تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 29 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):هر که رکوع نمازش را کامل انجام دهد هیچ ترس و وحشتی در قبر با سراغش نمی آید. ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831092643




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

به‌مناسبت سالگرد شهادت اميركبير درباره‌ي «باغ فين» و «دارالفنون» بيشتر بدانيم


واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: به‌مناسبت سالگرد شهادت اميركبير درباره‌ي «باغ فين» و «دارالفنون» بيشتر بدانيم


خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: ميراث فرهنگي

بيستم دي‌ماه 1230 هجري شمسي، رگ دست‌هاي ميرزا محمدتقي‌خان فراهاني، ملقب به اميركبير، صدراعظم ناصرالدين‌شاه در حمام فين كاشان بريده شد، تا جلوي بازگشت او به صدارت پس از به پايان رسيدن مدت تبعيدش در كاشان و انجام خدمات مهمي كه برخلاف ميل درباريان زياده‌خواه بود، گرفته شود.

به گزارش خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، باغ فين كاشان با وجود داشتن سابقه‌اي تاريخي كه به دوره‌ي صفوي مي‌رسد، پس از به قتل رسيدن اميركبير، بين مردم جايگاه ويژه‌اي پيدا كرد.

برخي منابع تاريخي قدمت اين باغ و مجموعه‌ي بناهاي موجود در آن را كه 15 آذرماه 1314 به‌عنوان يكي از آثار ملي ايران به ثبت رسيد، دوران سلطنت آل‌ بويه مي‌دانند. به استناد همان منابع، زلزله‌ي مهيب سال 1192 هجري قمري سبب تخريب كلي باغ شد. پس از زلزله، بقاياي باغي در چند صد متري باغ فين (باغ نو) موجود بود كه اكنون به باغ كهنه معروف است. باغ كهنه در دوره‌ي ايلخانان مغول بيشترين گسترش را داشت.

ساختمان كنوني باغ فين به دوران شاه‌عباس اول نسبت داده شده است و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري طراح آن را «غياث‌الدين جمشيد كاشاني» مي‌داند. همچنين برخي منابع دانشگاهي، طراح باغ را «شيخ بهايي» معرفي مي‌كنند.

كار ساخت و توسعه‌ي عمراني اين باغ در دوره‌ي شاه‌صفي و شاه‌عباس دوم ادامه يافت و به اوج رسيد. بناهاي سردر ورودي، كوشك صفوي و يكي از حمام‌ها محصول اين دوره بودند. از اواخر دوره‌ي صفوي تا دوره‌ي زنديه و همزمان با حمله‌ي افغان‌ها و لشكركشي‌هاي نادرشاه، توجهي به اين باغ نشد. در دوره‌ي كريم‌خان زند و همزمان با وقوع چند زلزله‌ي پياپي، باغ و بناهاي موجود در آن مرمت و بناي «خلوت كريم‌خاني» به آن افزوده شد.

در دوره‌ي سلطنت فتحعلي‌شاه قاجار، بخش‌هاي زيادي به بناهاي باغ افزوده شد و تقريبا بقيه‌ي بناهاي موجود در باغ، به اين دوره تعلق دارند؛ ولي با مرگ فتحعلي‌شاه، رسيدگي به باغ و درختان آن فراموش شد و حتا بخش‌هايي از باغ از بين رفت. با ثبت شدن اين اثر در فهرست آثار ملي در 70 سال پيش، رسيدگي و توجه به آن اهميت بيشتري يافت. در دوره‌ي پهلوي، بناي موزه‌ي كاشان روي خرابه‌هاي «خلوت نظام‌الدوله» و همچنين بنايي بين كتابخانه و حمام‌ها ساخته شد و ديگر بناها نيز مرمت شدند.

سرانجام كار ثبت جهاني باغ فين كاشان كه از سال 2007 ميلادي آغاز شده بود و در زمستان 1389، مرحله‌ي نخست ثبتش در فهرست يونسكو انجام شده بود، اوايل تيرماه امسال انجام شد.

اميركبير در طول عمر خود منشأ خدمات و اصلاحات بسياري بود كه از جمله‌ي آن‌ها به تأسيس مدرسه‌ي «دارلفنون» در تهران مي‌توان اشاره كرد، اين مدرسه را يكي از تأثيرگذارترين خدمات اميركبير در طول صدارتش مي‌توان دانست، كه به ابتكار او در زمان ناصرالدين‌شاه براي آموزش علوم و فنون جديد در تهران تأسيس شد. هرچند هنوز نام نخستين دانشگاه در تاريخ مدرن ايران را با خود يدك مي‌كشد، ولي متأسفانه هر سال با كم و زياد شدن اعتبارات در اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران، بلاتكليف‌تر از قبل مي‌شود.

سرانجام اين مكان، يك‌شنبه ششم دي‌ماه 1230 هجري شمسي، 13 روز پيش از به قتل رسيدن اميركبير با حضور ناصرالدين‌شاه، آقاخان نوري ـ صدراعظم جديد ـ و گروهي از دانشمندان و معلمان ايراني و اروپايي با 30 شاگرد به‌شكل رسمي گشايش يافت.

اين مدرسه پس از 80 سال فعاليت، در سال 1308 هجري شمسي به‌دستور اعتمادالدوله ـ وزير وقت معارف ـ تخريب شد و ساختمان كنوني با نقشه‌ي يك مهندس روسي ساخته شد. اين ساختمان نيز بيست‌وپنجم تيرماه 1367 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيد. هرچند ثبت شدن اين بنا به مفهوم حفاظت و نگهداري از آن توسط اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران است، اما كمبود اعتبار و وجود مشكلاتي مانند سپردن آن به آموزش و پرورش، شرايط نامطلوبي را در سال‌هاي گذشته براي مدرسه‌ي دارالفنون ايجاد كرده است.

يك كارشناس حوزه‌ي ميراث فرهنگي در اين‌باره گفته است: سال گذشته اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري به آموزش و پرورش تعهد داد كه طرح احياي دارالفنون را تهيه كند. به همين منظور، قراردادي را با بخش خصوصي بست؛ ولي پس از اين‌كه مشخص شد اعتبار اختصاص‌يافته به اين پروژه، در جاي ديگري هزينه شده است، در حالي كه 50 درصد مطالعات انجام شده بود، طرح متوقف شد.

به نظر مي‌رسد، امسال اعتباري براي اين پروژه در اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران تأمين شده است كه در صورت پرداخت و تخصيص صد درصد آن، اين پروژه توسط بخش خصوصي تهيه و در صورت تأييد، اجرايي مي‌شود.

به گزارش ايسنا، در سال 1385، بخش‌هايي از دارالفنون با اعتباري حدود 450 ميليون تومان مرمت شد‌، در سال 1388 نيز آموزش و پرورش با اجراي يك طرح مقاوم‌سازي، اقدام به انجام برخي كارها در مدرسه‌ي دارالفنون كرد كه چون آن اقدامات با ضوابط ميراث فرهنگي مغايرت داشتند، قرار شد براي كاربري آينده‌ي اين مكان تاريخي، تعيين تكليف شود و سازمان ميراث فرهنگي طرح آن را تهيه كند كه به‌دليل نبود اعتبار، اين طرح متوقف مانده است.

انتهاي پيام

سه|ا|شنبه|ا|20|ا|دي|ا|1390





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايسنا]
[مشاهده در: www.isna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 224]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن