واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: قدر نميشناسيم
منابعطبيعي- دكتراسماعيل كهرم:
عجب مملكتي است اين خاك پرگهر؟ آنان كه سعادت ديدار گوشههايي از اين مرز و بوم را داشتهاند خوب ميدانند كه نيازي به ديدن دنيا ندارند.
هرچه بخواهيم همينجا داريم. هرجا كه برويم زيباييهاي خاصي را ميبينيم كه مكمل زيباييهاي نقاط ديگر است و نه تكرار آن. از تهران جدا ميشويم، در راه استان سمنان. استاني كه يكسوم مناطق حفاظت شده و پاركهاي ملي را در خود جاي داده است! حدود 2 ميليون هكتار! به وسعت چند كشور اروپايي.
چشم به كويرها و كوههاي هزار رنگ ميدوزيم. از سمنان و دامغان ميگذريم و به شاهرود ميرسيم. عجب شهري؟ خيابانها و بلوارهاي فراخ، باغها و درختزارها و البته مردمي كه به داشتن مهمان عادت كردهاند و آنها را دوست دارند.
گروهي از نهادهاي مردمنهاد مراسمي را جهت حرمت گذاردن به هفته منابع طبيعي تدارك ديده بودند. تعداد اين نهادها براي شاهرود چشمگير بود و علاقه و غيرت كساني كه اين نهادها را با وجود كممهريها ميگردانيدند، مثالزدني. همه نگران جنگل ابر بودند. آخر استان سمنان با حدود 9 ميليون هكتار، از نقاط كويري و بياباني تشكيل شده و كوير حدود 90 درصد آن را ميپوشاند. در ميان اين اقيانوس ريگ و شنهاي روان، يك جنگل سر سبز هيركاني (جنگلهاي شمال ايران)، به وسعت حدود 10 هزار هكتار، بهعبارتي يكهزارم استان، قرار دارد كه جنگل ابر ناميده ميشود.
در اين استان خشك فعاليتهاي درختان مانند تبخير و تعرق، تودهاي از بخار آب را بهصورت ابر بالاي جنگل معلق نگه ميدارد. سال قبل براي شركت در كنفرانسي به كشور سوئيس رفته بودم. چند گردش هم از طرف كشور ميزان براي مهمانان ترتيب داده بودند؛از جمله بازديد از جنگلي در اعماق درهاي در منطقه «زرهات». بر بالاي اين جنگل تودهاي از ابر مانند يك شمد سفيد، بسيار زيبا مينمود. راهنماي سوئيسي با غرور خاصي گفت: «اين پديده در جهان همتا ندارد.»
حرمت ميزباني به من اجازه نداد كه به ايشان تذكر بدهم ما در ايران لااقل دو نقطه با چنين مشخصاتي داريم؛ ارسباران، سرگربه ملوس نقشه عزيز ايران و جنگل ابر در دل كوير! و اما مردم استان سمنان چرا نگران سرنوشت جنگل ابر هستند؟ حقيقت آن است كه در جريان مبارزات انتخاباتي، كانديداها ياد گرفتهاند كه اگر به مردم وعده و و عيد انجام طرحي را بدهند، احتمالاً رأي خواهند آورد! در انزلي چنين قولهايي موجب اجرا شدن جاده «ميانگذر» انزلي شد و در جنگل ابر هم چنين قولي هر روز به اجرا نزديكتر ميشود.
در حال حاضر، لولههاي گاز و نفت و خطوط انتقال برق بين شاهرود و گرگان و نيز جادههاي تداركاتي آن صرفاً بهعلت كوتاهي مسير از ميان جنگل گذشته و هركدام، دهها هكتار جنگل را نابود كرده است. اكنون طرح مخرب و هولناك احداث جاده بين روستاي ابر و شيرينآباد مطرح شده. در حال حاضر 10 جاده بين استان سمنان و شمال وجود دارد كه 4 محور آن از شاهرود ميگذرد. چه ترافيك سنيگي بين شاهرود و گرگان يا عليآباد كتول، احداث جاده و تخريب جنگل ابر را توجيه ميكند؟
تاريخ درج: 24 ارديبهشت 1387 ساعت 10:31 تاريخ تاييد: 24 ارديبهشت 1387 ساعت 11:14 تاريخ به روز رساني: 24 ارديبهشت 1387 ساعت 11:15
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 239]