واضح آرشیو وب فارسی:مهر: اختصاصي مهر/پيش نويس طرح بازيافت زباله هاي الكترونيك تهيه شده است
در پي انتشار اخبار مربوط به زباله هاي الكترونيكي و پيگيريهاي خبرگزاري مهر سرانجام سازمان حفاظت محيط زيست با همكاري دفتر الكترونيك وزارت صنايع پيش نويس طرح بازيافت زباله هاي الكترونيك را تهيه كردند.
كارشناس مسئول پسماندهاي ويژه سازمان حفاظت محيط زيست كشور با اعلام اين خبر به خبرنگار مهر گفت : با توجه به اهميت و ارزش زباله هاي الكترونيك از يكسو و همچنين خطرهاي دفع غير علمي و غير كارشناسي اين زباله ها از سوي ديگر كه خطرهاي زيادي براي محيط زيست دارد اين سازمان پس از رايزنيهاي بسيار با متخصصين و فعالان محيط زيست سرانجام پيش نويس طرح بازيافت زباله هاي الكترونيكي را تدوين كرد.
سيد مسعود ضيا دزفولي در ادامه با اشاره به لزوم همكاري همه نهادي ذيربط در اين باره افزود : اين طرح كه هم اكنون در مرحله پيش نويس است در چند جلسه آينده نهايي مي شود كه در همين زمينه با نهادها و دستگاههاي دولتي ديگر و همچنين مسئولان بخش خصوص و وارد كنندگان بزرگ اين قطعات مشورت خواهد شد تا كمك هاي لازم را براي احداث كارخانه هاي مورد نياز بازيافت اين زباله ها در نقاط مختلف كشور و شهركهاي صنعتي انجام شود.
در همين حال كارشناسان محيط زيست معتقدند با توجه به اينكه بسياري از قطعات دستگاههاي رايانه اي "الكترومگنتيك" هستند اگر به صورت درست و كارشناسانه دفع نشوند با تشعشعاتي كه از خود بروز مي دهند سلامتي انسانها را با خطر جدي روبرو خواهند كرد. در قطعات "الكترومگنتيك" امواج به صورت عمود بر هم منتشر مي شود كه براي انسانها بسيار خطرناك است. درست مانند كاري كه دستگاههاي مايكروويو انجام مي دهند و مواد غذايي را از درون مي پزند اين تشعشعات نيز مي توانند تاثيرات خطرناك و مخرب ژنتيكي بر بدن انسانها گذاشته و علاوه بر آسيب رساندن به اندامهاي داخلي بدن موجب متولد شدن كودكان ناقص الخلقه نيز شوند. و به همين دليل نيز بهترين راهكار براي مقابله با اين معضل بازيافت اين زباله است.
بر اساس قوانين جهاني زباله هاي الكترونيكي و الكتريكي (WEE) بازيافت اين نوع زباله ها به ميزان چهار كيلوگرم به ازاي هر نفر الزامي است. به موجب اين قانون توليد كنندگان موظف هستند بودجه طرحهاي بازيافت اين نوع زباله ها را تامين كنند و خرده فروشان خدمات بازپس گيري را در اختيار مشتريان قرار دهند.
كارشناس مسئول پسماندهاي ويژه سازمان حفاظت محيط زيست كشور گفت : چون هنوز هيچ راهكار درستي براي دفع و يا بازيافت اين زباله ها در كشور نداريم بهترين كار در اين زمينه نگه داري و دور نريختن اين قطعات و پسماندها تا زمان يافتن راه حل مناسب كه البته خيلي هم دور نيست است، هر چند كه نگه داري اين قطعات هزينه ها و خطراتي دارد ولي با توجه به اينكه در منازل شخصي اگر قرار بر نگه داري باشد هجم آن در اندازه اي نيست كه خطر ساز باشد و در دستگاههاي دولتي نيز كه ميزان آنها زياد است محلي براي آن وجود دارد راه حل نگه داري فعلأ بهترين كار است.
دزفولي در پاسخ به پرسش خبرنگار مهر در رابطه با وضعيت بخش خصوصي و نوع تعامل سازمان محيط زيست با آنها گفت : از همه ماركهاي معروف و وارد كنندگان اصلي قطعات و دستگاههاي الكترونيك كشور استعلام كرديم كه آيا واحد بازيافت در اين رابطه دارند كه اكثر مطلق آنها جوابشان منفي بود و در پيش نويس تهيه شده به اين مسائل توجه جدي شده است و با توجه به وضعيت كشور و اينكه وارد كنندگان چه قطعاتي را وارد مي كنند به دنبال اين هستيم تا روشهاي مختلف را بررسي تا در نهايت بهترين مدل را براي بازيافت و تأمين هزينه اين كار انجام دهيم.
پيش از اين باقر بحري رئيس كميسيون سخت افزار نظام صنفي رايانه يي در خصوص اقدامات كشور در حوزه زباله هاي الكترونيكي گفته بود: در ايران بيش از چهار ميليون رايانه از دور خارج شده وجود دارد و اين در حالي است كه نه سازمان بازيافت و نه محيط زيست هنوز هيچ برنامه يي براي جمع آوري و بازيافت زباله هاي الكترونيكي ندارند و با توجه به اينكه هر رايانه روميزي داراي 32 درصد پلاستيك، نزديك به هفت درصد سرب، 41 درصد آلومينيوم و مقداري طلا، نقره و آهن و همچنين مقاديري فلزات سنگين و خطرناك مانند كادميوم، جيوه و آرسنيك است، مي توان محاسبه كرد بازيافت چهار ميليون رايانه، به جداسازي چه حجم عظيمي از عناصر ارزشمند و عناصر خطرناك خواهد انجاميد كه مي تواند علاوه بر صرفه اقتصادي، جلوي خطرات زيست محيطي را نيز بگيرد بنابراين دفن يا سوزاندن اين زباله ها سبب ورود عناصر سنگين به آبهاي زيرزميني و گازهاي سمي به محيط زيست مي شود.
دزفولي در ادامه با اشاره به اقتصادي بودن و درآمد زايي بالاي طرحهاي بازيافت زباله هاي الكترونيك گفت : همين حالا هم سرمايه گذار خارجي در اين باره پيش نهادهاي جدي به ما داده است كه در صورت ارائه تضمينهاي لازم به او پيشرفته ترين كارخانه بازيافت بر اساس استانداردهاي روز اروپا را در كشور احداث خواهد كرد، اگر هم سرمايه گذار بخش خصوصي داخلي نيز براي اين كار پيش قدم شود با هماهنگيهايي كه با وزارت صنايع انجام داده ايم تسهيلات خوبي داده خواهد شد و همينطور كمكهاي زيادي از سوي صندوق ملي محيط زيست به او داده خواهد شد ولي بايد اين را هم گفت تا زماني كه متولي اصلي اين كار مشخص نشود نمي توان براي اين مسئله اقدام كرد چرا كه سرمايه گذار بايد بداند با چه كسي طرف است.
به گزارش خبرگزاري مهر پسماندهاي رايانه هاي و الكترونيكي به معادن طلاي داخل شهر معروف هستند و در صورتي كه با روش اصولي بازيافت شوند مي توان فلزات متعددي را از آنها استخراج كرد به نحوي كه از يك تن زباله موبايل مي توان 150 تا 300 گرم طلا بدست آورد ضمن اينكه پلاتين ونقره نيز از ديگر فلزات گرانبهايي است كه در بازيافت اصولي مي توان بدست آورد و اين در حالي است كه در معادن طلايي كه اقتصادي به حساب مي آيند در هر تن سنگ معدن بين 20 تا 30 گرم طلا يافت مي شود.
كارشناسان معتقدند نگاه ويژه و هدفمند به پسماندهاي رايانه اي و الكترونيكي در كشور بي ترديد آنها را از تهديد به فرصت تبديل مي كند. مسئله اي كه سازمانهاي ذيربط همچون وزارت صنايع، سازمان حفاظت محيط زيست، موسسه استاندارد تحقيقات صنعتي،وزارت ارتباطات و مخابرات، وزارت بازرگاني و ... بايد سالها پيش از اين به آن توجه مي كردند.
كارشناس مسئول پسماندهاي ويژه سازمان حفاظت محيط زيست كشور در ادامه گفتگو با خبرگزاري مهر با اشاره به كمبودهايي كه در اين راه وجود دارد گفت : بخش خصوصي ما هنوز به مزيتها و سودهاي اين كار آشنا نيست و اگر آگاه شود مطمئنأ در اين بخش سرمايه گذاري خواهد كرد.
