واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: البرادعي: سوريه بايد در مساله هسته اي خود شفاف تر عمل كند
مديركل آژانس بين المللي انرژي اتمي، سوريه را به شفاف عمل كردن بيشتر در خصوص تاسيسات الكبر كه از سوي اسراييل مورد هدف قرار گرفت، تشويق كرد.
به گزارش ايسنا، محمد البرادعي مديركل آژانس بين المللي انرژي اتمي، در دومين بخش از گفت وگوي اختصاصي اش با روزنامه فرامنطقه اي الحيات گفت: اگر سوريه در اين زمينه همكاري نكند، واكنش جامعه جهاني منفي خواهد بود.
البرادعي درباره اين كه آيا آژانس قبل از حمله اسراييل به تاسيسات الكبر اطلاعي از اين تاسيسات داشت، گفت: ما قبل از حمله اسراييل هيچ اطلاعاتي درباره هيچ تاسيسات هسته اي در سوريه نداشتيم. اطلاعات در اين زمينه شش ماه پس از حمله از سوي آمريكا به دست ما رسيد و اين اطلاعات دال بر آن بود كه تاسيسات هسته اي سوريه با همكاري كره شمالي بنا شده كه از سوي اسراييل نابود شده است و من بسيار عصباني شدم. اگر اين مساله واقعيت داشت ما خود مي توانستيم قبل از وقوع اين حمله براحتي در اين زمينه تحقيق كنيم، چون آمريكا اين اطلاعات را يك سال قبل از حمله در اختيار داشت و اگر ما اين اطلاعات را در اختيار داشتيم مي توانستيم از طريق يك بازديد از اين تاسيسات در جريان اين مساله قرار بگيريم.
وي ادامه داد: اين اطلاعات زماني افشا شد كه سوريه تاسيسات جديدي را در اين مكان احداث كرده بود و مكان قديمي را تخريب كرده بود، لذا عمليات بازرسي بازرسان آژانس در سوريه بسيار پيچيده شد چرا كه بازرسي بر اساس آنچه كه موجود است صورت مي گيرد نه بر اساس آنچه كه وجود ندارد. با اين وجود من همواره از سوريه خواسته ام كه همكاري بيشتري داشته باشد. ما هم چنان سوال هاي بيشماري از وضعيت مكان احداث اين تاسيسات داريم.
مديركل آژانس بين المللي انرژي اتمي تاكيد كرد: ما بعد از حمله اسراييل تصاوير ماهواره اي را دريافت كرديم كه مستلزم توضيحاتي بود. البته ما آثاري از اورانيوم را نيز كشف كرديم كه دوست داريم علل وجود آن توضيح داده شود تا ما بتوانيم بگوييم كه اين تاسيسات هسته ا ي بوده يا نظامي.
وي درباره اين كه آيا تصاوير منتشره از اين تاسيسات شبيه تاسيسات يانگ بيون كره شمالي است، تصريح كرد: نه كاملا. البته من بايد بگويم كه نمي توانم صحت و سقم اين تصاوير را تاييد كنم، لذا از سوريه مي خواهم كه براي روشن شدن امور توضيح بدهد.
البرادعي ادامه داد: ما پيامي را به اسراييل فرستاديم و خواستيم تا نظرش را درباره آن چه سوريه گفته مبني بر اينكه اورانيوم كشف شده ناشي از حمله اسراييل است بيان كند. البته ما خود به لحاظ فني به بررسي اين مساله مي پردازيم، اما نه سوريه و نه اسراييل هيچ پاسخي در اين زمينه ندادند. سوريه مي تواند كمك زيادي در روشن شدن حقيقت به ما بكند.
وي درباره سوال از كره شمالي در اين خصوص افزود: ما هيچ ارتباطي در اين زمينه با كره شمالي برقرار نكرديم. معتقديم كه آنها نمي توانند اطلاعات مفيدي در اين خصوص به ما بدهند. حتي اگر كره شمالي به ما كمك كند، تصور نمي كنم اطلاعات اضافي به ما بدهد. اطلاعات لازم بايد از سوي اسراييل و سوريه به ما داده شود. ما نمي خواهيم از برنامه نظامي و برنامه موشكي سوريه آگاه شويم، بلكه هدف ما رسيدن به واقعيت است.
البرادعي درباره سفر مجدد بازرسان به سوريه و بازديد از تاسيسات ديگر سوريه گفت: ما ديرالزور را مورد بازديد قرار داديم و دوست داريم يك نشست فني با سوريه براي بررسي منبع اورانيوم موجود و تاسيساتي كه مورد بازرسي قرار داديم برگزار كنيم. ما اطلاعاتي در اختيار داريم كه حاكي از آن است كه سه تاسيسات ديگر كه با تاسيسات الكبر در رابطه هستند در سوريه وجود دارد و ما مي خواهيم از آن ها بازديد كنيم تا از هسته اي بودن يا نبودن آن اطمينان حاصل كنيم.
