واضح آرشیو وب فارسی:ابرار: بيش از نيم قرن انتظار براى تماشاى نمايش شاگردان ترومن در المپيك
بسيارى از علاقه مندان و حتى كارشناسان و دست اندركاران ورزش عقيده دارند، همين كه تيم بسكتبال ايران پس از ۶۰ سال توانست جواز حضور در بازيهاى المپيك را كسب كرده و به عنوان تنها رشته تيمى كاروان ايران در بازيهاى پكن شركت كند، خود موفقيت بزرگى است كه تنها اميد ما براى آينده حفظ شرايط موجود است. در سال ۱۸۹۱ از فردى به نام «نى اسميت» از اهالى كشور كانادا كه به عنوان معلم ورزش در دانشگاه YMCA در ماساچوست آمريكا بود، خواسته شد ورزشى را بسازد و پيشنهاد كند كه نه به فضاى زيادى نياز داشته باشد و نه بيش از حد به خشونت كشيده شود و در ضمن پرداختن به آن باعث آمادگى بدن بيشتر دانشجويان شود و البته در داخل سالن هم اجرا و پياده شود. در آن زمان اسميت بسكتبال را معرفى كرد اما اصلا او تصور نمى كرد رشته اى را كه پيشنهاد مى كند بعدها به يكى از محبوب ترين ورزش ها جهان تبديل شود. اين رشته كه در طول تاريخ پيدايش خود تاكنون تغييرات بسيارى داشته، از سال ۱۹۳۲ يعنى چيزى در حدود ۷۶ سال پيش با تشكيل فدراسيون بين المللى اش رسميت يافت و از ۴ سال بعد يعنى در بازيهاى ۱۹۳۶ برلين به صورت رسمى در بازيهاى المپيك حضور پيدا كرد. در ايران هم اين رشته ورزشى كه در ابتدا در مدارس ايران و در سالهاى حدود ۱۳۱۰ لغايت ۱۳۲۰ رواج زيادى پيدا كرد، از سال ۱۳۲۴ هجرى شمسى به صورت رسمى با تشكيل فدراسيون بسكتبال، كارش را آغاز كرد. از همان دوران تاكنون اين رشته به عنوان يكى از رشته هاى مورد علاقه قشر دانش آموز و دانشجو قرار گرفته و برهمين اساس بسكتبال را يك ورزش دانشگاهى در كشورمان مى شناسند اما نخستين حضور تيم بسكتبال ايران در بازيهاى المپيك به سال ۱۹۴۸ لندن بازمى گردد ، جايى كه كاروان ايران براى نخستين بار در بازيهاى المپيك حضور يافته بود. در آن تيم حسين صعودى پور، حسين كارانديش، حسين جبارزادگان، حسين سرودى، حسين هاشمى، هوشنگ رفعت جاه، كاظم اشترى، ابوالفضل صلبى، اصغر احساسى، فرهنگ مهتدى و فريدون اسفنديارى حضور داشتند. تيم ايران در رقابتهاى ۱۹۴۸ لندن با ۴ شكست از كشورهاى فرانسه، مكزيك، كوبا و كانادا و پيروزى مقابل نيوزيلند در مكان چهاردهم قرار گرفت. اين همه تاريخچه اندك بسكتبال ايران در بازيهاى المپيك است.
بسكتبال ايران از اوزاكا به پكن رسيد
شايد خوش بين ترين علاقه مندان به بسكتبال ايران هم سال پيش فكرش را نمى كردند بچه هاى بلند قد ايرانى بتوانند در مسابقات جام ملتهاى آسيا كه مرداد سال پيش در كشور ژاپن برگزار شد، با شكست تيمهاى قدرتمند بسكتبال آسيا بر بالاترين نقطه اين قاره كهن قرار بگيرند اما تيم بسكتبال ايران متشكل از پويا تاجيك، صمد نيكخواه بهرامى، مهدى كامرانى، حامد حدادى، ا مير امينى، محمدرضا اكبرى بيشه، جابر روزبهانى، اوشين ساهاكيان، موسى نبى پور، حامد آ فاق و زنده ياد آيدين نيكخواه بهرامى روز اول مرداد سال گذشته به شهر اوزاكاى ژاپن رفتند تا در مسابقات جام ملتهاى آسيا شركت كنند. در اين دوره از رقابتها هم با پيروزى مقابل تيمهاى فيليپين، اردن و چين به مرحله دوم رقابتهاى قهرمانى آسيا راه يافتيم تا در اين مرحله به مصاف تيمهاى چين تايپه ، قطر ولبنان برويم. ملى پوشان بسكتبال كشورمان در اين مرحله با شكست تيمهاى چين تايپه و قطر و كسب شكستى مصلحتى مقابل تيم لبنان به عنوان تيم دوم راهى مرحله نيمه نهايى شدند تا در اين مرحله مقابل تيم قزاقستان گام به ميدان بگذارند. ملى پوشان بسكتبال ايران در مرحله نيمه نهايى اين بازيها با پيروزى مقابل تيم قزاقستان به فينال رقابتها رسيدند. تيم ايران بار ديگر در ديدار نهايى به مصاف تيم لبنان رفت و با پيروزى مقابل اين تيم با قدرت ، قهرمان آسيا شد تا از همان جا بليت بسكتباليستهاى ايران براى پكن OK شود.
تداركات رويايى براى تيمى جوان
تيم بسكتبال ايران با رهبرى «رايكو ترومن» و حمايت ويژه مسئولان فدراسيون بسكتبال و ورزش كشور شايد بهترين تدارك را در ميان تيمهاى ورزشى ايران براى المپيك داشت. بازيكنان بسكتبال كشورمان پس از قهرمانى در آسيا، در قالب تيمهاى باشگاهيشان به تمرين پرداختند تا ليگ برتر ايران در سال ۱۳۸۶ به پايان برسد اما متاسفانه در فواصل همين رقابتها بود كه بازيكن ارزشمند بسكتبال ايران يعنى «آيدين نيكخواه بهرامى» در سانحه رانندگى جان خود را از دست داد و ضربه بزرگى را از لحاظ روحى به تيم ايران وارد كرد. به هر حال اعضاى تيم ايران دوباره گرد هم آمده و اردوهاى آمادگى خود را در سال جارى از اروپا آغاز كردند. تيم بسكتبال ايران در اروپا به مصاف تيمهاى صربستان و ايتاليا رفت. پس از آن به مصاف استراليا در خاك اين كشور رفته و دوباره به اروپا بازگشت و با تيمهاى كرواسى و اسلونى ديدار كرد. تيم بسكتبال ايران پس از آن به آمريكا رفت و با تيمهاى دوم «يوتاجاز» و «دالاس» از تيمهاى حاضر در رقابتهاى«NBA» و همچنين يك تيم كشور مذكور به رقابت پرداخت. در آخرين مرحله هم تيم بسكتبال ايران در رقابتهاى دايموندبال چين با تيمهاى صربستان، آرژانتين و چين ديدار كرد. با اين تفاسير تيم ايران تدارك بسيار خوب، قوى و حتى رويايى را براى حضور در بازيهاى پكن گذراند ودر اين ميان با تيمهايى روبرو شد كه هرگز خواب رويارويى با اين مدعيان را نيز در سر نمى پروراند. تيم ايران در اين شرايط بسيار خوب به پكن مى رود اما جاى آيدين نيكخواه بهرامى هنوز هم همچون داغى بر پيشانى بسكتبال ايران است. به هر حال اكنون ديگر جسم آيدين در كنار ما نيست اما شك نكنيد كه روح او نه تنها در همه اين بازيهاى تداركاتى در دور دنيا، بلكه در بازى هاى المپيك پكن، يار سيزدهم تيم ايران خواهد بود و شايد اين نكته، برترى تيم ايران بر ساير رقبا باشد.
سه شنبه 15 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابرار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]