دزفولي در رابطه با پيش بيني زمان اجرايي شدن اين طرح و احتمال راه اندازي كارخانه بازيافت زباله هاي الكترونيكي در كشور نيز گفت: كار ما يعني تهيه پيش نويس چون در دست خودمان بود و هماهنگيهاي خوبي هم با وزارت صنايع داشتيم در مشكل چنداني ندارد و در چند جلسه آتي نهايي مي شود اما بعد از آن چون دستگاههاي ديگر و توليد كنندگان و واردكنندگان قطعات الكترونيك كشور به بحث وارد مي شوند و به صورت كارشناسي روي مواد مختلف و عنصرهاي موجود در اين قطعات بررسي و ميزان ارزش و خطر آنها محاسبه مي شود نمي توان پيش بيني كرد چه مدت طول مي كشد ولي اميدوارم تا 6 ماه آينده اجرايي شود.
اين كارشناس در پايان در توصيه خود به مردم و مسئولان سازمانها و دستگاههاي مختلف دولتي گفت: پيشنهاد مي كنم كه هم مردم و هم مسئولان اگر قطعات و دستگاههاي الكترونيكي دورريختني دارند فعلأ از دور ريختن آنها دست نگه دارند تا اين طرح نهايي و اجرا شود چرا كه دفع اين زباله ها همراه با زباله هاي معمولي شهر خطرات جبران ناپذيري را براي محيط زيست به همراه خواهد داشت.
پيش از اين نيز حسين اصيليان معاون محيط زيست انساني سازمان حفاظت محيط زيست در گفتگو با خبرنگار مهر گفته بود: ميزان توليد پسماندهاي الكترونيكي و رايانه اي در هر منطقه جغرافيايي ارتباط مستقيمي با ميزان جمعيت آن منطقه دارد و در كلان شهرهايي مثل تهران بيشترين ميزان پسماند رايانه اي و الكترونيكي توليد مي شود از سويي ديگر و با توجه به اينكه وزارتخانه ها و سازمانهاي دولتي بيشترين سهم را در مصرف تجهيزات الكترونيكي و رايانه اي دارند بنابراين اصلي ترين توليد كنندگان اين نوع زباله ها در ايران را تشكيل مي دهند كه بررسيهاي خبرنگار مهر حاكي از آن است كه سهم وزارتخانه ها، سازمانها و نهادهاي دولتي در توليد پسماندهاي الكترونيكي و رايانه اي بيش از 85 درصد است.
هم اكنون در تهران افرادي در امر خريد قطعات قديمي و رايانه هاي مستهلك در محله شوش به صورت متمركز فعاليت مي كنند و به نوعي اين زباله هاي خطرناك را به اين شكل بازيافت مي كنند كه بررسيهاي خبرنگار مهر حاكي از آن است كه هر يك از اين فعالان سالانه 15 تا 20 ميليون تومان از بابت تجارت قطعات دسته دوم و قديمي رايانه به دست مي آورند بدون آنكه بدانند فعاليت و قرار گرفتن در مجاورت اين قطعات در دراز مدت مي تواند آسيبهاي جدي و فراواني به اندامهاي داخلي و ساختار ژنتيكي آنها وارد كند.
بنا بر روال معمول قطعات رايانه به صورت اجزاي تفكيك شده وارد ايران مي شود و طبق برآوردها طي چند سال اخير هر ساله يك ميليون و 200 هزار تا يك ميليون و 500 هزار رايانه در ايران مونتاژ شده است و با توجه به اينكه از سال 1370 رايانه وارد ايران شده و اولين محموله تقريباً شامل 10 هزار رايانه بوده است مي توان محاسبه كرد كه تاكنون به طور تقريبي چند رايانه وارد و چه ميزان از دور خارج شده است .
در دنيا بر اساس گزارش سازمان ملل بين 20 تا 50 ميليون تن زباله الكترونيكي در سال دفع شده و كشور آمريكا بزرگترين توليد كننده اين زباله ها در جهان محسوب مي شود.
يکشنبه 29 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 997]