وي درباره مخالفت سوريه در اين باره تصريح كرد: سوريه قبلا گفته هرگز اجازه بازديد تاسيسات ديگرش را نمي دهد اما من بار ديگر درخواست كردم كه همكاري با ما به نفع سوريه است و نمي دانم كه پاسخ آنها چه خواهد بود. من حداقل دوست دارم نشستي ميان دو طرف در آينده نزديك جهت بررسي مسايل فني پيچيده برگزار شود. همچنين از اسراييل مي خواهم اگر اطلاعاتي دارد كه به روشن شدن واقعيت كمك مي كند، ارايه نمايد. به هر حال من استفاده از خشونت را از سوي اسراييل محكوم كردم. اگر كشورها اطلاعاتي در اين زمينه در اختيار دارند بايد در زمان مناسب به ما ارايه كنند تا ما خود وارد عمل شويم. اگر اين كشور ها نگران برنامه هسته اي سوريه هستند، بايد اين اطلاعات را در زمان مناسب به ما تحويل مي دادند.
البرادعي در خصوص برخي شايعه پراكني ها مبني بر اين كه اين تاسيسات در جهت منافع ايران است گفت: من اطلاعي در اين باره ندارم. برخي مي گويند اين تاسيسات در جهت منافع كره شمالي بوده و برخي مي گويند در جهت منافع ايران. من تا اين لحظه نمي دانم واقعيت چيست؟ مسووليت من بازرسي در كشورهايي است كه معاهده ان.پي.تي را امضا كرده اند تا از عاري بودن اين كشورها از سلاح هاي هسته اي اطمينان حاصل كنم; اما بايد جهان عرب دريابد كه يك نظام قانوني وجود دارد كه آژانس را ملزم به اجراي عمليات بازرسي مي كند. اين نظام متوازن نيست چرا كه كشور هايي خارج از آن هستند اما مسووليت من بازرسي در ايران و سوريه و هر كشوري است كه معاهده ان.پي.تي را امضا كرده است.
وي درباره مذاكرات محمد سليمان ژنرال سوريه با آژانس بين المللي انرژي اتمي گفت: وي با ما مذاكره مي كرد و كشته شد و كشته شدن وي موجب پيچيده تر شدن اوضاع شد.
البرادعي درباره نگراني اش در خصوص بازسازي تاسيسات الكبر تاكيد كرد: ما از محل جديد الكبر بازديد كرديم. آن يك مقر نظامي بود نه هسته اي. سوريه به پاكسازي كامل بقاياي اين ساختمان پرداخته است; اما مسايل فني وجود دارد كه سوريه بايد به طور مفصل درباره آن با ما صحبت كند.
البرادعي عنوان داشت: من گزارشم را به شوراي حكام ارايه كردم و ترجيحا گزارشي ديگر را نيز ارايه خواهم كرد، اما من نمي توانم بگويم كه سوريه برنامه هسته اي دارد يا اين تاسيسات غير هسته اي است، چون هنوز به نتيجه قطعي نرسيده ام. من گزارشم را ماه مارس آينده ارايه خواهم كرد و اگر سوريه همكاري نكند، طبيعتا اين مساله را به شوراي حكام ابلاغ خواهم كرد. ما خواهيم ديد كه واكنش كشور ها چه خواهد بود; اما من اميدوارم كه سوريه همكاري كند. چون به نفعش است. عدم همكاري هرگز به نفع سوريه نخواهد بود و و به افزايش تنش ها منجر خواهد شد و واكنش جامعه جهاني به اين مساله منفي خواهد بود. اميدواريم مذاكرات سوريه و اسراييل از طريق تركيه و مذاكرات سوريه با آمريكا و فرانسه به پيشبرد پرونده سوريه كمك كند، چرا كه ما در دو مساله ايران و سوريه به لحاظ فني به نهايت آن چه مي توانستيم رسيده ايم و احراز پيشرفت مستلزم آغاز مذاكرات سياسي است كه بتوان در چارچوب آن در زمينه فني تلاش كرد.
مديركل آژانس بين المللي انرژي اتمي درباره ارتباط همكاري سوريه با نقش آتي اش در منطقه گفت: هر كشوري از يك سو تلاش مي كند از نظام خود حمايت كند و از سوي ديگر مي خواهد در منطقه تاثيرگذار باشد، چون اين مساله بر اوضاع اقتصادي، سياسي و اجتماعي آن تاثير مي گذارد. مسلما بخشي از مذاكره با سوريه به نقش آن در منطقه مربوط خواهد بود. لذا نبود نظام امنيتي منطقه اي در خاورميانه منطقه را در سخت ترين شرايطش قرار مي دهد.
وي درباره نظام امنيتي منطقه تصريح كرد: يك پنجم كشورهاي عضو اتحاديه عرب با درگيري هايي مواجه هستند كه موجب تنش در منطقه شده است و همين مساله باعث شده هيچ منطقه اي در جهان شاهد چنين تنشي نباشد، در حالي كه بايد ميان كشورها صلح باشد و اين مساله با ايجاد راهكارهاي اعتمادسازي، حل مشكلات فلسطين، لبنان سوريه و عراق مرتبط است. جهان در يك مسير حركت مي كند و ما در مسير برعكس. جهان بر اساس توجه به انسان و نيازهاي اساسي اش بنا شد و هيچ توجهي به وابستگي نژادي و ريشه اي در بين آنها ندارد در حالي كه ما به زبان قرون وسطي صحبت مي كنيم.
يکشنبه 1 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]