واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دهلی بی دفاع در برابر زلزله /80 درصد ساختمان ها استاندارد نیستند دهلی نو- ایرنا- زمین لرزه 7.9 ریشتری نپال که در هند نیز قربانیان و خساراتی به جا گذاشت، زنگ خطر را در این کشور بابت آسیب پذیری بسیاری از شهرها از جمله دهلی نو در برابر وقوع زمین لرزه های شدید به صدا درآورده است.
به گزارش ایرنا، دهلی دومین کلانشهر بزرگ هند با بیش از 22 میلیون نفر جمعیت و با 500 سال قدمت که تاکنون 11 بار ویران و دوباره ساخته شده، در مقابل زمین لرزه بسیار آسیب پذیر است.
به گفته کارشناسان زمین شناسی هند، در صورتی که زمین لرزه ای به قدرت هفت و نه دهم ریشتر همانند نپال در دهلی نو رخ دهد، بیش از 80 درصد از ساختمان های پایتخت به طور کامل تخریب می شود.
ماهش تاندن، دبیر انجمن مهندسان ساختمانی هند با بیان اینکه ساختمان های این کشور به جای توجه به ضوابط ایمنی بیشتر بر زیباسازی استوار شده است، تصریح کرد: عملکرد دولت های پیشین در خصوص خطرات زمین لرزه و توجه به مقاوم سازی ساختمان ها جدی نبوده است.
وی افزود: مهندسان ساختمان بیشتر مسوول ایمنی ساختمان هستند نه زیباسازی آن ، در حالی که قوانین اصلاح شده ساختمان از سوی معماران تنظیم شده است که بیشتر بر زیبایی تمرکز دارند.
مقامات هند از چند سال پیش اقدام به مقاوم سازی ساختمان های دهلی کردند، اما این روند با آغاز بازی های کشور های مشترک المنافع در سال 2010 این اقدامات متوقف شد.
با توجه به بررسی های انجام شده در صورت بروز زلزله در پایتخت، رسوبات آبرفتی در رودخانه یامونا سبب تقویت امواج زلزله و بروز خسارت سنگین بویژه در شرق دهلی و دهلی قدیم خواهد شد.
دبیر انجمن مهندسان ساختمانی هند با بیان اینکه در بسیاری از ساختمان های دهلی نو از بتن و مصالح کم مقاومت استفاده شده است، خاطرنشان کرد که این مصالح در مقابل زمین لرزه بسیار آسیب پذیرند و از سوی دیگر تعداد زیادی از ساختمان ها با پایین ترین استاندارد و به صورت غیر قانونی احداث شده اند که در صورت وقوع زمین لرزه آسیب جدی به آنها وارد می شود.
دادگاه عالی هند اخیرا در حکمی، مقرر کرد ساختمان هایی که بیش از یکصد نفر در آن اسکان دارند، گواهینامه میزان مقاومت در مقابل زلزله دریافت کنند هرچند که هنوز این آیین نامه تدوین نشده است.
این کارشناس شهرسازی ادامه داد: حدود 80 درصد از ساختمان ها در دهلی نو مهندسی ساز نیستند و در مقابل زمین لرزه بسیار آسیب پذیرند و معدود ساختمان ها مهندسی ساز نیز مقاومت کافی برای زمین لرزه را ندارند.
ساختمان سازی نامنظم، غیر قانونی و با درصد ایمنی پایین امری است که نه تنها در دهلی بلکه در بیشتر شهر های هند دیده می شود و این در حالی است که بنا به اعلام کارشناسان، حداقل 38 شهر هند در مناطق زلزله خیز قرار دارند و نزدیک به 60درصد از شبه قاره در مقابل زلزله آسیب پذیر است و این امر شهرهای غیراستاندارد هند را در مقابل خطر جدی تخریب در صورت وقوع زلزله قرار می دهد.
زلزله شدیدی که اخیرا نپال و قسمت هایی از هند و تبت را لرزاند و سبب خسارت های شدید مالی و جانی شد، پیشتر از سوی زمین شناسان پیش بینی شده بود.
زلزله 7.9 ریشتری در نپال، حدود پنج هزار و 500 نفر کشته و بیش از 12 هزار مجروح به جا گذاشت.
این در حالی است که بر اثر این واقعه، بیش از 70 نفر نیز در هند جان خود را از دست دادند و بیش از 250 نفر دیگر مجروح شدند.
به گفته کارشناسان، دهلی نو یکی از 36 شهر دنیا است که در صورت وقوع زمین لرزه به علت پایین بودن مقاومت ساختمان ها و بافت فرسوده، فاجعه انسانی در آن رخ می دهد و بیشتر ساختمان های آن فرو می ریزد.
گروه بین المللی «خطر جغرافیایی» که در زمینه کاهش ریسک زمین لرزه در کشورهای درحال توسعه مطالعه می کند، از مدت ها پیش منطقه دره کاتماندو را به عنوان یکی از خطرناک ترین مناطق جهان از نظر خطر تلفات در صورت وقوع زلزله ارزیابی کرده بود.
براساس گزارش این گروه بین المللی، استفاده از مصالح ساختمانی غیر استاندارد، ساخت و سازهای بی رویه، استانداردهای پایین و افزایش جمعیت از دیگر عواملی است که سرپناه ها را تبدیل به تله های مرگ کرده است .
با وجود این واقعیت های علمی و خطر غیر قابل انکار زلزله، شاید اکنون زمان آن رسیده باشد که دولت هند برای ایمن سازی ساختمان ها و جلوگیری از فاجعه ای که هر لحظه ممکن است این شهر را مانند کاتماندو به تلی از خاک تبدیل کند، چاره ای بیندیشد.
*آساق*2*267*1600**2017
10/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]