واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
کمک دانشآموزان مامنی به رویه تخمگذاری لاکپشت پوزه عقابی+ تصویر
در شیبدراز قشم به واسطه دغدغه انجمنهای زیستمحیطی، دانشآموزان به کمک رویه تخمگذاری لاکپشت پوزه عقابی رفتند.
به گزارش خبرگزاری فارس از بندرعباس، به مناسبت روز جهانی زمین پاک، 64 دانشآموز دبستانی روستای شیبدراز جزیره قشم این روز را پاس داشتند. به همین منظور مراسمی با حضور معلمان و مدیران مربوطه و با هماهنگی فعالان زیستمحیطی برگزار شد، که طی آن دانشآموزان به پاکسازی ساحل روستا از زبالهها در محدوده سایت حفاظت شده لاکپشتهای پوزه عقابی که گونهای در معرض خطر انقراض است، پرداختند. در این مراسم که چندین ساعت به طول انجامید، ساحلی چند کیلومتری که طی یک دهه اخیر برای تخمگذاری و تولد لاکپشتهای دریایی به همت جامعه محلی قشم مورد حفاظت قرار دارد، از وجود زبالهها عاری شد تا زمینه برای تخمگذاری، تولد و سلامت رویه تخمگذاری و تولد لاکپشتهای بیش از پیش مهیا شود. میلاد زینلی سرپرست سایت حفاظت از لاکپشتهای در حال انقراض روستای شیبدراز نیز در این مراسم نکاتی در رابطه با نحوه حفاظت از این گونه بسیار مهم دریایی را برای دانشآموزان بیان کرد.
در ادامه مراسم، دانشآموزان بادبادکهای دستساز خود را به نشانه آشتی با طبیعت و قدردانی نسبت به محیط زیست به آسمان فرستادند.
همچنین دانش آموزان در گروههای 10 نفره به بازی محلی و ساخت مجسمههای شنی و بادبادک بازی پرداختند و در پایان، ساحلی تمیز شده را برای رجوع شبانه لاکپشتها و رویه تخمگذاری آنها به جا گذاشتند. ساحل شیبدراز قشم در هرمزگان از جمله شناخته شدهترین نقاط در این استان و جنوب کشور برای تخمگذاری لاکپشتهاست که مورد توجه فعالان زیستمحیطی قرار دارد. علاوه بر برخی دیگر از نقاط قشم، در کیش، هندورابی و دیگر جزایر هرمزگان نیز لاکپشتهای پوزه عقابی تخمگذاری میکنند. برنامه گرامیداشت روز جهانی زمین پاک در روستای شیبدراز قشم به همت مؤسسه سبز کاناز و همکاری اداره محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم برگزار شد.
بر اساس این گزارش، لاکپشت پوزه عقابی (Eretmochelys imbricata) گونهای لاکپشت دریایی است که به شدت در معرض خطر انقراض قرار دارد. پوزه این لاکپشت برای بیرون کشیدن غذای اصلیش یعنی اسفنج دریایی از لابهلای مرجانها به شکل منقار عقاب درآمده و از همین رو به لاکپشت پوزه عقابی یا منقار کوتاه موسوم گشتهاست. این لاکپشت به طور گستردهای برای استفاده از گوشت در کشورهایی چون چین و ژاپن صید میشود، استفاده از لاک آن برای ساخت وسایل تزئینی سابقه طولانی دارد و در برخی مناطق از جمله ایران هم تخمهای این خزنده را از شن بیرون کشیده و میخورند. البته در کشورهای عضو معاهده تجارت بینالمللی گونههای در معرض خطر شکار و خرید و فروش این لاکپشت و محصولات به دست آمده از آن ممنوع است. طول لاکپشت پوزه عقابی بالغ به یک متر میرسد و وزن میانگین آن حدود 80 کیلوگرم است. وزن تخم لاکپشتهای پوزه عقابی 26 تا 31 گرم، قطر آن حدود 43 میلیمتر و حجم تخمها نیز حدود 25 تا 30 سانتیمتر مکعب است. تخمگذاری این لاکپشت هر دو تا سه سال یک بار در دو مرحله به فاصله دو هفته تکرار میشود و در هر مرحله لاکپشت مادر 40 تا 150 تخم میگذارد. لاکپشتهای ماده به احتمال بسیار زیاد همیشه برای تخمگذاری به زادگاه خود باز میگردند. این حیوان در سن بالای 30 بالغ میشود و تصور میرود عمر آن حدود 30 تا 40 سال باشد. به گزارش فارس، از نکات مهم در رجوع و یا عدم رجوع لاکپشتها برای تخمگذاری و باروری آنها، سلامت، عاری بودن از آلودگیها و امنیت ساحلی است که آنها هر ساله برای تخمگذاری به آن مراجعه میکنند. از همینروست که در سالهای اخیر در نقاط مختلف هرمزگان به ویژه در بندرعباس، کیش و قشم چندین گروه محیط زیستی علاوه بر تکمیل کردن مطالعات و تحقیقات خود پیرامون این گونههای باستانی در حال انقراض، هر ساله در این فصل با بهرهگیری و آموزش جوامع محلی اقدام به پاکسازی سواحل رجوع تخمگذاری لاکپشتها میکنند. از طرفی در این سالهای آموزش جوامع محلی نیز در رأس توجهات برای تقویت تعدد گونه مذکور قرار داشته است. از صدها تخم رها شده در کنار ساحل توسط لاکپشتهای مادر، تنها چند عدد از آن سرانجامی دارد که انتهای آن ادامه حیات برای این موجود نام دارد. آلودگیهای نفتی، گسترش فعالیتهای حمل و نقلی و تبعات ناشی از این فعالیتها در خلیج فارس که از نظر جغرافیایی خلیج و محیطی بسته و جابهجایی آب در این محیط از آبهای آزاد بسیار کمتر است، سبب نامناسب و سخت شدن زیست بسیاری از گونههای آبزی شده است. انتهای پیام/88001/ت40
94/02/04 - 16:51
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]