واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: تقويم روز/ ستاره اي بدرخشيد و ماه مجلس شد
بعثت پيامبر گرامي اسلام(ص)، خلع يد غارتگران انگليسي از صنعت نفت ايران، سالروز درگذشت "دكتر علي شريعتي"، خلع سلاح ستارخان و باقرخان، ايجاد نيروي هوايي و نيروي دريايي نوين ايران، امضاي معاهده "سالت 2" بين رهبران امريكا و شوروي سابق، پيروزي ژاندارك، شكست "ناپلئون" در جنگ تاريخي "واترلو"، سقوط مهران در اواخر جنگ و ... از مهمترين رخدادهاي امروز در تاريخ ايران و جهان است.
بعثت پيامبر گرامي اسلام(ص)(13سال قبل از هجرت)
پيامبر گرامي اسلام (ص) پيش از بعثت، گاهي براي تفكر و عبادت به غاري موسوم به حرا كه در كوهي واقع در شمال مكه قرار داشت پناه ميبرد تا در اين روز، فرشتهٔ وحي، نازل شد و به آن حضرت بشارت نبوت و رسالت داد. اين واقعه، در روز 27 رجب، سيزده سال قبل از هجرت و در سال چهلم عام الفيل برابر با سال 610 ميلادي رخ داد. اولين آياتي كه بر حضرت نازل شد آيات نخستين سورهٔ علق و سپس مُدَّثر بود.
آغاز اسلام و شروع بعثت با نام خدا، خواندن، قَلَم، قيام، هشدار، پاكي و اخلاص و بزرگداشت خدا همراه شد. بعثت كه به معني رستاخيز معنوي و انقلاب در همهٔ امور است با انقلاب فرهنگي آغاز گرديد. چرا كه پايه و اساس تحوّل فرهنگي به خواندن، نوشتن و پاك سازي و بهسازي فرهنگي بستگي دارد.
در آن زمان محيط مكه و اطراف آن، چنان در لجنزار بتپرستي و خرافات و فساد غرق بود كه دعوت علني بر خلاف آن وضع، ممكن نبود، بلكه نياز به هستهٔ مركزي و دفاعي و اجتماع ياران وفادار و فداكار داشت. از اين رو، پيامبر (ص) سه سال به طور محرمانه با افراد تماس ميگرفت و آنها را به اسلام دعوت مينمود.
آن حضرت پس از بعثت، نستوه و خستگيناپذير با جهل، كفر و ستم مبارزه كرد و پس از سه سال تبليغ مخفي و ده سال دعوت علني مردم به توحيد و ترويج آشكار دين اسلام در شهر مكه، به مدينه هجرت كرد و تا پايان عمر خويش در آن ديار ماند.
خلع يد غارتگران انگليسي از صنعت نفت ايران (1330 ش)
پس از تصويب قانون ملي شدن صنعت نفت ايران در 29 اسفند 1329، هيئتي متشكل از كارشناسان ايراني، اداره امور اجرايي شركت ملي نفت ايران را به عهده گرفت. با تشكيل اين هيئت، بنا به پيشنهاد آيتاللَّه كاشاني و دكتر مصدق و تصويب مجالس شوراي ملي و سناي ايران، از شركت نفت انگليس خلع يد شد.
بدين ترتيب 29 خرداد ماه 1330، روز خلع يد از شركت نفت انگليس نام گرفت و مردم مسلمان ايران پس از مبارزه و فداكاري بسيار به يك پيروزي درخشان دست يافتند و استعمار خارجي و استبداد داخلي را وادار به عقب نشيني كردند. در پي خلع يد از شركت نفت انگليس، كاركنان خارجي اين شركت كه بيش از 4500 نفر بودند، به طور دست جمعي از ايران خارج شدند و دولت انگليس، دست به اقدامات سياسي وسيعي زد و ايران را تهديد نظامي كرد.
درگذشت "دكتر علي شريعتي" (1356 ش)
دكتر علي شريعتي در سال 1312 شمسي در شهرستان مزينان در استان خراسان متولد شد. وي پس از اتمام تحصيلات ابتدايي و متوسطه، راهي پاريس شد و در آنجا موفق به اخذ دكترا در رشته جامعهشناسي گرديد. در سال 1343 به ايران بازگشت و بلافاصله به خاطر مبارزاتي كه عليه رژيم ستمشاهي انجام داده بود دستگير و روانه زندان شد. پس از آزادي از زندان ضمن اشتغال به تدريس، به سخنرانيهاي روشنگرانه همت گماشت.
