واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: کدام كبوديها نشانگر بيماري خطرناكي است؟
كبود شدن، يك اتفاق معمول و طبيعي در زمان آسيب ديدن و ضربه خوردن بافتي است اما چه زماني يك كبودي ميتواند خطرناك باشد و كي بايد كبوديها را به عنوان زنگ خطر در نظر گرفت؟
به گزارش نامه نیوز، اگر از گروه آدمهاي حواسپرت باشيد يا مشغله زيادي داشته باشيد قاعدتا با لكههاي كبودي روي دستها، رانها و پاهايتان كه ناشي از برخورد با صندليها، ميزها و حتي گاهي در و پنجرههاست، آشنا هستيد. كبودي يك روند طبيعي در عملكرد بدن- طي پاسخ به هرگونه آسيب و ضربه وارده - است.
در اين روند وقتي به نقطهاي ضربه ميخورد رگهاي خوني كوچك نزديك به ناحيه آسيبديده پاره ميشوند و محتويات خود را خالي ميكنند. اينگونه است كه رنگ ناحيه حالت تيره بين آبي تيره تا سياه پيدا ميكند و بعد در روند بهبود به حالت سبز متمايل به زرد تغيير رنگ ميدهد.
بعضي كبوديها تا چند ماه بهبود نمييابد
جدا از تغيير رنگ، لكههاي كبود غالبا با درد و تورم موضعي همراه هستند. كبوديها ميتوانند كاملا سطحي باشند و فقط لايههاي خيلي سطحي پوست را درگير كنند يا اينكه به لايههاي زير پوست هم برسند يا حتي لايه عضلاني زير پوست را هم درگير كنند و البته گاه شدت ضربه و آسيب آنقدر زياد است كه استخوانها هم صدمه ميبينند. اينگونه آسيبهاي شديد عمقي گاه تا ماهها زمان لازم دارند تا بهبود پيدا كنند. تمام موارد فوق را ميتوان يك روند طبيعي بهبود در بدن دانست اما گاهي هم كبوديها ميتوانند چيزي فراتر از اين باشند.
3 نقطه مهم
ضربديدگي و كبودي ميتواند ناشي از هرچيزي باشد؛ آسيبهاي ورزشي، افتادن، خوردن به ميز و صندلي و تصادفات رانندگي و... اما گاهي اين اتفاقات بدون علت مشخص يا پس از يك حادثه خيلي جزئي رخ ميدهند. اين ميتواند نشانگر يك حالت پزشكي باشد كه بايد به آن توجه كرد. ضربديدگي و كبوديهاي متعدد ميتواند نشانگر اختلالات خوني و نقص در بند آمدن خون باشد.
در روند توقف خونريزي 3 عامل مهم در رگها نقش دارند: اول پلاكتها كه جزو سلولهاي خوني هستند و در شكلگيري لختههاي خون نقش دارند، دوم فاكتورهاي انعقاد خون كه پروتئينهايي در جريان خون هستند و روند شكلگيري لختهها را هدايت ميكنند و سوم خود عروق كه با تنگ شدنشان مانع از تجمع خون و مايعات در موضع آسيبديده ميشوند. اگر در هركدام از اين سه عامل مشكلي وجود داشته باشد پروسه كبودي ميتواند به طور مكرر و حتي پس از يك برخورد بسيار جزئي هم اتفاق بيفتد.
در چه مواقعي به پزشك مراجعه كنيم؟
اگر به طور پياپي دچار كبوديهاي بيدليل ميشويد يا مناطق كبودي بدن شما بزرگ و دردناك است و بدون علت مشخص ايجاد شدهاند يا اينكه كبودي در بدن شما همراه با علائم بيماري در كل بدن به خصوص با تب و از دست دادن تمركز ذهني و حالت گيجي ذهني است يا اينكه به طور مكرر دچار خونريزي از لثهها و بيني ميشويد، در تمام اين موارد بهتر است حتما به يك پزشك متخصص مراجعه كنيد و در صورت لزوم آزمايشات لازم را زيرنظر او انجام دهيد. خبر خوب اينكه كبود شدن حتي اگر به راحتي اتفاق بيفتد در صورتي كه مشكل زمينهاي ديگري نداشته باشيد حالتي نيست كه بخواهد شما را نگران كند.
وارفارين و آسپیرين مصرف ميكنيد
شايعترين مشكل در اين ميان اختلالات پلاكي است. بسياري از داروها و برخي از عفونتها ميتوانند اين حالت را رقم بزنند. استفاده از داروهايي مثل وارفارين و آسپیرين هم ميتوانند باعث اين حالت شود. بيماريهاي كبد مانع از توليد پروتئينهاي لختهكننده خون ميشود و البته بيماري هموفيلي هم ميتواند اين حالت را رقم بزند. در بيماري هموفيلي كمبود يك فاكتور مشخص (فاكتور 8) در مسير انعقاد خون باعث بروز مشكل ميشود.
اگر ديديد بيشتر از دوستتان دچار ضربديدگي ميشويد و بدنتان پر شده از كبودي، خيلي نگران نشويد، خب شايد بيشتر از دوستتان به اين طرف و آن طرف برخورد ميكنيد. در ضمن حواستان باشد كه هرقدر سنتان بالاتر ميرود احتمال بروز كبودي و ضربديدگي با ضربهها و برخوردهاي خفيفتر بيشتر و بيشتر ميشود.
هرقدر كه سن بالاتر برود عروق خوني شكنندهتر ميشود و لايههاي پوست هم نازكتر ميشوند و تمام اينها باعث ميشود كه احتمال بروز كبودي در سن بالا بيشتر باشد. در ضمن بسياري از داروها و مكملهايي كه افراد مسن مصرف ميكنند هم احتمال بروز كبوديها را بالا ميبرند (داروهاي رقيقكننده جريان خون، كورتونها و حتي روغن ماهي از جمله موارد پرمصرف در ميان افراد ميانسال و سالخورده هستند).
منبع: سلامت نیوز
۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]