تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 28 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):نماز در اول وقت خشنودى خداوند، ميان وقت رحمت خداوند و پايان وقت عفو خداوند است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842010929




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- زندگی میان دو رنج


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: همگام با سختی های زندگی عشایر کوچروی بختیاری زندگی میان دو رنج شهرکرد- ایرنا- مختصات جغرافیایی "زیست کوچ قوم بختیاری" از کناره های خلیج فارس در خوزستان تا فیروزان فارس و دامنه های الشتر کشیده است.


قوم بختیاری شاید به واسطه همین کوچ بزرگ است که در دل تاریخ همیشه زنده و پویاست و این مختصات، در ادوار تاریخی گاهی تا پای دامنه البرز و خراسان نیز دامن گسترده است.
کوچ در این مختصات، مردمانی می خواهد سترگ و ستبر و سختکوش، که از دل کوه ها به صخره های بُرنده بزنند و از پای صخره ها، دل به دل رود خروشان بدهند تا ایل را به سرانجامی خوش فرجام برسانند.
مختصات زیست کوچ بختیاری در جهان بی نظیر است از این رو که مسیر کوچ آنها براساس ایلراههایی ترسیم شده است که تعدادی از آنها به زمان باستان می رسد، مانند دژپارت در چهارمحال و بختیاری یا ایلراه های ایذه و مسجد سلیمان که گاهی قدمتی فراتاریخی دارد.
کوچ، آیینی"خودنهاد "است بر تارک تاریخ زندگی قوم بختیاری که به واسطه همین خودنهادی، آنان در اقتصادی خودکفا همیشه به واسطه کوچ روی پای خویش ایستاده اند.
بهار که می رسد و خشکسالی متداول گریبان خوزستان را می گیرد، ایل های قوم بختیاری چاره ای جز جلای درون وطنی ندارند و باید با ترک موقعیت ییلاقی خود، به سرزمین چهارمحال و بختیاری روانه شوند.
در بین ایل های قوم بختیاری که برون کوچ هستند، ییلاق و قشلاق به خوزستان و چهارمحال و بختیاری در دو فصل بهار و زمستان انجام می شود و رنج کوچ بهاری بدلیل طغیان احتمالی رودخانه ها در مسیر ایلراه ها، دوچندان است.
در مختصات زیست کوچ، عشایر بختیاری گله های گوسفند را از کناره های رودخانه کارون و شوشتر و رامهرمز تا اندیکا و مسجد سلیمان لالی و شیرین بهار(شینبا)و بلندیهای چلو تا دشت بهاری و دزفول حرکت می دهند تا به سکنای بهاری در چهارمحال و بختیاری برسند که کناره کارون، زاینده رود و دشت اردل، کوهرنگ و چغاخور، هم اکنون مهمترین زیستگاه های کوچ است.
زنان بختیاری پیشاپیش کوچ حرکت می کنند و گاهی ممکن است در کوچ بهاری ایل به دو قسمت شود که قسمتی از ایل زودتر و گروهی دیگر دیر به سرزمین ییلاقی و قشلاقی برسند.
عشایر بختیاری بر محور دامداری و کشاورزی در سال دوبار به صورت کوچ برون استانی و منطقه ای و کوچ درون استانی محل زندگی خود را تغییر می دهند و در ابتدای بهار از مناطق گرمسیری یا قشلاقی به طرف مناطق سردسیری و ییلاقی به کوچ می روند.
ایل های بزرگ بختیاری در مناطق چهارمحال و بختیاری، اصفهان، خوزستان و لرستان ساکن هستند و در این بین کوچ بزرگ و کوچ کوچک را انجام می دهند.
کوچ بزرگ همان ییلاق و قشلاق عشایر است و کوچ کوچک، کوچ درون منطقه ای است که عشایر برای یافتن چراگاه ها و مراتع مناسب دست به تغییر مکان خود می زنند.
در مسیر راه زنان، کودکان خود را سوار بر اسب و استر می کنند و از دره ها و پرتگاه های زاگرس مرکزی به مسافت250 کیلومتر برای رسیدن به مناطق خوش آب و هوا راه می پیمایند.
زمان کوچ را پیران ایلها، بر اساس تقویم نجومی تعیین می کنند و اگر"ماه در عقرب" باشد از جلوی مسیری که در آن ستاره ای نمایان باشد، عبور نمی کنند و زنان هنگامی که از ایل جدا می شوند و برای رفتن به قشلاق خود را آماده می کنند، نوای غمگنانه سر می دهند و "باوه رو" یا همان اشعار "برزگری" می خوانند.
