واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: مستقيم تا مريخ (3)(در مطلب مستقيم تا مريخ (1) به کلياتي درباره سفر انسان به سياره سرخ پرداختيم و در مقاله مستقيم تا مريخ (2) چگونگي تولد اين طرح را مورد بررسي قرار داديم. در ادامه به توضيح بيشتر درباره اين پروژه و پاسخ سازمان ناسا به آن مي پردازيم.)
«مستقيم تا مريخ» نسبت به آن طرح ابتدايي همه چيزدار اساسا تغيير کرده بود. نخست، خودرويي فقط باري سوار بر موشکي قابل مقايسه با ساترن 5 عصر آپولوها به فضا مي رود. اين فضاپيما شامل يک خودرو بازگشت به زمين است که سرانجام فضانوردان را به خانه بازمي گرداند. خودرو بازگشت به زمين بدون سوخت اضافي براي پرواز بازگشت روي سطح مريخ فرود مي آيد. در عوض حامل سخت افزار استفاده درجا از منابع (ISRU) است. اين وسيله شامل تجهيزات فراوري شيميايي خودکار، يک ژنراتور الکتريکي هسته اي و ماده خام هيدروژن مايع است. سپس تجهيزات ISRU ماده خام را با دي اکسيدکربن از جو مريخ ترکيب و متان و اکسيژن را براي سوخت موشک توليد مي کند.فضاپيماي فضانوردان مساوي کلبه اي کوچک با پيشران موشک است. اين فضاپيما شامل خودرويي با سوخت متان، چهار فضانورد و همه آن چيزهايي است که آنها در 3 سال اقامت در مريخ نياز دارند.مسيري که ماموريت «مستقيم تا مريخ» براي رفت و برگشت طي مي کند ميزان پيشران مورد نياز را کاهش مي دهد اما به قيمت اقامت طولاني تر روي مريخ. پس از طي مسيري 6 ماهه تا مريخ، فضانوردان بايد حدود 600 روز آنجا بمانند تا زمين در حرکت مداري خود به جايي برسد که براي بازگشت به خانه به کمترين ميزان سوخت نياز باشد.در روزآمدسازي ماموريت طرح مبنا، طراحان ناسا طرح پرتاب «مستقيم تا مريخ» را لغو و در عوض استراتژي «نيمه مستقيم تا مريخ» را انتخاب کردند.وقتي فضاپيماي فضانوردان عازم مريخ مي شود، فضاپيمايي باري نيز به سوي مريخ پرواز مي کند تا دومين خودرو بازگشت به زمين را به مدار مريخ ببرد. اين حاشيه امني را فراهم مي کند: اگر خودرو بازگشت اولي با خطا مواجه شود فضانوردان مي توانند با استفاده از دومي به خانه بازگردند و اگر لازم نباشد که فضانوردان از خودرو دوم استفاده کنند همان جا مي ماند تا ماموريت بعدي کاوش مريخ به آنجا برسد.با انجام هر ماموريت تعداد اقامتگاه هاي فضانوردان و نيز ديگر ابزارهايي که بر سطح مريخ مي ماند بيشتر مي شود. و اين مبناي حضور دائم انسان در مريخ و شايد مسکوني کردن اين سياره خواهد شد.هزينه هاي برآورد شده براي اين پروژه نکته اي مهم بود. تخمين ابتدايي زابرين 20 تا 30 ميليارد دلار و 10 سال زمان براي تهيه سخت افزار به اضافه يک تا دو ميليارد دلار براي پروازهاي سرنشين دار بعدي به پايگاه در حال رشد در مريخ بود. امروز او مي گويد، اين هزينه ها حدود 30 تا 40 ميليارد دلار به اضافه 2 تا 3 ميليارد دلار براي پروازهاي بعدي خواهد بود.پاسخ ناسا به «مستقيم تا مريخ»ناسا راهنمايي هاي زابرين را با ماموريت طرح مبناي (DRM) خودش، که در دهه 1370/1990 توسط دانشمندان و مهندسان مرکز فضايي جانسون طراحي شده بود، دنبال کرد. ماموريت طرح مبنا، مانند «مستقيم تا مريخ»، مجموعه اي پرجزييات از طراحي ها و طرز کار فضاپيماها نيست. ناسا آن را به عنوان چارچوبي عمومي براي گسترش، مقايسه و بهبود طراحي ماموريت هاي آينده به مريخ تهيه کرده است.
در ماموريت طرح مبنا نيز استراتژي تقسيم ماموريت طرح «مستقيم تا مريخ» و فلسفه «زندگي خارج از زمين» اتخاذ مي شود که از فناوري ISRU براي توليد پيشران استفاده مي کند. البته، تفاوت مهم اين است که برنامه ناسا سفر بازگشت را به دو بخش تقسيم مي کند. فضانوردان سوار بر خودرو صعود از مريخ (MAV) از سطح آن بلند مي شوند و سپس به خودرو ميان سياره اي منتظر در مدار منتقل مي شوند که پرواز باربر پيشين در آن جا مستقر کرده است.در روزآمدسازي ماموريت طرح مبنا در سال 1377/1998 طراحان ناسا طرح پرتاب «مستقيم تا مريخ» را لغو و در عوض استراتژي «نيمه مستقيم تا مريخ» را انتخاب کردند. با اين کار نيازي به فراهم کردن پرتاب گري جديد و گران قيمت براي حمل باري به وزن بيش از 200 تن به مريخ، نيست. پرتاب گري 80 تني بار و مراحل سوخت را حمل مي کند و به مداري پايين به دور زمين مي برد، جايي که آن ها به هم متصل و راهي سياره مريخ مي شوند. به اين ترتيب، دست کم 6 پرتاب براي رساندن نخستين فضانوردان به مريخ لازم است.در ادامه به بيان جزييات چگونگي فرود بر سطح سياره مي پردازيم.ادامه دارد ... مترجم:شادي حامدي آزادبه نقل از:مجله نجوم شماره 189تنظيم براي تبيان:م.ح.اربابي فر
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 169]