محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829872996
- تحلیل تغییرات سیاسی در عربستان در گفت و گو با «صباح زنگنه» و «حمیدرضا آصفی»
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تحلیل تغییرات سیاسی در عربستان در گفت و گو با «صباح زنگنه» و «حمیدرضا آصفی» تهران-ایرنا- «صباح زنگنه» و «حمیدرضا آصفی» کارشناسان مسائل خاورمیانه در بررسی جابجایی های کنونی در هیات حاکم بر عربستان بر دلایلی مانند تاثیر تحولات یمن، اختلاف های داخلی آل سعود و گرایش سیاستمداران کنونی به آمریکا تاکید دارند.
پیچیدگی تحولات خاورمیانه و رویدادهایی که هر روز در آنجا رخ می دهد از ساختارمند نبودن چارچوب های منطقه ای و همچنین شکنندگی نظام داخلی بسیاری از کشورهای منطقه نشان دارد.
در این میان، نقش فرد در نظام سیاسی برخی کشورهای مهم عرب، گاه بر ساختار نظم منطقه ای نیز اثر می گذارد. این، یکی از دلایل دشواری پیش بینی تحولات خاورمیانه است.
مهمترین نمود چنین وضعی را می توان در تغییرهای پیاپی خاندان آل سعود در ماه ها به ویژه روزهای گذشته دید. «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان، در اقدامی معنادار برخی مهره های کلیدی را برکنار و شماری از نزدیکان و همفکران خود را به جای آنان تعیین کرد.
برکناری (یا کناره گیری) «مقرن بن عبدالعزیز» از ولایتعهدی از مهمترین جابجایی ها بوده است. «محمد بن نایف» به عنوان ولیعهد تازه جایگزین مقرن شد و «محمد بن سلمان» پسر ملک سلمان، به عنوان جانشین ولیعهد به جرگه ولیعهدها پیوست.
همچنین «سعودالفیصل» که بیش از چهار دهه سکان وزارت امورخارجه را در دست داشت از کار برکنار شد (یا کناره گیری کرد) و «عادل جبیر» سفیر عربستان در آمریکا، جایگزین وی شد.
تاثیر این جابجایی ها بر ساختار تصمیم گیری آل سعود و پیامدهای احتمالی داخلی و منطقه ای آن مسائلی است که پژوهشگر ایرنا در گفت و گو با 2 تن از کارشناسان مسائل عربستان و منطقه، گوشه ای از آن را بررسی کرده است.
** تحولات یمن؛ مهمترین دلیل برکناری مقرن
در بررسی دلایل جابجایی های تازه در هیات حاکم بر عربستان به ویژه برکناری مقرن بن عبدالعزیز از ولایتعهدی، «صباح زنگنه» کارشناس مسائل خاورمیانه، بر این عقیده است که دلیل اصلی برکناری ولیعهد پیشین به تحولات یمن برمی گردد.
از دید زنگنه، حمله عربستان به یمن یک بدعت بسیار زشت بود که این کشور در جهان عرب و منطقه خاورمیانه بر جای گذاشت. از سوی دیگر، در عربستان نزدیک به 2 میلیون یمنی حضور دارند و این یمنی ها با حمله جنگنده های سعودی و نابودی زیرساخت های کشور خود، کشتار مردم و حمله به مناطق غیرنظامی مخالفند.
وی می افزاید: مادر مقرن بن عبدالعزیز یمنی است و با فضا و جامعه یمنی ها پیوند دارد. بنابراین او از سوی یمنی ها (ساکن یمن یا عربستان) به دلیل جنگ افروزی ریاض در فشار بود. از این رو، مقرن بن عبدالعزیز با حمله به یمن مخالفت می کرد و ادامه نارضایتی وی می توانست به افزایش شکاف در خانواده سلطنتی بینجامد. بنابراین در این شرایط برکناری مقرن بن عبدالعزیز قابل پیش بینی بود.
زنگنه در بررسی دلایل کناره گیری (یا برکناری) سعود الفیصل از جایگاه وزارت امورخارجه و جایگزینی عادل جبیر به جای وی 2 دلیل مهم را مطرح می کند: دلیل نخست، به اختلاف های درون خاندان سعود باز می گردد.
از دید زنگنه، انتخاب جبیر نگرانی جناح سدیری ها از بازگشت افراد منتسب به «عبدالله بن عبدالعزیز» پادشاه پیشین، به قدرت را نشان می دهد. از آنجا که پیش از این، «عبدالعزیز بن عبدالله» پسر پادشاه مرده، مهمترین گزینه برای وزارت امورخارجه بود بنابراین انتخاب جبیر شکاف در خاندان سلطنتی را نمایان تر می کند.
وی می افزاید: دلیل دوم به طرح های آمریکا برای عربستان و روابط خوب جبیر با واشنگتن برمی گردد.
به گفته زنگنه، جبیر در عمل ابزار سیاست آمریکا در عربستان خواهد بود و آمریکا تلاش دارد از این راه، خواسته های خود در زمینه دموکراسی و حقوق بشر را به جامعه عربستان تزریق کند. آمریکا برای عربستان برنامه هایی دارد و به نظر می رسد عادل جبیر بهترین گزینه اجرای این برنامه ها است.
** پیش بینی بروز اختلاف های بیشتر درون خاندان سعود
«حمیدرضا آصفی» سفیر پیشین ایران در امارات و کارشناس مسائل خاورمیانه، بر این باور است که مجموعه ای از دلایل در کنار یکدیگر، به تصمیم ملک سلمان برای اعمال تغییر در برخی جایگاه های حساس حکومتی منجر شده است.
آصفی می گوید جابجایی های تازه در هیات حاکم بر عربستان که از آن با نام «براندازی، شبه کودتا یا زلزله سیاسی» یاد می کنند، در نظام سیاسی عربستان «کم نظیر» است.
وی تاکید می کند عبدالله در دوران پادشاهی خود نقش «حَکَم» را در جامعه عربستان بازی می کرد و توانسته بود یکپارچگی خاندان سعود را حفظ کند اما با مرگ وی و روی کار آمدن ملک سلمان، رقابت های درون خاندان سعود آنچنان نمایان شد که تغییر گسترده هیات حاکم بر عربستان را به دنبال داشت.
آصفی معتقد است جابجایی های تازه در ساختار قدرت آل سعود از چهار عامل بنیادین ناشی می شود:
1- نخستین علت را باید در رقابت سدیری ها و غیرسدیری ها جست و جو کرد که در دوران ملک عبدالله به خوبی مدیریت شده بود.
2- دلیل دوم، گرایش نزدیکان ملک سلمان به آمریکا است. افزون بر پادشاه، افرادی مانند محمد بن نایف، محمد بن سلمان و عادل جبیر گرایش های آمریکایی دارند و نزدیک شدن هر چه بیشتر ریاض به واشنگتن را خواهانند.
از سوی دیگر، آمریکا طرح های بسیاری به منظور تشدید شکاف ها در جهان اسلام برای افزایش امنیت رژیم صهیونیستی در دست دارد و عربستان نیز در راستای همین هدف آمریکا حرکت می کند. به همین دلیل همکاری اطلاعاتی و لجستیکی آمریکا با عربستان در حمله به یمن شکل می گیرد و حتی در شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز به سود عربستان قطعنامه ای تنظیم و صادر می شود.
3- عامل سوم، تحولات یمن است. به نظر می رسد برخی شخصیت های مهم سعودی مانند سعودالفیصل از برنامه حمله به یمن آگاهی نداشتند. مقرن بن عبدالعزیز نیز به دلیل پیشینه یمنی خود، از قدرت کنار گذاشته شد.
4- چهارمین دلیل به سیاستمداران جوان و کم تجربه ای بازمی گردد که سکان هدایت سیاست عربستان در منطقه را در دست گرفته اند. سرخوردگی این افراد از ناکامی های عربستان در تحولات منطقه رویکرد امنیتی آنان را تشدید کرده است.
به گفته آصفی، در آینده اختلاف ها و شکاف های بیشتری در خاندان سعود پدید خواهد آمد به ویژه اگر سیاست های منطقه ای عربستان دچار ناکامی بیشتری شود.
جابجایی های کنونی افزون بر اینکه بیانگر برخی تحولات درون ساختار حکومتی آل سعود است اما با توجه به نگاه نزدیکان ملک سلمان به تحولات منطقه ای، می تواند پیامدهای گسترده تری را نیز به دنبال داشته باشد.
از این رو، به دلیل نگاه امنیتی بسیاری از سیاستمداران تازه کار و تندرو سعودی به مسائل خاورمیانه و گرایش آنان به آمریکا، باید بیش از گذشته در انتظار سیاست های ماجراجویانه عربستان در منطقه به ویژه در یمن نشست؛ امری که به بی ثباتی بیشتر منجر خواهد شد.
* گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**9347**1961**2054
10/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]
صفحات پیشنهادی
صباح زنگنه: شرایط یمن به نفع منطقه و حتی عربستان نیست
یکشنبه ۳۰ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۲ ۳۴ همانطور که پیشبینی میشد دولت مستعفی یمن که مورد حمایت عربستان سعودی است با طرح چهار مادهای ایران که برای حل و فصل بحران یمن به سازمان ملل ارائه شد مخالفت کرد راجح بادی سخنگوی دولت مستعفی یمن شنبه شب اعلام کرد که این دولت مخالف طرح صلح چهار بندتحلیلگر سیاسی سوری در گفتوگو با فارس: توطئهچینی تازه ترکیه و عربستان علیه سوریه/دمشق با قاتلان سوریها مذاکر
تحلیلگر سیاسی سوری در گفتوگو با فارس توطئهچینی تازه ترکیه و عربستان علیه سوریه دمشق با قاتلان سوریها مذاکره نمیکندتحلیلگر سیاسی سوری سفر وزیر دفاع عربستان به آنکارا را در راستای توطئهچینی تازه آل سعود و اردوغان برای سرنگونی نظام دمشق به رغم ناکامی طی چهار سال گذشته از بحرانتغییرات وسیع سیاسی در دربار و دولت عربستان
رهبر انقلاب اسلامی در دیدار با کارگران مبارزه با فساد و قاچاق لازمه حمایت از کار و تولید داخلی رئیس جمهور در شیراز استان فارس در 2 سال آینده شاهد تحول بزرگ اقتصادی خواهد بود تغییرات وسیع سیاسی در دربار و دولت عربستان مهمترین عناوین خبری ساعت 21 چهارشنبه 9 اردیبهشت 1394 بود کتحلیلگر اردنی در گفتوگوی اختصاصی با فارس: تحلیل ایران از شرایط یمن به واقعیت نزدیکتر است/خطر تجزیه عربستان؛
تحلیلگر اردنی در گفتوگوی اختصاصی با فارس تحلیل ایران از شرایط یمن به واقعیت نزدیکتر است خطر تجزیه عربستان پیام مهم مخالفت ترکیه و پاکستانهشام الهبیشان تحلیلگر اردنی نسبت به کلید خوردن فاز بعدی تجزیه جهان عرب در منطقه نجد وحجاز هشدار و تاکید کرد عربستان سعودی خودخواسته به اینصفرپور در گفتوگو با فارس: حمله سعودیها به یمن پوچی شعار مدعیان لیبرال دموکراسی را آشکار کرد/عربستان پیروز ج
صفرپور در گفتوگو با فارس حمله سعودیها به یمن پوچی شعار مدعیان لیبرال دموکراسی را آشکار کرد عربستان پیروز جنگ نخواهد بودرئیس دورهای جبهه اعتدالگرایان گفت مدعیان شعار لیبرال-دموکراسی امروز در قضیه یمن نه در سکوت قبرستانی بلکه مستقیما به دفاع از خاموش کردن فریاد آزادی مردم یمنروحانی فکت شیت ایرانی را به چه کسی می دهد؟/ رئیس قوه قضائیه تهدید به افشاگری کرد/ حصار بندی کنسولگری عربستان د
روحانی فکت شیت ایرانی را به چه کسی می دهد رئیس قوه قضائیه تهدید به افشاگری کرد حصار بندی کنسولگری عربستان در مشهد ادعای یک نماینده در مورد زندانی های سیاسی در دوران هاشمی روایت مشاور رئیس جمهور از دشمن مردم و انقلاب سردار نقدی اسم جدید برای شورای امنیت انتخاب کرد رصدخانهزارعی: دانشجویان تحلیل سیاسی را به حکمت سیاسی ارتقاء دهند/ لزوم دوری از محافظه کاری و عقل ابزاری در تشکیلات دا
زارعی دانشجویان تحلیل سیاسی را به حکمت سیاسی ارتقاء دهند لزوم دوری از محافظه کاری و عقل ابزاری در تشکیلات دانشجوییعضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به ضرورت برخورداری تشکلهای انقلابی به داشتن تحلیل سیاسی و ابراز وجودها گفت توقف در وضعیت تحلیلگریِ صرف کافی نیست و اکنوفعال سیاسی مصر در گفتوگو با فارس: مصر با رد مداخله زمین در یمن بر همدستی با عربستان سرپوش میگذارد
فعال سیاسی مصر در گفتوگو با فارس مصر با رد مداخله زمین در یمن بر همدستی با عربستان سرپوش میگذاردفعال سیاسی مصر تاکید کرد که به رغم کشته و دستگیر شدن چهل نظامی مصری در ساحل ابین یمن رئیس جمهور مصر درصد اخفای همدستی با جنایتکاران آل سعود در سرکوب انقلاب مسالمت آمیز ملت یمن استتحلیلگر بحرینی در گفتوگو با فارس: ملت بحرین دست عربستان را از خاک خود کوتاه میکند/گفتوگو با آل خلیفهمردود ا
