واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مهار خطر بيماري تب مالت نيازمند تداوم عمليات واكسيناسيون است
كرمانشاه - كارشناسان بهداشتي و دامپزشكان معتقدند: توقف عمليات واكسيناسيون دامها، تهديدي جدي براي سلامتي و شيوع بيماري تب مالت به عنوان بيماري مشترك انسان و دام محسوب مي شود و در هر شرايطي بايد اين عمليات تداوم يابد.
به گزارش خبرنگار ايرنا، تب مالت يا بروسلوز، از جمله مهمترين بيماريهايي است كه از طريق دام به انسان منتقل مي شود كه شايع ترين راه انتقال آن به افراد، از طريق دستگاه گوارشي است.
به اظهار آنان، اين بيماري در مناطق مستعد در حوزه دامپروري و كشاورزي بيش از ساير مناطق مشاهده مي شود و در اين راستا مي توان گفت با توجه به قطب بودن استانهاي لرستان، همدان، آذربايجان شرقي و كرمانشاه در حوزه دامپروري كشور، شيوع تب مالت در اين مناطق بيش از ساير استانهاي كشور است.
براساس آخرين آمار منتشر شده از سوي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، در سال 89 حدود 12 هزار بيمار مبتلا به تب مالت در كشور شناسايي شدند كه از اين تعداد، 700 مورد مختص به استان كرمانشاه بوده است.
همچنين آمارها نشان مي دهد بيشترين مبتلايان به اين بيماري در استان كرمانشاه و در شهرستانهاي گيلانغرب، دالاهو، سنقر و كنگاور زندگي مي كنند.
متوليان حوزه سلامت، انتهاي اسفند و ابتداي فصل بهار را عمده ترين زمانهاي شيوع اين بيماري در جامعه عنوان مي كنند و معتقدند با توجه به اينكه استفاده از فرآورده هاي دامي آلوده، عمده ترين راه انتقال اين بيماري است بنابر اين توقف واكسيناسيون دامها، تهديدي جدي براي شيوع بيماري تب مالت در جامعه محسوب مي شود.
اين امر، ضرورت اطلاع رساني و آگاه سازي در زمينه اين بيماري را در ميان عموم بيشتر مي كند.
مسوول بيماريهاي مركز بهداشت استان كرمانشاه درباره بيماري تب مالت گفت: مصرف شير خام و فرآورده هاي لبني آلوده و غير پاستوريزه به خصوص پنير تازه، خامه و سرشير و تماس مستقيم زخم هاي پوستي با بافتها و ترشحات حيوانات آلوده مانند خون، گوشت، فضولات، ترشحات رحمي و جنين سقط شده از مهمترين راههاي انتقال تب مالت به انسان است.
دكتر " حسين بيگلري " روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: تنفس كردن عامل بيماري از طريق گرد و خاك و فضولات موجود در هواي آغل و اصطبل، ورود عامل بيماري از طريق غشاهاي مخاطي مانند چشم، بيني، تماس با دام تازه متولد آلوده، مصرف شير و فرآورده هاي لبني محلي آلوده، ذبح غيربهداشتي و فاصله كم بين محل زندگي دام و انسان از ديگر عوامل ابتلا به تب مالت است.
وي گفت: نتايج بررسيهاي دامپزشكي سقط جنين، دفع ناقص جفت در دام، ورم بيضه ها، اختلال در باروري و ورم پستان را از جمله علايم اين بيماري در دام مي داند.
دكتر بيگلري ادامه داد: همچنين تب مداوم يا نامنظم با دوره هاي متفاوت، لرز شبانه، خستگي، تعريق، بي حالي، كاهش وزن، درد مفاصل، كمر درد، دردهاي شكمي، افسردگي، بي خوابي و بزرگي كبد و طحال از جمله علايم ابتلا به اين بيماري در افراد است.
اين پزشك كرمانشاهي تاكيد كرد: اين در حاليست كه بروز علايم اين بيماري از زمان ابتلا تا يك دوره نهفتگي بين چند هفته تا چند ماه در فرد مبتلا مي تواند متغيير باشد.
وي همچنين علايم تب مالت در كودكان را از عفونت بي علامت تا تب با منشاء ناشناخته ، درگيري تك مفصلي و عوارض تنفسي عنوان كرد.
بيگلري افزود: اين بيماري در انسان بر دستگاه گوارش ، قلب ، اعصاب، كليه ، سيستم تنفسي ، خوني ، چشمي ، عضلات و اسكلتي اثر مي گذارد.
وي تاكيد كرد: تب مالت در دستگاه گوارش سبب بي اشتهايي ، درد شكم ، اسهال ، يبوست ، التهاب روده بزرگ و ... ، در دستگاه عصبي سبب افسردگي، در كليه باعث عفونت كليه و مجاري ادرار ، در تنفس سبب عفونت ريه ، در خون سبب كم خوني و بزرگي طحال و در چشم سبب التهاب خواهد شد، ضمن آنكه شايعترين علت مرگ ، التهاب دريچه قلب در بيماران تب مالتي مي باشد.
وي انجام آزمايش اختصاصي خون را راه تشخيص اين بيماري خواند و گفت: دوره درمان تب مالت نيز بنا به صلاحديد پزشك حداقل دو تا سه ماه مي باشد.
بيگلري استفاده از لبنيات پاستوريزه و سالم ، خودداري از تماس با دامهاي مشكوك به بيماري و استفاده از وسايل حفاظتي مانند دستكش، عينك، كلاه، ماسك، لباس مخصوص و سفيد رنگ در هنگام تماس با دام را از مهم ترين راههاي پيشگيري از ابتلا به اين بيماري در انسان عنوان كرد.
وي ادامه داد: براي پيشگيري از شيوع اين بيماري؛ علاوه بر اينكه بايد جنين سقط شده دامها ، ساير ترشحات دامي ، لاشه و فضولات دامي را در چراگاهها رها نكرده و آنها را توسط وسايل حفاظتي بصورت بهداشتي دفن كرد، بايستي مراقب وارد نشدن ترشحات و توليدات دامهاي مشكوك به بيماري از راه دهان، بيني ، چشم و زخم باز به بدن بود تا از ابتلا به اين بيماري پيشگيري شود.
اين پزشك تاكيد كرد: همچنين افراد بايد دامهايشان را از نظر آلودگي به تب مالت آزمايش كنند و دامهاي آلوده را با نظارت سازمان دامپزشكي كشتار و دامها را با كمك اين سازمان واكسينه كنند.
وي ادامه داد: مكان پرورش دامها نيز بايد از نور كافي، قابليت شستشو ، فاصله كافي با محل زندگي خانواده و ارتفاع كافي برخوردار باشد و شستشوي بهداشتي و سم پاشي عليه كنه ها و ديگر حشرات بيماري زا در اين مكانها رعايت شود.
وي توصيه كرد: براي پيشگيري از شيوع بيماريهاي منتقله از طريق دام ، بايد همواره دامها را از نظر بيماريهاي داخلي و خارجي مانند تب مالت ، قارچ ، سياه زخم ، هاري و ... بررسي و آنها را ساليانه حمام بهداشتي داد و در صورت مشاهده هر گونه بيماري با دامپزشك مشورت كرد.
اين پزشك در پايان تاكيد كرد: خوشبختانه با اقدامات مداخله اي بهداشتي مناسب ، موارد ابتلا به اين بيماري در كشور در حال كاهش است اما بايد مراقب واكسيناسيون به موقع دامها بود تا موارد ابتلا به تب مالت دوباره در جامعه افزايش نيابد.
7450/567/245
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 30737000
چهارشنبه|ا|7|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 196]