تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 17 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):زكات دانش، آموزش به كسانى كه شايسته آن‏اند و كوشش در عمل به آن است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1851513957




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

عرفان سنايي در همايش بزرگداشت اين شاعر بررسي شد


واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: عرفان سنايي در همايش بزرگداشت اين شاعر بررسي شد


خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فرهنگ و ادب - ادبيات

نخستين نشست همايش بزرگداشت سنايي با عنوان «عرفان سنايي» امروز (سه‌شنبه، دهم دي‌ماه) در دانشگاه الزهرا (س) برگزار شد.

به گزارش خبرنگار بخش ادب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين نشست كه با رياست غلامحسين غلامحسين‌زاده همراه بود، او درباره‌ي «تصوير دنيا در شعر سنايي و عطار» سخن گفت و يادآور شد: نگرش عرفا به‌ دنيا، به ‌طور عام، نگرش منفي است؛ آنان به جز هنگامي كه در مقام وصل هستند و دنيا را پرتوي از ذات لايزال الهي مي‌بينند، در ساير اوقات، آن را حجاب به‌شمار مي‌آورند و در تحذير از مكر و گريز از ظواهر فريبنده‌اش، داد سخن مي‌دهند. در اين بين، سنايي و عطار نيز با مدد جستن از ذوق لطيف شاعرانه و قوت ابداعات سخن‌پردازانه‌ي خود و استفاده از انعطاف‌هاي زباني و شگرد‌هاي بياني، در تصويرپردازي‌هاي اين مضمون پربسامد، گوي سبقت را از همگنان خويش ربوده و تصاوير بسيار متنوعي در توصيف آن آفريده‌اند.

استاديار‌ ادبيات فارسي دانشگاه تربيت مدرس يادآور شد: درعين حال، نوع نگرش اين شاعران به دنيا و نوع تصاويري كه ساخته‌اند، در عين شباهت، خالي از تفاوت‌هاي معنادار نيست.

او تفاوت سنايي و عطار را تفاوت نگرش اين دو عارف شاعر به دنيا دانست و تصريح كرد: اين نگاه، ناشي از نحوه‌ي زندگي و موقعيت اجتماعي و مخاطبان متفاوت اين دو عارف بزرگ است؛ زيرا گرچه هر دو به ترك دنيا و پرهيز از آن توصيه مي‌كنند، جهت‌گيري تعليلي آن‌ها متفاوت است؛ براي مثال، سنايي بيش‌تر بر مخاطره‌آميز ‌بودن دلبستگي‌ به دنيا و بي‌وفايي و دورويي آن تأكيد مي‌ورزد؛ حال آن‌كه عطار از دنيا توقع بهره‌وري و وفاداري ندارد؛ بلكه اساسا آن را پوچ و بي‌ارزش مي‌شمارد.

غلامحسين‌زاده شعر سنايي را از اين منظر شعري داراي رنگ عالمانه ذكر كرد و گفت: شعر سنايي بيش‌تر رنگ عالمانه دارد؛ تا زاهدانه؛ حال آن‌كه شعر عطار بيش‌تر مشحون از مضامين صوفيانه و زاهدانه است؛ تا مضامين عالمانه. از سوي ديگر، شعر سنايي به‌دليل نشست و برخاست با بزرگان و دنياداران و درباريان، گاهي به مدح و هجو هم آلوده شده است؛ حال آن‌كه شعر عطار بيش‌تر به‌دليل حشرونشر با صوفيان در نگاه به دنيا، تلخ و در توجه به مضامين عرفاني بسيار پرشور شده است.

در ادامه‌ي اين نشست، محمدحسن حائري درباره‌ي «جهان‌بيني سنايي» سخن گفت و او را شاعري دانست كه با جهان‌بيني حكيمانه و ديدگاه عارفانه‌ي خود درباره‌ي خلقت عالم و نقد نظريه‌هاي عرضه‌شده در اين مفهوم، درعرصه‌ي سخنوري گام نهاده است.

