واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: استيضاح دولت نبايد منحصر به وزير بازرگاني شود
سياست - گروه سياسي:
جريانات مربوط به استيضاح وزير بازرگاني، پس گرفته شدن امضاها و به تعويق افتادن زمان انجام اين استيضاح در ميان نگرانيهاي هميشگي مردم درخصوص وضعيت گرانيها و تورم در جامعه آنقدر پيچيده شده و درگير و دار دعواهاي سياسي گرفتار آمد، كه نميتوان از اهداف اصلي مطرحكنندگان اين طرح به راحتي سخن گفت.
چراغ سبز محمود احمدي نژاد به استيضاحكنندگان يا تمايل رئيس جمهوري به بركناري ميركاظمي با راي مجلس بزرگترين شائبههايي است كه اين فعاليت دقيقه نودي مجلس را به سمت سياسي كاري هدايت ميكند. دكتر عماد افروغ، نماينده مردم تهران و منتقد هميشگي دولت كه خود از امضاكنندگان طرح استيضاح است، در گفتوگو با همشهري عصر به اين ابهامات پاسخ گفت.
* آقاي دكتر ! برخي عنوان ميكنند مجلس و دولت براي فرافكني درموضوع گرانيها و در يك اقدام هماهنگ قصد دارند براي مردم يك قرباني تعريف كنند و به همين جهت دنبال بركناري و استيضاح وزير بازرگانياند و در حقيقت انگيزه اصلي مجلس در اين كار هنوز مشخص نيست.
من از امضاكنندگان استيضاح وزير بازرگاني هستم و افتخار ميكنم كه آن را امضا كردم و به هيچ وجه در جريان اين تباني و ائتلاف نبودم و اعتقادم بر اين است كه اين استيضاح بهانهاي است براي طرح چالشها و فرصتي است براي دفاع از برخي سياستها و رفتارها و محمل و مقدمهاي است براي اصلاح سياستها و رفتارها و مورد انتظار همگان است كه اين استيضاح و اصلاحات صورت پذيرد.
* بيشترين انتقاد شما در طول فعاليت مجلس هفتم به نحوه تعامل دولت و مجلس بوده و حال در طرحي شركت كرديد كه گفته ميشود بيشتر شباهت با جنگ زرگري دارد و براي فرافكني موضوع گرانيها است؟
گفته ميشود به معناي صحت مدعي نيست و با واقعيت يكسان نيست.منش اعتقادي من بر اين است كه از هر فرصتي استفاده كرده و ميكنم كه وجه انتقادي بروز كند و منتج به نتيجه شود.
من نه داوطلب نمايندگي مجلس هشتم بودم و نه منتخب مجلس هشتم هستم و بنابراين هيچ كشمكش سياسي و انگيزه خاصي متوجه من نيست.از هرسؤال و استيضاحي دفاع مي كنم زيرا كه آن را فرصتي براي به نقد كشيدن رفتارها و سياستها ميدانم. در عين حال معتقدم ماهي را هر وقت از آب بگيري تازه است و در حال حاضر كه عدهاي تصميم گرفتند كه طرح استيضاح را در اين شرايط كليد بزنند، اگر من نقدهايي نداشتم امضا نمي كردم و در حال حاضر نقد جدي من بر وزارت بازرگاني اين است كه براي پاسخ دادن به بسياري از كمبودها بلافاصله مسئلهاي به نام واردات مطرح شده است و واردات بي رويه با چه انگيزه و دلايلي صورت پذيرفته و چه نتايجي در بردارد؟ حداقل آن اين است كه بسياري ازتوليدكنندگان داخلي را با مشكلاتي روبهرو كرده است.
* پس بهنظر شما استيضاح وزير بازرگاني يك راه حل سياسي براي جبران كمبودهاي مجلس هفتم در بعد نظارتي نيست؟
اين مسئله قابلقبول نيست زيرا اگر كسي صرفا با اين انگيزه آمده باشد، عملي غيراخلاقي انجام داده و بايد ديد در زمان استيضاح سؤالات و چالشهاي اساسي مطرح ميشود يا سؤالات حالت فرافكني دارد. نبايد به اين سرعت قضاوت كرد و بايد كمي صبر كنيم.
* يعني بهنظر شما استيضاح وزير بازرگاني براي حل بحران تورم نتيجه بخش است ؟
هر استيضاحي اگر جدي باشد نتيجه بخش خواهد بود اما نتيجه آن اين نيست كه وزير راي اعتماد بياورد يا نياورد. هدف از استيضاح اصلاح برخي رفتارها و سياستهاست چه با وزير چه بيوزير و چه با راي اعتماد و چه بي راي اعتماد. مسلما استيضاح تاثير ميگذارد اما بستگي به چينش سؤالات و پيگيريها دارد و اگر قرار است سياستها ادامه پيدا كند و رفتارهاي نادرست تداوم داشته باشد و مردم در زندگي خود اثري از نتيجه استيضاح حس نكنند بهتر است منتفي باشد.
امادر حال حاضر نمي توان قصاص قبل از جنايت كرد و بايد منتظر بمانيم تا بنگريم چه سؤالاتي مطرح ميشود و نهايتا نمايندگان چگونه قانع ميشوند.
* آقاي نادران از طراحان استيضاح وزير بازرگاني معتقد است بايد مشخص شود مسئول بيثباتيها و نابسامانيهاي اقتصادي كيست و آقاي داوودي از غير علمي بودن استيضاح سخن ميگويد استيضاح وزير بازرگاني به دليل گرانيها توجيه علمي دارد ؟
من با صد آفرين، صحبت آقاي نادران را تاييد مي كنم. اما استيضاح غيرعلمي چه معنايي دارد را متوجه نميشوم يعني اين سؤال صحيح نيست.اگر سؤالات ربطي به حيطه وزارت بازرگاني نداشته باشد ميتوان گفت كه اين سؤالات نامربوط است اما اگر مرتبط باشند حرف از اينكه غيرعلمي هستند معنا ندارد.
من بهعنوان يك دانشگاهي متوجه صحبت هاي معاون اول رئيس جمهوري نميشوم. زماني كه سؤالات ما متوجه يك وزارتخانه است سخن از علمي بودن يا غيرعلمي بودن آن بيمعناست.
* اما آقاي مير كاظمي اظهار كرد مسئول سياستها و جهتگيري هاي اقتصادي دولت است و گراني تقصير او نيست.
ميركاظمي بايد بيايد و بار ديگر اين حرفها را تكرار كند تا حقايق روشن شود و وقت مجلس براي شنيدن صحبتهاي وزير زياد است و كم نيست كه برخي دم از كمبود وقت و زمان ميزنند. در عين حال قرار نيست با تغيير وزير مسكني تحويل مردم دهيم، قرار است تغييرات اساسي صورت گيرد اما در حال حاضر احساس شده كه گرانيهاي به وجود آمده ميتواند ناشي از واردات بيرويه باشد و وزير مربوطه بايد پاسخگو باشد و با اين حركت روشنگري صورت گيرد. به همين دليل است كه بايد به استقبال اين استيضاح رفت و بعيد ميدانم كه اين استيضاح سياسي باشد زيرا استيضاح با مورد و موجهي است و ريشه در مسئلهاي به نام گراني و فشارهاي اقتصادي بر مردم دارد و در حال حاضر وزير بازرگاني به دليل اينكه در اين مدت شاهد وارادات بيرويه از او بوديم هر وقت با مسئلهاي و مشكلي روبهرو ميشويم بلافاصله واردات به رخ كشانده ميشد در حاليكه بسياري از توليدات توليدكنندگان ما، روي دستشان باد كرده بود.
