واضح آرشیو وب فارسی:قدس: بهداشت آشپزخانه
تميزي و بهداشت آشپزخانه از مسايل بسيار مهمي است كه خانمهاي خانه بايد همواره به آن توجه داشته باشند و با رعايت اين
نكات مي توانيد مطمئن باشيد غذاهايي كه در آشپزخانه شما طبخ مي شود سالم و عاري از باكتريهاي بيماري زا مي باشد.
اول از همه دستمالهاي آشپزخانه، دم كني و دستگيره ها را مرتباً تعويض كنيد يا با درجه حرارت بالا و مواد شوينده بشوييد و در آفتاب خشك كنيد.
سفره هاي نايلوني به دليل حفظ رطوبت در داخل خود مي توانند منشأ تكثير و رشد ميكرو ارگانيسم ها باشند بنابراين به جاي تميز كردن آنها با دستمال مرطوب، سفره را هر روز بشوييد و يا از سفره هاي پارچه اي كه امكان شستشوي آنها با ساير لباسها در لباسشويي وجود دارد استفاده كنيد. در اين صورت بايد دست كم دو يا سه سفره در اختيار داشته باشيد تا به هنگام خيس بودن يكي، بتوانيد از سفره هاي ديگر استفاده كنيد.
به شستشوي دقيق و صحيح ظروف به ويژه استفاده از آب گرم براي اين منظور اهميت كافي بدهيد. حوله مخصوص خشك كردن دستها را كه معمولاً در آشپزخانه در دسترس قرارداده شده، يكروز در ميان با درجه حرارت بالا بشوييد. سبد مخصوص نگهداري ذرات ريزمواد غذايي را كه غالباً داخل سينگ ظرفشويي گذاشته مي شود زود به زود تعويض نماييد. سطل زباله را هر روز قبل از قرار دادن كيسه جديد با آب بشوييد. اگر متوجه وجود سوسك در منزلتان شديد بدون درنگ درصدد از بين بردن آنها برآييد زيرا سوسكها از منابع اصلي آلودگي و انتقال ميكروبها به مواد غذايي و ظروف آشپزخانه محسوب مي شوند.
معمولاً مواد شيميايي مؤثري بدين منظور در داروخانه ها به فروش مي رسد. از انداختن موكت و يا فرش بر روي كف آشپزخانه بپرهيزيد اين نوع كف پوشها مانع رؤيت كثيفي و آثار به جا مانده از ريختن مواد غذايي مختلف بر روي آنها مي شود و خود تبديل به منبع آلودگي و محلي براي انباشته شدن گرد وغبار و ذرات ريز ديگر مي گردند.
كف آشپزخانه راهر روز با مقدار كمي آب بشوييد و يا با دستمال مرطوب تميز كنيد. روي سطوح كار آشپزخانه را هفته اي يك بار با آب گرم و مواد شوينده بشوييد و فقط به كشيدن دستمال اكتفا نكنيد.
بعضي از غذاها به دليل اينكه احتمال آلوده شدن آنها با ميكروبهاي بيماري زا زياد است، درگروه غذاهاي پرخطر قرار مي گيرند. از جمله مهمترين آنها گوشت و مرغ پخته، انواع خورشت ها و سوپها، شير و خامه و فرآورده هاي ديگر شيري، برنج و تخم مرغ است. غذاهاي پخته اي كه در يخچال نگهداري مي شود اگر قبل از مصرف دوباره كاملاً حرارت ببينند برخي از باكتريهاي موجود در آنها زنده مي ماند و زمينه مسموميت را فراهم مي آورد. گوشت خام و همچنين مرغ و ماهي نيز اغلب آلوده به نوع خاصي از باكتري به نام سالمونلا هستند.
اين باكتري اگر ماده غذايي به اندازه كافي حرارت ببيند و قسمت وسط گوشت نيز حداقل به دماي 65 درجه سانتي گراد برسد به آساني كشته مي شود و از بين مي رود. در صورتي كه از گوشت و يا مرغ منجمد استفاده مي كنيد حتماً بايد قبل از طبخ آن را كاملاً ذوب كنيد تا در حين پخت، سالمونلاها كاملاً از بين بروند بنابراين ميكروبهاي بيماري زا اغلب در مرحله حرارت ديدن نابود شده و باقي مانده آن نيز به علت كم بودن تعداد، اثري بر روي سلامتي بدن ندارد اما بخش اعظم خطر از ناحيه مواد غذايي خام و انتقال ميكروب از طريق آنها به داخل مواد غذايي پخته است و اگر اصول بهداشتي رعايت نشود يخچال مي تواند به شدت خطر ساز باشد. تماس موادغذايي خام و آلوده با موادغذايي پخته يا آماده مصرف مانند كره، پنير، شير و ساير لبنيات از پيش پا افتاده ترين روش انتقال عوامل ميكروبهاي بيماري زا به درون اين گونه مواد است، بنابراين غذاهاي خام و پخته بايد به طور جداگانه در يخچال نگهداري شوند و همچنين از به كاربردن وسايلي مانند چاقو به طور مشترك براي هر نوع غذايي، خام و پخته بايد به شدت پرهيز كرد اين گونه وسايل به صورت استفاده براي موادغذايي خام بايد قبل از تماس با مواد غذايي پخته كاملاً شسته شوند.
چهارشنبه 25 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 127]