واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: روح آيدين يار سيزدهم ايران
بسياري از علاقهمندان و حتي كارشناسان و دست اندركاران ورزش عقيده دارند، همين كه تيم بسكتبال ايران پس از 60 سال توانست جواز حضور در بازيهاي المپيك را كسب كرده و به عنوان تنها رشته تيمي كاروان ايران در بازيهاي پكن شركت كند، خود موفقيت بزرگي است كه تنها اميد ما براي آينده حفظ شرايط موجود است. به نقل از ايسنا، در سال 1891 از فردي به نام "ني اسميت" از اهالي كشور كانادا كه به عنوان معلم ورزش در دانشگاه YMCA در ماساچوست آمريكا بود، خواسته شد ورزشي را بسازد و پيشنهاد كند كه نه به فضاي زيادي نياز داشته باشد و نه بيش از حد به خشونت كشيده شود و در ضمن پرداختن به آن باعث آمادگي بدن بيشتر دانشجويان شود و البته در داخل سالن هم اجرا و پياده شود. در آن زمان اسميت بسكتبال را معرفي كرد، اما اصلا او تصور نميكرد رشتهاي را كه پيشنهاد ميكند بعدها به يكي از محبوبترين ورزشها در سطح جهان و آمريكا تبديل شود.
اين رشته كه در طول تاريخ پيدايش خود تاكنون تغييرات بسياري داشته، از سال 1932 يعني چيزي در حدود 76 سال پيش با تشكيل فدراسيون بينالمللياش، رسميت يافت و از چهار سال بعد يعني در بازيهاي 1936 برلين به صورت رسمي در بازيهاي المپيك حضور پيدا كرد. در ايران هم اين رشته ورزشي كه در ابتدا در مدارس ايران و در سالهاي حدود 1310 تا 1320 رواج زيادي پيدا كرد، از سال 1324 هجري شمسي به صورت رسمي با تشكيل فدراسيون بسكتبال، كارش را آغاز كرد. از همان دوران تاكنون اين رشته به عنوان يكي از رشتههاي مورد علاقه قشر دانش آموز و دانشجو قرار گرفته و برهمين اساس بسكتبال را يك ورزش دانشگاهي در كشورمان ميشناسند. اما، نخستين حضور تيم بسكتبال ايران در بازيهاي المپيك به سال 1948 لندن بازميگردد. جايي كه كاروان ايران براي نخستين بار در بازيهاي المپيك حضور يافته بود. در آن تيم حسين صعوديپور، حسين كارانديش، حسين جبارزادگان، حسين سرودي، حسين هاشمي، هوشنگ رفعت جاه، كاظم اشتري، ابوالفضل صلبي، اصغر احساسي، فرهنگ مهتدي و فريدون اسفندياري حضور داشتند. تيم ايران در رقابتهاي 1948 لندن با چهار شكست از كشورهاي فرانسه، مكزيك، كوبا و كانادا و پيروزي برابر نيوزيلند در مكان چهاردهم قرار گرفت. اين همه تاريخچه اندك بسكتبال ايران در بازيهاي المپيك است. ** بسكتبال ايران از اوزاكا به پكن رسيد
شايد خوش بينترين علاقهمندان به بسكتبال ايران هم سال پيش فكرش را نميكردند بچههاي بلند قد ايراني بتوانند در مسابقههاي جام ملتهاي آسيا كه مرداد سال پيش در كشور ژاپن برگزار شد، با شكست قدرتهاي بسكتبال آسيا بر بالاترين نقطه اين قاره كهن قرار بگيرند. اما، تيم بسكتبال ايران متشكل از پويا تاجيك، صمد نيكخواه بهرامي، مهدي كامراني، حامد حدادي، امير اميني، محمدرضا اكبري بيشه، جابر روزبهاني، اوشين ساهاكيان، موسي نبيپور، حامد آفاق و زنده ياد آيدين نيكخواه بهرامي روز اول مرداد ماه سال پيش به شهر اوزاكاي ژاپن رفت تا در مسابقههاي جام ملتهاي آسيا شركت كند. در اين دوره از رقابتها هم با پيروزي برابر تيمهاي فيليپين، اردن و چين به مرحله بعد رقابتهاي قهرماني آسيا راه يافت تا در اين مرحله به مصاف چين تايپه رفته و اين تيم را هم شكست دهد. پس از آن تيم بسكتبال ايران با پيروزي برابر قطر راهي مرحله نيمه نهايي شد و در اين بخش در يك ديدار تشريفاتي نتيجه را به تيم لبنان واگذار كرد تا به مصاف تيم قزاقستان برود كه با پيروزي برابر اين تيم به فينال رقابتها رسيد. تيم ايران بار ديگر در ديدار نهايي به مصاف تيم لبنان رفت و با پيروزي برابر اين تيم با قدرت قهرمان آسيا شد تا از همان جا بليت بسكتباليستهاي ايران براي پكن OK شود. ** تداركي رويايي براي تيمي جوان
تيم بسكتبال ايران با رهبري "رايكو ترومن" و حمايت ويژه مسوولان فدراسيون بسكتبال و ورزش كشور شايد بهترين تدارك را در ميان تيمهاي ورزشي ايران براي المپيك داشت. اين تيم پس از قهرماني در آسيا، مدتي تمرينهاي خود را در كشورمان سپري كرد تا ديدارهاي سوپر ليگ بسكتبال ايران به پايان برسد. اما، متاسفانه در فواصل همين رقابتها بود كه بازيكن ارزشمند بسكتبال ايران يعني آيدين نيكخواه بهرامي در سانحه رانندگي جان خود را از دست داد و ضربه بزرگ را از لحاظ روحي به تيم ايران وارد كرد. اما، به هر حال اعضاي تيم ايران دوباره گرد هم آمده و اردوهاي آمادگي خود را در سال جاري از اروپا آغاز كردند. تيم بسكتبال ايران در اروپا به مصاف تيمهاي صربستان و ايتاليا رفت. پس از آن به مصاف استراليا در خاك اين كشور رفته و دوباره به اروپا بازگشت و با تيمهاي كرواسي و اسلوني ديدار كرد.
تيم بسكتبال ايران پس از آن به آمريكا رفت و با تيمهاي دوم "يوتاجاز" و "دالاس" از تيمهاي NBA رقابت كرده و ديداري تداركاتي با تيم منتخب رده توسعهاي NBA انجام داد. در آخرين مرحله هم تيم بسكتبال ايران به رقابتهاي داياموندبال در چين رفت و با تيمهاي صربستان، آرژانتين و چين ديدار كرد. با اين تفاسير تيم ايران تدارك بسيار خوب، قوي و حتي رويايي را براي حضور در بازيهاي پكن گذراند. تيمهايي كه هرگز ايران به مصاف آنها نرفته بود. تيم ايران در اين شرايط بسيار خوب به پكن ميرود. اما جاي آيدين نيكخواه بهرامي هنوز هم، همچون داغي بر پيشاني بسكتبال ايران است. به هر حال اكنون ديگر جسم آيدين در كنار ما نيست، اما شك نكنيد كه روح او نه تنها در همه اين مسابقههاي تداركاتي در دور دنيا، بلكه در بازيهاي المپيك پكن، يار سيزدهم تيم ايران خواهد بود. شايد اين نكته، برتري تيم ايران بر ساير رقبا باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 335]