درماني و طب سنتي اقدامات گوناگوني از جمله تشكيل رشته تحصيلي در دانشگاهي در اين زمينه و جذب دانشجو انجام داد. اميد ميرفت كه اين فعاليت باعث سامان يافتن وضعيت عطاريها شود. تعداد عطاريهاي فعال كشور بين ۱۳ تا ۱۴هزار واحد است. برخی از صاحبان عطاريها تخصص اندکی نسبت به حرفه خود دارند و همين ناآگاهي و نبود دانش کافی باعث شده كه براي مشتريان خود مشكلاتی را ايجاد كنند. يك پزشك گياهي به «آرمان» ميگويد: هماكنون فقط چهار هزار و ۵۰۰عطاري پروانه فعاليت دارند و بقيه بدون پروانه و به تعبيري غيرمجاز مشغول به كار هستند. او تاكيد ميكند: افراد فعال در عطاریها به شكل موروثي اين شغل را ادامه ميدهند و برخي ديگر نيز به طور تجربي دست به راهاندازي اين كسبوكار زدهاند. كيايي تاكيد ميكند: بايد از سوي صنف عطاران يا ديگر نهادهاي ذيربط براي اين افراد برنامههاي آموزشي در نظر گرفته شود تا آنها به شكل تخصصي به فعاليت پرداخته و به نسبت بتوانند همگان را با علم و آگاهي راهنمايي كنند.
منبع: آرمان
تاریخ انتشار: ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰:۳۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]