* اصل هر استيضاحي مبارك است به شرطي كه منتج به اصلاح سياستها و رفتارها شود. فكر مي كنيد وزير بازرگاني با راي اعتماد نمايندگان روبهرو شود ؟
من به اين اميد كه استيضاح راي بياورد يا نه امضا نكردم. نيت من همواره در استيضاحها اين است كه فرصتي در اختيار وزير قرار گيرد كه از سياستهاي خود دفاع كند و زماني نيز در اختيار نمايندگان براي طرح سؤالات و چالشهاي خودشان قرار گيرد.
* آيا بهتر نبود به فكر راه حلهاي ديگري براي حل مشكل تورم باشيم؟ وزيري كه بركنار شده باشد يا با استيضاح كنار رفته باشد، چگونه پاسخگوي تورم بيست درصدي خواهد بود؟
راه حلهاي ديگر هم همه در همين جهت است زيرا كه زماني سؤال يا تذكر يا استيضاح راه حل است و زماني ديگر وقتي به اين نتيجه برسيم كه اين شخص نمي تواند پاسخگوي مشكلات باشد بايد به فكر شخصي ديگر باشيم كه اين مسائل را پاسخگو باشد اما برخي اعضاي كميسيون اقتصادي معتقدند كه استيضاح اقدامي انحرافي است و وزير بازرگاني نميتواند پاسخگوي گرانيها باشد.
متوجه نميشوم كه ميگويند اين اقدام انحرافي است، يعني چه. اگر انحرافي است بايد در صحن علني روشن شود و بهصورت آشكار و شفاف معلوم شود كه اين اقدام انحرافي است. من از اين زاويه نيز به اين استيضاح نگاه ميكنم كه معلوم شود اين استيضاح انحرافي است يا نه.
* پس گراني قرباني خود را رها نميكند؟
با اين فرض كه ايشان راي نياورد آيا قرباني ميشود؟ اگر ما بخواهيم با پستها و مقاماتمان اينگونه نگاه كنيم كه همه دودستي پست خود را ميچسبند و هيچكس دور نميشود زيرا كه احساس ميكند قرباني ميشود. اگر قرار است مادام العمر به يك پستي بچسبيم، آنچنان مقامهاي مختلف سخت غيرمتزلزل ميشود كه آقايان را با بولدوزر هم نميتوان جابهجا كرد.
در استيضاح، بحث قرباني كردن و قرباني شدن نيست، يك فرصت است و نتيجه اين استيضاح هم معلوم نيست. اگر كسي ادله روشني دارد كه مثلا تعدادي نشستند با دولت دست به يكي كردند بهصورت هماهنگ و براي رهايي از فشار اعتراضات به دولت، چنين استيضاحي را مطرح كنند، مدارك خود را آشكار كنند اما اگر مدركي نيست نبايد جاي ظني هم باشد. بهترين فرصت براي اين كه اين ظن و گمان حالت ظن باقي بماند يا تبديل به يقين شود، صحن علني مجلس است.
يكي از نمايندگان درخواستكننده بحث استيضاح معتقد است، استيضاح رئيسجمهوري مطرح بوده است نه وزير بازرگاني و وزير بازرگاني به نمايندگي از رئيس جمهوري استيضاح مي شود.
استيضاح رئيسجمهوري نميتواند فقط در مقوله بازرگاني باشد و استيضاح او قالب و ساختار و محورهاي خود را دارد. شايد بهصورت غيرمستقيم در نهايت معلوم شود كه مسئوليت اصلي اين سياستها متوجه شخص رئيسجمهوري است نه وزير بازرگاني اما پيشاپيش نميتوان قضاوت كرد.
تاريخ درج: 29 ارديبهشت 1387 ساعت 14:08 تاريخ تاييد: 29 ارديبهشت 1387 ساعت 14:24 تاريخ به روز رساني: 29 ارديبهشت 1387 ساعت 14:20
يکشنبه 29 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 831]