واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: مدير طرح ملي توسعهي خوشهاي صنعتي ايران: دخالت مستقيم دولت نميتواند اهداف صنعتي كشور را محقق كند
در رويكرد سنتي دخالت دولت در توليد و صنعت به صورت مستقيم است كه نمونهي آن در كشورمان طرح بنگاههاي زودبازده است كه در آن دولت مستقيما پول پرداخت ميكند
آفتاب: مدير طرح ملي توسعهي خوشهاي صنعتي كشور گفت: «حدود دو سال است كه توسعهي خوشههاي صنعتي به صورت جدي در كشور دنبال ميشود تا وضعيت صنعت ايران به صورت مطلوبتري مناسبسازي شود».
به گزارش خبرنگار آفتاب از كرمان دكتر عيسي منصوري در سمينار يك روزهي"آشنايي با توسعهي خوشههاي صنعتي" استان كرمان افزود: «بعد از انقلاب صنعتي، دنيا شاهد توليد انبوه، توليد متنوع، توليد متغير و توليد با تغييرات پرشتاب در فضاي حاكم بر صنعت جهاني بود و به تدريج صنايعي قوت گرفتند كه قدرت انعطافپذيري بيشتري نسبت به تغييرات سريع در تكنولوژي توليد داشتند.
وي با اشاره به اينكه در كنار اين تحولات نقش دولت نيز در توليدات صنعتي عوض شده است عنوان كرد: «مقررات گذاري، تصديگري و توليد كنندگي، قابلهگي و پرورشگري نقشهايي است كه از سوي دولت اعمال شده اما در حال حاضر نه تصديگري كه نقش قابلهگي و پرورشگري براي ايفاي نقش بهتر دولت در توسعه صنعت بازدهي مطلوب دارد».
او در ادامه به دو رويكرد سنتي و نوين در نقش دولت براي توسعهي صنعتي اشاره كرد و گفت: «در رويكرد سنتي دخالت به صورت مستقيم است كه نمونهي آن در كشورمان طرح بنگاههاي زودبازده است كه در آن دولت مستقيما پول پرداخت ميكند».
منصوري درمورد رويكرد نوين نيز گفت: «سازمانهاي تسهيل كننده نظير شركت شهركهاي صنعتي به عنوان واسطهي اول ميان دولت و بخش صنعت قرار ميگيرد و اين سازمانهاي تسهيل كننده نيز با اجتناب از دخالت مستقيم و از طريق ارايه كنندهگان خدمات توليدي و نهادهاي و تشكلهاي صنعتي خدمات خود را ارايه مي نمايند».
منصوري با تاكيد بر اينكه دخالت مستقيم دولت نميتواند اهداف صنعتي كشور را محقق كند اظهار داشت: «هنر دولت اين است كه تحليل كند در كدام قسمت ضعف و كاستي وجود دارد و سپس به صورت غيرمستقيم دخالت كند.
وي همچنين گفت: «براي دولت، دخالت در تك تك بنگاههاي صنعتي امكانپذير نيست و بايد توانمندسازي به گونهاي انجام شود تا اين بنگاهها از پس مشكلات و مسايل خودشان برآيند».
او سپس در تعريف خوشهي صنعتي گفت: «خوشهي صنعتي به مجموعهاي از واحدهاي كسب و كار اطلاق ميشود كه در يك منطقهي جغرافيايي و با يك گرايش صنعتي متمركز شده و با همكاري و تكميل فعاليتهاي يكديگر به توليد و عرضهي كالا و خدمات ميپردازند و از چالشها و فرصتهاي مشترك برخوردارند».
وي در همين زمينه افزود: «عموما خوشهها تعداد زيادي از واحدهاي اقتصادي خرد، كوچك، متوسط و حتي بزرگ را در برميگيرند كه از نظر جغرافيايي اين واحدها ميتوانند در سطح روستا، شهر و يا شهرستان پراكنده باشند.
اين مقام مسوول در ادامه گفت: «مشخصهي خوشههاي صنعتي، تمركز جغرافيايي، همكاري در تكميل فعاليتهاي يكديگر، توليدات و خدمات مشترك است. منصوري نزديكي به منابع و مواد اوليه، وجود نيروي كار ماهر، رشد مناسب خدمات توسعهكسب و كار، رشد مناسب زيرساختها، شرايط مناسب اقتصادي محلي، ملي وبينالمللي را از شرايط و پيدايش توسعه خوشههاي صنعتي ذكر كرد و گفت: يك خوشهي صنعتي را نميتوان ايجاد كرد بلكه خود به خود و با ايجاد شرايط مناسب به وجود ميآيد. وي خوشههاي سفال و سراميك لالجين، ادوات كشاورزي مازندران، حولهبافي چلهخانهي تبريز، قطعات خودروي تبريز و سنگ اصفهان را از نمونههاي داخلي خوشهي صنعتي عنوان كرد».
مدير طرح ملي توسعه خوشههاي صنعتي كشور در پايان گفت: «خوشههاي صنعتي نشانگر مزيتهاي هر منطقه و روشي براي تمركززدايي است و مبتني بر نيازهاي خوشه روشهاي مداخله و حمايت ازآنها تعيين ميشود».
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 440]