واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
حمام قدیمی سقز در معرض تخریب
حمام حاج صالح از آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی و به عنوان اثری تاریخی و قدیمی در شهر سقز در معرض تخریب قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری فارس از سقز، حمام حاج صالح در بافت قدیمی شهر سقز و در مجموعه بازار این شهر واقع شده است، که متاسفانه در معرض خطر تخریب قرار دارد. این حمام قدیمی که در بافت تاریخی شهر سقز احداث شده است، شامل بخشهای مختلفی است و ویژگیهای یک حمام قدیمی را در دل خود جای داده است. حمام حاج صالح دارای بینه و سربینه، گرمخانه، خزینه، خلوتی، مخزن سوخت یا همان تون، سیستم بسیار ماهرانه آب و فاضلاب است.
به گفته برخی از افراد قدیمی و کارشناسان حوزه باستانشناسی، قدمت این حمام به دوران صفویه بر میگردد و به مرور زمان افرادی بخشهایی از آن را بسته به نوع فعالت تغییر شکل داده و سپس در دوران زندیه نیز تغییرات دیگری در بنا انجام و به آن اضافه شده است. در سالهای نه چندان دور شخصی به نام حاج صالح که از بزرگان و متنفذین شهر سقز بوده است اقدام به خریداری این حمام میکند و او نیز با توجه به کاربری حمام تغییراتی را در قسمتهای داخلی حمام انجام میدهد. فضای داخلی حمام حاج صالح چون دیگر حمامهای قدیمی و تاریخی موجود در کشور دارای پوششی آهکبری با نقوش متنوع شامل صحنههای شکار، فرشته بالدار و نقوش هندسی است و کادربندی و آهکبریهای سقف و دیوارها و حجاری ستونها از تزئینات این بنای قدیمی در شهر سقز است.
از دیگر بخشهای حمام میتوان به ستونهای سنگی اشاره کرد که بار سنگین سقف را بر دوش دارند و جلوهای زیبا به فضای حمام بخشیده است و در کنار آن هم گنبدی بزرگ نور بیرون را به داخل و قسمتهای مختلف حمام هدایت میکند. حفرههای حجاری شده در سکوها نیز به عنوان جاکفشی استفاده میشده است و افراد در مدتی که در حمام مشغول استحمام بودهاند، دمپاییهای چوبی که توسط افراد بومی ساخته می شده است به پا داشتهاند. آب گرم مورد نیاز برای استحمام را از درون خزینه با سطل بیرون میکشیدهاند، در زیر خزینه «دیک هفت جوش» حمام قرار میگرفته و آن را گرم میکرده است، البته غوطه خوردن در آب خزینه خود بخشی از مراحل استحمام و در واقع آخرین مرحله بوده است.
مساحت کلی بنا در حدود 900 مترمربع است که دارای پوشش سقف گنبدی بوده و با توجه به سردسیر بودن منطقه در جهت جلوگیری از هدر رفت گرما و حرارت داخلی، همچون غالب حمامهای تاریخی در سطحی پایینتر از معابر و زمینهای اطراف بنا شده است. این حمام در دوران پهلوی به زورخانه تغییر کاربری پیدا کرد و تخریبها و تغییر کاربریهای اندکی در آن روی داد، بعد از انقلاب اسلامی این مکان تا مدتی تعطیل و متروکه باقی ماند و نوادگان و فرزندان حاج صالح نیز درصدد فروش حمام و تبدیل آن به مغازه بودند.
اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان برای جلوگیری از تخریب این حمام آن را خریداری کرده و از مدتی پیش عملیات مرمت و بازسازی در این بنا آغاز شده و اکنون به پایان رسیده است. قرار بود پس از مرمت و بازسازی این حمام به موزه مردمشناسی تبدیل شود که این مهم تاکنون میسر نشده است. به هرحال مردم شهرستان سقز منتظر هستند که این بنای تاریخی با توجه به اینکه یکی از آثار قدیمی شهر سقز به شمار میآید تعیین تکلیف شده و به موزه مردمشناسی تبدیل شود. ضمنا از گوشه و کنار شنیده شده است که قرار است این مکان قدیمی به جای اینکه به موزه تبدیل شود، به سفرهخانه سنتی تغییر پیدا کند. گفتنی است، حمام حاج صالح در سال 1379 به شماره 2830 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. --------------------------------------- گزارش و عکسها از: محمد باژیان -------------------------------------- انتهای پیام/79001/
94/02/01 - 07:26
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 190]