واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تعیین دستوری نرخ سود بانکی؛درست یا غلط؟ تهران - ایرنا - روزنامه تفاهم نوشت:یک کارشناس مسائل اقتصادی معتقد است: کاهش نرخ سود بانکی باید همراه با نظارت جدی بر موسسات مالی غیرمجاز باشد.
در ادامه این مطلب که روز چهارشنبه در روزنامه تفاهم منتشر شد، می خوانید: دکتر سهراب دل انگیزان با بیان اینکه نرخ سود تسهیلات و سپرده های بانکی باید تابع عرضه و تقاضا باشد، گفت: یکی دیگر از مهمترین عوامل اثرگذار روی سود بانکی نرخ تورم است.
نرخ سود بانکی واقعی وقتی محاسبه می شود که نرخ تورم را از نرخ سود اسمی (آنچه که در قرارداد می آید) کم کنیم.
وی ادامه داد: زمانی که نرخ تورم بیشتر از نرخ سود بانکی باشد هم نرخ سود سپرده و هم سود تسهیلات منفی خواهد بود و این به ضرر سپرده گذار و به سود وام گیرنده است.
به گفته مشاور اقتصادی اتاق بازرگانی کرمانشاه در این شرایط سیستم اقتصادی کشور شرایط و ماهیت واقعی خود را نشان نمی دهد و افرادی که سپرده در بانک می گذارند و حتی خود بانک ها که وام می پردازند دچار توهم می شوند.
بر عکس در شرایطی که نرخ سود بانک ها از نرخ تورم بیشتر باشد، بهره ها واقعی هستند و اقتصاد هم به این شرایط واکنش منطقی نشان می دهد.
وی افزود: در شرایطی که نرخ سود بانک ها خیلی بیشتر از نرخ تورم باشد، تمایل به سپرده گذاری زیاد و تمایل به گرفتن وام کم می شود و در نتیجه بانک ها باید سود سپرده را بپردازند، اما درآمد آنها از محل سود تسهیلات کم می شود و از همین رو نرخ سود خود را کاهش می دهند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه همه این شرایط مربوط به زمانی است که بانک ها وظیفه بانکداری اصلی خود را انجام دهند، عنوان کرد: این در حالی است که بانک های ما بیشتر وظیفه سوداگری دارند، یعنی سپرده مردم را جذب می کنند و با آن سرمایه گذاری می کنند، ملک می خرند و ... و دیگر در این شرایط سود بانک ها فقط از سپرده مردم تامین نمی شود و در نتیجه بانک دیگر تمایلی برای کاهش نرخ سود خود ندارد.
دل انگیزان شرایط این چنینی را یک سرطان برای اقتصاد کشور دانست و ادامه داد: در این شرایط بانک مرکزی به عنوان یک پزشک پای کار می آید و تلاش می کند از طریق قانونی بانک ها را وادار کند وظیفه اصلی خود را انجام دهند و نرخ سود را نیز تعدیل کنند.
به گفته این کارشناس مسائل اقتصادی ما اکنون در این شرایط قرار داریم و بانک مرکزی باید هم بانک ها را از فعالیت های سوداگرانه دور کند و هم نرخ سود بانکی را برای اینکه با نرخ تورم 15 درصدی در تعادل باشد به زیر 20 درصد برساند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه بخش اول تا حدودی محقق شده، عنوان کرد: اکنون 50 درصد اموال بانک ها به صورت ملک است که باید به زیر40 درصد نیز کاهش یابد. دل انگیزان با اشاره به مشکلی که برای کاهش نرخ سود بانک ها وجود دارد، یادآوری کرد: این مشکل تعداد زیاد موسسات مالی غیرمجاز و حتی مجاز هستند که تیغ بانک مرکزی برای آنها برنده نیست و با نرخ سود 26 یا 27 درصد سرمایه های مردم را جذب و از بانک های دولتی و مجاز خارج می کنند.
وی معتقد است: برای حل این مشکل باید بانک مرکزی با قدرت بیشتری وارد شود و قوه قضاییه نیز بدون توجه به نفوذ افراد و اینکه چه کسی پشت این موسسه ها هست، با قدرت با آنها برخورد کند.
دل انگیزان بر هم زدن نظام اقتصادی کشور و ترغیب به افزایش تورم را از پیامد فعالیت این موسسات دانست و تصریح کرد: با برخورد با این موسسات می توان نرخ سود بانکی را به زیر 20 درصد هم کاهش داد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا کاهش نرخ سود بانک ها سرمایه مردم را به سمت بازار بورس، طلا و ارز سوق نمی دهد، گفت: اگر کاهش نرخ سود سپرده و تسهیلات به یک اندازه صورت گیرد شاهد خروج سرمایه مردم از بانک ها و التهاب سایر بازارهای سرمایه ای نخواهیم بود. این استاد دانشگاه با بیان اینکه زمانی مردم پول خود را وارد بازارهای سرمایه ای می کنند که این بازارها سودآور و هیجانی باشند، تاکید کرد: از سوی دیگر بسیاری از مردم حتی سرمایه گذاران بزرگ عادت دارند که پول خود را به صورت سرمایه گذاری سنتی در بانک ها قرار دهند. دل انگیزان اظهار کرد: تنها چیزی که ممکن است سرمایه مردم را از بانک خارج کند موسسات غیرمجاز هستند که با نرخ سود 26 یا 27 درصدی سرمایه مردم را جذب کنند.
به گزارش ایسنا، بانک های داخلی به تازگی توافق کردند که نرخ سود سالانه سپرده ها با دو درصد کاهش به 20درصد برسد و نرخ سود نسهیلات نیز دو تا سه درصد کاهش یابد. البته این موضوع هنوز به تصویب شورای پول و اعتبار نرسیده است.
منبع: روزنامه تفاهم
اول ** 1346
09/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]