واضح آرشیو وب فارسی:مهر: فيتيلهايها در مهر ـ 2 /"فيتيله" انتخاب اول كودكان ايراني خارج از كشور / كمفروشي نميكنيم
بازيگران برنامه پربيننده "فيتيله" در بخش دوم اين گفتگو به رازهاي ماندگاري و توفيق گروه، فعاليت در ديگر حوزههاي نمايشي و هنري، اهداف تربيتي و آموزشي "فيتيله" و... پرداختند.
به گزارش خبرنگار مهر، محمد مسلمي، علي فروتن و حميد گلي در حالي گفتگو با خبرنگاران مهر را به پايان بردند كه فراموش كرده بودند 22 آذرماه روز جهاني كودك و تلويزيون است و احتمالا بايد جمعه آينده ساعتها روي آنتن شبكه دو باشند. ضمن اينكه گفتند بچهها براي حضور در برنامه "فيتيله" بايد چهار پنج سال انتظار بكشند!
* برنامه كودك ميتواند اهداف آموزشي هم داشته باشد. چقدر اين اهداف براي شما مهم است؟
ـ حميد گلي: مدتي پيش ما جلسهاي با آقاي ضرغامي داشتيم و درباره دغدغههايمان در اين حوزه صحبت كرديم. اهداف به شرطي محقق ميشود كه زيرساختها قوي شود. ما به تنهايي نميتوانيم كمبودهاي برنامهسازي براي كودكان را جبران كنيم. ما از تهاجم فرهنگي حرف ميزنيم و از تربيت نسل امروز با توجه به آداب و فرهنگ خودمان. اما اين سالها چه هزينهاي كردهايم تا آنها طبق آداب و رسوم ما تربيت شوند؟ سرعت حركت ديگر كشورها در تربيت نسل جوان مثل نور است و سرعت ما مثل صوت.
* شرايط كار سخت شده است؟
ـ گلي: علاقه وجود دارد، اما شرايط كار به گونهاي است كه انگيزه آدمها از بين ميرود. پيشكسوتان كار كودك هنوز هم براي كار در اين زمينه علاقه دارند، اما فضا را كه ميبينند نميتوانند ادامه بدهند. ما دوست نداريم تكستاره اين آسمان باشيم. اگر رقابت نباشد نميتوانيم رشد كنيم.
خلاقيت ما هم يكروز تمام ميشود و بدون تجربه كردن، آموختن و تازه شدن مداوم يكروز كار ما هم به تكرار ميافتد. در اين سالها هيچ دوره آموزشي براي ما گذاشته نشده تا دانش ما بالا برود و با تكنيك برنامهسازي روز دنيا آشنا شويم. امكانات استوديو ما آنقدر محدود و فرسوده است كه موسيقي كه براي برنامه ضبط ميكنيم با كيفيت خوب به گوش مخاطب نميرسد.
* پس بخشي از دغدغه همه شما تربيت كودكان است؟
ـ گلي: همه فرزند داريم و ميبينيم اين نسل چه خطرهايي پيش رو دارد و انواع بحرانها او را تهديد ميكند. برنامه كودك ميتواند زمينه گسترش آگاهي را فراهم كند. سه سال پيش وقتي قرصهاي روانگردان در جامعه شيوع پيدا كرده بود، تلويزيون درباره اين موضوع برنامه نميساخت. پس از سه سال اين بحران مطرح شد. جامعه به يك سمت ميرود و تلويزيون به سمتي ديگر.
* درباره روند توليد برنامه صحبت ميكنيد؟ در هفته چند روز براي اين برنامه وقت ميگذاريد؟
ـ محمد مسلمي: شنبه و يكشنبه روي موضوعها صحبت ميكنيم و در طول هفته با نويسندگان و شاعران برنامه جلسههايي داريم و از آنها متن و شعر ميگيريم. البته خودمان را محدود نميكنيم و از همه دوستان كه متن و شعر مناسب داشته باشند استفاده ميكنيم. پنجشنبه صبحها دور هم جمع ميشويم و تمرين نهايي براي اجراي فردا را داريم.
* چقدر برايتان مهم است موضوعها تكراري نباشد؟
ـ مسلمي: اين يكي از دغدغههاي جدي ماست و دوست نداريم در دايره تكرار گرفتار شويم. براي ما مهم است كه هم در انتخاب موضوع و هم شعر خلاقيت داشته باشيم. تنوع براي ما جذاب است و اين تنوع را در رنگاميزي، طراحي صحنه و فضاسازي و انتخاب لباس هم داريم. ما حتي به يك نام هم محدود نميشويم و تيپهاي مختلف بازي ميكنيم. خودمان را موظف ميدانيم متنوع و جذاب باشيم. كسي ما را مجبور نميكند.
