واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: در صورت جذب 40 ميليارد دلار سرمايه محقق مي شود گامهاي بلندپروازانه ايران براي تبديل شدن به صادركننده فرآورده هاي نفتي
بخش اقتصادي : كشورمان براي رهايي از واردات فرآورده هاي نفتي خصوصا بنزين و گازوئيل و تبديل شدن به صادركننده اين فرآورده ها طي 5 سال آينده به 40 5 ميليارد دلار سرمايه گذاري در بخش پالايشگاهي نياز دارد .
به گزارش خبرنگار ما سرپرست شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي در نخستين مصاحبه خبري خود در اين سمت از برنامه ريزيها و هدفگذاريهاي پردامنه اي سخن گفت كه در صورت اجراي آنها كه در سه گام طراحي شده است كشورمان از واردكننده فرآورده هاي نفتي به صادركننده اين محصولات تا سال 1392 تبديل مي شود گرچه تحقق اين اهداف به علت مشكلات فراوان از سوي خبرنگاران بسيار بعيد دانسته شده تا جايي كه برنامه هاي سيدنورالدين شهنازي زاده را بلندپروازانه ارزيابي كردند.
سرپرست شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي در تشريح گامهاي سه گانه برنامه ريزي شده گفت : در نخستين گام قصد داريم با سرمايه گذاري در حدود 1 5 ميليون دلار تا پايان سال 89 طرحهاي بنزين سازي را در پنج پالايشگاه آبادان تهران اصفهان تبريز و بندرعباس به بهره برداري برسانيم . با اجراي اين طرحها 13 ميليون ليتر در روز به ظرفيت توليد بنزين كشور افزوده شده و از 43 ميليون ليتر در روز فعلي به 56 ميليون ليتر در روز مي رسد .
وي گفت : در گام دوم پروژه توسعه و بهينه سازي پالايشگاه هاي موجود كشور را دنبال مي كنيم كه طي آن با صرف 12 ميليارد دلار و تا پايان سال 91 ظرفيت توليد بنزين در پالايشگاه هاي كشور 26 ميليون ليتر در روز توليد نفت گاز 18 ميليون ليتر در روز گاز مايع 5 5 ميليون ليتر در روز اضافه مي شود و به اين ترتيب كل ظرفيت توليد اين محصولات به ترتيب 82 ميليون ليتر 106 ميليون ليتر در روز 13 ميليون ليتر در روز مي رسد . از اين رهگذر 100 هزار بشكه در روز به ظرفيت پالايش فرآورده هاي نفتي افزوده خواهد شد .
شهنازي زاده در تشريح سومين گام اين پروسه كه مهمترين و سرمايه برترين اين مراحل نيز هست گفت : در اين گام با ساخت 7 پالايشگاه جديد مجموعه پالايشگاه هاي كشور به 16 مي رسد و ظرفيت توليد بنزين نيز به 190 ميليون ليتر در روز و ظرفيت توليد نفت گاز به 180 ميليون ليتر در روز افزايش خواهد يافت .
وي افزود : ساخت پالايشگاه نفت خام سنگين هرمز در بندرعباس با ظرفيت 300 هزار بشكه در روز و سرمايه گذاري 7 ميليارد دلار پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس در بندرعباس با ظرفيت 360 هزار بشكه در روز و سرمايه گذاري 3 ميليارد دلار پالايشگاه نفت خام سنگين خوزستان در آبادان با ظرفيت 180 هزار بشكه در روز و سرمايه گذاري 5 8 ميليارد دلار پالايشگاه كاسپين در شمال كشور ظرفيت 300 هزار بشكه در روز و سرمايه گذاري 4 4 ميليارد دلار پالايشگاه شهريار در تبريز با ظرفيت 150 هزار بشكه با سرمايه گذاري 2 5 ميليارد دلار پالايشگاه آناهيتا در كرمانشاه با ظرفيت 150 هزار بشكه با 2 9 ميليارد دلار و پالايشگاه جنوب غرب در شيراز با ظرفيت 120 هزار بشكه در روز و سرمايه گذاري 1 3 ميليارد دلار در اين گام برنامه ريزي شده است .
وي گفت : با اجراي اين طرحها ميزان تصفيه نفت خام در مجموع 16 پالايشگاه كشور دو برابر حجم فعلي و 3 2 ميليون بشكه در روز خواهد شد.
