تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 12 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هر كس روزه دارى را افطار دهد، براى او هم مثل اجر روزه دار است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

کاشت پای مصنوعی

میز جلو مبلی

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1803662095




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- تحلیل تغییرات سیاسی در عربستان در گفت و گو با «صباح زنگنه» و «حمیدرضا آصفی»


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تحلیل تغییرات سیاسی در عربستان در گفت و گو با «صباح زنگنه» و «حمیدرضا آصفی» تهران-ایرنا- «صباح زنگنه» و «حمیدرضا آصفی» کارشناسان مسائل خاورمیانه در بررسی جابجایی های کنونی در هیات حاکم بر عربستان بر دلایلی مانند تاثیر تحولات یمن، اختلاف های داخلی آل سعود و گرایش سیاستمداران کنونی به آمریکا تاکید دارند.


پیچیدگی تحولات خاورمیانه و رویدادهایی که هر روز در آنجا رخ می دهد از ساختارمند نبودن چارچوب های منطقه ای و همچنین شکنندگی نظام داخلی بسیاری از کشورهای منطقه نشان دارد.
در این میان، نقش فرد در نظام سیاسی برخی کشورهای مهم عرب، گاه بر ساختار نظم منطقه ای نیز اثر می گذارد. این، یکی از دلایل دشواری پیش بینی تحولات خاورمیانه است.
مهمترین نمود چنین وضعی را می توان در تغییرهای پیاپی خاندان آل سعود در ماه ها به ویژه روزهای گذشته دید. «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان، در اقدامی معنادار برخی مهره های کلیدی را برکنار و شماری از نزدیکان و همفکران خود را به جای آنان تعیین کرد.
برکناری (یا کناره گیری) «مقرن بن عبدالعزیز» از ولایتعهدی از مهمترین جابجایی ها بوده است. «محمد بن نایف» به عنوان ولیعهد تازه جایگزین مقرن شد و «محمد بن سلمان» پسر ملک سلمان، به عنوان جانشین ولیعهد به جرگه ولیعهدها پیوست.
همچنین «سعودالفیصل» که بیش از چهار دهه سکان وزارت امورخارجه را در دست داشت از کار برکنار شد (یا کناره گیری کرد) و «عادل جبیر» سفیر عربستان در آمریکا، جایگزین وی شد.
تاثیر این جابجایی ها بر ساختار تصمیم گیری آل سعود و پیامدهای احتمالی داخلی و منطقه ای آن مسائلی است که پژوهشگر ایرنا در گفت و گو با 2 تن از کارشناسان مسائل عربستان و منطقه، گوشه ای از آن را بررسی کرده است.

** تحولات یمن؛ مهمترین دلیل برکناری مقرن
در بررسی دلایل جابجایی های تازه در هیات حاکم بر عربستان به ویژه برکناری مقرن بن عبدالعزیز از ولایتعهدی، «صباح زنگنه» کارشناس مسائل خاورمیانه، بر این عقیده است که دلیل اصلی برکناری ولیعهد پیشین به تحولات یمن برمی گردد.
از دید زنگنه، حمله عربستان به یمن یک بدعت بسیار زشت بود که این کشور در جهان عرب و منطقه خاورمیانه بر جای گذاشت. از سوی دیگر، در عربستان نزدیک به 2 میلیون یمنی حضور دارند و این یمنی ها با حمله جنگنده های سعودی و نابودی زیرساخت های کشور خود، کشتار مردم و حمله به مناطق غیرنظامی مخالفند.
وی می افزاید: مادر مقرن بن عبدالعزیز یمنی است و با فضا و جامعه یمنی ها پیوند دارد. بنابراین او از سوی یمنی ها (ساکن یمن یا عربستان) به دلیل جنگ افروزی ریاض در فشار بود. از این رو، مقرن بن عبدالعزیز با حمله به یمن مخالفت می کرد و ادامه نارضایتی وی می توانست به افزایش شکاف در خانواده سلطنتی بینجامد. بنابراین در این شرایط برکناری مقرن بن عبدالعزیز قابل پیش بینی بود.
زنگنه در بررسی دلایل کناره گیری (یا برکناری) سعود الفیصل از جایگاه وزارت امورخارجه و جایگزینی عادل جبیر به جای وی 2 دلیل مهم را مطرح می کند: دلیل نخست، به اختلاف های درون خاندان سعود باز می گردد.
از دید زنگنه، انتخاب جبیر نگرانی جناح سدیری ها از بازگشت افراد منتسب به «عبدالله بن عبدالعزیز» پادشاه پیشین، به قدرت را نشان می دهد. از آنجا که پیش از این، «عبدالعزیز بن عبدالله» پسر پادشاه مرده، مهمترین گزینه برای وزارت امورخارجه بود بنابراین انتخاب جبیر شکاف در خاندان سلطنتی را نمایان تر می کند.
وی می افزاید: دلیل دوم به طرح های آمریکا برای عربستان و روابط خوب جبیر با واشنگتن برمی گردد.
به گفته زنگنه، جبیر در عمل ابزار سیاست آمریکا در عربستان خواهد بود و آمریکا تلاش دارد از این راه، خواسته های خود در زمینه دموکراسی و حقوق بشر را به جامعه عربستان تزریق کند. آمریکا برای عربستان برنامه هایی دارد و به نظر می رسد عادل جبیر بهترین گزینه اجرای این برنامه ها است.

