واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: تخيلاتي كه از تصورات به واقعيت پيوستند! نگاهي به رتبهبندي داستانهاي فانتزي علمي در دنياي واقعي فناوري
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فناوري
داستانهاي فانتزي و تخيلي علمي با پيشرف فزاينده علم و فناوري روز به روز بيشتر شكل واقعيت به خود ميگيرند و حتي ممكن است در آينده نزديك شاهد به حقيقت پيوستن بسياري از آنچه تاكنون تنها در فيلمها قابل باور بود، در جهان واقعيت باشيم.
به گزارش سرويس فناوري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، سايت لايوساينس در نگاهي به جهانهاي تخيلي كه پيش از آن تنها در تصور انسان جاي داشته و اكنون در دنياي سينما جامه عمل به تن كردهاند، پرداخته و همچنين آنها را از لحاظ امكانپذيري درجهبندي كرده است.
جهان پيشتازان فضا
مجموعه فيلمهاي پيشتازان فضا از نمونههايي انباشت شده از علم و فناوري، الهامبخش چندين نسل از دانشمندان و مهندسان بودهاند: سفر با سرعت بالاتر از نور، انتقال از راه دور، سلاحهاي پرتويي، مترجمان جهاني، واقعيت مجازي مبتني بر هولوگرام و رابطان متحرك.
تعدادي از اين فناوريها تا اندازهاي شكل واقعيت به خود گرفته و تعداد ديگري مانند سرعت بالاتر از نور و وجود بيگانگان فضايي با شكل و رفتار انساني از لحاظ فيزيك و منطق قابل باور نيستند.
رتبه بندي علمي: خوشبينانه
پارك ژوراسيك
در فيلم «پارك ژوراسيك» دانشمندان با استفاده از شيوههاي تاگسازي و ديانايهاي قديمي در فسيلها به بازسازي دايناسورها و ديگر حياتهاي منقرض شده ميپردازند. دانشمندان در مورد سالم باقي ماندن دياناي در اين دوره زماني طولاني ترديد دارند. با اين حال مايكل كرايتون داستاننويس توانست با ذكر اين نكته كه ميتوان بخشهاي شكسته دياناي قديمي را با دياناي حيوانات زنده پر كرد، امتيازاتي بدست آورد.
رتبه بندي علمي: خوشبينانه
جنگ ستارگان
در فيلم «جنگ ستارگان»، شخصيتهاي پيشرفته مصنوعي با سلاحهاي پرتويي با هم جنگيده و با هولوگرامهاي روي فضاپيماهاي خود در مورد سلاحهاي كشتار جمعي گفتوگو ميكنند. اين فيلم بر روي علم و فناوري در جهان واقعي تأثير گذاشته است. بسترهاي تسليحاتي طرح ابتكاري دفاعي استراتژيك مستقر در فضا كه در دهه 1980 مورد بحث قرار داشت، بطور مسخره «جنگ ستارگان خوانده ميشد. البته هنوز قسمت سخت آن كه از پذيرفتن سرعت بالاتر از نور مشكلتر بوده، مفهوم نيرو به عنوان يك قدرت فيزيكي است كه تلهپاتي، دورجنبانى و پيشآگاهى را ممكن ميسازد.
رتبه بندي علمي: باورنكردني
جهان نارنيا
پشت يك كمد لباس در روستاهاي انگليس به جهان ديگري موسوم به نارنيا راه دارد كه گذشت زمان در آن با زمين متفاوت بوده و كودكان با يك شير سخنگو و موجودات افسانهاي، عليه يك جادوگر مسلح به شيريني جادويي كه مخالفانش را به سنگ تبديل ميكند، با هم متحد ميشوند. عناصر اين فيلم از جمله يك مدخل به يك سياره ديگر كه از زمان متفاوتي برخوردار بوده، تنها در داستانهاي علمي تخيلي اتفاق افتاده و در جهان واقعي جايي ندارند.
رتبه بندي علمي: كاملا فانتزي
جهان كرم شبتاب
در آيندهاي كه در مجموعه تلويزيوني كرم شبتاب به تصوير كشيده شده، انسانها از زمين مهاجرت كرده و يك سيستم را با استفاده از قابل سكونت كردن سيارات و قمرهاي بسيار تشكيل دادهاند. اين جهانها بين فقير و غني تقسيم شده و يك جنگ داخلي منجر به زندگي انسانها در جهانهايي با رويه دشمني شده و معمولا از فناوريهاي بدوي قديم جهان غرب برخوردارند. اين برنامه بدون روبات، انسانهاي بيگانه و دستگاههاي سريعتر از نور و تنها با چند عنصر نادر مانند تلهپاتي به روايت يك داستان تخيلي ميپردازد.
رتبه بندي علمي: خوشبينانه
سرزمين اوز
يك گردباد با خود، شخصيت داستان جادوگر شهر اوز را به سرزميني با مترسكها، شيرها و مردان قلعي سخنگو ميبرد كه در آنجا بايد وارد يك شهر زمردي شده و با جادوگران رقابت كند. جالب اين كه تغيير جنگلبان قلعي از يك موجود زيستي به يك حالت مكانيكي يادآور طرح هانس موراوك روباتيككار براي آپلود مغز در رايانه با جايگزيني يك نورون با ريزتراشه با قابليت اجرايي مشابه است. با اين حال ديگر عناصر داستان مانند ميمونهاي پرنده كاملا تخيلي خواهند ماند.
رتبه بندي علمي: كاملا فانتزي
زمين مياني جي تاكين
در داستان ميانه زمين، انسانها، الفها، دورفها، كوتولهها و اوركها در يك جهان شبيه به قرون وسطي در حال جنگ و زندگي به همراه گرگها، عقابها، عنكبوتها و موجودات عجيب غولپيكر هستند. دانشمندان موفق به شناسايي بستگان ريز و پا بزرگ دور انسان كه كوتوله نامگرفتهاند، انسانهاي مدرن همزمان با آنها و ادغام نسل آنها با ديگر انساننماهايي مانند نئاندرتالها شدهاند. محققان امروزه حتي توانستهاند پوشش نامرئيكننده را مشابه قدرت ارباب حلقهها توليد كنند. اما در حالت كلي اين فيلم كاملا تخيلي بنظر ميرسد.
رتبه بندي علمي: كاملا فانتزي
ماتريكس
در آيندهاي كه در سهگانه ماتريكس به نمايش درآمده، جنگ ميان انسانها و روباتها منجر به نابودي زمين و به بردگي رفتن انسانها با مغزهايي متصل به يك جهان تصويري رايانهاي و بدنهايي به عنوان ژنراتور برق شده است. دانشمندان به آرامي در حال پيشرفت در دنياي روباتيك و واقعيت مجازي بوده اما از توليد هوش مصنوعي در سطح انسان بسيار دور هستند. همچنين راههاي بسيار بهتري براي توليد برق از منابعي بجز انسان وجود دارد!
رتبه بندي علمي: باورنكردني
Ringworld لاري نيون
تيمي از انسانها و بيگانگان از دنياي طاقتفرساي Ringworld كه شامل حلقهاي با عرض حدود 290 ميليون كيلومتر مشابه مدار زمين در اطراف خورشيد است، ديدار ميكنند. سرعت چرخش اين حلقه براي ايستادن بر روي آن و تجربه گرانشي مشابه گرانش زمين كافي است. اين مسأله منجر به توليد شرايط تقريبا مشابه زمين در محيط داخلي حلقه و در محيط قابل كاربري در حدود سه ميليون برابر سطح زمين شده است. عناصر علمي تخيلي بسياري در اين فيلم مانند تلهپاتي، انتقال از راه دور، سفرهاي سريعتر از نور، حوزههاي سكون و پيشبينيهاي ژنتيكي، شانس حضور دارند. اما اين داستان خيلي با دنياي علم نزديك است.
رتبه بندي علمي: خوشبينانه
دنياي روياهاي داستان بيپايان
در دنياي روياها، قهرمان داستان بايد با موجي از تاريكي موسوم به پوچي كه جهان را در بر ميگيرد، مبارزه كند. وي در اين راه توسط يك اژدهاي بخت به نام فوخور ياري شده و با ايگرامول ميجنگد. وي سرانجام درمييابد كه پسري از جهان واقعي كه داستان وي را مطالعه ميكند با او در هم تنيده شده است. اين داستان كاملا تخيلي است!
رتبه بندي علمي: كاملا فانتزي
قمر پاندوراي آواتارها
پاندروا يك قمر قابل سكونت سياره غولپيكر گازي و افسانهاي غول يك چشم در منظومه دو ستارهاي واقعي آلفا قنطورس است. در آنجا انسانهاي مسلح به پوششهاي روباتيك با انساننماهاي بيگانه بر سر خارج كردن سنگي با ارزش و فلز مانند از دل اين سياره هستند. در جنگلهاي انبوه پاندورا يك عروسك كنترل از راه دور توسط يك انسان معلول اداره ميشود.
رتبه بندي علمي: خوشبينانه
جهان من، روبات
آينده به تصوير در آمده در فيلم «جهان من، روبات» مملو از آندرويدها و ديگر روباتهايي است كه سه قانون روباتيك مشهور اسحاق آسيموف را رعايت كرده و از شكار ديگران و خودشان در زمان خدمت به انسانها خودداري ميكنند. دانشمندان گام به گام در حال توسعه روباتهايي با قابليت حركت و راه رفتن شبيه انسان هستند كه در ژاپن براي كمك به جمعيت مسن رو به رشد آن طراحي شدهاند؛ اما توليد روباتهايي با منطق انسان در اين حد بسيار دور از دسترس بوده و احتمالا با زير روالهاي اخلاقي پيچيده نيز روبرو خواهد شد.
رتبه بندي علمي: ممكن
گزارش اقليت
در آينده موجود در اين فيلم، پليس با تكيه بر افرادي كه قابليت ديدن آينده را دارند، به توقف جرايم پيش از وقوع آنها ميپردازد. اگرچه پيشآگاهي تا جايي كه ميدانيم، امري خيالي است اما در اين فيلم از تعاملات رايانهاي مبتني بر حركت و تبليغاتي كه به افراد با نام آنها اشاره دارد و امروزه انواع ابتدايي آن بوجود آمده، استفاده ميشود. همچنين نيروهاي سرمايه گذاري سيا و گوگل هر دو از شركتي كه به نظارت در لحظه بر اينترنت براي پيشبيني آينده ميپردازد، حمايت ميكنند. از اين رو شايد پيشآگاهي آنچنان كه تصور ميشود، خيالي نباشد.
رتبه بندي علمي: خوشبينانه
دنياي دروازه ستارگان
حلقههاي منشا فرازميني مانند درگاههايي به شكل كرم چاله به جهانهاي دور عمل كرده كه در آنها قهرمانان به جنگ با بيگانگاني شبيه به خدايان مصري ميپردازند. اگرچه دانشمندان در مورد وجود كرم چالهها ترديد دارند، احتمالا از شكلي كروي مانند سياهچاله برخوردار بوده و ميتوان در آن سفرهاي رفتوبرگشت را انجام داد.
رتبه بندي علمي: باورنكردني
2001: اديسه فضايي
بيگانگان در سير تكاملي نوع بشر دستكاري كرده و مصنوعاتي بوجود آوردهاند كه ميتوانند فضانوردان را در فضا حركت داده و سيارات عظيم گازي را در ميان ستارگان جابجا كنند. آرتور كلارك، همچنين دستي در علم داشته و اولين فيزيكداني بود كه حركت ماهوارههاي ارتباطي را ايجاد كرده و از اين رو اگرچه برخي از عناصر داستاني او تخيلي هستند، اما به قول خودش، هر فناوري پيشرفته از جادو قابل تشخيص نيست. علم وي در كنار ديگر جنبههاي داستانهايش مانند هوش مصنوعي، فيزيك اتمي، مكانيك چرخشي، انيميشن معلق، ارتباط ويديويي، سكونت در ماه و شناسايي صوت بطور معقولي به تصوير كشيده شده است.
رتبهبندي علمي: خوشبينانه
بليد رانر
در آيندهاي كه اين فيلم به تصوير كشيده، رپليكانتهاي انساني بايد توسط پليس شكار شده و از بين بروند. اين آندرويدها بطور زيستي و با ژن مصنوعي مهندسي شدهاند. اگرچه اين موجودات مصنوعي بوده، در صورت انسان بودن آنها اين حركت در حوزه فني كاملا ممكن بوده چرا كه تاكنون تلاشهاي زيادي براي ساخت انسانهاي روباتيك انجام شده است. سفرهاي فضايي نيز اكنون قابل دسترسي بوده اما براي عمومي شدن آن بايد منتظر ماند. حتي خودروهاي پرنده درون فيلم نيز در دنياي واقعي ممكن بنظر ميرسند.
رتبه بندي علمي: ممكن
لسآنجلس، كشور بيگانگان
در سال 1988 يك فضاپيما حامل 250 هزار برده از سياره تنكتون به صحراي موجاوه منتقل شدند. اين مسافران كه شير ترش و گوشت خام ميخوردند، به سرعت در جامعه آمريكا وارد شدند. اين افراد از سه جنسيت برخوردار بودند كه شبيه به برخي از نمونههاي مورچه برداشتكننده هستند.
رتبه بندي علمي: خوشبينانه
ترميناتور
در فيلمها و مجموعههاي ترميناتور، دستگاهها و انسانهايي از آينده پيوسته در تلاش براي بازنويسي تاريخ و استقرار سربازاني در زمان قبل براي كشتن يا محافظت از شخصيتهاي تاريخي هستند كه ابزار اصلي آنها ترميناتورها هستند. اين موجودات در واقع روباتهايي با پوشش پوست و گوشت هستند. اگرچه هنوز امكان سفر در زمان مورد ترديد قرار دارد، اكنون دانشمندان بسياري بر روي روياتها كار كرده و همچنين به پرورش گوشت در آزمايشگاه پرداختهاند. همچنين دستگاههاي اوليه با قابليت تغيير حالت نيز تاكنون ساخته شدهاند.
انتهاي پيام
سه|ا|شنبه|ا|20|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]