واضح آرشیو وب فارسی:مهر: با اجراي نمايشي از فرانسه/سالن اصلي تئاتر شهر يا سيرك!
سالن اصلي تئاتر شهر يا سيرك!
نمايش "تركيب دو زمان" از كشور فرانسه كه طي روزهاي 14 و 15 بهمنماه در سالن اصلي مجموعه تئاتر شهر و در بينالملل سيامين جشنواره بينالمللي تئاتر فجر به صحنه ميرود، بيشتر نيازمند فضايي مانند يك سيرك است تا سالن اصلي مجموعه تئاتر شهر.
به گزارش خبرنگار مهر، آثار كمدي در تمام نقاط جهان مورد استقبال مخاطبان قرار ميگيرند. كاريكاتور، فيلمها و نمايشهاي كمدي و اشعار و ادبيات طنز به راحتي با اقشار مختلف اجتماعي ارتباط برقرار ميكنند. البته سطح كيفي طنز و كمدي ايجاد شده است ميزان برقراري اين ارتباط را تعيين ميكند.
در تئاتر ايران آثار كمدي متعددي توليد و اجرا ميشوند كه هر كدام در جذب مخاطب و نظر كارشناسان و صاحبنظران تئاتري اقبال متفاوتي دارند. اما اكثر نمايشهاي كمدي توليد شده در سالهاي اخير، آثاري بودند كه بيشتر بر كمدي كلامي استوار بودهاند تا كمدي موقعيت.
به همين خاطر است كه اكثر بازيگراني كه در اينگونه از نمايشها به ايفاي نقش ميپردازند، كمتر از فيزيك خود براي بيان يك لحظه يا موقعيت طنز استفاده ميكنند و اگر اين كار را هم انجام ميدهند از خلاقيت تهي است و تنها به ارائه برخي حركات سطحي و سخيف منجر ميشود.
همين نقصان باعث ميشود كه برخي گروههاي خارجي كه به درستي از كمدي موقعيت و خلاقيتهاي فيزيكي استفاده ميكنند، بتوانند ارتباط بسيار بالايي با مخاطب خود بخصوص در ايران برقرار كنند. اين وضعيت در سيامين جشنواره بينالمللي تئاتر فجر و در بخش بينالملل اين جشنواره ايجاد شده است.
اولين نمايشي كه در سالن اصلي مجموعه تئاتر شهر و در بخش بينالملل جشنواره به صحنه رفت، نمايش "هتل پاراديزو" از آلمان بود كه با كمترين امكانات و با يك دكور ساده، توانست با مخاطبان خود ارتباط برقرار كند. اين اثر به لحاظ كيفي سطح قابل قبولي داشت و بازيگران آن با استفاده از ماسكهايي بر صورت خود و بدون استفاده از ديالوگ به بهترين شكل ممكن از زبان بدن براي برقراري ارتباط با مخاطبان استفاده كردند.
"تركيب دو زمان" از كشور فرانسه، اثر ديگري بود كه در بخش بينالملل جشنواره در سالن اصلي به صحنه رفت و با مخاطبان خود ارتباط برقرار كرد. در اين نمايش دو بازيگر كه به نوعي دلقك بودند، بر صحنه سالن اصلي با انجام حركاتي ساده ولي خلاقانه توانستند مخاطبان خود را 90 دقيقه بخندانند.
اين دو دلقك با استفاده از كمترين ديالوگ، با زبان بدن خود موقعيتهاي ساده و خلاقانهاي را ايفا كردند. اما نكته قابل توجه براي اجراي نمايش "تركيب دو زمان" اين بود كه اجراي چنين نمايشي نيازمند سالن اصلي مجموعه تئاتر شهر نبود زيرا اين اثر بيشتر نيازمند فضايي مانند سيرك بود.
"تركيب دو زمان" بيشتر از آنكه يك اثر نمايشي باشد، يك سيرك بود. البته در اين سيرك از حيوانات استفاده نشده بود. اجراي دو دلقك نمايش "تركيب دو زمان" و برقراري ارتباط با مخاطبان ايراني يك واقعيت بزرگ را گوشزد ميكند و آن اين است كه بايد نگاهي دوباره به مقوله كمدي و توليد آثاري در اين زمينه داشته باشيم.
از طرف ديگر مديران و مسئولان و ستاد برگزاري جشنواره نيز بايد اين نكته را مدنظر قرار دهند كه هر اثر خارجي و كمدي نياز ندارد كه در سالن اصلي مجموعه تئاتر شهر اجرا شود. شايد تنها توجيهي كه ميتوان براي اجراي "تركيب دو زمان" در سالن اصي مجموعه تئاتر شهر در نظر گرفت، ظرفيت اين سالن تئاتري براي حضور مخاطبان بيشتر است.
© 2003 Mehr News Agency .
شنبه|ا|15|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]