* چرا خودتان را موظف ميكنيد؟
ـ مسلمي: اگر ما در برنامه شعر تكراري بخوانيم و نمايشي را چند بار بازي كنيم مسئولان بر ما خرده نميگيرند. اما ما به خاطر مخاطبمان و به احترام او در كارمان وسواس به خرج ميدهيم. ارتباطي كه با مخاطب داشتهايم به ما ميگويد به لطف خدا در دل مردم جايگاه داريم و نميخواهيم اين جايگاه را از دست بدهيم.
* جمعگرايي بين شما مثالزدني است در ايران گروهها عمر طولاني ندارند و اگر يك نفر در گروه ستاره شود ميرود، تا از محبوبيتش براي خود استفاده كند. چطور شما پس از سالها كنار هم هستيد؟ ناصر آويژه كه در كارهاي قبلي با شما بود، چرا در "فيتيله جمعه تعطيله" غايب است؟
ـ مسلمي: من و حميد سالها قبل با هم دوست شديم و بعد در نمايشي با فروتن آشنا شديم. آويژه به دليل ادامه تحصيل نميتوانست كنار ما باشد و مشكلي نداشتيم. ما بعد از مقطعي به اين نتيجه رسيديم كه بايد براي موفقيت كنار هم باشيم و اگر گروه از هم جدا شود ديگر موفقيت ندارد. ما در قالب تيم موفق هستيم، ضعفهاي هم را پوشش ميدهيم و امتيازهايمان را تقويت ميكنيم. به هم اعتماد داريم و مسائل مالي نميتواند بين ما اختلاف به وجود بياورد.
* يكي از ويژگيهاي كار شما استفاده از موسيقي و حركات بدن است. چطور به اين فرم رسيديد؟
ـ مسلمي: در رسيدن به اين فرم برنامه حمايت آقاي ضرغامي و فرجي قابل توجه است. پيش از آنها هم آقاي نعيمي با دلگرمياش مسير ما را هموار كرد. ما كار خلاف نكردهايم و در دنياي بچهها بازي ميكنيم. اگر موسيقي و ترانه است پيامهايي منتقل ميكنيم و نگاهمان مثبت است و بيننده اگر مغرض نباشد، ميبيند حسن نيت داريم. ميخواهيم شادي را به خانهها بياوريم و انتخابمان به گونهاي است كه خانوادهها را با خودمان همراه كنيم.
* مخاطب خارجي هم به اندازه مخاطب داخلي از برنامه شما استقبال ميكند؟
ـ مسلمي: خوشبختانه بله. جلب نظر مخاطب خارجي سختتر است و حساسيت ما نسبت به بچههايي كه خارج از مرزهاي ايران زندگي ميكنند بيشتر. خانمي از بينندگان برنامه ميگفت ما شما را از بين 500 شبكه انتخاب كردهايم و اين امتياز كوچك نيست. خانوادههاي ايراني مقيم خارج دوست دارند بچههايشان با فرهنگ ايراني بزرگ شوند و ما پل اين ارتباطيم.
* در برنامه جام جم آزادي بيشتري هم داريد.
ـ مسلمي: هدف برنامه جام جم ايجاد ارتباط با بچههايي است كه ممكن است آشنايي كمي با فرهنگ و زبان ايراني داشته باشند. پس بايد طوري حركت كنيم كه آنها پاي برنامه بنشينند. آنجا بداههپردازي بيشتر است و به دنبال فضايي هستيم كه مخاطب با برنامه همراه شود.
* فكر ميكنيد مسيري كه اين سالها طي كردهايد رو به اوج بوده است؟
ـ مسلمي: به لطف خدا فرود نداشتهايم و حركتمان در مسير پيشرفت بوده است. همين كه شبكهها و برنامههاي ديگر از ما تقليد مي كنند يعني تاثيرگذار و جريانساز هستيم.
* در اين مدت پيشنهاد كار براي مخاطب بزرگسال داشتهايد؟
ـ مسلمي: ما معمولا براي خودمان ايده و برنامه داريم و فرصت به ديگران نميرسد (ميخندد). "عكاسخانه" را خودمان مطرح كرديم. شايد هم فكر ميكنند ما سه نفر با هم هستيم و سراغمان نميآيند.