بنابراين گزارش چالش برانگيزترين نكته اين طرح بلندپروازانه كه بيش از هرچيز مورد پرسش خبرنگاران قرار گرفت چگونگي و محل تامين منابع مالي موردنياز بود چرا كه از مجموع صحبتهاي سرپرست شركت پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي اينگونه برمي آيد كه اجراي سه گام اين برنامه ها كه با آن كشورمان از واردكننده فرآورده هاي نفتي به صادركننده به حدود 40 5 ميليارد دلار سرمايه گذاري نياز دارد. مهمتر و در عين حال نگران كننده تر از ميزان بالاي اين سرمايه گذاري چگونگي تامين آن است چرا كه بنا به گفته شهنازي زاده بخش زيادي از آن بايد از سوي بخش خصوصي تامين شود.
وي در اين باره گفت : از حدود 27 ميليارد دلاري كه براي اجراي گام سوم نياز است حدود 70 درصد از محل فاينانس تامين مي شود بنابراين 8 ميليارد دلار ديگر نياز است كه با توجه به سياستهاي اصل 44 و ... سهم شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي از اين مقدار نهايتا 20 درصد خواهد بود به اين ترتيب 6 4 ميليارد دلار از سرمايه گذاري موردنياز بايد از سوي بخش خصوصي و در قالب سرمايه گذاري مستقيم فروش سهام پالايشگاه ها و... تامين شود.
وي در بخش ديگري از سخنانش در رابطه با ميانگين توليد بنزين و ساير فرآورده هاي نفتي در 261 روز سپري شده از سالجاري گفت : تا 16 آذرماه امسال به طور متوسط روزانه 45 ميليون ليتر بنزين 21 6 ميليون ليتر نفت سفيد 86 ميليون ليتر نفت گاز 34 7 ميليون ليتر نفت كوره و 4020 تن گاز مايع توليد شده است .
همچنين مصرف متوسط روزانه بنزين 66 ميليون ليتر نفت سفيد 17 ميليون ليتر نفت گاز 84 ميليون ليتر نفت كوره 37 7 ميليون ليتر و گاز مايع 5700 تن بوده است . به اين ترتيب به طور متوسط در هر روز 19 5 ميليون ليتر بنزين و 9 3 ميليون ليتر نفت گاز وارد كشور شده كه اين دو رقم از مدت مشابه سال قبل 21 3 ميليون ليتر و 5 2 ميليون ليتر در روز بوده است .
وي گفت : مصرف نفت گاز 35 درصد گاز مايع 34 درصد نفت كوره 33 درصد و بنزين 3 درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است .
شهنازي زاده در مورد پيش بيني مصرف اين فرآورده ها در سال جاري نيز افزود : پيش بيني مي كنيم به طور متوسط در هر روز 67 ميليون ليتر بنزين 20 ميليون ليتر نفت سفيد 55 ميليون ليتر نفت كوره 97 ميليون ليتر نفت گاز و 6200 تن گاز مايع مصرف شود .
وي همچنين در مورد تامين سوخت موردنياز نيروگاه ها در زمستان گفت : نيروگاه هاي كشور به 137 ميليون مترمكعب سوخت مايع نياز دارند كه در زمان اوج مصرف تنها 30 ميليون مترمكعب آن از سوي شركت ملي گاز تامين خواهد شد . بنابراين از 107 ميليون مترمكعب باقيمانده 61 ميليون مترمكعب را با مازوت و 46 ميليون مترمكعب ديگر را با نفت گاز تامين مي كنيم .
وي گفت : از ابتداي سال تا به حال 2 9 ميليون ليتر در روز بنزين آزاد فروخته شده كه 2 5 ميليون ليتر آن به خودروهاي شخصي و 400 هزار ليتر نيز به خودروهاي دولتي بوده همچنين 1 7 ميليون ليتر نيز بنزين سوپر عرضه شده است .
شهنازي زاده اضافه كرد : از ابتداي سهميه بندي بنزين 14 ميليارد ليتر بنزين به خودروهاي شخصي داده شده كه 2 ميليارد ليتر آن مصرف نشده و به عبارتي دارندگان خودروهاي شخصي 14 درصد سهميه خود را ذخيره كرده اند كه اگر مقدار مصرف شده را پس از كسر اين ميزان به تعداد خودروها تقسيم كنيم به حدود 3 4 ليتر در هر روز براي هر خودرو مي رسيم .
دوشنبه 18 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]