واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: بدون شک حلال بودن درآمد، شرعی بودن تجارت و معامله، ما را به سمت دینداری حقیقی رهنمون می سازد. پس اگر در جزئیات مسائل شرعی طبق شرع عمل کنیم، هم دنیا و هم آخرت را حفظ نمودیم.
پایگاه خبری تحلیلی تراز: یکی از معاملات متداول در بین مردم که علی الخصوص در ماه های اردیبهشت و خرداد به بالاترین میزان خود می رسد نوعی معامله به نام رهن و اجاره خانه است. به این شکل که یکی از دو طرف معامله، پولی را به دیگری قرض می دهد و در مقابل، دیگری خانه خود را با قیمتی کمتر به او اجاره می دهد.
در مجموع رهن، وثیقه بدهی است یعنی بدهکار مقداری از مال خود را نزد طلبکار بگذارد تا اگر طلب او را نداد از آن مال طلب خود را بدست آورد.
* استفتاء از مراجع تقلید درباره رهن و اجاره
سؤال: چه کنیم تا در رهن خانه دچار ربا نشويم؟
متن پاسخ:
1- راه صحيح آن است كه مالك، خانه خود را تا مدت مشخص و به مبلغ معيني به مستأجر اجاره بدهد و شرط كند كه مستأجر مبلغي را به قرض بدهد ولي اگر پول را به صاحبخانه قرض بدهد به شرط آنكه خانه را به اجاره بدهد ربا و حرام است. (امام، آیات عظام وحيد خراسانی، تبريزي، مكارم، فاضل، خامنه اي، صافی، بهجت)
2- اگر پول را به صاحبخانه قرض بدهد به شرط آنكه خانه را به او اجاره دهد ربا و حرام است و اگر خانه را به مستأجر اجاره بدهد و شرط كند كه مستأجر مبلغي را به او قرض دهد بنابر احتياط واجب جايز نيست و راه صحيح بيع با شرط است بدين ترتيب كه صاحب خانه قسمتي از خانه را به شخص بفروشد به همان مبلغ كه پول پيش ميگيرد و بقيه را اجاره بدهد و شرط كند كه اگر تا سر سال مثلا پول همان پول پيش را به او پس دهد قسمت فروخته شده را پس بگيرد. (دفتر آیت الله العظمی سیستانی)
***
سه نکته:
* اجاره کمتر همراه قرض اشکال ندارد
آنچه به عنوان رهن منزل یا مغازه به مالک پرداخت می شود، هرچند رهن نیست ولی اگر اجاره به مبلغ کمتر از قیمت متداول باشد و در ضمن اجاره شرط شود که پولی به صاحب منزل یا مغازه به عنوان ودیعه یا قرض داده شود اشکال ندارد.
** شرطی که رباست
مالک ضمن اجاره نباید شرط کند چنانچه مبلغی به عنوان قرض یا ودیعه به او داده شود، مقداری از اجاره بها را کم می کند، چرا که این ربا و حرام است.
*** اهمیت رعایت یک مسأله شرعی کوچک
بدون شک حلال بودن درآمد، شرعی بودن تجارت و معامله، ما را به سمت دینداری حقیقی رهنمون می سازد. پس اگر در جزئیات مسائل شرعی طبق شرع عمل کنیم، هم دنیا و هم آخرت را حفظ نمودیم. روزی حلال روی همه بخش های زندگی مان اثر می گذارد از تربیت فرزندان گرفته تا نماز و روزه و غیره. گاهی با رعایت نکردن یک مسأله ریز شرعی معامله و درآمدمان حرام می شود ولی می شود با دانستن و رعایت یک نکته شرعی مال خود را حلال کرد. البته ناگفته نماند در دفاتر املاک فرم های قرارداد به صورت صحیح شرعی تنظیم شده است.
سه شنبه 8 ارديبهشت 1394 ساعت 06:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]