واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: معاون استاندار آذربایجان شرقی بر سرعت عمل در پروژه قطار شهری تبریز تاکید کرد تبریز - ایرنا - معاون عمرانی استاندار آذربایجان شرقی بر سرعت عمل مجریان پروژه خط یک قطار شهری تبریز تاکید کرد.
به گزارش روز دوشنبه روابط عمومی استانداری، محمدصادق پورمهدی در بازدید از روند اجرایی این پروژه، گفت: مدیریت استان با حساسیت، تحولات این پروژه را دنبال می کند و همه توان خود را برای تسریع در بهره برداری آن به کار گرفته است.
وی با اشاره به توان فنی و عزم جدی مجموعه مدیریت استان ابراز امیدواری کرد همزمان با ورود واگن های موردنیاز این خط قبل از برنامه زمان بندی شده راه اندازی شود.
مدیرعامل سازمان قطار شهری نیز در این بازدید گزارشی از روند اجرایی ان ارایه کرد و گفت: تاکنون بیش از 65 درصد عملیات اجرایی خط یک به طول 17.2 کیلومتر به پایان رسیده و بقیه عملیات با جدیت ادامه دارد.
محمدصادق پشمینه آذر افزود: فاز یک این خط از ایستگاه ائل گولی تا ایستگاه شهریار 91 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
وی گفت: امسال برای ادامه عملیات اجرایی و تکمیل خط یک و سایر خطوط این پروژه چهارهزار و 300 میلیارد ریال اعتبار لحاظ شده که با توجه به برنامه ریزی و ظرفیت های کارگاهی توان جذب و هزینه شش تا 9 هزار میلیارد ریال وجود دارد.
مترو تبریز به مجموعهٔ در حال احداث قطارهای شهری در شهر تبریز گفته می شود که مطالعات آن در سال ۱۳۸۰ و عملیات اجرایی آن از سال ۱۳۸۴ خورشیدی آغاز شده است.
متروی تبریز از ۵ خط (شامل ۴ خط اصلی و ۱ خط حومه) به طول کلی 100 کیلومتر تشکیل شده که خط یک این سامانه مترو، منطقهٔ ایل گلی در جنوب شرق شهر را پس از عبور از مرکز شهر به منطقهٔ لاله در جنوب غرب آن متصل خواهد کرد.
سازمان قطار شهری تبریز در سال ۱۳۸۰ خورشیدی تأسیس و راه اندازی شده است. هیأت مدیرهٔ این سازمان از ۵ نفر اصلی و یک نفر علی البدل شامل شهردار، مدیر سازمان قطار شهری، معاون عمرانی استاندار و ۳ نفر صاحب نظر تشکیل شده است.
شورای سازمان قطار شهری تبریز نیز متشکل از استاندار، شهردار و یک نفر کارشناس است.
مترو تبریز بعد از تهران و کرج دارای بیشترین خطوط در بین کلانشهرهای کشور است.
خط ۱: به طول ۱۷٫۲ کیلومتر با ۱۸ ایستگاه از میدان ائل گلی آغاز و از طریق بلوار شهید باکری و ۲۹ بهمن، خیابان امام خمینی، چهار راه محققی، باغ گلستان و خیابان خیام به کوی لاله ختم می شود.
حدود ۸ کیلومتر از این مسیر به صورت تونل عمیق طراحی شده و با دو دستگاه حفاری تونل در عمق حدود ۱۶ تا ۲۵ متری در حال حفاری است.
خط ۲: به طول حدود ۲۲٫۴ کیلومتر شامل ۲۰ ایستگاه از محدوده زمین های قراملک (کارخانه کود آلی) شروع شده، از طریق خیابان وحدت و میدان قراملک (اولین ایستگاه) و پس از عبور از زیر خیابان آخونی، خیابان قدس، سه راه امین، میدان دانشسرا، وارد خیابان عباسی شده و تا میدان شهید فهمیده امتداد یافته و در ادامه مسیر به سمت سه راهی ولیعصر، میدان استاد معین و در نهایت در میدان بسیج خاتمه می یابد.
خط ۳: به طول حدود ۱۵ کیلومتر و شامل ۱۴ ایستگاه از فرودگاه شهید مدنی تبریز آغاز وبا عبور از میدان بزرگ آذربایجان و خیابان انقلاب، از طریق میدان دانشسرا و خیابان ارتش به پایانه بزرگ اتوبوس های بین شهری تبریز واقع در بزرگراه شهید کسائی ختم می شود.
خط ۴: به طول ۱۰ کیلومتر شامل ۱۰ ایستگاه به شکل حلقوی در مرکز شهر سه مسیر فوق را به هم ارتباط می دهد.
خط تبریز - سهند: در محل ایستگاه ۱۸ با خط یک دارای ایستگاه مشترک بوده و با عبور از مقابل کارخانه تراکتورسازی به سمت شهر جدید سهند ادامه خواهد یافت.
7233/1756
07/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]