واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: همسفر عقربه ها
تو در حال رفتنى و در این رفتنت شک نکن روزی در دامان مادر بودی و قوت رفتنت نبود، و روزى دیگر دشت و کوه و دمن زیر پایت ، و سپس ایام جوانى و کامرانى و زان پس فرسودگى و خستگى ، پژمردگى و افسردگى و تو خود آگاه بر این سیر هستی.«وَمَنْ نُعَمِّرْهُ نُنَکسْهُ فِی الْخَلْقِ أَفَلَا یَعْقِلُونَ»1 ؛ و هر که را عمر دراز دهیم، او را در خلقت دچار افْت مىکنیم آیا نمىاندیشند؟ این شکستگى در عالم خلق است نه در عالم امر تو که جان و روحت باشد، تو اگر در این حرکت گذرت از راه صواب و معرفت اندوزى باشد جانت در مسیر عکس گذرگاه جسم است ، روز به روز شاداب تر و منورتر و به قرب خالقش نزدیک تر است .ما چون هر روز در آینه مى نگریم و مستمر به تماشاى خود مى نشینیم این حرکت را فرسایشى در چهره خود درک نمى کنیم ، اما اگر به تصویر ده سال پیش بنگرى مى بینى ، که خطوط پیری چهره ات را مخدوش کرده ، موى مشکین به سفیدى گراییده ، دندان ها پایگاه را ترک کرده ، و چشمانت فرو نشسته و اگر بتوانى به آثار پنهانى خود بنگرى مى یابى که دیگر آن توان نیست ، آن نشاط گذشته رخت بر بسته ، ما حرکات کند را کمتر مى یابیم ، حرکت عقربک کوچک ساعت بسیار به دشوارى درک مى شود، ولى حرکت عقربک دقیقه شمار کاملا مشهود است .به همان عقربک دقیقه شمار بنگر که او در رفتار تنها نیست ، من و تو نیز در این سفر با او همراهیم . با زبان عقربک مى گفت عمر مى روم بشنو صداى پاى من در یک سکوت سحرگاهى به این صداى پاى عقربک اندیشیده اى؟! صداى پاى خورشید را نیز، در گذرگاه بهار و پاییز نیز صداى پا مى آید.به راستى که همه مى روند، عقربک ساعت و ماه و خورشید و من و تو اما به کجا؟ خــرامــیــدن لاجـــوردى سـپهـــر هـــمــان گــرد بـــرگشتــن مـاه و مـهر مپنـدار کــز بهــر بــازیگــرى است سراپرده اى این چنین سرسرى است؟ در این پرده یک رشته بیکار نیست ســر رشتـــه بـــر کــس پـدیدار نیست(نظامى )می دانى که نبودى و دستى تو را هستى بخشید، از تو هم براى آفرینش تو نپرسیده بودند و می دانى که روزى هم تو را مى برد و آن بردن نیز به اختیار تو نباشد، جز این است که برنده تو همان آفریننده توست؟ اما انسان خردمند مى داند که این رشته بى سر نیست و آن سر در دست گرداننده ایست :«مَّا مِن دَآبَّةٍ إِلاَّ هُوَ آخِذٌ بِنَاصِیَتِهَا »؛2 نیست هیچ جنبنده اى جز اینکه زمامش به دست ماست .کمتر از آن پیر زال بادیه نشین مباش که چون رسول صلى الله علیه و آله از او پرسید خدا را چگونه شناختى ؟ دستش را از دوک برداشت و دوک از حرکت باز ایستاد، و پیامبر رو کرد به اصحاب و فرمود:علیکم بدین العجائز؛ بر شما باد دین همین پیر زنان .بانگ جرس به گوش مى آید و کاروان آهنگ رفتن دارد، اما ساربان باید بگوید که منزلگاه بعدى کجاست ؟ کس ندانست که منزلگه معشوق کجاست آنقدر هست که بانگ جرسى مى آید (حافظ)
در زمان پیامبر هم همین سؤال مطرح بود: «یَسْأَلُونَكَ عَنِ السَّاعَةِ أَیَّانَ مُرْسَاهَا».3 ؛ در باره رستاخیز از تو مىپُرسند كه فرارسیدنش چه وقت است؟این کشتى را لنگرگاه کجاست ؟فِیمَ أَنتَ مِن ذِكْرَاهَا إِلَى رَبِّكَ مُنتَهَاهَا 4 ؛ از یاد کردن آن تو را چه کار است علم آن نزد پروردگارت است.و اما چون این راه به پایان آمد و به مقصد این گذرگاه رسیدى ، و به گذشته ها به تماشا نشستى ، گویى شامگاهى یا روزگارى بیش در سفر نبودم ، آنچه در دریای نیستی و فنا افتاد کم و کاستش یکسان مى نماید. بـدنــامى حیــات دو روزى نبـــود بیش آن هم کلیم با تو بگویم چه سان گذشت روزیش صرف دادن دل شد به این و آن روز دگــر بـه کنــدن دل زیـن و آن گذشت (کلیم کاشانى)و این همان سخن و بیدار باش پروردگارت هست در پایان آیات پیش ، که چون راه سرآمد و کشتى به لنگرگاه رسید، خورشید به قرارگاه از حرکت باز ماند:«وَالشَّمْسُ تَجْرِی لِمُسْتَقَرٍّ لَّهَا ذَلِكَ تَقْدِیرُ الْعَزِیزِ الْعَلِیمِ»؛5 و خورشید در حرکت است براى وصول به قرارگاهى این است تقدیر حضرت عزیز و مهربان .براى آن حال در این پایانه به خود که نگرى گویى :«كَأَنَّهُمْ یَوْمَ یَرَوْنَهَا لَمْ یَلْبَثُوا إِلَّا عَشِیَّةً أَوْ ضُحَاهَا»؛6 گویى چون آن را به تماشا نشستند، درنگى در گذرگاه نداشتند جز شبى یا روزى را.آیا پایان این گذرگاه ، گودال قبر است ؟ از پاى درآمدن و پوسیدن و خاک شدن است و کار به همین جاى تمام مى شود؟!نهال تنومند پر ثمرى بودم که براى سوختن و خاکستر شدنم باغبان غرس کرد؟! واقعا این طور است که :حاصل عمرم سه سخن بیش نیست خام بدم ، پخته شدم ، سوختم این جام کریستال نور افشان را کوزه گر دهر منحصرا براى به زمین کوفتن و شکستن و پایمال نمودن مى آفریند؟! جامى است که چرخ آفرین مى زندش صد بوسه ز مهر بر جبین مى زندش ایـن کوزه گـر دهــر چــنین جـام لطیف مـى سازد و باز بر زمین مى زندش (منتسب به خیام )در یک سکوت سحرگاهى به این صداى پاى عقربک اندیشیده اى ؟! صداى پاى خورشید را نیز، در گذرگاه بهار و پاییز نیز صداى پا مى آید.کودکى با اسباب بازى خود چنین معامله مى کند؟
سُبْحَانَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا یَصِفُونَ 7 ؛ بزرگ است خدا، چگونه وصف مى کنند او را؟و به یقین اگر حیاتى بعد از مرگ نباشد، آفرینش عبث است و عبث کار آفریدگار حکیم نیست ، کار حکیم بر تکامل و کمال است نه ضعف و نقصان .دانى که نبودى و دستى تو را هستى بخشید، از تو هم براى آفرینش تو نپرسیده بودند و دانى که روزى هم تو را مى برد و آن بردن نیز به اختیار تو نباشد، جز این است که برنده تو همان آفریننده توست. اى عزیز! بهشت و جهنم در انتظار توست و ساکنان مى طلبند، صادرات دنیا را به آنجا مى فروشند و دنیا را براى همین صادرات آفریدند، و طبعا این کارخانه که در کار صادرات است ، وارداتى را مى طلبد، واردات دنیا، کودکانى هستند که تولد مى یابند و به عرصه مى رسند و سپس به سراى آخرت منتقل مى شوند به هوش باش که هر روز عده ای می آیند و عدهای میروند من وتو نیز به ناچار در یکی از این کاروان های رهسپار جای داریم بار بر بند که هرآن ندایمان خواهند داد . و آن هنگام مجالی برای برداشتن ره توشه نیست و این قافله برای هیچ کس درنگ نمیکند.بیماران خفته در بیمارستان ها، مى گویند: کاش سلامتى باز مى گشت ، بقیه عمر به تهیه زاد آخرت مى پرداختیم ، پیران خمیده قامت ، عصا بر کف آرزو کنند، اى کاش عمر رفته باز مى گشت و جوانى را این گونه به غفلت سپرى نمى کردیم ، مردگان خفته در گورستان را این تمنى است که اى کاش ما را به دنیا باز مى گردانیدند تا سرمایه اى با خود مى آوردیم .مى گویید: اى کاش ما در دنیا از خداوند و رسولش اطاعت کرده بودیم .8اى عزیز! تو بحمدالله سلامتى و قامتت را پیرى کمان نکرده و هنوزت به گورستان نبرده اند، و آتش دوزخ را به جانت نیافکنده اند، گر گناهى دارى ، که دارى توبه امروزت را به فردا میفکن و قدر لحظات عمر بدان که به این پشیمانى ها گرفتار نیایى و ببین که روزها میگذرند عقربه ها در سفرند من و تو را نیز در این سفر همراهی ناگزیری است. منبع : حدیث آرزومندى مؤلف: استاد کریم محمود حقیقتى فرآوری: محمدی _ گروه دین و اندیشه تبیان1- سوره یس ، آیه 68.2- سوره هود، آیه 56.3- سوره نازعات ، آیه 42.4- سوره نازعات ، آیات 43 و 44.5- سوره یس ، آیه 38.6- سوره نازعات ، آیه 46.7- سوره صافات ، آیه 180.8- سوره احزاب ، آیه 66.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 288]