واضح آرشیو وب فارسی:برنا نيوز: ثبت اختراع و كار در مزرعه با زندگي مخترعان روستايي گره خورده است
بسياري از نخبگان و يا مخترعان شهرستاني در مزارع كشاورزي و شاليزار ها در كنار پدران خود بدون آنكه دست مزدي دريافت كنند كار مي كنند و هم در كنار آن به ادامه تحصيل و كار در خانه مشغول هستند.آن ها علاوه بر اين در شب هنگام هم وقت خود را به ساخت دستگاه و اجرا كردن طرح خود و ابتكاري نو اختصاص مي دهند.
باشگاه جواني برنا/فاطمه قره داغي- عده اي از مردم تصور ميكنند مخترع به فردي گفته مي شود كه در يك آزمايشگاه با صدها وسايل شيشهاي عجيب و غريب كه در حال غلغلكردن است با موهاي سفيد و احياناً فرفري! پشت ميزي كه روي آن پر از كتاب و جزوه هاي مختلف است نشسته و در حال مطالعه آن هاست، در حاليكه پشت سرش تخته سياهي پر از فرمول نوشته شده قرار دارد!
در واقع بايد، ديد افراد را نسبت به نقش، تأثير و نفوذ نخبگان در سياست، مديريت جامعه و نظرات متعددي كه ابراز شده را عوض كرد، بديهي است كه بين نخبهگرايي بهعنوان «يك نظريه» و پذيرش نخبگان بهعنوان پديدهاي واقعي در حيات اجتماعي و سياسي جامعه بايد تفاوت قائل شويم.
واژه نخبه براي چه كساني به كار برده مي شود؟
واژه "نخبه "در قرن هفدهم براي توصيف كالاهايي با مرغوبيت خاص به كار ميرفت و بعدها كاربرد آن براي اشاره به گروههاي اجتماعي برتر، مانند واحدهاي ضربت نظامي يا مراتب عاليتر اشرافيت هم تعميم يافت اما بهتدريج اين واژه ازنظر اجتماعي به گروهي برتر از نظر توانايي يا امتياز اشاره داشت.
بنابر اين گزارش، امروزه در كشور ما جواناني هستند كه در روستاها و شهرستان هاي مختلف با قرار گرفتن در سخت ترين شرايط كارهاي نمونه و ويژه اي را به سازمان ثبت ارائه مي دهند.نخبگان روستايي با آنكه به امكانات مكانيكي و الكتريكي زيادي دسترسي ندارند اما سعي مي كنند ايده هاي خود را به مرحله اجرايي برسانند.
البته بيشتر آنها با توجه به ذوق و علاقه اي كه نسبت به اجرايي شدن طرح خود و به نمايش گذاشتن آنها در نمايشگاه هاي مختلف دارند و همچنين رقابت با افرادي كه در سطح خودشان هستند مي توانند تاثير گذار باشند. مخترعين حتي با اختراع دستگاه هاي مختلف خود مي توانند مشكلات جامعه خود را حل كنند و گامي موثر براي پيشرفت جامعه محسوب شوند.
كار در مزارع و ساخت اختراع ؛ همه در يك زمان
بسياري از نخبگان و يا مخترعين شهرستاني در مزارع كشاورزي و شاليزار ها در كنار پدران خود بدون آنكه دست مزدي دريافت كنند كار مي كنند و هم در كنار آن به ادامه تحصيل و كار در خانه مشغول هستند.آن ها علاوه بر اين در شب هنگام هم وقت خود را به ساخت دستگاه و اجرا كردن طرح خود و ابتكاري نو اختصاص مي دهند.
مخترعين و يا نخبگاني روستايي با زبان و لهجه شيرينشان از مشكلات طوري سخن مي گويند كه گويي آشناي درد قديمي هستند كه تا به حال به گوش كسي نرساندند.
نخبگان شهرستاني با مشكلات مالي و عدم دسترسي به امكانات و تجهيزات مواجه هستند و به گفته خودشان با تمامي آن ها مي سازند تا بتوانند اختراع و يا طرح خود را كامل كنند. با وجود چنين مشكلاتي باز هم حاضرند به كار خود ادامه دهند و نااميدي را پايان زندگي خود مي دانند.
فروش اختراعم به قيمت يك سوم هزينه اصلي
جوانان روستايي ساده ترين قشر در بين جوانان محسوب مي شوند و با زندگي ساده و به دور از تجملاتي كه دارند مي توانند كارهايي را انجام دهند كه شايد به ذهن بسياري از جوانان نرسد. نخبگان روستايي با آنكه دسترسي به تجهيزات زيادي براي كامل كردن اختراع خود ندارند اما كارهاي خارق العاده اي را ارائه مي دهند.به نوعي زندگي به دور از تجملات و ساده زيستن و سازگاري با شرايط سخت براي آنها بهترين ابتكار محسوب مي شود.
به گزارش برنا، تعدادي از اختراعات اين نخبگان مثل "ساخت عصاي هوشمند نابينايان "كه قادر به تشخيص آب و آتش در محيط هاي مختلف و همچنين با تشخيص گودال هاي خيابان است مورد استقبال موسسات و سازمان ها قرار گرفته.حتي در اين زمينه يك فرد معلول با پيگيري خبرنگار برنا توانست يك نمونه از اين عصا را با قيمت كمي از مخترع آن بخرد. اين مخترع حاضر شد با توجه به هزينه بالايي كه برايش داشت يك نمونه ديگر براي اين معلول نابينا بسازد و از او يك سوم هزينه را بگيرد.
اين نمونه اي از يك نخبه جوان شهرستاني است كه با هم نوع خود همدردي كرده و با توجه به مشكلات و كمبودها و هزينه هاي بالا حاضر به ساخت دوباره اختراع خود كرد.
به ياد ماندني ترين خاطرات يك نخبه شهرستاني...
مجيد يكي از مخترعيني كه ساكن يكي از روستاهاي شهر كرمان است مي گويد: در زمان ساخت دستگاه موتور چهار زمانه كشت گندم در مزارع هيچ پولي در جيب نداشتم تا بتوانم ساخت اختراعم را شروع كنم .با كنار گذاشتن پول توجيبي هايم توانستم تا حدودي اختراعم را پيش ببرم البته در ابتداي كار تجهيزات چنداني نياز نداشتم اما وقتي به مراحل حساس ميرسيدم به وسايل بيشتري نياز داشتم و در آن زمان كارم با پول تو جيبي هايم كه پس انداز مي كردم حل نمي شد تا وامي از جهاد كشاورزي درخواست كردم ....
او درادامه مي گويد:آن ها هم وام را در نوبت گذاشتن و قول 4 سال بعد را دادند.باز هم دست از تلاش برنداشتم و تصميم به قرض كردن مقداري پول از دوست قديمي گرفتم و با فراهم كردن دو ميليون پول ساخت دستگاهم را ادامه دادم و آن را به پايان رساندم . مشكلات ديگري هم در زمينه هاي مختلف داشتم اما دست از تلاش بر نداشتم و اختراعم را كامل كردم و به ثبت رساندم.
"پيش آمدن چنين مسائلي موجب پيشرفت در زندگي ام شد چرا كه اگر پول فراواني داشتم هيچ وقت با چنين مشكلاتي روبه رو نمي شدم و به راحتي اختراعم را تمام مي كردم و از كارم لذت نمي بردم.به نظر من اگر مخترعين با مشكلاتي كه در پيش رو دارند دسته پنجه نرم كنند از حاصل كار خود لذت فراواني مي برند زيرا كار خود را با زحمت و تلاش به ثمر رسانده اند."
دوست دارم دانشمند شوم!
در يك گفتگوي صميمانه، نخبه شهرستاني به برنا مي گويد: فرد نخبه از زمان كودكي يك نخبه نبوده است بلكه با تلاش ها و كمبود هايي كه در پيرامون اطراف خود ديده توانسته چاره اي براي كم و كاستي هاي خود را فراهم كند.
او ادامه مي دهد:دردوران ابتدايي كه بودم در يك كتاب داستاني كه پدرم خريده بود خواندم دانشمندان انسان هاي گران بهايي براي كشور هستند از همان زمان دوست داشتم درآينده من هم مثل دانشمندان شوم و مشكلات جامعه خود را به نحوي حل كنم. اين فكر را تا دوران بزرگسالي ادامه دادم و تصميم گرفتم با ساخت دستگاهي زندگي آن ها را دنبال كنم و در آينده به عنوان يك دانشمند در ذهن افراد ياد شوم.
و تنها درخواست نخبگان شهرستاني از مسئولان
تنها در خواستي كه نخبگان شهرستاني بدون هيچ ادعايي از مسئولان دارند توجه به مشكلات و فراهم كردن مكاني براي به ثبت رساندن اختراعات خود در نزديكي محل سكونتشان است .مخترعان شهرستاني حتي از نداشتن امكانات كافي و يا كمبود هزينه هم چيزي نمي گويند و تنها درخواستي كه براي آنها مد نظر است سازماني براي ثبت اختراعات است.
***
شنبه 5 بهمن 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برنا نيوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 849]