واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: بيانيه اوباما درباره جزاير سهگانه، دخالت آشكار در امور داخلي ايران است؛ واكنش تهران به حمايت كاخ سفيد از امارات
باراك اوباما، رئيسجمهور آمريكا پس از نشستي با”محمد بن زايد آل نهيان" وليعهد ابوظبي در كاخ سفيد طي بيانيهاي از راه حل امارات درباره مسئله جزاير سهگانه اعلام حمايت كرد. در واكنش به ادعاي اوباما، وزارت خارجه كشورمان بيانيه مشترك امارات متحده عربي و آمريكا در باره جزاير سهگانه مورد اختلاف با امارات متحده عربي در خليج فارس را”دخالت آشكار در امور داخلي ايران" خواندهاست.
به گزارش رويترز، وليعهد ابوظبي اواخر هفته گذشته در مراسم ناهار به ميزباني اوباما در كاخ سفيد حضور داشت. اين دو مقام ارشد آمريكا و امارات پس از اين مهماني با صدور بيانيه مشتركي اعلام كردند كه آنها خواستار حل مسالمت آميز مسئله جزاير سه گانه ابوموسي، تنب بزرگ و تنب كوچك هستند. اوباما و شاهزاده امارات در ديدار خود فراخوان مشتركي را درباره وضعيت جزاير ”ابوموسي"،”تنب بزرگ" و”تنب كوچك" كه جزئي از خاك ايران محسوب ميشوند اما امارات مدعي حاكميت بر اين جزاير است، صادر كردند.در اين بيانيه آمدهاست كه دولت آمريكا قاطعانه از ابتكارات امارات در زمينه حل و فصل مناقشه بر سر جزاير سهگانه خليج فارس از طريق مذاكرات مستقيم، ديوان بينالمللي دادگستري و يا يك انجمن بينالمللي مناسب ديگر حمايت ميكند.
در واكنش به ادعاي كاخ سفيد، معاون عربي و آفريقاي وزارت امور خارجه كشورمان بيانيه منتشره از سوي امارات عربي متحده و آمريكا در پايان سفر شيخ محمد بن زايد، جانشين فرمانده نيروهاي مسلح امارات و وليعهد ابوظبي به اين كشور را دخالت آشكار در امور داخلي ايران دانسته و آن را به شدت رد كرد.
حسين اميرعبداللهيان با تاكيد بر اينكه جزاير سه گانه ايراني تنب بزرگ، تنب كوچك و ابوموسي جزو لاينفك و جداييناپذير خاك جمهوري اسلامي ايران بوده و خواهد بود، افزود: دخالت كشورهاي ثالث با هدف تفرقهافكني و ايجاد تنش در منطقه انجام ميگيرد. وي افزود: جمهوري اسلامي ايران همواره تاكيد كردهاست كه آماده گفتوگوهاي سازنده با كشورهاي منطقه از جمله امارات براي توسعه روابط و همكاريهاست.
به گزارش ايسنا، محسن رضايي دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام ايران و فرمانده سابق سپاه پاسداران در همايش تبيين حقوقي مالكيت جزاير سهگانه گفته كه طرح موضوع جزاير سهگانه عربي آغاز توطئه بزرگي عليه منافع ملي ايران است.رضايي گفت كه طرح مسئله عربي بودن جزاير سه گانه يك مسئله”صرفا سياسي" است و كشورهاي عربي منطقه، آمريكا و انگليس”به دنبال ايجاد شيوه جديدي از استعمار بوده و با اين ترفند خواهان ايجاد تفرقه و تسلط بر منطقه هستند. فرمانده سابق سپاه تاكيد كرده كه”طرح خليج عربي" زنگ خطري بزرگ براي ايران است و”پذيرفتن خليج عربي براي ملت ايران به مثابه عقب نشيني جمهوري اسلامي از تمام جزاير و منافع خود در خليج فارس تا خط ساحلي خود به حساب خواهد آمد."
برنامه اتمي ايران از ديگر موضوعهاي مورد بحث اوباما و محمد بن زائد آل نهيان بود و دو كشور بر ضرورت احترام گذاشتن ايران به تعهدات بينالمللي اين كشور تاكيد كرده بودند.امارات متحده عربي مدعي حاكميت بر جزاير سهگانه است ولي ايران آن را بخش جدايي ناپذير خاك خود ميداند. امارات مدعي است كه بر اساس مفاد توافقنامه امضا شده در 1971 ميلادي هنگام پايان سلطنت استعماري انگليس بر بخشي از خليج فارس، اين جزاير متعلق به امارات است؛ اين در حاليست كه ايران ادعاي امارات را رد و اعلام كرده است كه اين جزاير همواره بخشي از قلمرو خاك ايران بودهاند.
امارات متحده عربي در سال 1971 تشكيل شد، در حالي كه ايران از ديرباز اين جزاير را در حاكميت خود داشتهاست. پس از خروج نيروهاي نظامي بريتانيا از پايگاههاي قديمي اين كشور در خليج فارس در اوائل دهه 70 ميلادي، بر اساس توافق صورت گرفته با ايران، اين جزاير در حاكميت ايران قرار گرفتند.
ايران تاكيد كردهاست كه اين جزاير متعلق به خاك ايران است و درباره حق مالكيت بر سر اين جزاير با كسي وارد مذاكره نخواهد شد؛ ايران در عين حال اعلام كردهاست كه حاضر است براي رفع سوءتفاهم درباره ادعاي امارات بر اين جزاير، با آنها گفتوگو كند.
شاهزاده امارات و رئيس جمهوري آمريكا در ادامه ديدار خود از ايران خواستند تا به تعهدات بين االمللي هستهاي خود عمل كند و از طرح”كوفي عنان" دبير كل سابق سازمان ملل و نماينده ويژه فعلي اين سازمان و اتحاديه عرب در امور سوريه كه با هدف پايان بخشيدن به خونريزيها در سوريه و انتقال سياسي در اين كشور طراحي شدهاست، حمايت كند.
همزمان با تشديد تنشها در خليج فارس و عدم وجود يك پيشرفت ديپلماتيك در رابطه با خاتمه بخشيدن به برنامه هستهاي ايران، اوباما و شاهزاده امارات به انجام مانورهاي نظامي مشترك بيشتر و آموزش و شناسايي و فروشهاي آتي تجهيزات دفاعي متعهد شدند.
جزاير سه گانه در خليج فارس داراي موقعيت استراتژيكي هستند زيرا عميق ترين منطقه در دهانه ورودي و خروجي خليج فارس بين اين سه جزيره قرار دارد.عميق ترين منطقه خليج فارس محل رفت و آمد كشتيهاي غولپيكر و نفتكشهاي بزرگ است. اوباما و وليعهد ابوظبي همچنين درباره پرونده هستهاي ايران نيز مذاكره كردند و از تهران خواستند در اين زمينه به تعهدات بينالمللي خود پايبند باشد.
اوباما همچنين اعلام راهاندازي خط لوله انتقال نفت بدون عبور از تنگه هرمز را به وليعهد ابوظبي تبريك گفت. اين خط لوله ميتواند روزانه يك و نيم ميليون بشكه نفت خام را بدون نياز به عبور از تنگه هرمز، منتقل كند. در چند ماه گذشته محمود احمدينژاد، رئيسجمهور ايران به جزيره ابوموسي سفر كرد. اين اقدام با اعتراض امارات و شماري از كشورهاي خارجي روبه رو شد. ايران بارها ضمن تاكيد بر مالكيت كامل خود بر جزاير سه گانه، ادعاهاي امارات را رد كرده است.
ابوظبي يكي از هفت منطقه فدرالي تشكيل دهنده كشور امارات است. هر منطقه فدرالي داراي حاكم و وليعهد ويژه خود است. حاكم ابوظبي معمولا به عنوان رئيس دولت امارات، فعاليت ميكند. وليعهد فعلي ابوظبي گزينه آينده رياست دولت امارات است.
منطقه فدرالي ابوظبي پهناورترين منطقه تشكيل دهنده امارات است و 90 درصد نفت خام توليدي امارات را در دست دارد. امارات هماكنون يكي از كشورهايي است كه با افزايش توليد و صادرات نفت خود به دنبال مشاركت در روند جايگزيني نفت صادراتي ايران است.
ارسال نظر
شنبه|ا|10|ا|تير|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]