واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: ارسالی خوانندگان/ زیر سوال بردن یک فتوای فقهی در روزنامه رسالت به بهانه انتقاد از روحانی فرهنگ > مدیریت فرهنگی - رضا پورحیدر در یادداشت کوتاهی نوشته است:
روزنامه رسالت در سرمقاله خود که به بهانه نقد سخنان رئیس جمهور در باره امر به معروف ونهی از منکر نوشته است، تعریضی به یکی از فتاوای رهبرمعظم انقلاب دارد. در مطلب روزنامه رسالت یکشنبه 13 اردیبهشت آمده است:
زماني بود که جماعتي به قاعده «کلُّکم راع وَکلُّکم مَسؤولٌ عَن رَعيتِهِ» (منيه المريد، شهيد ثاني، ص.381) از کنار نا هنجاريهاي اجتماعي آسوده رد نميشدند و به سياق «وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَي الْخَيْرِ وَ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَ أُوْلَـئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ» (آل عمران/ 104)، گروهي تشکيل داده بودند که بعد متهم شدند به «خودسر»ي و از آنها پرسيده شد، که در حالي که کشور اسلامي پليس و نيروي انتظامي دارد، چرا دستهاي در امر به معروف و نهي از منکر از سطح تذکر زباني پيش تر بروند؟ خب؛ آن استدلال کم و بيش صحيح هم بود؛ آنها هم غلاف کردند و امروز نيز شرايط به نحوي شده است که جرائم مختلف در خيابان روي ميدهد، و مردم تنها از صحنهها فيلم تهيه ميکنند. و اغلب، وقتي پليس به صحنه ميرسد، که کار از کار گذشته است. بگذريم؛ آن استدلال کم و بيش صحيح هم بود، مشروط بر آن که وقتي مردم دست و پاي خود را از امر به معروف و نهي از منکر فرازباني جمع ميکردند، لااقل، پليس، «پاسبان»هاي محلي آمر به معروف و ناهي از منکر داشته باشد، که ندارد... لازم می دانم 2مسئله شرعی مندرج در استفتائات رهبرمعظم انقلاب را عینا از سایت دفتر معظم له نقل کنم: س 1054: بنا بر اینکه وظیفه مردم در امر به معروف و نهی از منکر در نظام جمهوری اسلامی، اکتفا به امر به معروف و نهی از منکر زبانی است و مراتب دیگر آن بر عهده مسئولین است، آیا این نظریه، حکم از طرف دولت است یا فتوا؟ ج: فتواى فقهى است.
س 1064: آیا وظیفه افراد در امر به معروف و نهی از منکر این است که فقط به امر به معروف و نهی از منکر زبانی اکتفا کنند؟ و اگر اکتفا به تذکر زبانی واجب باشد، این امر با آنچه در رسالههای عملیه بهخصوص تحریر الوسیله آمده است، منافات دارد، و اگر مراتب دیگرِ امر به معروف و نهی از منکر هم برای افراد در موارد لزوم جایز باشد، آیا در صورت نیاز میتوان همه مراتب مذکور در تحریر الوسیله را انجام داد؟
ج: با توجه به اينکه در زمان حاکميت و اقتدار حکومت اسلامى مىتوان مراتب ديگر امر به معروف و نهى از منکر را که بعد از مرحله امر و نهى زبانى هستند، به نيروهاى امنيتى داخلى (پليس) و قوه قضائيه واگذار کرد، بهخصوص در مواردى که براى جلوگيرى از ارتکاب معصيت چارهاى جز اعمال قدرت از طريق تصرّف در اموال کسى که فعل حرام انجام مىدهد يا تعزير و حبس او و مانند آن نيست، در چنين زمانى با حاکميت و اقتدار چنين حکومت اسلامى، واجب است مکلفين در امر به معروف و نهى از منکر به امر و نهى زبانى اکتفا کنند، و در صورت نياز به توسل به زور، موضوع را به مسئولين ذيربط در نيروى انتظامى و قوه قضائيه ارجاع دهند و اين منافاتى با فتاواى امام راحل(قدّس سرّه) در اين رابطه ندارد. ولى در زمان و مکانى که حاکميت و اقتدار با حکومت اسلامى نيست، بر مکلفين واجب است که در صورت وجود شرايط، جميع مراتب امر به معروف و نهى از منکر را با رعايت ترتيب آنها تا تحقق غرض انجام دهند. *** انتظار می رود منتقدان ، برای دستیابی به مطامع سیاسی خود، از هر وسیله ای - به ویژه دین و فقه و شریعت ا - استفاده ابزاری نکنند. 1717
کلید واژه ها: امر به معروف - نهی از منکر -
یکشنبه 13 اردیبهشت 1394 - 09:39:26
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]