واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نخست وزیر ژاپن حاضر به عذرخواهی نشد کمرنگ شدن امیدها به حل مناقشه میان چین، کره جنوبی و ژاپن پکن - ایرنا - به رغم فشارهای بین المللی به «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن برای عذرخواهی رسمی از رفتار ارتش این کشور در دوران جنگ جهانی دوم در کنگره آمریکا، او از انجام این کار سر باز زد تا موضوع حل مناقشه تاریخی میان این کشور با چین و کره جنوبی همچنان به صورت لاینحل باقی بماند.
به گزارش ایرنا، نخست وزیر ژاپن که در آمریکا بسر می برد، بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته، شب گذشته در کنگره آمریکا سخنرانی کرد و بر خلاف انتظاری که از او می رفت، در سخنان خود هیچ توجهی به خواسته های جامعه بین المللی و همسایگان خود از جمله چین و کره جنوبی، نکرد.
چین و کره جنوبی همواره خواستار عذرخواهی «آبه» بابت جنایاتی هستند که ارتش امپراطوری این کشور در زمان جنگ جهانی دوم مرتکب شده است.
بسیاری از کارشناسان مسائل سیاسی بر این اعتقاد بودند که حضور او در کنگره فرصتی تاریخی برای او و کشورش است چرا که او می تواند با استفاده از این فرصت، ضمن عذرخواهی از جنایات ارتش امپراطوری این کشور در زمان جنگ جهانی دوم، ذهنیت ها و نگاه های برخی کشورها از جمله همسایگان خود را تغییر دهد.
این موضوع حتی باعث شده بود که «مایک هوندا» یکی از نمایندگان کنگره آمریکا در جدیدترین موضع گیری خود در مورد این سفر اعلام کند که «شینزوآبه باید نسبت به جنایاتی که نظامیان کشورش در جریان جنگ جهانی دوم مرتکب شده اند، به صراحت عذرخواهی کند.»
او با بیان اینکه شینزو آبه در این خصوص یک مسوولیت تاریخی بر عهده دارد، سوء استفاده از زنان کره ای در جریان جنگ را نوعی «آدم ربایی سیستماتیک» در شرایط جنگی توصیف کرد که دولت ژاپن باید ضمن پذیرش مسوولیت خود، عذرخواهی و جبران آن را در دستور کار قرار دهد.
با این حال نخست وزیر ژاپن در سخنان شب گذشته خود در کنگره بدون توجه به خواسته های چین و کره جنوبی، تنها به روح قربانیان آمریکا در جنگ جهانی دوم ادای احترام کرد و به همین خاطر باید منتظر تبعات رفتار خود از سوی این کشورها در روزهای آتی باشد.
بی توجهی به خواسته های سئول و پکن از سوی شینزو آبه در حالی صورت می گیرد که «تومی چی مورایاما» نخست وزیر پیشین ژاپن طی بیانیه ای در سال 1995 و بابت قانون استعماری ژاپن در گذشته و تجاوز این کشور در آسیا اظهار تاسف شدید کرده بود.
همین موضوع باعث شد تا کره جنوبی و چین نیز خواستار انجام چنین کاری از سوی «آبه» شوند.
سخنان «شینزو آبه» در احترام به کشته شدگان سربازان آمریکایی در جنگ موجب شد تا نمایندگان کنگره آمریکا، بارها به نشانه احترام از جای خود برخواسته و نخست وزیر ژاپن را تشویق کنند؛ رفتاری که به طور حتم بر خشم چین و کره جنوبی خواهد افزود.
نخست وزیر ژاپن حتی به درخواست نمایندگان کنگره آمریکا برای عذرخواهی بابت اقدامات ژاپن در خلال جنگ جهانی دوم نیز توجهی نکرد و تنها بابت اقدامات صورت گرفته در جنگ «ابراز ندامت» کرد.
یکی از موضوعاتی که تلاش می شد تا نخست وزیر ژاپن در این جلسه مطرح کند، موضوع عذرخواهی بابت مسئله بردگی جنسی زنان در خلال جنگ جهانی دوم توسط نظامیان ژاپن بود.
«پارک گئون هی» رییس جمهوری کره جنوبی نیز بارها ژاپن را به خاطر عذرخواهی نکردن از این واقعه تاریخی «ترسو» نامید و از زمان روی کار آمدنش در سال 2013 میلادی از دیدار مستقیم با «شینزو آبه» نخست این کشور خودداری کرد و نشان داد که همچنان از همتای ژاپنی خود ناراحت است.
این موضوع حتی باعث شد تا سئول و توکیو که پیشتر انجام هفت دور مذاکره را برای حل اختلافات تجربه کرده اند، تاکنون نتوانند به راه حل مناسبی دست یابند و این موضوع همچنان به صورت لاینحل باقی مانده است.
کره جنوبی می گوید در دوران جنگ جهانی دوم بیش از 200 هزار زن کره ای از سوی ارتش سلطنتی ژاپن مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفته اند و ژاپن باید از این اقدام خود عذرخواهی کند و به 54 قربانی زنده این جنایت غرامت بپردازد.
رییس جمهوری کره جنوبی ضمن طرح این درخواست از توکیو خواسته است با توجه به سالخوردگی این زنان کره ای و کهولت سن آنان که اکثرا بالای 90 سال هستند، این عذرخواهی را بیش از این به تعویق نیاندازد.
نکته جالب توجه اینکه یکی از زنان بازمانده جنگ جهانی دوم که توسط نظامیان ژاپنی به عنوان برده جنسی مورد آزار و اذیت قرار گرفته بود، با دعوت یک نماینده کنگره در جلسه شب گذشته حاضر شده بود که از روی ویلچیر به سخنان شینزو آبه گوش می داد.
در سال 1993 بیانیه ای با عنوان «بیانیه کونو» از سوی دولت وقت ژاپن منتشر شد که اذعان می کرد، مقامات این کشور در بکارگیری اجباری زنان در جنگ جهانی دوم مشارکت داشته اند.
با این حال گروهی از مقامات ژاپن از جمله شینزو آبه نخست وزیر این کشور، معتقدند هیچ مدرکی دال بر اثبات این موضوع وجود ندارد و صحت بیانیه کونو را زیر سوال برده اند.
از سوی دیگر چین نیز با اشاره به «نسل کشی شهر نانجینگ» به ماجرای اشغال شش هفته ای این شهر توسط ارتش امپراطوری ژاپن در روزهای پایانی سال 1937 اشاره دارد که بر اساس آن نیروهای نظامی ژاپنی بین 200 تا 300 هزار غیرنظامی چینی را به طرز فجیعی قتل عام کرده اند.
پکن همواره اعلام کرده است که موضوع جنایات جنگی ژاپن در جریان تجاوز نظامی به خاک این کشور و عذرخواهی شینزو آبه می تواند در شکل دهی مناسبات همه جانبه با همسایگانش تاثیرات مثبت زیادی داشته باشد.
آساق*2*231*1597
10/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]