واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: سازمان های هوایی ایران(1)
سازمان هواپیمایی کشوریتار یخچه:در سال 1301 در اداره کل قشون، دفتری به نام دفتر هواپیمایی تأسیس گردید که در پی آن در سال 1302 با هفت فروند هواپیما شروع به کار کرد. سپس گروهی از جوانان مستعد و علاقه مند برای کسب فنون خلبانی به اروپا اعزام گردیدند. نخستین گروه خلبانان فارغ التحصیل در سال 1304 به وطن بازگشته و فعالیت خود را در حیطه هوانوردی کشور آغاز نمودند. در این هنگام فرودگاه قلعه مرغی، تنها فرودگاه کشور محسوب می شد. تا سال 1309 روند صنعت هواپیمایی کند بود و از این سال، شرکت یونکرس آلمان امتیاز برقراری خطوط هوایی را بین برخی از شهرهای ایران دریافت نمود. این شرکت با شش فروند هواپیمایی یک موتوره که وزارت پست و تلگراف خریداری نموده بود عملیات حمل و نقل هوایی کشور را که بیشتر به حمل و نقل بسته های پستی محدود می شد بین شهرهای تهران، مشهد، کرمانشاه، تبریز، اصفهان، شیراز، بوشهر و همچنین بین تهران و بغداد شالوده ریزی نمود.در سال 1318 باشگاه خلبانی به منظور تربیت خلبانان نظامی و غیرنظامی در ایران با بیست فروند هواپیما تأسیس گردید که در اثر بروز جنگ جهانی دوم، فعالیت آن عقیم ماند.در سال 1325 نخستین شرکت هواپیمایی بازرگانی کشور تحت عنوان شرکت هواپیمایی ایران با خرید تعدادی هواپیمایی ترابری داکوتا به فعالیت جا به جایی بار و مسافر اقدام نمود و به منظور کنترل و نظارت امور هواپیمایی کشوری دفتر ویژه ای تحت عنوان دفتر هواپیمایی در وزارت راه ایجاد گردید.در 28 مرداد ماه 1328 قانون هواپیمایی کشوری مشتمل بر 35 ماده در مجلس شورای ملی به تصویب رسید که ماده 5 آن وظایف اداره کل هواپیمایی کشوری را تعیین نمود.
در اجرای قانون مزبور و با تصویب هیات وزیران، اداره مستقلی به نام اداره کل هواپیمایی کشوری در همان سال در وزارت راه ایجاد گشت که اداره آن بر عهده رئیس کل که سمت معاونت وزارت راه را نیز به عهده داشت، بود. وی با تصویب هیئت وزیران برای مدت سه سال به این سمت منصوب می گردید.این اداره از نظر مالی و استخدامی مستقل بود و طبق مقررات مربوطه، زیر نظر وزیر راه انجام وظیفه می نمود. طبق ماده شش قانون هواپیمایی کشوری، شورایی به نام شورای عالی هواپیمایی کشوری نیز در وزارت راه به وجود آمد که خط مشی اداره کل فوق را تعیین می کرد. در سال 1353 این اداره به عنوان سازمان هواپیمایی کشوری تغییر نام داد و زیر پوشش وزارت جنگ آن زمان قرار گرفت و با پیروزی انقلاب اسلامی، در تاریخ 6/12/1357 با تصویب هیئت وزیران دوباره به پیکره وزارت راه و ترابری اعاده به صورت یکی از زیرمجموعه های این وزارت به فعالیت های خود ادامه داد.سازمان هواپیمایی کشوری در تاریخ 28/4/1328 به عضویت سازمان بین المللی هواپیمایی کشوری (ایکائو) در آمد و اینک به عنوان نماینده رسمی دولت جمهوری اسلامی ایران در این سازمان بین المللی حضور دارد.سازمان هواپیمایی کشوری، به منظور اداره، نگهداری ، تجهیز و توسعه و بهره برداری از فرودگاه های کشور، اقدام به تأسیس شرکت فرودگاه های کشور نموده است.فرودگاه ها از ارکان مهم حمل و نقل هوایی می باشند که به منظور جا به جایی مسافر و کالا به وسیله هواپیما و همچنین ارائه خدمات یا ایمنی بالا ایجاد و اداره می گردند. تأسیس شرکت فرودگاه های کشور در اجرای این رسالت بسیار موثر و مفید بوده است.سازمان هواپیمایی کشوری دارای سه شاخه معاونت تحت عناوین ذیل می باشد:- معاونت برنامه ریزی و امور بین الملل.- معاونت عملیاتی- معاونت استاندارد پرواز. معاونت برنامه ریزی و امور بین المللاین حوزه دارای واحدهای تابعه زیر می باشد:- دفتر نظارت بر شرکت های حمل و نقل هوایی و امور فرودگاه ها.- دفتر هوانوردی و امور بین الملل.- مرکز مطالعات و اطلاع رسانی.- گروه حقوقی.- دفتر تشکیلات و بودجه.- اداره کل امور اداری.- اداره کل درآمد و امور مالی.- گزینش.از عمده وظایف این حوزه معاونت می توان به این موارد اشاره نمود:- مطالعه، پژوهش، پیش بینی و برنامه ریزی در صنعت حمل و نقل کشور و همچنین ایجاد ارتباط با مجامع ارگان ها و شرکت های هواپیمایی.- برنامه ریزی پروازهای داخلی و بین المللی و نظارت بر انجام درست و به موقع پروازها.- بررسی و پیشنهاد نرخ های حمل و نقل هوایی و نظارت بر اجرای درست آن.- نظارت بر ارائه تسهیلات و خدمات فرودگاهی درست و به موقع در سطح کشور.- رسیدگی به شکایات رسیده از مسافران، ارگان ها و شرکت های هواپیمایی در خصوص حمل و نقل هوایی.- تهیه و تنظیم، انعقاد و انجام موافقت نامه های هوایی با موسسه ها و شرکت های خارجی.- بررسی و جمع آوری استانداردها و پیشنهادات سازمان بین المللی هواپیمایی کشوری، ایکائو، به منظور ارائه به واحدهای گوناگون سازمان برای اعلام موافقت یا اختلاف کارکرد.- بازتاب سیاست ها، دیدگاه ها و نقطه نظرهای سازمان هواپیمایی کشوری ج. ا. ایران به سازمان ها و مراجع بین المللی هواپیمایی به ویژه ایکائو.
- پژوهش در زمینه های هوانوردی و حمل و نقل هوایی.- صدور گواهینامه های تأییدیه نوع نخست و تولید انبوه برای هواپیماهای طراحی و ساخته شده در کشور.وسایل پرنده زیر، تحت حمایت و نظارت این معاونت طراحی و ساخته می شود:هواپیمای مسافری/ باربری ایران 140 ساخت مشترک صنایع هواپیما سازی ایران- هسا و دفتر طراحی آنتونف اوکراین.هواپیمای بازرگانی/ تفریحی/ آموزشی چهار نفره «فجر- 3» که رسماً در تاریخ 17/4/1383 نخستین پرواز خود را انجام داد.هواپیمای فلزی آموزشی/ تفریحی دو نفره «پرنده آبی»هلیکوپتر شش نفره «ظفر- 500» و هواپیمای تفریحی / آموزشی گلایدر. ادامه دارد...تهیه کننده: محسن مرادی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 240]