تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):از خوشبختى انسان درخواست خير از خداوند و خشنودى به خواست اوست و از بدبختى انسان...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843471928




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نتايج‌ناخواسته سياست‌گذاري‌نادرست اشتغال زنان |اخبار ایران و جهان


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: نتايج‌ناخواسته سياست‌گذاري‌نادرست اشتغال زنان
اخيرا اطلاعيه آزمون استخدامي ١٣ دستگاه دولتي منتشر شد كه از میان ٢٨٠٠ فرصت شغلي اعلام شده، فقط ١٣ مورد آن مختص جنسيت زن شده است. واقعيت اين است كه اگر همه اين ٢٨٠٠ نفر را به‌عنوان راننده لودر يا كارگر معدن مي‌خواستند استخدام کنند، قابل فهم بود كه همه از مردان باشند، ولي مشكل اصلي اين است كه پذيرش در بسياري از اين مشاغل ربطي به جنسيت متقاضي ندارد.
کد خبر: ۴۹۲۲۲۴
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۵ - 18 April 2015


مصطفی عابدی در شهروند نوشت:


يكي از مهم‌ترين نكاتي كه در سياست‌گذاري اجتماعي بايد مورد توجه قرار دهيم، اين است كه اگر سياست اجتماعي متناسب با زمينه‌هاي آن نباشد، نه‌تنها منجر به نتيجه دلخواه و برنامه‌ریزی شده نمي‌شود،‌ بلكه چه بسا تأثيري خلاف انتظارهاي اوليه سياست‌گذار به بار آورد. براي نمونه دولت ممكن است با هدف حمايت از توليد داخلي و افزايش درآمدهاي گمركي، تعرفه واردات را بالا ببرد، ولي اگر دولت نتواند مانع از رشد قاچاق شود يا اين كار به رقابت‌پذيري توليد داخلي لطمه بزند، به احتمال فراوان افزايش تعرفه از طريق رشد قاچاق و كاهش رقابت‌پذيري موجب ضعف توليد داخلي و كاهش درآمدهاي دولتي مي‌شود.


وضعيت سياست‌گذاري در جامعه ما نسبت به موضوع زنان كمابيش از همين نوع است. سياست‌گذاري بسيار بسيط و يكسويه انجام مي‌شود و در نهايت نيز نتيجه‌اي برخلاف خواست و انتظارات سياست‌گذاران به دست مي‌آيد. اخيرا اطلاعيه آزمون استخدامي ١٣ دستگاه دولتي منتشر شد كه از میان ٢٨٠٠ فرصت شغلي اعلام شده، فقط ١٣ مورد آن مختص جنسيت زن شده است. واقعيت اين است كه اگر همه اين ٢٨٠٠ نفر را به‌عنوان راننده لودر يا كارگر معدن مي‌خواستند استخدام کنند، قابل فهم بود كه همه از مردان باشند، ولي مشكل اصلي اين است كه پذيرش در بسياري از اين مشاغل ربطي به جنسيت متقاضي ندارد. ضمن اين كه اين اطلاعيه هيچ تناسبي با اظهارات و شعارهاي انتخاباتي آقاي رئيس‌جمهوری نداشت. ولي مشكل فقط اينها نيست. اجازه دهيد از منظر ديگري به موضوع پرداخته شود.


بهبود اقتصاد كشور منوط به بالا رفتن كارآيي نيروي انساني شاغل در آن است. مهم‌ترين عامل موثر بر افزايش بهره‌وری و كارآيي، تحصيلات است. از سوي ديگر نزديك به دو دهه است كه زنان در اشغال صندلي‌هاي آموزش عالي از مردان جلو زده‌اند و اكنون موازنه جنسيتي در تمام سطوح آموزش عالي به نفع زنان در حال تحول است. اين وضعيت در كنار ساير تحولات موجب شده كه تقاضاي بانوان براي اشتغال بيش از پيش شود. ولي به علت محدوديت‌هاي بازار كار كه به دليل ركود اقتصادي در سال‌هاي گذشته به وجود آمده، زنان نتوانسته‌اند جذب بازار كار شوند. به همين دليل شاخص بيكاري در آنان بالاتر از این شاخص در مردان است. به طوري كه در آخرين آمارگيري نيروي كار كه در پاييز‌ سال ١٣٩٣ انجام شده، نرخ بيكاري مردان ٨,٧‌درصد ولي زنان ٢٠.٣‌درصد است. جالب اين است كه اين نرخ در افراد ١٥ تا ٢٩ ساله براي مردان ١٧.٩‌درصد و براي زنان ٣٩.٠‌درصد است. با توجه به اين آمار مي‌توان گفت كه تحولات آموزشي در ايران موجب افزايش بيشتر در تقاضا براي اشتغال زنان شده است، ولي بازار كار هنوز قادر به تأمين و برآوردن كامل اين تقاضا نيست.


حال در اين ميان دولت به‌عنوان يكي از مؤلفه‌هاي مهم پاسخ به تقاضاي بازار كار، وارد ميدان مي‌شود و نيازهاي خود را تقریبا يكسره از مردان انتخاب مي‌كند. نيازي كه لزوما متاثر از جنسيت نيروي كار نيست. ولي دولت به جاي صلاحيت‌سنجي، خود را از انتخاب بهترين نيروها محروم مي‌كند و شاخصي غير از صلاحيت را وارد معادله انتخاب نيروي كار مي‌كند. در اين صورت مجموعه نيروهايي كه به استخدام دولت درمي‌آيند، از سطح صلاحيت‌هاي بازار كار پايين‌تر خواهند بود. ولي از آن‌جا كه زنان به دليل اين تصميم از بازار كار خارج نمي‌شوند، جذب بخش خصوصي مي‌شوند و موازنه ميان ساختار بخش خصوصي و دولتي از حيث صلاحيت‌ها و توانايي‌هاي نيروي كار به هم مي‌ريزد و موجب تضعيف بخش دولتي در برابر بخش خصوصي مي‌شود. براي توسعه جامعه نيازمند تضعيف بخش دولتي نيستيم. اتفاقا بخش دولتي بايد قدرتمندتر و كاراتر و البته كوچكتر باشد. مشكلي كه در سال‌هاي ٨٤ تا ٩٢ پيش آمد، عكس اين نياز بود. بخش دولتي ناكاراتر ولي بزرگتر مي‌شد و متاسفانه پس از ‌سال ٩٢ نيز بسياري از نيروهاي كارآمدی که در دوره پیشین حذف شده بودند، حاضر به بازگشت به مسئوليت‌هاي خود نشدند.


اين مشكل يك سوي ماجراست. ولي در سوي ديگر همان اثرات منفي كه در پارتي‌بازي وجود دارد و كساني كه بدون داشتن پارتي از حقوق خود محروم مي‌شوند و دچار سرخوردگي و نااميدي شده و تا حدي شيوه ضديت با قدرت را برمي‌گزينند، در اين مورد نيز صادق است و زنان دچار چنين وضعي مي‌شوند. زیرا چنين رفتاري فرق چنداني با شيوه پارتي‌بازي ندارد. يك پارتي‌بازي نظام‌مند و ساختاري است و حتي بدتر از آن. زيرا مي‌توان مشكل پارتي‌بازي را حل كرد و يك نفر پارتي پيدا كرد، ولي جنسيت را نمي‌توان تغيير داد! بنابراين نااميدي فرد از وجود اين تبعيض بيشتر و ریشه‌ای مي‌شود.


اين سياست ممكن است يك نتيجه ناخواسته ديگر هم داشته باشد و آن تأثير منفي بر ازدواج و تشکیل زندگي بي‌دغدغه است. شرايط درحال حاضر به گونه‌اي است كه بسياري از دختران و پسران جوان براي ازدواج و داشتن يك زندگي آبرومند، چاره‌اي جز اشتغال همزمان زن و مرد حداقل در اوایل دوره زندگی مشترک ندارند. بنابراين خارج كردن زنان از بازار كار به معني افزايش آمادگي آنان براي تشكيل خانواده نيست، زيرا پسران جوان راغب به ازدواج با دختراني هستند كه مشغول به كار هستند تا از اين طريق از پس هزينه‌هاي زندگي برآيند. اگر دختران شاغل نباشند، تقاضاي پسران براي ازدواج را كاهش مي‌دهد.


بنابراين ملاحظه مي‌كنيم كه سياست‌هاي اجتماعي بر خلاف ظاهرشان بسيار پيچيده هستند و ممكن است به نتايجي منجر شود كه برخلاف خواست اوليه سياست‌گذاران است. نمونه روشن آن همين كوششي است كه از طرف نهادهاي رسمي براي خارج كردن بانوان از بازار كار صورت مي‌گيرد. در شماره بعد به نتایج یک پژوهش درباره فرزندآوری از همین جهت اشاره خواهد شد.














این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن