واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: اين عکس، کجاي عالم است؟(2)با دقت به اين دو تصوير نگاه کنيد:
به نظر شما اين دو تصوير مربوط به چه چيزي يا چه مکاني هستند؟اشتباه نکنيد، اين يک مسابقه بيست سوالي نيست، فقط قصد داريم شما را با گوشه کوچکي از عالم بي انتهاي کائنات آشنا سازيم پس تنبلي را کنار بگذاريد و شروع کنيد به حدس زدن! لطفا قبل از خواندن شرح کامل تصاوير، حدس هاي خود را در قسمت نظرات وارد کنيد تا ما و ديگران با تراوشات ذهني شما بيشتر آشنا شويم!فراموش نکنيد که درست يا غلط بودن حدس هاي شما مهم نيست آنچه که ارزشمند است تنها تفکر بر روي ناظم اين هستي است.
تصوير اول: سحابي سياره نمايM27 وقتي اخترشناس معروف قرن هجدهم فرانسه، شارل مسيه به دنبال کشف دنباله دارهاي جديد، آسمان را جست وجو مي کرد، با اجرامي مواجه مي شد که براي اينکه آنها را با دنباله دارها اشتباه نگيرد، موقعيتشان را در فهرستي ثبت کرد. تصوير کنار نمايانگر 27امين جرم فهرست غير دنباله دارهاي آقاي مسيه است. اين موضوع که جرم بيست و هفتم فهرست مسيه، يک سحابي سياره نماست موضوعي بود که در اواسط قرن بيست و يکم ميلادي به اثبات رسيد اما هنوز هم منجمان آماتوري که به اين سحابي نگاه مي کنند شباهتهاي قابل توجهي با سياره مي بينند و در بزرگنمايي هاي معمولي حلقه هاي اطراف ستاره مرکزي به خوبي تفکيک نمي شود. اين جرم نمونه بسيار خوبي براي يک سحابي نشري است و نمونه خوبي براي مشاهد آينده خورشيد به شمار مي رود (وقتي که سوخت خورشيد تمام شود). اين سحابي نزد منجمان آماتور با نام سحابي دمبل هم شناخته مي شود. قطر اين سحابي در حدود 2.5 ميليون سال نوري تخمين زده شده است. اين تصوير تمام رنگي که مشاهده مي کنيد، ما را قادر مي سازد تا جزئيات بيشتري در مورد هسته متراکم اين سحابي، بدست آوريم. اين تصوير که با استفاده از فيلترهايي حساس به طيف هيدروژن و اکسيژن بدست آمده، نواحي اکسيژني را به رنگ آبي لاجوردي و هيدروژني را به رنگ قرمز به معرض نمايش مي گذارد.
تصوير دوم: خورشيد ناآرامبعد از يک دوره نسبتا طولاني در رکود فعاليتهاي خورشيدي، اين غول آرام منظومهشمسي مجددا در دوره جديدي از افزايش فعاليتهايش قرار مي گيرد. اين عکس که در تاريخ اول آگوست و در طيف فرابنفش، توسط رصدخانهاي خورشيدي گرفته شده است، فعاليتهاي مرموزي را در نيمکره شمالي خورشيد و در حوالي قطب آن آشکار کرده است. دماي اين قسمت که در تصوير کنار با رنگي عجيب و غريب و کمي متمايز از ساير نواحي خودنمايي ميکند بين 1 تا 2 ميليون درجه کلوين تخمين زده شدهاست. نواحي به همريختهاي هم که در قسمت پايين و سمت چپ عکس ديده ميشود همان زبانههاي خورشيدي هستند که نوع ديگري از فعاليتهاي خورشيدي به شمار ميروند. ذراتي که سوار بر اين شرارهها به سمت زمين پرتاب ميشوند، ابري با حدود چند ميليون تن وزن را شامل ميشود. اين جريان مواد، بعد از راهي شدن به سمت زمين مسافتي برابر 93 ميليون مايل را در مدتي برابر تنها 2 روز طي ميکنند. اين مواد بعد از منحرف شدن در ميدان مغناطيسي زمين، در نقاط قطب شمال و جنوب زمين روي جو فرود ميآيند و بعد از تحريک مولکولهاي اکسيژن و نيتروژن لايههاي فوقاني جو، مناظر بديع و خيرهکنندهاي را خلق ميکنند که به نام شفقهاي قطبي شهرت يافتهاند. برگرفته از: تصوير نجومي روزتنظيم براي تبيان: م.ح.اربابي فر
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 365]