تحلیلگر بحرینی در گفتوگو با فارس ملت بحرین دست عربستان را از خاک خود کوتاه میکند گفتوگو با آل خلیفهمردود استتحلیلگر سیاسی بحرین با اشاره به اینکه گفتوگو با رژیم آل خلیفه در سایه حضور چهرههای معارضان در زندانهای حکومت مردود است گفت ملت بحرین همانند سوریها و یمنیها با مقاروحانی فکت شیت ایرانی را به چه کسی می دهد؟/ رئیس قوه قضائیه تهدید به افشاگری کرد/ حصار بندی کنسولگری عربستان د
روحانی فکت شیت ایرانی را به چه کسی می دهد رئیس قوه قضائیه تهدید به افشاگری کرد حصار بندی کنسولگری عربستان در مشهد ادعا در مورد زندانی های سیاسی در دوران هاشمی روایت مشاور رئیس جمهور از دشمن مردم سردار نقدی اسم جدید برای شورای امنیت انتخاب کرد رصدخانه تابناک خبرهایی برتحلیلگر سیاسی سوریه در گفتوگو با فارس: ملل منطقه با هژمونی آمریکا مخالفند/غرب فرصت کمنظیری برای ارتباط با نظ
تحلیلگر سیاسی سوریه در گفتوگو با فارس ملل منطقه با هژمونی آمریکا مخالفند غرب فرصت کمنظیری برای ارتباط با نظام دمشق داردتحلیلگر سیاسی سوریه تاکید کرد بنا بر سخنان اخیر رئیس جمهور سوریه مردم این کشور و همچنین ایرانیان یمنیها و عراقیها معتقدند تا زمانی که آمریکا به دنبال سلطهحقیقتپور در گفتوگو با فارس: وزارتخارجه مسئول امور خارجی کشور است، نه تجمعات داخلی/ در تجمعات مقابل سفارت عر
حقیقتپور در گفتوگو با فارس وزارتخارجه مسئول امور خارجی کشور است نه تجمعات داخلی در تجمعات مقابل سفارت عربستان شرکت میکنمعضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تأکید بر اینکه وزارتخارجه مسئول امور خارجی کشور است نه تجمعات داخلی گفت در صورت برپایی تجمع در برابر سفارتدر گفتوگو با فارس مطرح شد عقبنشینی خرم از بهرهبرداری سیاسی در مذاکرات/ نگفتم میوه لوزان برای انتخابات چیده
در گفتوگو با فارس مطرح شدعقبنشینی خرم از بهرهبرداری سیاسی در مذاکرات نگفتم میوه لوزان برای انتخابات چیده شوددر حالی که احمد خرم پیش از این گفته بود اصلاحطلبان میوه لوزان را برای فتح بهارستان بچینند با عقبنشینی از این مواضع تاکید کرد من نگفتهام میوه لوزان برای انتخابات چیعربستان از پایان حمله نظامی به یمن خبر داد: آغاز عملیات جدید سیاسی و نظامی برای بازگرداندن امید
عربستان از پایان حمله نظامی به یمن خبر داد آغاز عملیات جدید سیاسی و نظامی برای بازگرداندن امید عربستان سعودی اعلام کرد که حمله به یمن به پایان رسیده است به گزارش نامه نیوز به نقل از خبرگزاری رویترز ائتلاف حمله نظامی هوایی به یمن امروز سه شنبه اعلام کرد که عملیات نظامی علزاکانی در گفتوگو با فارس: نشست سهجانبه آیات مصباح، موحدی و یزدی به ائتلاف حداکثری اصولگرایان کمک میکند
زاکانی در گفتوگو با فارس نشست سهجانبه آیات مصباح موحدی و یزدی به ائتلاف حداکثری اصولگرایان کمک میکنددبیرکل جمعیت رهپویان گفت معتقدم اصولگرایان باید به سمت همگرایی بروند تا وحدت و ائتلاف حداکثری داشته باشیم و نشست سهجانبه آیات مصباح موحدی و یزدی حتما به تحقق این وحدت کممشاور هاشمی رفسنجانی در گفتوگو با فارس: قضیه جده ربطی به دولت عربستان ندارد/متجاوزین فقط دو عنصر خاطی بوده
مشاور هاشمی رفسنجانی در گفتوگو با فارس قضیه جده ربطی به دولت عربستان ندارد متجاوزین فقط دو عنصر خاطی بودهاندرجایی مشاور سیاسی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت اتفاقی که در جده صورت گرفت ربطی به دولتها ندارد متجاوزین فقط دو عنصر خاطی بودهاند غلامعلی رجایی مشاور سیاسی رئیس مجتحلیل فرانس پرس از سخنان کم سابقه سردار جعفری /هشدار سپاه به آل سعود، نشانه ای دیگر از روابط رو به وخامت ایران
تحلیل فرانس پرس از سخنان کم سابقه سردار جعفری هشدار سپاه به آل سعود نشانه ای دیگر از روابط رو به وخامت ایران - عربستان فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران روز دوشنبه عربستان را به خیانت متهم کرد و گفت حملات هوایی عربستان به یمن این کشور را در اردوی اسرائیل که دشمن اصلی ای-
سیاسی
پربازدیدترینها