واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: چالش بزرگ حزب دمكرات آمريكا در انتخابات رياست جمهوري
خارجي.
خانم هيلاري كلينتون پس از تحمل چندين شكست پي درپي ، با كسب يك پيروزي خيره كننده در ايالت ويرجيناي غربي ، آماده خروج آبرومندانه از دور رقابتهاي مقدماتي انتخابات رياست جمهوري آمريكا ميشود.
شمارش اوليه آراء در ايالت ويرجيناي غربي نشان داد كه او با نتيجه ۶۷به ۲۶رقيب هم حزبي خود يعني باراك اوباما را شكست داده است .
اما اين پيروزي براي كلينتون بسيار ديرهنگام و نمادين است به گونه اي كه فقط يك معجزه ميتواند او را در جايگاه نامزدي حزب دمكرات در انتخابات رياست جمهوري آمريكا قرار دهد.
حتي نزديكترين ياران كلينتون نيز ميدانند كه براساس يك محاسبه ساده او عملا هيچ شانسي ندارد و كار براي وي تمام شده است .
بيجهت نيست كه حمايتكنندگان مالي كلينتون ازحمايت مالي او دست برداشته و وي را با ۲۰ميليون دلار بدهي تبليغات انتخاباتي تنها گذاشته اند.
اما چرا كار براي كلينتون تمام شده است ؟
طبق قوانين پيچيده انتخابات رياست جمهوري در آمريكا، نامزدهاي هر حزب ابتدا در درون حزب به رقابت با يكديگر ميپردازند تا در نهايت و طي يك روند طولاني و نفس گير، نامزد برتر به عنوان نامزد حزب معرفي شود.
در اين چارچوب ، هر حزب انتخاباتي در سراسر ايالتها برگزار ميكند و هر ايالت نيز داراي تعداد نمايندهاي مشخص در گردهمايي بزرگ حزب است.
به عبارتي در اين گردهمايي بزرگ حزبي است كه نامزد يك حزب تعيين ميشود.
همانطور كه گفته شد هر ايالت داراي تعداد مشخصي نماينده است كه مجموع نمايندگان ايالتها در حزب دمكرات بيش از ۴هزار نفر است .
نامزدها در هر ايالت براساس ميزان آرايي كه كسب ميكنند ، ميتوانند از سهم نامزدهاي آن ايالت در آن گردهمايي بزرگ حزبي برخوردار شوند.
گردهمايي بزرگ حزب دمكرات قرار است مردادماه برگزار شود.
اگر نامزدي موفق شود ۲۰۲۵و به روايتي ۲۰۲۴نماينده در آن گردهمايي بزرگ حزبي داشته باشد ، عملا جايگاه خود را به عنوان نامزد حزب تثبت كرده است .
تاكنون برخلاف حزب جمهوريخواه ، در اردوگاه دمكراتها هيچ يك از دو نامزد نتوانستهاند اين حد لازم را كسب كند و در نتيجه انتخابات به درازا كشيده شده است .
بر اساس اين فرمول ، اوباما تاكنون با توجه به پيروزيهايي كه در ايالتهاي اين كشور بدست آورده ، هم به لحاظ تعداد نمايندگان و هم به لحاظ شمار رايدهندگان به گونهاي از كلينتون جلو افتاده است كه با توجه به ايالتهاي باقيمانده ، جبران اين ميزان عقب ماندگي امكان پذير نيست .
البته با توجه به اينكه اوباما نتوانسته به آن حد نصاب لازم دست يابد، بازي تمام نشده است .
اما در قوانين حزب دمكرات براي چنين بن بستي هم راهكاري تعيين شده است .
در چنين بن بستي، سوپر نمايندگان به ميدان ميآيند.
سوپر نمايندگان كه شمار دقيق آنان در حزب دمكرات ۷۹۵نفر است ، متشكل از مقامهاي ارشد حزب ، سناتورها ، نمايندگان مجلس ، فرمانداران ، روساي جمهوري سابق ، وزيران و معاونان وزيران هستند.
اين سوپر نمايندگان توسط مردم و در آن پروسه انتخاباتي برگزيده نمي شوند اما وقتي در روند رايگيري ها بن بستي ايجاد ميشود، بستگي به سليقه شخصي به يكي از نامزدها راي ميدهند تا آن خلاء حدنصاب را جبران كنند.
با توجه به نتيجه انتخابات ويرجيناي غربي ، خانم كلينتون هم اكنون يكهزار و ۴۲۶نماينده در آن گردهمايي بزرگ حزب دمكرات دارد.
اوباما نيز با احتساب شكستي كه در ويرجيناي غربي متحمل شده ، داراي يكهزار و ۵۹۱نماينده است .
اما از ميان ۷۹۵سوپر نماينده ، تا سه شنبه شب به وقت نيويورك (صبح چهارشنبه به وقت تهران ) ۲۸۳سوپر نماينده حمايت خود را از اوباما و ۲۷۲ سوپر نماينده نيز حمايت خود را از كلينتون اعلام كرده اند.
۲۴۰سوپرنماينده نيز ترجيح دادهاند فعلا سكوت كنند.
از سوي ديگر فقط سرنوشت ۱۸۹نماينده در آن گردهمايي بزرگ حزب دمكرات مشخص نشده كه مربوط به كرسيهاي پرتوريكو و چهار ايالت كنتاكي ، اورگان، مونتانا و داكوتاي جنوبي است .
نظرسنجيها نشان ميدهد كه برنده بزرگ انتخابات اورگان و داكوتاي جنوبي باراك اوباما خواهد بود.
رقابت دو نامزد در كنتاكي ، مونتانا و پرتوريكو بسيار نزديك است .
انتخابات در كنتاكي براي ۵۱نماينده و در اورگان براي ۵۲نماينده ، هفته آينده برگزار ميشود.
پرتوريكو در انتخابات مقدماتي حزب دمكرات داراي ۵۵نماينده است اما ظاهرا در انتخابات سراسري، كارت الكترال ندارد.
سهم داكوتاي جنوبي نيز در گردهمايي بزرگ حزب دمكرات ، ۱۵نماينده است .
به عبارتي نتيجه انتخابات در اين حوزههاي انتخابيه نيز نميتواند بازي را به نفع يكي از اين دو نامزد تغيير دهد و اختلاف كنوني با يك عدد و رقم بيشتر همچنان حفظ خواهد شد.
عمده سوپر نمايندگاني كه تاكنون راي خود را اعلام نكرده اند، گفته اند راي آنان از آن نامزدي خواهد بود كه در پايان اين دور مقدماتي انتخابات ، بيشترين راي مردم و بيشترين نماينده را داشته باشد.
به طور طبيعي اين نامزد نيز كسي جز اوباما نخواهد بود.
شايد بيجهت نبود كه اوباما به جاي حضور در ويرجيناي غربي راهي ميسوري شد تا در يك ميتينگ انتخاباتي شركت كند و در آن ميتينگ نيز با ظاهرشدن در نقش نامزد حزب دمكرات ،شديدا به جان مك كين رقيب جمهوريخواه خود حمله كرد.
بر اين اساس ميتوان گفت كه كار كلينتون عملا تمام شده است و او به پايان خط رسيده است.
اما سوال بعدي كه ممكن است پيش آيد، اين است كه چرا حزب دمكرات و نخبگان اين حزب، كلينتون را وادار نميكنند تا هر چه سريعتر صحنه انتخابات درون حزبي را ترك كند تا اوباما نيز با پشتوانه حزبي ، خود را براي شكست رقيب جمهوريخواه آماده كند؟
در پاسخ ميتوان گفت كه اين دوره از انتخابات رياست جمهوري در آمريكا و بويژه رقابت نفس گير ميان اوباما و كلينتون ، حزب دمكرات را عملا دچار يك انشعاب كرده است.
به عبارتي چالش نخست و در عين حال بزرگ در حزب دمكرات در اين دور از انتخابات ، متحد كردن هواداران حزب است و شكست رقيب جمهوريخواه در انتخابات رياست جمهوري در آبان ماه ، چالش بعدي حزب است .
اكنون بخشي از هواداران حزب دمكرات به شكل كاملا افراطي از اوباما و گروهي ديگر نيز متعصبانه از كلينتون حمايت ميكنند.
تا اينجاي كار براي حزب دمكرات مشكلي ايجاد نميكرد اما كار پس از آن سخت شد كه نظرسنجيها نشان داد هواداران هر يك از دو نامزد گفتند در صورتي كه نامزد ديگر به عنوان نامزد اصلي حزب معرفي شود نه تنها به او راي نخواهند داد بلكه ممكن است به نامزد جمهوريخواه راي دهند.
شايد همين مساله باعث شد تا حزب دمكرات به كلينتون فرصت دهد تا به رغم آشكار شدن شكستش ، به شكل آبرومندانهاي از دور رقابتها كنار برود تا به اين ترتيب ،هوادارانش دلسرد نشوند و از حزب روي برنگردانند.
هنوز خيلي از هواداران حزب دمكرات هستند كه نميخواهند به يك سياه پوست راي دهند و در عين حال بسياري از آنها مايلند به كلينتون به عنوان اولين زني كه در اين كشور پا به عرصه انتخابات رياست جمهوري گذاشته ، راي دهند.
در مقابل نيز بسياري از هواداران حزب دمكرات مايل نيستند به يك زن راي دهند و گروه عمدهاي از سياهپوستان نيز نميخواهند اين فرصت را از دست بدهند كه يك سياهپوست براي نخستين بار در تاريخ آمريكا به كرسي رياست جمهوري دست يابد.
نتيجه كنوني انتخابات نشان ميدهد كه گروه نخست در رسيدن به آرزوي خود ناكام مانده و در مقابل گروه دوم به آرزوي خود تا حدودي نزديك شده است.
# ;۱۶۰چند پيروزي، هر چند ديرهنگام و نمادين ميتواند هواداران كلينتون را همچنان در صحنه نگه دارد و در نهايت با چند سخنراني دلجويانه چه از طرف اوباما و چه از طرف كلينتون ، آنها را در اردوگاه دمكراتها حفظ كند.
به عبارتي احتمالا تنها دليل و يا مهمترين دليلي كه تاكنون حزب دمكرات از كلينتون نخواسته با توجه به نتايج كنوني ، سريعتر از دور رقابت ها كنار بكشد، ميتواند همين موضوع باشد.
جان مك كين نامزد ۷۲ساله جمهوريخواهان هر چند نامزد ضعيف و با توجه به سياستهاي نكبت بار هشت ساله بوش ، شديدا آسيب پذير است اما تداوم شكاف كنوني ميان هواداران حزب دمكرات ميتواند بخت او را براي كسب رياست جمهوري آمريكا تقويت كند.
---> هواداران.ايرنا/
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 236]