شريعتي مبارزات خود را با برگزاري جلسات سخنراني و بحث، در حسينيه ارشاد تهران ادامه داد. حسينيه ارشاد با حضور او در كنار استادان و متفكراني نظير استاد شهيد مرتضي مطهري و باهنر، به پايگاهي براي تغذيه فكري نسل جوان تبديل شده بود. وي در طول زندگي كوتاه خود، بيش از 200 اثر به صورت كتاب، جزوه و مجموعه نوار سخنراني از خود به جاي گذاشت.
فعاليتهاي فرهنگي دكتر شريعتي، سبب دستگيري مجدد او گرديد و پس از آزادي، در تاريخ 16 ارديبهشت 1356 به لندن مسافرت كرد و در 29 خرداد همان سال در آن شهر به طرز مشكوكي درگذشت. بدنش را پس از چند روز به سوريه منتقل كرده و در زينبيه به خاك سپردند. برخي سخنان و نوشتههاي وي در عين داشتن نكات بديع و احساس برانگيز، در خور تأمل و نقد ميباشند.
شهادت آيت اللَّه "ميرزا علي غروي تبريزي" توسط دژخيمان بعث عراق در كربلا (1377 ش)
آيت اللَّه ميرزا علي غروي تبريزي در سال 1309 ش در تبريز به دنيا آمد. وي در 14 سالگي وارد حوزه علميه قم شد. آيتاللَّه غروي پس از پنج سال اقامت در قم، رهسپار نجف گرديد و از محضر استاداني چون آيت اللَّه سيد ابوالقاسم خويي و ميرزا باقر زنجاني بهره برد. او در عين تحصيل، به تدريس نيز ميپرداخت و پس از چندي، حوزه مستقلي براي تدريس خارج تأسيس نمود. آيتاللَّه غروي بياني روشن و قلمي گويا داشت و سختترين و سنگينترين مطالب فقهي را با روشنترين عبارات تبيين ميكرد.
اين عالم بزرگوار در حالي كه كمتر از دو ماه از شهادت آيتاللَّه شيخ مرتضي بروجردي توسط دژخيمان بعث عراق ميگذشت در 29 خرداد 1377ش در حالي كه به همراه جمعي از ياران از زيارت حرم امام حسين(ع) مراجعت مينمود به دست مزدوران رژيم بعث در 68 سالگي به فيض شهادت نائل آمد. از اين فقيه برجسته آثار متعددي بر جاي مانده است كه "التَّنْقيح" در دوازده جلد شامل تقرير درس آيت اللَّه خويي، شرح استدلالي مكاسب، رسالهاي در قاعده طهارت و رسالهاي در قاعده قضا از آن جمله است.
تولد "جارُاللَّه زمخشري خوارزمي" عالم نحوي و دانشمند بزرگ مسلمان(467 ق)
ابوالقاسم محمود بن محمد بن احمد خوارزمي در زَمَخشر به دنيا آمد. وي از بزرگترين علماي اهل سنت بوده و در فقه، حديث، تفسير، لغت، بيان، بلاغت و ادبيات عرب، استاد كل و مرجع افاضل بود. او را فخر خوارزم ميخواندند و به علت توقف در كنار مسجد الحرام در مكه به جارُاللَّه (همسايه خدا) معروف گرديد.
دهها اثر از زَمخشري به جا مانده است از جمله: اساسُ البَلاغَه، رُؤوس المَسايل، المُستَقصي، المِنهاج و نوابغُ الكَلِم. مهمترين اثر زمخشري، الكشّاف في تفسير القرآن نام دارد. گويند كه او در ابتدا، طريقت معتزله داشت و در آخر عمر به مذهب تشيُّع گرايش پيدا كرده است. جارُ اللَّه زمخشري در سال 538 ه.ق در 71 سالگي در خوارزم درگذشت.
درگذشت "ميرزا احمد مجتهد آذربايجاني" عالم بزرگ شيعه(1265 ق)
ميرزا احمد بن لطفعلي خان آذربايجاني، از علماي بزرگ اواسط قرن 13ه.ق است. وي براي تحصيل علوم اسلامي، راهي كربلاي مُعلّي گرديد و به مقام عالي اجتهاد دست يافت. ميرزاي تبريزي سپس به تبريز بازگشت و در ارشاد و راهنمايي مردم و رفع حوايج آنان اهتمام ورزيد. از ايشان تاليفاتي به جاي مانده كه مُنهَجُ الرَّشاد في شرحِ الارشاد از مهمترين آنها است. ميرزاي تبريزي در سال 1265 ه.ق در تبريز وفات يافت اما پيكرش، در نجف اشرف به خاك سپرده شد.
خلع سلاح ستارخان و باقرخان و مجاهدين تحت فرمان آنها در تهران(1328 ق)
در پي شهادت آيتاللَّه سيدعبداللَّه بهبهاني -از رهبران روحاني مشروطه- در هشتم رجب سال 1328ق، دولت و مجلس تصميم گرفتند اسلحه را از دست مجاهدان بگيرند. اما همين كه قانون جمعآوري اسلحه از مردم غيرنظامي، از تصويب مجلس گذشت، ستارخان، باقرخان و برخي ديگر از رهبران مجاهدان، حاضر به تسليم اسلحه نشدند.
قيمت اسلحهها بهانه ظاهري ستارخان بود ولي مطلب اصلي، رقابت با بختياريهايي بود كه اسلحه را در دست داشتند و قسمت عمدهاي از كشور ايران را تحت سلطه خود گرفته بودند. از اين رو، ستارخان و يارانش تصميم به مقاومت گرفته و در پارك اتابك تجمع كردند. سرانجام جنگي بين مجاهدان و نيروهاي دولتي رخ داد كه به شكست مجاهدان انجاميد. با تسليم مجاهدان، سلاحهايشان گرفته شد و ستارخان نيز مجروح گرديد.
ايجاد نيروي هوايي و نيروي دريايي نوين ايران (1303)
دولت وقت ايران، با هدف دفاع از آسمان وطن در تاريخ 29 خرداد، ده افسر جوان از نيروي زميني را براي فراگرفتن فنون خلباني در آموزشگاههاي شوروي روانه مسكو كرد. در بازگشت اين عده به وطن، نيروي هوايي ايران با آرم «بلند آسمان جايگاه من است» به وجود آمد. نخستين هواپيماي نيروي هوايي ايران پنجم اسفند 1304 در آسمان شهر تهران ظاهر شد و به اجراي نمايش پرداخت. اين نيرو در شهريور 1320 بدون توجه به بخشنامه سرلشكر نخجوان كه خود افسر نيروي هوايي بود، تا آخرين قطره بنزين از آسمان كشور دفاع كرد و براي خود تاريخ ساخت.
دولت ايران در دهه 1930 هم مخفيانه گروهي از افسران نيروي زميني وطن را به ايتاليا فرستاده بود تا فنون نيروي دريايي فراگيرند. اين افسران سپس با ناوهايي كه از ايتاليا خريداري شده بود از طريق دماغه اميد نيك (جنوب آفريقا) به گونه اي كه انگليسي متوجه نشوند كه آبراه سوئز را در كنترل داشتند خود را به آبهاي خليج فارس رساندند و پايگاههاي نيروهاي انگليسي را در چند نقطه ازجمله «باسعيدو» درهم كوبيدند و برچيدند. همين امر باعث ايجاد كينه در دل انگليسيها شد و در شهريور 1320 با توسل به خدعه و از بين بردن بسياري از افسران و غرق و يا تصرف كشتيها عملا اين ناوگان را منحل كرد.
امضاي معاهده "سالت 2" بين رهبران امريكا و شوروي سابق (1979م)
رقابت امريكا و شوروي سابق بر سر توليد سلاحهاي مرگبار هستهاي، سرانجام آنها را به اين نتيجه رساند كه به خاطر منافع خود، اين سلاحها را محدود كنند. از اين رو، مذاكرات محدود ساختن سلاحهاي استراتژيك موسوم به سالْتْ در سال 1969م بين سران ايالات متحده امريكا و اتحاد جماهير شوروي، به امضاي نخستين قرارداد محدود كردن اين سلاحها معروف به "سالت1" انجاميد. اما دو كشور همچنان از راههايي كه در اين معاهده پيشبيني نشده بود به توليد و ذخيره جنگ افزارهاي هستهاي ادامه دادند.
به طوري كه تعداد كلاهكهاي هستهاي امريكا و شوروي كه بر روي موشكهاي قارهپيما با برد متوسط دو كشور سوار بوده و يا آماده سوار شدن بود، در فاصله امضاي قرارداد "سالت1" و آخرين دور مذاكرات آنان در سالهاي بعد، به بيش از 2 برابر افزايش يافت. به همين دليل آنها مجبور شدند در 18 ژوئن 1979م، براي كنترل بيشترِ اين روند، معاهده ديگري تحت عنوان "سالت2" امضا كنند.
با تهاجم شوروي به افغانستان، كارتر رئيس جمهور وقت امريكا اين قرارداد را از كنگره پس گرفت و مسابقه تسليحاتي بين امريكا و شوروي همچنان ادامه يافت. سرانجام پس از روي كار آمدن گورباچف و ايجاد دگرگونيهاي اساسي در سياستهاي داخلي و خارجي شوروي، توافقهايي به مراتب وسيعتر از آنچه در قرارداد "سالت2" پيش بيني شده بود، بين امريكا و شوروي به عمل آمد. با اين حال هيچ كدام از دو طرف به ويژه امريكا، پيمانهاي محدود كردن سلاحهاي استراتژيك را رعايت نكردند.