عضو هيأت‌علمي دانشگاه علامه طباطبايي تصريح كرد: بي‌ترديد، شناخت جهان‌بيني سنايي، ما را در دريافت انديشه‌هاي ديني، اجتماعي و درك مفاهيم شاعرانه‌ي وي ياري مي‌كند.

او متذكر شد: سنايي نوانديش‌ترين، نوگراترين و دين‌باورترين انديشمند روزگار خود بوده است و اين افزودن بر هنرمندي‌هايي است كه وي در قالب قصيده، غزل و مثنوي در گسترش عرفان و تصوف داشته است.

استاديار ادبيات فارسي دانشگاه اروميه سنايي را از جمله‌ي گويندگان و عارفان شطاح در ادبيات فارسي دانست و افزود: بايد ديد كه سنايي در توجيه واقعي سخنان به‌ظاهر خلاف شرع‌ و عرف، به كدام دلايل استشهاد مي‌كند و چه ميزان از اين سخنان براي انتقال افكار و انديشه‌هاي خود بهره مي‌برد.

علي صفايي هم درباره‌ي «نقش و جايگاه ابليس در هستي‌شناسي اشعار سنايي» سخن گفت و يادآور شد: يكي از امور به ظاهر متناقضي كه در انديشه و آثار برخي از عارفان مسلمان، از جمله سنايي به چشم مي‌خورد، موضع‌گيري دوگانه‌ي آن‌ها نسبت به ابليس است؛ به‌طوري كه در بعضي از داستان‌ها، ابليس به‌صورت موجودي پليد نمايان مي‌شود كه بايد از او برحذر بود و برخي ديگر، صوفيان به حال او دل مي‌سوزانند و در بعضي موارد از او تمجيد مي‌كنند.

استاديار دانشگاه گيلان متذكر شد: براي حل اين مسأله، بايد درنظر داشت كه در آثار صوفيان، به اعتبار دو ديدگاه و دو نسبت، دو تصوير از ابليس ترسيم شده است: نسبتي كه او با خدا دارد و ديگر نسبتي كه با انسان پيدا مي‌كند. گرچه چنين اظهاراتي پيش از سنايي در آثار عين‌القضاة همداني، احمد غزالي و منصور حلاج ديده شده؛ اما ظاهرا سنايي، اولين كسي است كه چنين مقوله‌اي را به ميدان شعر مي‌كشاند و قصيده‌ي «با او دلم به مهر و مودت يگانه بود» را مي‌سرايد و با اين شعر، دفاعيه‌اي براي ابليس تهيه مي‌كند كه بعدها عطار در اين‌باره حكايت‌ها مي‌گويد، يا مولانا با الهام از آن، داستان ابليس و معاويه را به تأليف درمي‌آورد.

سكوت معنويان (تأملي در خاموشي از ديدگاه حكيم سنايي) نيز موضوع سخنراني قربان وليئي بود، كه در اين‌باره گفت: اگرچه خاموشي از عناصر بنيادي سلوك عرفاني است و عرفا مي‌كوشند كم سخن بگويند و اسرار هويدا نكنند، در عين حال، فشار معنا آن‌ها را وادار به سخن گفتن مي‌كند. حكيم سنايي نيز به‌عنوان نخستين شاعر فارسي‌زبان، مفاهيم عرفاني را به شكل گسترده و نظام‌دار وارد حوزه‌ي شعر كرده و در عين حال، خاموشي را ستوده و در تبيين آن سعي بليغ به خرج داده است.

اين دانشجوي دكتري ادبيات فارسي دانشگاه تربيت مدرس همچنين گفت: خاموشي زبان و خاموشي ضمير، دو نوع اصلي خاموشي از ديدگاه سنايي است. سنايي اسباب‌ خاموشي را كسب استعداد براي استماع كلام خداوند، بيان‌ناپذيري و دستاوردهاي معرفتي عارف، كتمان اسرار و القا‌ي معرفت مي‌داند.

همچنين ميرزا شكورزاده از كشور تاجيكستان در اين مراسم شعر خواند.

انتهاي پيام
 سه شنبه 10 دي 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايسنا]
[مشاهده در: www.isna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 158]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن