واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: اولین پارک - موزه مقاومت"ملیتا" حکایت زمین برای آسمانحدود سه ماه قبل، پارک - موزهای در جنوب لبنان و با حضور مقامات دولتی و مسئولین حزبا... افتتاح شد که در نوع خود کمنظیر است.
این موزه در محل پایگاه «ملیتا»، یکی از پایگاههای مجاهدین حزبا...، ساخته شده که در طول سالهای مبارزه با رژیم صهیونیستی بسیار فعال بوده است. سعی شده در طراحی آن حداقل تغییر به عمل آمده و ساختار کلی آن حفظ شود. ملیتا اولین موزهای است که هدف آن معرفی کردن الگویی بینظیر از مبارزات مقاومت اسلامی، علیه دشمن صهیونیستی از ابتدای اشغال بیروت در سال 1982 است. این موزه توریستی که در 80 کیلومتری بیروت واقع شده و از سوی دیگر فاصلهای 190کیلومتری با قدس شریف دارد، شامل 60 هزار متر مربع پارک و جنگل و 4 هزار و 500 متر مربع زیربنا می شود، که ساخت آن در حدود 150 هزار نفرساعت به طول انجامیده است. بیشتر از 50 مهندس در رشتههای گوناگون در احداث آن اشتغال داشته، 90 نوع کالای ساختمانی مختلف بهکار رفته و دو سال زمان برده است. مراحل ابتدایی ساخت آن در سال 2006 آغاز شد، اما با شروع جنگ 33 روزه کار آن متوقف ماند و پس از وقفهای دو ساله، مجددا در سال 2008 پی گرفته شد. در طراحی آرم «ملیتا»، بر رابطه بین زمین و آسمان تأکید شده و شعار آن «حکایت زمین برای آسمان» است. در وسط این آرم، کلمه ملیتا بین دو نقطه پایین (زمین) و بالا (آسمان) قرار دارد. در این طراحی از پرنده عقاب با رنگ سرخ استفاده شده که پرندهای است سرسخت، شکست و عقبنشینی را نمیشناسد و گوشتش تلخ بوده و قابلیت خوردن ندارد، همانند میوه درخت بلوط.
خطوط این آرم که توسط هنرمند برجسته ایرانی مسعود نجابتی - طراح و خطاط مرقد مطهر امام رضا(علیهالسلام) و مسجد جمکران - طراحی شده است با نمای عربی و لاتینی شکل گرفته و حالت منحنی بالا رونده دارد که به کوهها و بلندیها اشاره میکند. این آرم با رنگ خاک (سبز و قهوهای) رسم شده که رنگ زندگی و زمین را منعکس میسازد و ملیتا را بهعنوان داستان زمین و آسمان معرفی میکند. بخشهای موزه: در ابتدای ورود به ملیتا، در سالن آن ، فیلمی برای بازدیدکنندگان به نمایش درمیآید که به مرور اجمالی تاریخ مقاومت، از اشغال فلسطین در سال 1948 تا جنگ 33 روزه در سال 2006 میپردازد. نمایش این فیلم حدودا هفت دقیقه طول می کشد. برای رسیدن به این سالن از کنار میدانی باید عبور کرد که در وسط آن برکه زیبایی خودنمایی میکند.این پارک موزه از قسمت های مختلفی تشکیل می شود که بدین قرارند:ورودی موزه: این بخش علاوهبر دروازه اصلی، اتاقکهای فروختن بلیت را نیز در بر دارد.کافهتریا: 180 نفر در داخل و 750 نفر در بخش بیرونی این کافه تریا که بر ملیتا و مناطق مجاور مشرف است، جای می گیرند. یادبود ملیتا: محلی برای فروختن یادبودها و هدایای مرتبط با مقاومت.نمازخانه: از ظرفیت تا 250 نفر برخوردار بوده و شامل بخش مردانه، زنانه و وضوخانه است.اداره موزه: شامل دفاتر مدیریتی و سالن پذیرایی مهمانان است.میدان عمومی: این میدان، مکان تجمع بازدیدکنندگان است و از این مکان میتوان بهسمت بخشهای مختلف موزه حرکت کرد.سالن ملیتا: محلی بزرگ برای استفادههای مختلف، که بیشتر برای عرضه فیلمهای ویژه مقاومت استفاده میشود.
نمایشگاه غنایم: پس از سالن سینما، بازدیدکنندگان وارد سالن دیگری با مساحت 350 متر مربع میشوند که برای نمایش غنیمتهای جنگی و وسایل نظامی که مقاومت در طول سالهای مبارزه بهدست آورده، در نظر گرفته شده است. در این بخش، تصاویری هم از سالهای مبارزه با رژیم صهیونیستی در معرض نمایش قرار داده شده است. پرتگاه: یک صحنه نمایشی با مساحت 3 هزار متر مربع است که نمایی از شکست رژیم صهیونیستی را به تصویر میکشاند. این پرتگاه از تعدادی از خودروهای جنگی و سلاح ارتش دشمن و مزدوران آن تشکیل میشود. این وسایل توسط مقاومت بین سال 1982 تا سال 2006 به غنیمت گرفته شده است.مسیر عملیات: منطقهای با نمای جنگلی و صعبالعبور که طی سالهالی متمادی، هزاران مجاهد در آن موضع میگرفتند و از این منطقه برای انجام عملیات در داخل نوار اشغالی حرکت میکردند. در این دره 650 متری، محل حضور نیروها و نیز سنگرهای محل زندگی و استراحت آنها با کمترین تغییر قرار گرفته است از جمله:1- سنگر سید عباس موسوی: در این سنگر نظامی بارها شهید سید عباس موسوی نماز و دعا خوانده و با مجاهدان دیدار داشته، قبل از هر عملیات آنها را در آغوش گرفته و وداع کرده است.2- سنگر واحد پشتیبانی: وظیفه این بخش، انتقال انواع مختلف وسایل جنگی و مواد غذایی از پشت خط مقدم به خطوط جنگ است. 3- سنگر واحد تأسیسات: وظیفه این بخش، اقدامات حفاری و سنگرسازی و ساخت استحکامات برای حمایت سربازان از بمباران دشمن است. 4- نیروی موشکی: یگان نظامیای که مسئول موشکهای زمین به زمین با برد کوتاه، متوسط و بلند است. این واحد، نقش مهمی در بازداشتن دشمن از مورد هدف قرار دادن غیرنظامیان و ساختار زیربنایی لبنان دارد. 5- واحد اورژانس جنگی: که مأموریت درمان و انتقال زخمیهای مقاومت را در زمان عملیات نظامی بهعهده دارد.6- سنگر واحد شهادتطلبان: یگان نظامیای که بهطور مستقیم با فرماندهی کل در ارتباط است. این یگان صدها مجاهد آموزش دیده و مجهز آماده فداکاری را در بر میگیرد.غار: محلی است در دل کوه، و مقابل پایگاههای اسراییلی بهوجود آمده و طی سه سال بیش از هزار مجاهد در حفاری و مستحکم کردن آن فعالیت داشتند. این غار که در حدود 200 متر عمق دارد، شامل اتاقهای مختلفی برای زندگی، استراحت و عملیات است که در طول مدت درگیریها، مجاهدان از آن استفاده میکردند.تونل: یکی از خروجیهای احتیاطی غار، برای بازدید عموم، آمادهسازی شده و در آن نمونههایی از وسایل بهکار رفته در حفاری در غار و تونل به نمایش گذاشته شده است.
چشمانداز: منطقهای که بر روستاهای اقلیم التفاح، زهرانی، صیدا و صور مشرف است و در سال 1985 آزاد شده است. این محل بهدلیل اشراف خوبی که بر منطقه داشت برای حزبا... از جایگاه استراتژیک برخوردار بود. خط آتش: مسیری با طول 200 متر برای نمایش انواع سلاح و تاکتیکهای مقاومت. این مسیر نشان میدهد که مقاومت از سال 1982 چگونه پایههای نظامی خود را تقویت کرده و روشهای جنگ کلاسیک چریکی را با هم ترکیب کرده و با مهارتی عالی در تاکتیک و مانور از این روشها استفاده کرده است. این خط آتش شامل نماهای زیراست:1- نگهبانی: یک مأموریت نظامی پیشگیری کننده که هدف آن نگهبانی از پایگاههای مقاومت و روستاهای مرزی در مقابل رخنه دشمن است. این مأموریت توسط دهها هزارنفر از نیروهای حزبا... در طول سالهای اشغال بهطور شبانهروز انجام میشد.2- پشتیبانی آتش: که نقش توپخانه مقاومت را بر عهده دارد.3- نیروی ویژه: یکی از یگانهای ویژه نیروی پیاده که از نظر تجهیزات و آموزش دارای سطح بسیار بالایی است.4- واحد ضدزرهی: یگانی است که مسئول اسلحه و موشکهای ضداهداف زرهی است.5- واحد مهندسی: یک یگان نظامی که مسئول ساخت و کاشت بمب در مقابل زرهیها و نیروی پیاده دشمن است.6- واحد مخابرات: یک یگان نظامی که مسئول کنترل اطلاعات و تماسها است. 7- دیدهبانی و اطلاعات نظامی: واحد امنیتی - نظامی که مراقبت، بررسی و تحلیل همه اقدامات و حرکات دشمن را بر عهده دارد.8- دفاع هوایی: یک یگان نظامی که مأموریت آن رویارویی با هواپیماهای جنگی و جاسوسی و چرخبالهای دشمن توسط تیربار، توپخانه و موشک است.سنگر «سجد»: در سال 1987 مجاهدان این سنگر را ساختند و از آن برای دیدهبانی و تیراندازی بهسمت پایگاه «سجد» دشمن استفاده کردند. با وجود تلاشهای بسیار زیاد، دشمن نتوانست آن را کشف و ویران کند.میدان آزادی: محلی برای تجمع و استراحت در پایان بازدید.تپه شهدا: محلی که در بالاترین قسمت ملیتا ساخته شده و به جایگاه والای شهدا اشاره دارد و بر بسیاری از پایگاههای سابق اسراییل، مشرف است.چاه آب: نیروهای مقاومت، سالهای درازی از آب این چاه استفاده میکردند؛ با وجود اینکه آب این چاه بهعلت سیل و حرکت خاک، برای چند ماه در سال گلآلود میشد . پنجرهتنظیم : بخش فرهنگ پایداری
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 346]