پيروزي ژاندارك و رفع محاصره ارلئان (1429م)
مردم غير نظامي فرانسه با هدايت و تهييج دختر جواني به نام ژاندارك بر واحدهاي نظامي انگلستان به فرماندهي ژنرال سالزبوري كه مدتها بود بندر ارلئان فرانسه را در محاصره قرار داده بود پيروز شدند و انگليسيها را با تلفات پنج هزار نفري مجبور به عقب نشيني كردند. با عقب نشيني انگليسيها محاصره ارلئان پايان يافت. ژاندارك در چند نبرد ديگر هدايت و سرانجام فرماندهي فرانسويان را بر عهده داشت.
پايان زندگي سياسي "ناپلئون" به دنبال شكست در جنگ تاريخي "واترلو" (1815م)
با فرار ناپلئون بُناپارت از تبعيدگاهش در جزيره اِلْب و به دست گرفتن مجدد قدرت در فرانسه، به سرعت اتحاد جديدي بر ضد او شكل گرفت. ناپلئون براي مقابله با ارتشهاي دولتهاي روس و انگليس، اقدام به حمله پيشگيرانه كرد ولي در اين نبرد كه در دشت واترلو درگرفت، نتوانست با هفتاد و پنج هزار سرباز، در برابر يكصد و شصت هزار نيروي متحد دشمن مقاومت كند.
در جنگ واترلو به علت بارندگي بسيار شديد و صعبالعبور بودن راهها، حركت توپخانه ناپلئون كه وي در جنگها به آن اتكاي زيادي داشت به تاخير افتاد و قواي كمكي هم در خطوط مقدم جنگ، به موقع به امپراتور فرانسه نرسيد. در نتيجه، ناپلئون شكست خورد و تسليم نيروهاي دول متحد گرديد.
ناپلئون پس از شكست به پاريس بازگشت و چون از تجهيز قوا براي ادامه نبرد نا اميد شد، به نفع پسرش از مقام سلطنت استعفا داد، ولي متحدين به تقاضاي او براي واگذاري حكومت به فرزندش اعتنا نكردند. در نهايت، ناپلئون به وسيله كشتي جنگي انگليس به جزيره سنت هلن در جنوب اقيانوس اطلس تبعيد شد و شش سال بعد در سال 1821م در همان جا درگذشت.
كناره گيري ژنرال هوادار دكتر مصدق از رياست شهرباني 1358ش
چهار ماه و چند روز پس از پيروزي انقلاب اسلامي، سرتيپ مجللي كه در زمان حكومت مصدق در خدمت او و از هوادارانش بود از سمت خود به عنوان رئيس شهرباني ايران كناره گيري كرد. وي كه پس از براندازي 28 مرداد، به دليل هواداري از دكتر مصدق گرفتار دشواريها متعدد شده شود، نخستين رئيس شهرباني (پليس) انقلاب بود.
برخي رويدادهاي 18 ژوئن
1812: اعلان جنگ دولت ايالات متحده به انگلستان در پي حمله نظامي انگلستان به ايالات متحده.
1903: نخستين مسابقه اتومبيلراني مسافت زياد به پايان رسيد. اتومبيل برنده مسابقه در سه ماه از سانفرانسيسكو خود را به نيويورك رساند . امروزه اتومبيلها اين مسافت را سه روزه طي ميكنند.
1948: تصويب اعلاميه جهاني حقوق بشر در كميسيون ويژه سازمان ملل.
1974: گئورگي ژوكف مارشال شوروي و فاتح برلين كه از او به عنوان يك نابغه نظامي ياد ميشود در 78 سالگي در گذشت. او در دسامبر 1896 به دنيا آمده بود. ژوكف با تاكتيك تمركز آتش توپ، ارتش هيتلر را در دروازه هاي مسكو متوقف كرد و تا برلين عقب راند.
28خرداد در دفاع مقدس
سقوط مهران در اواخر جنگ (1367ش)
منطقه استراتژيك مهران، يكي از جبهههاي مهم ايران در استان ايلام بود كه طي دوران جنگ، چندين بار بين دو طرف، دست به دست شد. عراق كه در اواخر جنگ با پشتيباني بسيار غرب و به ويژه آمريكا، به پيشرفتهترين تسليحات نظامي مجهز شده بود، تصميم گرفت تا بار ديگر اين منطقه را اشغال نمايد. از اين رو، در اقدامي مشترك با منافقين، در 29 خرداد 1367 به شهر مهران حمله كرد و اين شهر را به اشغال خود درآورد و نيروهاي منافقين با برخورداري از حمايت يگانهاي دشمن، وارد مهران شدند.
دوشنبه|ا|29|ا|خرداد|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 177]