واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: ترديد خريداران در بازارهاي جهاني بالا گرفترشد لرزان فولاد
با وجود تمايل زياد تجار و فعالان نسبت به بهبود وضعيت بازارهاي جهاني، اما كاهشهاي مداوم و وسيع بودن آن باعث بدبيني و ترديد آنها در اقدام به خريد و فروش ميشود كه همين ترديد برخي اوقات بازارها را از ادامه فعاليت خود در جهت مثبت باز ميدارد.
با اين حال با شروع سال جديد ميلادي بهرغم پيشبيني كارشناسان مبني بر تثبيت نرخها تا نيمه اول سال 2009، قيمت فلزات با تاثيرپذيري از رشد اندك نرخ نفت صعودي شده است. البته اين رشد قيمت بسيار آرام بوده و در صنعت فولاد اين رشد بيشتر در بخش مواد اوليه آن مشهود است.
اين موضوع را نيز نميتوان ناديده گرفت كه نرخ نفت به تازگي مبناي قيمتگذاري بسياري از كالاها شده و فعالان و تجار بيش از پيش به نوسان نرخ اين ماده حياتي چشم دوختهاند. لذا براي پيشبيني قيمت فلزات توجه به روند نرخ نفت ضروري به نظر ميرسد.
سه عامل تاثيرگذار در رشد نرخ ميلگرد
در بازار داخلي تركيه، قيمت فروش ميلگرد در هفته مورد بررسي به دليل بالا بودن قيمت آهن قراضه و بيلت افزايش يافت و به حدود 500-490 دلار/تن (بدون احتساب vat و تحويل در كارخانه) رسيد، لكن به دليل قرار گرفتن در زمستان و كاهش فعاليتهاي ساخت و ساز، تقاضا براي ميلگرد چندان مطلوب نيست. در بخش صادرات، آخرين پيشنهاد قيمت ميلگرد صادراتي تركيه، 510-500 دلار/تن، فوب گزارش شده است. فعالان بازار، دلايل افزايش قيمت ميلگرد را ناشي از سه عامل: (1) افزايش قيمت آهن قراضه، (2) افزايش خريد ميلگرد توسط كشورهاي شمال آفريقا از قبيل مصر، الجزاير، ليبي و تونس و (3) كاهش عرضه ميلگرد به دليل كاهش توليد ميدانند.
تحليلگران بازار اعلام ميدارند كه به رغم تقويت تقاضا براي ميلگرد در شمال آفريقا، در منطقه خاورميانه بازار ميلگرد همچنان سرد و ضعيف ميباشد. با توجه به موجودي بالاي انبارها و كاهش فعاليتهاي ساخت و ساز، پيشبيني ميشود كه اين شرايط تا ماههاي مارس و آوريل سال جاري ميلادي ادامه يابد.
در بازار امارات متحده عربي، آخرين قيمت ميلگرد ، 1950-1850 درهم /تن (531-504 دلار/تن- وزن تئوريكال) ، با روش پرداخت 3 تا 4 ماه، اعلام شده است كه در مقايسه با هفته قبل، تغيير قابل توجهي نداشته است. ولي اطلاعات موجود در بازار نشان ميدهد كه پيشنهاد قيمت صادراتي تركيه به مقصد امارات در حدود 10 تا 20 دلار/تن افزايش يافته است.
تجار دبي درصدد صادرات ميلگرد به ايران
همچنين فعالان بازار ميلگرد در دبي اعلام داشتند كه به دليل موجودي بالاي ميلگرد در اين كشور، برخي از تجار ميلگرد در حال صادرات مجدد ميلگرد به كشورهاي ايران و عراق هستند.
در آمريكا، بازار ميلگرد همچنان آرام و تقاضا سرد و ضعيف ميباشد. آخرين قيمت ميلگرد توليدكنندگان داخلي آمريكا همچنان در سطح 628-617 دلار/تن، تحويل در كارخانه باقي مانده است. برخي از فعالان بازار گزارش ميدهند كه قيمت وارداتي ميلگرد از كشورهاي مكزيك، ژاپن و تركيه به آمريكا با كاهش همراه بوده است. در اروپا، طبق اعلام فعالان بازار، قيمت ميلگرد در بازار اغلب كشورهاي اروپايي تغيير چنداني نسبت به اواخر سال 2008 نداشته است. قيمت ميلگرد دربازار داخلي اسپانيا، 430-420 يورو/تن، فوب اعلام شده است. در هفته مورد بررسي، توليدكنندگان ميلگرد در كشورهاي CIS، همگام با توليدكنندگان تركيه، قيمت ميلگرد صادراتي خود را افزايش دادند و از 440-430 دلار/تن، فوب درياي سياه در هفته قبل، به 490-480 دلار/تن، فوب رساندند. لازم به ذكر است بهرغم افزايش قيمتها، بازار صادراتي ميلگرد كشورهاي روسيه و اوكراين سرد و كساد است و سفارشات خريد، محدود به محمولههاي كوچك ميباشد. در شرايط فعلي، اغلب توليدكنندگان عمده ميلگرد در كشورهاي CIS از دادن پيشنهاد قيمت براي فروش ميلگرد خودداري ميورزند، ولي آن تعداد از توليدكنندگاني كه در بازار هستند، قيمتهاي پيشنهادي خود را افزايش دادهاند. هر چند اخبار موثقي از عقد قرارداد با قيمتهاي پيشنهادي جديد منتشر نشده است. طبق اطلاعات موجود، ميلگرد سايز 25-12 روسي به قيمت 520-510 دلار/تن، سيافآر بنادر شمالي ايران براي تحويل در ژانويه و فوريه سال 2009، پيشنهاد ميگردد.
سيگنالهاي ضعيف در بازار محصولات تخت
روند قيمتهاي محصولات فولادي تخت نشان ميدهد كه قيمت اين محصولات در مقايسه با هفته قبل، در اغلب بازارهاي جهاني ثابت بوده است، لكن علائمي از تقويت قيمتها در بازارهاي مختلف ملاحظه ميشود. قيمت كويل گرم در بازار داخلي چين، در هفته مورد بررسي حدود 30 تا 50 يوآن/تن افزايش يافت و به سطح 3800 يوآن/تن رسيد. در بخش صادرات و بهرغم تصميم دولت چين براي حذف عوارض صادراتي ورق، توليدكنندگان ورق اين كشور تقريبا فعاليتي در بازارهاي صادراتي ندارند. بالا بودن قيمت پيشنهادي توليدكنندگان چيني و افزايش قيمت كويل گرم در بازار داخلي اين كشور، موجب گرديده است كه توليدكنندگان اين كشور فروش به بازار داخلي را در اولويت قرار دهند. آخرين قيمت كويل گرم صادراتي چين، 550-500 دلار/تن، فوب اعلام شده است، در حالي كه قيمت فروش كويل گرم توسط توليدكنندگان كشورهاي CIS، حدود 400 دلار/تن، فوب ميباشد. گفته ميشود برخي از تجار چين نسبت به واردات ورق از كشورهاي CIS اقدام و در بازار داخل به فروش ميرسانند.
در تركيه، قيمت كويل گرم و سرد در بازار داخلي اين كشور به دنبال افزايش عوارض واردات محصولات فولادي تخت توسط دولت اين كشور، افزايش يافت و قيمت كويل گرم به سطح 550-480 دلار/تن و قيمت كويل سرد به 610-570 دلار/تن افزايش يافت. اضافه مينمايد به دليل كاهش تقاضا در بازار تركيه و به منظور حمايت از توليدكنندگان داخلي، دولت اين كشور عوارض واردات كويل گرم، كويل سرد، گالوانيزه و ورقهاي رنگي را به ترتيب از 5درصد به 13درصد، 6درصد به 14درصد، 14درصد به 15درصد و 12درصد به 15درصد افزايش داد. با وجود افزايش قيمت ورق در بازار داخلي تركيه در هفته مورد بررسي، برخي از فعالان بازار در خصوص تداوم افزايش قيمت شك و ترديد دارند.
نشانههاي بهبود در بازار محصولات تخت خاورميانه
در منطقه خاورميانه، بازار محصولات فولادي تخت، از فعاليت چنداني برخوردار نمي باشد و تقاضا پايين ميباشد، ولي با توجه به كاهش سطح موجوديها در اين مناطق، انتظار ميرود كه طي يك ماه آينده، تقاضاي خريد در اين مناطق افزايش يابد. قيمت پيشنهادي كويل گرم از ايران و شمال آفريقا به امارات متحده عربي، 460-450 دلار/تن، سيافآر دبي اعلام شده است.
با شروع مجدد فعاليتها پس از اتمام تعطيلات سال نو ميلادي، توليدكنندگان كويل گرم در كشورهاي CIS هنوز قيمتهاي جديد خود را اعلام نكرده و فعالان بازار در كشورهاي مختلف در انتظار اعلام قيمت جديد كويل گرم توسط توليدكنندگان كشورهاي CIS هستند. در اواخر سال 2008، قيمت خريد HRC توسط چينيها از اوكراين، 450-410 دلار/تن، سيافآر و از قزاقستان، 420 دلار/تن، فوب بوده است. آخرين قيمت CRC روسيه با ضخامت 5/0 تا 25/1 ميليمتر (St12) به مقصد ايران، 550-530 دلار/تن، سيافآر بنادر شمالي براي تحويل در ماه فوريه 2009 اعلام شده است. آخرين قيمت HRC و CRC وارداتي كشورهاي خليج فارس، به ترتيب 470-420 دلار/تن و 550-500 دلار/تن، سي اف آر، گزارش شده است. از بازار اروپا نيز خبر ميرسد كه تقاضا براي محصولات فولادي تخت در كشورهاي اين منطقه تا حدودي بهبود يافته است. اما فعالان بازار براين عقيدهاند كه براي فهم دقيق شرايط بازار بايد منتظر تغييرات آن در هفته آينده باقي ماند.
تحليلگران بازار محصولات فولادي تخت در مورد چشمانداز آتي بازار نظرات متفاوتي را ارائه كنند. برخي از اين صاحبنظران با اشاره به اقدامات دولتهاي مختلف در زمينه تزريق مالي براي غلبه بر بحران مالي ايجاد شده، كاهش مكرر نرخ بهره در كشورهاي مختلف جهان، كمك مالي دولتها به شركتهاي بزرگي كه در حال ورشكستگي قرار دارند و نيز افزايش اخير در قيمت نفت، بر اين عقيده اند كه احتمال تقويت تقاضا و بهبود قيمتها دور از انتظار نيست. اما بايد منتظر ماند و ديد وضعيت بازار نفت چگونه پيش ميرود.
منبع: كارگزاري سي ولكس كالا
پنجشنبه 26 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 271]