** پیش بینی بروز اختلاف های بیشتر درون خاندان سعود
«حمیدرضا آصفی» سفیر پیشین ایران در امارات و کارشناس مسائل خاورمیانه، بر این باور است که مجموعه ای از دلایل در کنار یکدیگر، به تصمیم ملک سلمان برای اعمال تغییر در برخی جایگاه های حساس حکومتی منجر شده است.
آصفی می گوید جابجایی های تازه در هیات حاکم بر عربستان که از آن با نام «براندازی، شبه کودتا یا زلزله سیاسی» یاد می کنند، در نظام سیاسی عربستان «کم نظیر» است.
وی تاکید می کند عبدالله در دوران پادشاهی خود نقش «حَکَم» را در جامعه عربستان بازی می کرد و توانسته بود یکپارچگی خاندان سعود را حفظ کند اما با مرگ وی و روی کار آمدن ملک سلمان، رقابت های درون خاندان سعود آنچنان نمایان شد که تغییر گسترده هیات حاکم بر عربستان را به دنبال داشت.
آصفی معتقد است جابجایی های تازه در ساختار قدرت آل سعود از چهار عامل بنیادین ناشی می شود:
1- نخستین علت را باید در رقابت سدیری ها و غیرسدیری ها جست و جو کرد که در دوران ملک عبدالله به خوبی مدیریت شده بود.
2- دلیل دوم، گرایش نزدیکان ملک سلمان به آمریکا است. افزون بر پادشاه، افرادی مانند محمد بن نایف، محمد بن سلمان و عادل جبیر گرایش های آمریکایی دارند و نزدیک شدن هر چه بیشتر ریاض به واشنگتن را خواهانند.
از سوی دیگر، آمریکا طرح های بسیاری به منظور تشدید شکاف ها در جهان اسلام برای افزایش امنیت رژیم صهیونیستی در دست دارد و عربستان نیز در راستای همین هدف آمریکا حرکت می کند. به همین دلیل همکاری اطلاعاتی و لجستیکی آمریکا با عربستان در حمله به یمن شکل می گیرد و حتی در شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز به سود عربستان قطعنامه ای تنظیم و صادر می شود.
3- عامل سوم، تحولات یمن است. به نظر می رسد برخی شخصیت های مهم سعودی مانند سعودالفیصل از برنامه حمله به یمن آگاهی نداشتند. مقرن بن عبدالعزیز نیز به دلیل پیشینه یمنی خود، از قدرت کنار گذاشته شد.
4- چهارمین دلیل به سیاستمداران جوان و کم تجربه ای بازمی گردد که سکان هدایت سیاست عربستان در منطقه را در دست گرفته اند. سرخوردگی این افراد از ناکامی های عربستان در تحولات منطقه رویکرد امنیتی آنان را تشدید کرده است.
به گفته آصفی، در آینده اختلاف ها و شکاف های بیشتری در خاندان سعود پدید خواهد آمد به ویژه اگر سیاست های منطقه ای عربستان دچار ناکامی بیشتری شود.
جابجایی های کنونی افزون بر اینکه بیانگر برخی تحولات درون ساختار حکومتی آل سعود است اما با توجه به نگاه نزدیکان ملک سلمان به تحولات منطقه ای، می تواند پیامدهای گسترده تری را نیز به دنبال داشته باشد.
از این رو، به دلیل نگاه امنیتی بسیاری از سیاستمداران تازه کار و تندرو سعودی به مسائل خاورمیانه و گرایش آنان به آمریکا، باید بیش از گذشته در انتظار سیاست های ماجراجویانه عربستان در منطقه به ویژه در یمن نشست؛ امری که به بی ثباتی بیشتر منجر خواهد شد.
* گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**9347**1961**2054



10/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن