محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832973893
چرا سینمای ایران بی قصه شد؟
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: بازخوانی کلام سینمایی نویسان وطنی بعد از 8 سال؛
چرا سینمای ایران بی قصه شد؟
غالباً گفته میشود که امروز مشکل اصلی سینمای ما بیقصگی فیلمهاست. این قضیه را دیگر عامیترین مخاطبان سینما هم فهمیدهاند و کار از نک و نالهای منتقد جماعت گذشته، اما وقت ریشهیابی آن رسیده که ما چرا به چنین وضعیتی رسیدیم.
به گزارش خبرنگار سینما باشگاه خبرنگاران؛ غالباً گفته میشود که امروز مشکل اصلی سینمای ما بیقصگی فیلمهاست. این قضیه را دیگر عامیترین مخاطبان سینما هم فهمیدهاند و کار از نک و نالهای منتقد جماعت گذشته، اما تکرار این جملهي اندوهبار که (سینمای ما قصه ندارد)، جز یأس و ناامیدی و سرخوردگی چیزی نخواهد داشت و هیچ سودی به دست نمیدهد، مگر اینکه بیاییم و ریشهیابی کنیم که ما چرا به چنین وضعیتی رسیدیم.
همهي ما امروز میگوییم که سینمای ایران قصه ندارد اما آیا این سینما از اول هم همین طوری بود یا اینکه چند سالی است به این وضع دچار شده؟
این چند جمله را بخوانید که صدر یادداشتی از عباس بهارلو در سالنامهي فیلم 1386 است؛ (غالباً گفته میشود که داستانهای معاصر، فیلمهای ناکاماند و دوربین باید زیر پر و بال نگارش را بگیرد) منظور او را میشود این طور فهمید که داستانهای ایران به کمال و غایت آن هدفی که نویسنده در سر داشته نمیرسند و آن چنان که مراد است کسی آنها را نمیخواند، پس اگر یک قصه به جای روایت شدن در قالب مکتوب، بتواند بصری شود، شانس دیده شدن آن هم چند برابر خواهد شد (دوربین باید زیر پر و بال نگارش را بگیرد).
هدف از آوردن این چند جمله در اینجا، آن هم بعد از هشت سال این است که یادمان بیاید قبل از این بحران بیقصگی در سینما، نسبت ما با داستانهای ادبی و بالطبع نسبت سینما با ادبیات چطور بود؟
ما رفته رفته ادبیاتمان را مهجور گذاشتیم و کمکم در ایران داستاننویسی تبدیل به حرفهای آماتور و تفریحی برای کسانی شد که وقتی در ستون روزنامه یا مجلهای از آنها یک یادداشت موضوعی را میخوانیم، متأسفانه نیم ذره هم نگارش صحیح در کل متن یافت نمیشود.
این یعنی کسی که نمیتواند فعل و فاعل جمله را درست سرهم بندی کند امروز داستاننویس مملکت ماست و اگر این موارد استثنا بود و عمومیت کلی نداشت، این قدر وضعیت امروز ما فاجعهبار نمیشد.
قطعاً در این وضعیت هیچ مخاطبی ترغیب به خواندن داستان نمیشود و در نتیجه بازار میخوابد و داستاننویسی هم دیگر نمیتواند برای کسی تبدیل به شغل شود، آن وقت کدام آدم حرفهای به سمت این شغل خواهد آمد؟ جواب معلوم است؛ هیچ کس!
بازار داستاننویسی در چنین وضعی به دست کسانی خواهد افتاد که کاملاً تفریحی به این سمت آمدهاند و صرفاً قصدشان این است که یک مدرک روشنفکری برای خودشان دست و پا کنند؛ من داستاننویسم و این هم کتابم!
آنها دغدغهي بازگشت مالی ندارند و اگر داستانشان بد هم باشد کسی عارضشان نخواهد شد چون هزینهها قرار نیست برگردند و کتاب، با پول شخصی نویسنده چاپ شده.
خواندن رمان در بسیاری از کشورها یکی از تفریحات معمول مردم است.
آنها حداقل شبها قبل از خواب کتاب داستان میخوانند، حتی شده داستانهای عامپسند و اصطلاحاً بازاری، اما این سنت در ایران - با اینکه میتوانست جا بیفتد- جا نیفتاده و در حال حاضر هیچ نویسندهای در بین ما، هنگام نگارش یک داستان، مخاطب را مثل تابلو جلوی چشمش ندارد تا واکنشهای احتمالی او را در نوشتهاش لحاظ کند.