ـ علي فروتن: اصغر فرهادي دوست من است. يكبار به او گفتم بيمعرفت تو هم به ما نقش نميدهي. گفت شما كه كار كودك ميكنيد و دوست نداريد براي مخاطب بزرگسال كار كنيد. گفتم از تو بعيد است. ما بازيگريم و براي بازيگر فرق نميكند چه نقشي بازي كند. اغلب كارگردانها فكر ميكنند اگر با ما كار كنند، محبوبيت ما كار آنها را تحتالشعاع قرار ميدهد.
* پس اگر پيشنهاد خوبي باشد در حوزههاي ديگر هم كار ميكنيد؟
ـ فروتن: به عنوان بازيگراني كه از تئاتر شروع كرده و قابليتهاي خود را ميشناسند، از تجربه نقشهاي متفاوت و بيرون آمدن از اين قالب نميترسيم. اما دغدغه اصلي ما كار كودك است. در اين زمينه به موفقيت و محبوبيت رسيدهايم و مشكل نداريم. اما كاش مسئولان توجهي كه به كار بزرگسال دارند به برنامههاي كودك هم داشتند و شرايطي فراهم ميكردند تا اين فضا حرفهاي و پر از رقابت و انگيزه باشد.
* اين صحت دارد كه شما حق نداريد در شبكههاي ديگر برنامه اجرا كنيد؟
ـ مسلمي: متاسفانه اين قانون در گروه كودك وجود دارد. بازيگران ميتوانند در سينما، تئاتر و تلويزيون كار كنند و محدوديتي ندارند. اما براي كار كودك كه از نظر مالي و امكانات با كار بزرگسال قابل مقايسه نيست، اين محدوديتها وجود دارد. ما ايدههايي داريم كه ممكن است به خاطر همين محدوديتها اجرا نشود.
* به محدوديتهايي كه سن براي شما ممكن است به وجود بياورد، فكر كردهايد؟
ـ مسلمي: محدوديتي وجود ندارد. جنس كارمان را عوض و با توجه به سن و شرايط نمايش اجرا ميكنيم. در هيچ كجاي اين دنيا بازيگر به خاطر سن كنار نميرود، نوع كارش را عوض ميكند. فكر ميكنم حتي اگر من نباشم هم اين برنامه بايد اجرا شود.
ـ فروتن: در اين برنامه فرد مهم نيست، ما هم نباشيم اين جريان ادامه دارد. اين موج ايجاد شده و تاثير گذاشته است. دوست داريم ادامه پيدا كند و زنده بماند. ما در شكلگيري اين ماجرا سهم داشتهايم، بقيه راه را ديگران ميروند. البته بچههاي ما راهمان را ادامه ميدهند. (ميخندد)
ـ گلي: درباره آينده از الان نميشود برنامهريزي كرد، ما برنامهها و اهداف بلندمدت هم داريم، اما ترجيح ميدهيم به لحظههايي كه در اختيارمان است توجه و از اين فرصت كه خدا به ما داده درست استفاده كنيم.
* دوست داريد بچهها شما را با چه نقشهايي به ياد بياورند؟
ـ مسلمي: دوست نداريم با نقش خاصي در ياد بمانيم. ما هيچوقت دوست نداريم در يك نقش يا تيپ تكرار شويم. بازيگريم و نقشهاي مختلف را بازي كردهايم. جنس كارمان بايد در ياد بماند.
ـ فروتن: ما با عشق، علاقه و با هدف آشنايي بچهها با فرهنگ، دين و باورهاي ايراني كار كردهايم و بازخوردهاي مثبتي كه از بچهها گرفتيم اميدواركننده بوده است. اميدواريم در آينده هم بچهها با كار ما ارتباط برقرار كنند و خاطره خوب از ما داشته باشند.
* آقاي فرجي مدير شبكه دو پارسال گفته بود "فيتيله" برگ برنده شبكه است. شما هم اينطور فكر ميكنيد؟
ـ مسلمي: ما برگ برنده براي بچهها هستيم. همه زندگي و انرژيمان را براي اين كار گذاشتهايم و هرگز كمكاري نكردهايم. فكر ميكنيم اين تلاش و حسن نيت ديده شده است. خوشحاليم كه آقاي فرجي اين نظر را دارند و اين دلگرمكننده است.
ـ فروتن: ما از تئاتر آمدهايم و دنياي نمايش به ما ياد داده كمفروشي نكنيم. اين را در برنامههاي تلويزيونيمان هم لحاظ كردهايم و اين حسن نيت ديده شده است.
ـ گلي: اما اين سقف توانايي ما نيست، اگر به ما امكانات بيشتري داده شود بهتر از اين خواهيم بود.
ــ ــ ــ ــ ــ ــ ــ ــ ــ ــ
گفتگو از محدثه واعظيپور و فاطمه عودباشي
سه شنبه 19 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 587]