واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به شكوفايي سيستان و بلوچستان طي ۳۰سال حيات انقلاب اسلامي
داخلي. اجتماعي. فجر . ۳۰
۳۰سال از عمر پربركت انقلاب اسلامي در ايران گذشت، اين سالها در سيستان و بلوچستان نيز همچون ديگر نقاط كشور منشا خدمات راهگشاي نظام مقدس جمهوري اسلامي براي شكوفايي و توسعه پايدار و ماندگار بوده است.
براي نمايش و اثبات دستاوردهاي بزرگ انقلاباسلامي در اين استان كه از محروميتي تاريخي تا قبل از انقلاب رنج ميبرد نيازي به ارايه آمار و ارقام نيست زيرا شاخصهها و مولفههاي مختلف توسعه در اينمنطقه پيش روي هر انساني قرار دارد و نمايان است.
با اين حال، بيان آمارها و گزارشهاي عملكرد مربوط به تحقق شاخصههاي از طريق دستگاههاي مختلف نيز خالي از لطف نيست و تلاش خدمتگزاران نظام مقدس جمهوري در اين منطقه از سرزمين ايران را به شكلي مستندتر متبلور ميسازد.
استان سيستان و بلوچستان با مساحت ۱۸۷هزار و ۵۰۰كيلومتر مربع معادل ۱۱/۴درصد از وسعت ايران را در بر ميگيرد.
وسعت استان سيستان و بلوچستان با مجموع وسعت ۱۱استان كشور، هشت كشور اروپايي و پنج كشور خاورميانه برابر است.
وجود وسعت گسترده، تنوع اقليم و ساختارهاي طبيعي و فرهنگي و همجواري با دو كشور افغانستان و پاكستان از جمله ويژگيهاي منحصربفرد سيستان و بلوچستان به شمار ميآيد.
افزون بر هزار و ۲۰۰كيلومتر مرز خاكي و ۳۰۰كيلومتر مرز آبي سيستان و بلوچستان را به استاني با طولانيترين مرز در بين استانهاي كشور بدل ساخته است.
نگاهي گذرا به شاخصههاي توسعه به ويژه از بعد از انقلاب اسلامي نشانگر توجه ويژه نظام براي محروميت زدايي و نگاهي خاص به اين منطقه دارد.
مقايسه وضعيت بخشهاي مختلف توسعهاي استان در مقايسه با قبل از انقلاب تامل برانگيز است.
رشد ۸۰درصدي بخش آموزش با هشت برابر شدن تعداد مدارس در سيستان و بلوچستان نمايانگر توجه صورت گرفته به بخش زيربنايي آموزش به عنوان تربيت نيروي انساني به عنوان مهمترين مولفه توسعه است.
رشد ۹۹درصدي آبرساني به روستاها، ۶۸درصد رشد تلفن ثابت، رشد ۱۲۵ درصدي تعداد بيمارستانها و ۹۲درصدي خانههاي بهداشت و چهار برابر شدن تعداد مراكز بهداشت تنها گوشهاي از اين خدمات است.
۳۸برابر شدن طول راههاي روستايي استان، چهار برابرشدن راههاي آسفالته، رشد ۷۵درصدي ميزان صيد و صيادي و افزون بر چهار برابر شدن تعداد شهركهاي صنعتي نيز از جمله ديگر بخشهاي مربوط به توسعه در سيستان و بلوچستان محسوب ميشود.
توجه دولت به توسعه زيرساختها و بخشهاي زيربنايي بسيار نمايان است به طوري كه ۳۰سال سازندگي انقلاب اسلامي در نظام آموزشي سيستان و بلوچستان ما را به آمارهايي قابل تامل رهنمون ميكند.
بنا بر آمار سازمان نوسازي، توسعه و تجهيز مدارس سيستان و بلوچستان اكنون سه هزار و ۱۱۸مدرسه در قالب ۱۴هزار و ۹۷۰كلاس وجود دارد و اين در حالي است كه اعتبار اين سازمان از سال ۱۳۵۷تا سال ۱۳۸۴معادل ۸۹۰ ميليارد ريال بوده است.
حال آنكه طي سه سال فعاليت دولت نهم نيز هزار و ۶۹۴ميليارد ريال اعتبار به سازمان نوسازي مدارس سيستان و بلوچستان اختصاص يافته است. از محل اين اعتبارات ۵۲۰طرح با هزار و ۶۹۸كلاس درس طي سه سالهاي ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶در سيستان و بلوچستان ساخته و به همراه آزمايشگاههاي تجهيز شده و رايانه مورد نياز در اختيار آموزش و پرورش قرار گرفته است.
اين در حالي است كه قبل از انقلاب در اين استان تنها ۳۵طرح در قالب ۱۱۹ كلاس وجود داشت كه اكنون تعداد سه هزار و ۱۱۸مدرسه در قالب ۱۴هزار و ۹۷۰ كلاس وجود دارد.
افزايش فزاينده اعتبارات و اجراي طرحهاي توسعه و خيزش بزرگ سيستان و بلوچستان در مدار توسعه نه تنها در بخش آموزش بلكه در ديگربخشها نيز نمايان است.
اقليم مناسب كشت انواع محصولاتكشاورزي، موقعيت مناسب بازرگاني و ترازيتي استان، دسترسي به آبهاي آزاد بينالمللي و امكان ارتباط با كشورهاي شرق آسيا، شبهقاره هند، شيخ نشينهاي عرب و همچنين بازارهاي آفريقايي، وجود منابع غني دريايي و معدني، موقعيت مناسب گردشگري و تاريخي با وجود سواحل زيباي عمان در چابهار، دامنههاي تفتان و همچنين شهرسوخته همه و همه تنها بخشهايي از موقعيت منحصربفرد سيستان و بلوچستان است كه سياستگذاريها را در جهت توسعه اين منطقه بسيج كرده است.
وجود بيش از ۷۰هزار دانشجو با ۳۵مركز آموزش عالي، تاسيسات زيربنايي جادهاي، دريايي، ريلي و هوايي، صنايع كشتيسازي و وجود مرزها و بازارچههاي مرزي از ديگر ظرفيتهاي سيستان و بلوچستان است كه پس از پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي شكل گرفتهاند.
توسعه زيرساختهاي موجود در سيستان و بلوچستان در حالي از بعد از انقلاب اسلامي به چشماندازي بسيار متفاوت با قبل از انقلاب رسيده است كه اكنون و در دولت نهم، نوع نگاه ويژهاي به اين منطقه براي تكميل فرآيندهاي توسعه استان وجود دارد.
انجام دو سفر استاني هيات دولت كه در سفر نخست به ۱۸۷مصوبهو توافقنامه و در سفر دوم به بيش از ۲۱۰مصوبه توسعهاي انجاميد نشانگر عزم راسخ دولت در شكوفايي اين منطقه به شمار ميرود.
اجراي طرحهاي بزرگي همچون راهآهن زاهدان بم كه اكنون اجراي آن رو به پايان است و همچنين مصوبه هيات دولت براي اجراي طرح راهآهن چابهار مشهد از جمله امور كلاني است كه اجراي آنها جايگاه سيستان و بلوچستان را به عنوان كانون توسعه پايدار منطقه بيش از پيش تثبيت ميكند.ك/۴
چهارشنبه|ا|9|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 527]