کشورهایی که مردمشان زیاد قصه میخوانند، کشورهایی هستند که سینمایشان هم سرپاست.
بعد از اکران فیلم "ادیسه فضایی" که بسیار هم پرفروش برگزار شد، تازه رمان آن به بازار آمد و با تیراژ بالا چندین بار تجدید چاپ شد.
این کتاب را کسانی برای مطالعه خریدند که قبلاً فیلم آن را دیده بودند اما ما از ادبیاتمان کم گذاشتیم و فکر کردیم؛ خب لازم نیست حتماً قصهها در کاغذ مکتوب شوند، همان که دوربین بتواند آنها را روایت کند کافی است و اصلاً بهتر هم هست و گفتیم (دوربین باید زیر پر و بال نگارش را بگیرد)
سینمای ما به این ترتیب از ریشههای ادبیاش جدا شد و آن ریشهها کمکم خشکید.
امروز مخاطب ایرانی فیلم ایرانی نمیبیند و فیلمساز ما مجبور است به جای مردم خودش، برای جشنواره های رنگ به رنگ فرنگی کار بسازد که آن جشنواره ها هم قصه نمیخواهند، آنها از ما یک موضوع ملتهب داخلی میخواهد که آخر سر بگوید ایران کشوری خـُرد و خمیر است.
اما این موضوعات، هیچکدام تبدیل به قصه نشدهاند و خارج از فضای جشنوارهها هیچ کس طاقت تحمل این فیلمها را تا انتها ندارد.
مخاطب نقدهایی که این فیلم ها میکنند مردم ایران نیستند وگرنه تجربه نشان داده که اگر یک اثر هنری، وضعیت روز جامعه را نقد کند، مردم استقبال پرشوری از آن خواهند کرد.
این نقدها، مچگیری غربی ها از اوضاع داخلی ماست که با ابزار یک سری هنرمند بومی ایران انجام میشود و این وسط اصلاً قصه داشتن یا نداشتن یک فیلم مهم نیست.
ما باید برگردیم و ریشههای ادبیمان را بازسازی و تقویت کنیم وگرنه تکرار این جمله که (سینمای ایران قصه ندارد) باعث قصهدار شدن این سینما نخواهد شد.
در ضمن، ادبیات، هنر مادر است و سینما دار بودن هیچ گاه باعث این نخواهد شد که ما از داشتن چرخهي داستاننویسی مکتوب بینیاز شویم.
وقت آن است که بفهمیم دوربین قرار نیست زیر پر و بال نگارش را بگیرد بلکه توسط نگارش است که باید زیرساخت سینما تشکیل شود.
داستاننویسی هم نباید یک عمل لوکس و تشریفاتی و شبهروشنفکرانه باشد.
داستانها را باید برای مردم نوشت جوری که این فن بتواند به طور طبیعی برای عدهای تبدیل به شغل شود و نیاز به دوپینگ و سوبسید دولت برای سرپا نگه داشتن ادبیات هم نباشد.
شک نکنید که منطقیترین راه حل برای برون رفت از بحران بیقصگی سینمای ایران همین است و البته حالا میتوانیم از این به بعد مدتها به جای (سینمای ایران قصه ندارد) با جملهي (ادبیات ایران مرده است) نق بزنیم و همچنان هیچ کس به فکر اصلاح امور نیفتد!
یادداشت از میلاد جلیلزاده
اخبار مرتبط
کاری کنیم که بیست سال دیگر شرمنده ی آرمیتا ها و علیرضا ها نشویم
مجلس به جزئیات اکران فیلمها وارد نمیشود
دبیر جشنواره تئاتر فجر منصوب شد
چند خبر از شبکه نمایش خانگی
"ماه گل" ایران برگر یک رومئو و ژولیت ایرانی در دل خود داشت
رونمایی از پوستر فیلم «من دیه گو مارادونا هستم» همزمان با آغاز اکران عمومی
حتی مرگ هم نتوانست از شهرت "پل واکر" بکاهد
واکنش تند کارگردان «خداحافظی طولانی» به مشکلات نمایش فیلمش
۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۷:۰۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]
صفحات پیشنهادی
جزئیات جشن بزرگ انجمن عکاسان سینمای ایران اعلام شد/جمع شدن عکاسان سینمای ایران زیر یک سقف
جزئیات جشن بزرگ انجمن عکاسان سینمای ایران اعلام شد جمع شدن عکاسان سینمای ایران زیر یک سقفدبیر نخستین جشن انجمن عکاسان سینمای ایران گفت تقدیر از دو کارگردان دو تهیه کننده دو بازیگر و سه پیشکسوت انجمن عکاسان از جمله برنامههاینخستین دوره این جشن که اختتامیه آن اول خرداد برگزار می˝ناهید˝ و ˝کشتارگاه˝ تنها سهم سینمای ایران از جشنواره کن
ایران در بخش اصلی جشنواره کن نماینده ندارد ˝ناهید˝ و ˝کشتارگاه˝ تنها سهم سینمای ایران از جشنواره کن خبرگزاری پانا تاکنون حضور سینمای ایران در جشنوارهی فیلم کن 2015 با فیلم ناهید در بخش نوعی نگاه و فیلم کوتاه کشتارگاه ساخته بهزاد آزادی در بخش سینهفونداسیون قطعی شده اس«اریکه ایرانیان» سرگروه سینمایی شد/ اکران «من دیگو مارادونا هستم» و «ناپلئون» از چهارشنبه
سخنگوی شورای صنفی نمایش خبر داد اریکه ایرانیان سرگروه سینمایی شد اکران من دیگو مارادونا هستم و ناپلئون از چهارشنبه فرجی از انتخاب اریکه ایرانیان به عنوان گروه ششم و اکران دو فیلم من دیه گو مارادونا هستم و ناپلئون از روز چهارشنبه خبر داد غلامرضا فرجی سخنگوی شورای- سینمای ایران صاحب سبک است
تهیه کننده آلمانی سینمای ایران صاحب سبک است تهران - ایرنا - تهیه کننده و منتقد آلمانی معتقد است سینمای ایران صاحب سبک خاصی در فیلمسازی است و همین موضوع فیلم های ایرانی را برای مخاطب خارجی جذاب می کند کلاوس استنجک روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار سینمایی ایرنا درباره علاقه اش- سینمای ایران جهانی است
کارگردان سینمای چین سینمای ایران جهانی است تهران - ایرنا - کارگردان چینی فیلم نور جمعه حاضر در بخش بین الملل سی و سومین جشنواره فیلم فجر گفت سینمای ایران نه تنها قدرت مطلق در منطقه خاورمیانه بلکه سینمایی جهانی و بین المللی است بایان رال روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار سینماچرا "آنتونیکویین" به ایران آمده بود؟
چهارشنبه ۲ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۶ ۳۲ به تازگی تولد آنتونی کویین بازیگر مشهور سینمای دنیا بود که بسیاری از ایرانیها او را با نقش حمزه در فیلم محمد رسول الله ص میشناسند اما شاید کمتر به بازی این بازیگر در فیلمی بنام کاروانها در کنار بازیگران ایرانی پرداخته شده است آنتونی کوییرهایی از ناکامی سینمای ایران نیازمند زمینه مساعد میان سینماگران است
علیرضا رضاداد در گفتگو با باشگاه خبرنگاران رهایی از ناکامی سینمای ایران نیازمند زمینه مساعد میان سینماگران است دبیر جشنواره سی و سوم گفت تأکید و توجه به بازیابی هویت مشترک و مشترکات فرهنگی را شعار بین المللی جشنواره اعلام کرد علیرضا رضاداد دبیر جشنواره سی و سوم فیلم فجر دردو پرستوی زرین وسه دیپلم افتخار به انجمن سینمای جوانان ایران رسید
با اعلام اسامی برگزیدگان نخستین جشنواره فیلم كوتاه سما دو پرستوی زرین وسه دیپلم افتخار به انجمن سینمای جوانان ایران رسید با پایان یافتن نخستین جشنواره فیلم كوتاه سما سه دیپلم افتخار و دو تندیس پرستوی زرین به تولیدات انجمن سینمای جوانان ایران رسید به گزارش حوزه سینما باشگاهسینمای ایران سبک منحصر به فرد خود را دارد
محمد سریر سینمای ایران سبک منحصر به فرد خود را دارد خبرگزاری پانا استاد موسیقی گفت سینمای ایران سبک منحصر به فرد خود را دارد و سینمای ایران در دنیا جایگاه خاص خود را دارد ۱۳۹۴ يکشنبه ۶ ارديبهشت ساعت 16 37 به گزارش سرویس فرهنگی پانا محمد سریرگفت با توجه به موفقیت سینمای ایرا«مولانا» حلقه اشتراك سينماي تركيه و ايران
مولانا حلقه اشتراك سينماي تركيه و ايران تولگا چلين كانات كارگردان ترك پيشنهاد ساخت فيلم مشتركي ميان ايران و تركيه با عنوان مولانا را ارائه داد نویسنده محمد صادقي تولگا چلين كانات كارگردان ترك پيشنهاد ساخت فيلم مشتركي ميان ايران و تركيه با عنوان مولانا راقیمت رایت ویدیویی فیلمهای مهم سال سینمای ایران
قیمت رایت ویدیویی فیلمهای مهم سال سینمای ایران رایت فیلم ایران برگر موقع تدوین ۵۵۰ میلیون تومان فروخته شد قیمت رایت خانه دختر و رخ دیوانه نیز ۷۰۰ میلیون تومان برآورد می شود بسیاری از شرکتهای پخش شبکه خانگی همزمان با برگزاری جشنواره سی و سوم فیلم فجر و براساس واکنشهایی کهامیرکاستاریکا: سینمای ایران از هالیوود هم بالاتر است/سال آینده به جشنواره فیلم فجر میآیم
امیرکاستاریکا سینمای ایران از هالیوود هم بالاتر است سال آینده به جشنواره فیلم فجر میآیم فرهنگ > سینما - امیر کارستاریکا سینماگر سرشناس جهانی ضمن ستایش سینمای ایران اعلام کرد سال آینده برای حضور در جشنواره بینالمللی فیلم فجر به ایران میآید به گزارش خبرگزاری خبرجنتی: سینمای ایران سینمای فاخر و شناخته شدهای است/ بازار فیلم دستاورد حوبی است
جنتی سینمای ایران سینمای فاخر و شناخته شدهای است بازار فیلم دستاورد حوبی استوزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اقدام مثبت مستقل شدن بخش بینالملل از بخش ملی گفت سینمای ایران سینمای فاخر و شناخته شده در سطح بینالمللی است و جزو افتخارات جمهوری اسلامی است به گزارش خبرنگارشاخص اصلی سینمای ایران چیست؟
سهشنبه ۸ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۹ ۳۶ سیف الله صمدیان تاکید کرد که آنچه طی سی و چند سال گذشته سینمای ایران را در مجامع بینالملل به کانون توجه تبدیل کرده امکانات فکری و نوع تفکر موجود در این سینماست این هنرمند در گفت وگویی ایسنا جداسازی بخشهای ملی و بین الملل جشنواره فیلم فجر را اقمدرسه ملی سینما چه گپی را در سینمای ایران پرخواهد کرد؟
ایلنا مدرسه ملی سینما رایزنی با استادانی از کشورهای مختلف و انعقاد قرارداد با مدارس بینالمللی سینمایی اعم از آسیا اروپا و آمریکا برای اعزام استاد را آغاز کرده است منشا عقب بودن سینمای ایران از سینمای استاندارد و صنعتی را باید نداشتن بستر مناسب برای آموزش دانست سینمای ایران نفیلم سینمایی ایرانبرگر در دانشگاه شریف اکران میشود
فیلم سینمایی ایرانبرگر در دانشگاه شریف اکران میشودفیلم سینمایی ایرانبرگر عصر امروز در دانشگاه صنعتی شریف اکران میشود به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس فیلم سینمایی ایرانبرگر ساعت 15 امروز در سالن جابربن حیان دانشگاه صنعتی شریف اکران میشود در مراسم اکرجای خالی سینمای ایران اسامی فیلمهای بخش هفته منتقدان جشنواره کن اعلام شد
جای خالی سینمای ایراناسامی فیلمهای بخش هفته منتقدان جشنواره کن اعلام شدبرگزارکنندگان شصت و هشتمین جشنواره بینالمللی فیلم کن اسامی فیلمهای شرکتکننده در بخش هفته منتقدان را اعلام کردند به گزارش خبرنگار سینمایی فارس بخش هفته منتقدان شصت و هشتمین جشنواره بینالمللی فیلم ک-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها