تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 20 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):فاطمه پاره وجود من است، هر که او را بیازارد مرا آزار داده و هر که او را خوشحا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1851953051




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

جوانان بخوانند : مگر فردوسي چكار كرد ؟


واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: جوانان بخوانند : مگر فردوسي چكار كرد ؟
داخلي. فرهنگي. مناسبتها.

از : نصراله‌ابراهيمي خرم آبادي
اين روزها در جاجاي ايران عزيز، آسياي ميانه و قفقاز ، شبه قاره هند، و در هر گوشه از اين كره خاكي كه دوستداران ادبيات فارسي زندگي مي‌كند به مناسبت بزرگداشت حكيم توس مراسم‌هاي مختلفي در حال برگزاري است.

متاسفانه در دهه‌هاي اخير آنگونه كه بايد در معرفي اين شخصيت ملي و ادبي زبان و ادبيات فارسي به نسل جوان كار نشده و اكثر نسل جوان كنوني كشور درباره خدمات فرودسي به جز سرايندگي شاهنامه مثل هر شاعر ديگر اطلاعات چنداني ندارند.

اين جوانان آينده ساز اين مرز بوم ، مسخ در يكه تازيهاي اينترنت، ماهواره، ياهو و گوگل چه بسا با شنيدن اخبار و ديدن اين مراسم‌هاي فرخنده گراميداشت فردوسي از خود مي‌پرسند مگر فردوسي چكار كرده‌است ما كه نه شاهنامه‌اش را ديده و نه شنيده و نه خوانده‌ايم و نه‌اهميت آنرا مي‌دانيم؟ نگارنده با استناد به منابع معتبر در اين نگارش مختصر تلاش دارد تا هر چند كوتاه خدمات ادبي، جايگاه فردوسي در ادب ايران و اينكه اگر فردوسي نبود چه مي‌شد را به جوانان عزيز معرفي نمايد.

حكيم ابولقاسم فردوسي در سال ‪ ۳۱۹‬هجري شمسي در روستاي باز از توابع خراسان بزرگ "توس كنوني " در خانواده‌اي دهقان "زمين داران بزرگ و مرفه چشم به جهان گشود.

در زمان تولد فردوسي شاهان ساماني بر ايران حكومت مي‌كردند كه نسب خودرا به بهرام چوبين مي‌رساندند و حامي فرهنگ و ادب فارسي بودنددر اين زمان دو گروه ديگر آل بويه و تركان غزنوي " غلامزادگان ترك" نيز در برابر سامانيان ادب پرور ظهور كردند.

سلطان محمود معروفترين پادشاه غزنوي بود كه مصادف با دو دهه اخر عمر فردوسي حكمرواي ايران گشت و بساط سامانيان ادب دوست را برچيد.

دراين زمان سطان محمود ترك زبان و نوكر خلفاي بغداد با بركناري احمد اسفرايني وزير فارسي دوست خود خواجه احمد ميمندي كه مخالفت سرسخت زبان فارسي بود را به وزيري برگزيد.

محمود در مدتي كوتاه زبان ديواني فلات ايران را از فارسي به عربي برگرداند و در جلب نظر خليفه بغداد بسيار كوشيد، در چنين حال و هوايي كه زبان و ادبيات فارسي مي‌رفت كه براي هميشه از صحنه روزگار محوشود فردوسي سرودن شاهنامه‌را آغاز كرد.

فردوسي در اين دوره آخرين حلقه مكمل شاعران پيشين نظير رودكي و دقيقي بود كه تلاش داشتند يادگاران شيرين ابيات فارسي را از پهلوي به فارسي دري برگردانند .

البته كار بزرگ حكيم ابوالقاسم فردوسي از آن جهت نسبت به شاعران و سرايندگان ماقبل خود با اهميت تر است كه وي زماني دست ادبيات و زبان در حال احتزار فارسي را گرفت كه كسي نه جرائت آنرا داشت، نه جاه و نه منزلت و نفعي مادي در آن بود و نه كسي به اين مهم با توجه به شرايط زمانه اهميت مي‌داد .

حكيم فردوسي شاهكار خود را در زماني سرود كه فرهنگ و زبان عرب به صورت رسمي و اداري در ايران رواج داشت و اين حماسه ملي در آن دوران تيره به مثابه خورشيد درخشاني بود كه از زوال زبان شيرين فارسي پيشگيري كرد.

آنگاه كه بابك، ابومسلم و مازيار و ابن مقفع، فرزندان پاك اين سرزمين هميشه جاويد در نبرد مسلحانه براي حفظ اين آب و خاك در خاك خفتند شاهنامه فردوسي تنها روزنه اميد بود.

فردوسي سي سال از عمر خودراصرف سرودن شاهنامه و احياي زبان و فرهنگ ايران كرد و مانع از اضمحلال مليت و زبان ايراني شد.

بسي رنج بردم در اين سال و سي / عجم زنده كردم بدين پارسي/ چو اين نامور نامه آيد به بن / ز من روي كشور شود پر سخن/از اين پس نميرم كه من زنده‌ام/كه تخم سخن را پراكنده ام/هر انكس كه داردهستي و راي و دين/ پس از مرگ بر من كند آفرين.

فردوسي با خلق اين اثر عظم ادبي براي هميشه زبان و سنت ايراني را از گزند حوادث محفوظ داشت: پي افكندم از نظم كاخي بلند / كه از باد و باران نيابد گزند.

در زمان "خفقان و تيره روزي ايرانيان " در عصر غزنويان احساسات ملي گرايانه در شاهنامه در اوج است بگونه‌اي كه مي‌توان ادعا كرد كه هيچ كس به اندازه فردوسي در شكل‌گيري افتخارآميز مليت ايراني نقش نداشته است.

هنوز هم هنگامي كه يك ايراني در اقصي نقاط دنيا داستان جوانمردي‌هاي ايرانيان را در شاهنامه مي‌خواند به ايراني بودن خود مي‌بالد و به آن افتخار مي‌كند.

فردوسي هم مي‌توانست در ان روزگار كار شاعران دربار مسلكي هم چون فرخي و عنصري را در مديحه سرايي از شاهان پيشه كند و تمام عمر خودرا در ناز و نعمت بزيد امام چنين نكرد، دربدري و آوارگي كشيد غضب دربار سلطان محمود را به جان خريد و سي سال در انزوا و تهديد ستاره روبه افول زبان و ادبيات فارسي را مبدل به خورشيدي جهان افروز و ابدي كرد.

فردوسي با سرودن شاهنامه مجد افتخارات ملي را به خاطر فرزندان اين مرز و بوم اورد و تاريخ پر از غرور ملي را دوباره زنده كرد.

امروز همه ايران، ايراني و تمام فارس زبان اين كره خاك كه به زبان شيرين فارسي سخن مي‌گويند، مديون خدمت فرودسي هستند و چه خوش آفرين ابدي نصيب اين اديب فرزانه گشت كه خود گفته بود: هر آنكس كه دارد هستي و راي و دين پس از مرگ برمن كند آفرين ، آفرين ، آفرين ، تاابد آفرين .

فردوسي در سال ‪ ۴۰۳‬خورشيدي از دنيا رفت جنازه‌اش را به گورستان عمومي مسلمانان راه ندادند و به همين دليل در باغ ملكي خودش دفن شد.ك/‪۴‬ ‪۶۰۴‬
 دوشنبه 30 ارديبهشت 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 373]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن