واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: در ميادين مشترك ايران و عراق چه مي گذرد؟
اگر چه پيش بيني ميشود توليد 12 ميليون بشكهاي براي عراق در شش سال آينده بيشتر به چشم انداز توسعهاي شباهت داشته باشد، تا يك هدف قابل تحصيل، اما شايد اين مسأله تلنگري باشد براي مسئولان نفتي ما كه همچنان در برداشت از ذخاير مشترك گازي و نفتي به پاي رقباي ايران نرسيده اند و البته حتي در حصول سقف توليد روزانه 5 ميليون بشكه تصريح شده در برنامه نيز قدمي برنداشته اند.
سرويس اقتصادي ـ چين نخستين محموله نفتي خود را از عراق تحويل گرفت.
به گزارش «تابناك»، اگر چه اين محموله نفتي كوچك و تنها شامل 650 بشكه نفت بوده، اما نشان دهنده آغاز استراتژي جديد رقيب اصلي نفتي ايران در اوپك براي بازاريابي گسترده در عرصه جهاني است.
توجه به اين نكته در تحليل خبر فوق حائز اهميت است كه اصولا مشتري هاي نفت يك كشور به دليل سازگاري پالايشگاههاي خاص كشورها با نوع خاص نفت زياد داراي تنوع نيست و عراق كه به طور سنتي مشتريان نفتي خود را در ميان غربي ها جستجو مي كرده اكنون دست به بازاريابي گسترده اي در زمينه فروش مازاد توليد نفت روز افزون خود زده است.
عراقيها كه در ميادين آزادگان و يادآوران با حجم بالاي ذخاير در جا رقيب ميادين مشترك ما هستند، سالها به عنوان دومين دارنده ذخاير نفتي اوپك بالاتر از ايران قرار داشتند، اما به دليل گستردگي حجم عمليات مطالعه، لرزه نگاري و اكشتاف در ايران طي سالهاي پس از جنگ و البته عدم پيگيري پروژههاي مطالعاتي و اكتشافي در كشور عراق در سالهاي گذشته ايران جايگاه دومين دارنده ذخاير نفتي اوپك را در اختيار گرفت.
شايد افزايش مطالعات اكتشافي در سالهاي آينده مجددا به افزايش ذخاير كشف شده در عراق و باز پس گيري جايگاه دومي بيانجامد.
اما رقابت تنها براي حجم ذخاير در جا نيست. اگرچه اين عدد در بلند مدت و ميان مدت، تعيين كنندهترين فاكتور در شرايط كشور نفتي است، اما دو شاخص حجم توليد روزانه و حجم صادرات روزانه (توليد منهاي مصرف داخلي) نشاندهنده ارقامي هستند كه اين روزها به محل رقابت بين كشورهاي نفتي جهان تبديل شدهاند و البته قطعا در كوتاه مدت تأثيرگذارترين شاخص در اقتصاد كشورهاي نفتي همين دو عامل يعني ميزان توليد وصادرات روزانه نفت مي باشند.
چندي پيش، خبر عبور عراق از رقم صادرات روزانه نفت ايران در رسانهها متشر شد.
همزمان با كاهش صادرات نفت ايران به مرز 2 ميليون بشكه در روز طي آبان ماه ، عراق در ماه گذشته ميلادي، با صادرات ـ به طور متوسط ـ روزانه دو ميليون و 135 هزار بشكه نفت به طور رسمي جايگاه دومي ايران در اوپك را از آن خود كرد.اگر چه اين آمار شكننده و محل ابهام بود و اگرچه عراقيها هنوز از نظر ميزان توليد روزانه رقم توليد ايران را حاصل نكردهاند. اما ذكر اين نكته اهميت دارد كه مقامات عراقي پس از سرنگوني صدام، با سرعت و شتاب فزاينده در واگذاري توسعه ميادين نفتي بر توليد اين كشور ميافزايند.
در همين زمينه علي احمدي كارشناس نفتي در گفتگو با تابناك گفت: اين روز ها انگليسي ها، فرانسوي ها، نروژي ها و چيني ها در كنار شركتهايي از روسيه و مالزي به توسعه ميادين نفتي عراق مشغولند؛ كه از نظر ميزان تنوع در برون سپاري پروژه هاي نفتي و توسعه ميادين يك كشور شايد در نوع خود يك ركورد بين المللي باشد.
وي تاكيد كرد: البته ما برداشت زود هنگام را از آزادگان شروع كرده ايم كه فعلا روزانه 50 هزار بشكه است و البته پس از توسعه به مرز چند صد هزار بشكه در روز خواهد رسيد. اما ميزان برداشت عراقي ها از دو ميدان آزادگان و ياداوران همچنان معلوم نيست.
احمدي همچنين تاكيد كرد: ايران هم اكنون از ميدان ياداوران برداشت ندارد.
دقيقا در چنين شرايطي است كه چندي پيش وزارت نفت و انرژي عراق تاكيد كرده ظرف سه سال آينده توليد نفت عراق به حدود روزانه 6 ميليون بشكه رسيده و البته در شش سال آينده، از مرز 12 ميليون بشكه عبور خواهد كرد.
عراق با اين اقدام، ظرف شش سال آينده نه تنها از ايران، بلكه از عربستان ـ بزرگترين توليدكننده نفت جهان ـ عبور خواهد كرد و تقريبا همه معادلات نفتي را بر هم خواهد زد.
اگر چه پيش بيني ميشود توليد 12 ميليون بشكهاي براي عراق در شش سال آينده بيشتر به چشم انداز توسعهاي شباهت داشته باشد، تا يك هدف قابل تحصيل، اما شايد اين مسأله تلنگري باشد براي مسئولان نفتي ما كه همچنان در برداشت از ذخاير مشترك گازي و نفتي به پاي رقباي ايران نرسيده اند و البته حتي در حصول سقف توليد روزانه 5 ميليون بشكه تصريح شده در برنامه نيز قدمي برنداشته اند.
گفتني است ميزان توليد روزانه ايران پس از افت و خيز هاي فراوان در سال 1390 همچنان از مرز 4 ميليون بشكه نيز عبور نكرده است.
شنبه|ا|10|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 241]