هنگام کوچ چندین خانوار از یک ایل با هم کوچ می کنند تا بر مشکلات پیش روی خود غلبه کنند و این تعاون و همکاری بزرگ در ایل بختیاری، چشمگیر است.
کوچ بهاری عشایری بختیاری از خوزستان و مناطق گرمسیری به طرف چهارمحال و بختیاری انجام می شود که عده ای از مردان برای برداشت محصول یا فروش محصول در مناطق گرمسیری باقی می مانند و مابقی با بستن بار و بنه ایل و طایفه بر چارپایان، رهسپار سرزمین آبها و ابرها می شوند.
شواهد تاریخی نشان از باستانی بودن کوچ عشایری بختیاری دارد و در برخی از تحقیقات پژوهشگران داخلی و خارجی این کوچ را به 10 هزار سال پیش از میلاد حضرت مسیح(س) نسبت می دهند.
عشایر چهارمحال و بختیاری برای کوچ خود از پنج ایلراه اصلی عبور می کنند تا به چهارمحال و بختیاری برسند و بدلیل طغیان رود کارون در فصل بهار، گاهی دچار سختی های فراوان می شوند.
عشایر این استان از پنج طایفه بزرگ، 24 زیرطایفه، 32 تیره و دو هراز و 940 "تش" تشکیل شده اند.
اکنون جمعیت عشایری چهارمحال و بختیاری 132 هزار و 321 نفر در قالب 19 هزار و 561 خانوار است که دارای یک میلیون و500 هزار واحد دامی هستند.
به گزارش ایرنا، چهارمحال وبختیاری از نظر جمعیتی پس از استان فارس دومین جمعیت عشایری کشور را در اختیار دارد و دو ایل بزرگ"هفت لنگ" و "چهارلنگ"، مهمترین و اصلی ترین عشایر استان هستند.
مشکل کنونی عشایر بختیاری در مسیر کوچ، کاهش شدید مراتع و فقر گونه های مرتعی است که با خشکسالی های اخیر در خوزستان و چهارمحال و بختیاری، این فقر شدت یافته است.
بر اساس نظر کارشناسان منابع طبیعی کشور، تنها 8 درصد از مراتع کشور بالای50 درصد،25 درصد بین 25 تا 50 درصد و 67.7 درصد نیز بین پنج تا 25 درصد پوشش گیاهی دارد.
نظر کارشناسان این است که ورود دام مازاد و بیش از زمانبندی در مراتع، مهمترین عامل خشک شدن پوشش گیاهی مراتع است که با برنامه های جلوگیری از ورود دام مازاد و رعایت زمان مقرر، در سالهای گذشته 22 میلیون هکتار از مراتع کشور احیا شده است.
آنها براین عقیده اند که باید تعداد بهره بردار در سطح مرتع کاهش یابد و هم اکنون 81 میلیون دام سبک متعلق به 916 هزار دامدار، از مراتع کشور بهره مندند.
به گفته محققان،50 درصد از گوشت قرمز کشور از دامهای وابسته به مراتع تولید می شود و50 درصد علوفه مرتع را باید دامها استفاده کنند.
اما عشایر معتقدند یکی از مشکلات عشایر برون کوچ، دامداری بخشی از روستاییان است که دامهای خود را در این فصل روانه مراتع می کنند و مراتع تا زمان برگشت عشایر کوچرو از مناطق گرمسیری، فقیر می شود و دیگر چیزی برای دام عشایر کوچرو باقی نمی ماند.
معاون منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری می گوید:60درصد از مراتع استان از نظر پوشش گیاهی فقیر و خیلی فقیر است، که از این میزان 12 درصد از مراتع خیلی فقیر و 48 درصد فقیر است.
علی محمد محمدی افزود: 78 درصد از وسعت استان مرتع است که 37 درصد آن وضعیت متوسط و تنها 3درصد شرایط خوب دارد.
به گفته وی، میزان تعداد دام سه برابر ظرفیت مراتع موجود است و این باعث کاهش گونه های مرتعی و مراتع می شود.
به گزارش ایرنا، با این حالا کارشناسان معتقدند ورود دام زودتر از زمان قانونی به مراتع و چرای زودرس، مراتع، اراضی و منابع ملی استان را در معرض نابودی قرار داده در حالی که تقویم ورود دام عشایرکوچرو از خوزستان به چهارمحال و بختیاری، همه سال اول خرداد تعیین شده است.
کارشناسان بر این عقیده اند که به دلیل چرای زودرس دام در مراتع و اراضی ملی، منابع طبیعی استان در معرض تهدید قرار گرفته و در حال تخریب است.
زندگی عشایر بختیاری اکنون برای آنان میان دو رنج است، رنجی که فقیر شدن مراتع بدنبال دارد و دیگری دامهای برخی روستاییان که زمان تعلیف دام عشایر کوچرو را کاهش داده است.
گزارش از: محمود رییسی
6027/2097



15/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن