تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 17 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):عبادت هفتاد جزء است و بالاترین و بزرگترین جزء آن کسب حلال است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1851520349




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

حكمت و عرفان هنري مكتب شيراز/ بلخاري: «دواني» طبيعت را بر صناعت مقدم مي‌داند


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: حكمت و عرفان هنري مكتب شيراز/ بلخاري: «دواني» طبيعت را بر صناعت مقدم مي‌داند
خبرگزاري فارس:حسن بلخاري گفت: «دواني» «طبيعت» را به «صناعت» مقدم دانسته و علت اين تقدم را استناد «طبيعت» به مبادي عاليه بي‌موافقت ارادت انسان مي‌داند.


به گزارش خبرنگار آئين و انديشه فارس حسن بلخاري با طرح مبحثي تحت عنوان «نسبت صناعت و طبيعت در لوامع الاشراق جلال‌الدين دواني و نسبت آن با نظريه مميزيي در فلسفه هنر» گفت: سه نكته را مي‌خواهم روشن كنم، اول جلوه‌گاه نظريه تقليد را در فلسفه هنر، سپس نسبت طبيعت و صناعت در حكمت و فلسفه و سوم بازتاب اين دوره در اخلاق جلاليه.
وي ادامه داد: پيرامون مطلب اول بايد عرض كنم كه ما پنج نظريه در فلسفه هنر پيرامون تبعيض ماهيت هنر داريم. نظريه اول يعني Mimesis ماندگارترين نظريه است.
نظريه دوم نظريه «بيان» است، سپس نظريه «فرم»، «زيبايي» و اخيراً نظريه‌ نهادي «تقليد» است.
وي ادامه داد: افلاطون درباره نظريه تقليد و اين كه هنر تقليد است نگاهي منفي دارد و اين نگاه وقتي وارد تفكر اسلامي شد مقبول فقها افتاد تا فلاسفه و حكما؛ چون آنها بيشتر تابع نظريه «ارسطو» بودند. افلاطون در كتاب سوم و دهم جمهوري، هنر و هنرمند را كساني مي‌داند كه از كپي، كپي مي‌كنند.
اما ارسطو ديدگاه بهتري دارد. او مي‌گويد هنرمند از صورت محسوس تقليد نمي‌كند، او از كنش‌ها و نتايج كنش‌ها تقليد مي‌كند. او معتقد است كار هنرمند و هنر تصوير واقعيت محسوس نيست بلكه ارائه بازتاب مفاهيم كلي است. در بخش ديگر و نگاه ديگر در تقليد «هلني‌ها» را هم داريم كه آنها نظيه تقليد در هنر را تقليد از آثار كلاسيك مي‌دانند. نوافلاطونيان هم نظر استاد معنوي خودشان افلاطون را تعديل كرده و معتقد شدند هنرمند از صورتنامي تقليد مي‌كند.
عضو هيئت علمي فرهنگستان هنر ضمن اشاره به اينكه آوردن مطالب فوق به تبيين آرا و انديشه‌هاي «دواني» كمك مي‌كند، افزود: اين مباحث يعني آراي يونانيان (ارسطو) وقتي وارد تفكر و تمدن اسلامي شد توسط گروه‌هاي مختلفي مورد تأييد قرار گرفت، اما در اين دريافت‌ها ابدعاتي نيز توسط گروه‌هاي مختلفي مورد تأييد قرار گرفت، اما در اين دريافت‌ها ابدعاتي نيز توسط حكماي اسلامي در انديشه‌ها ايجاد شد. مثلاً بحثي كه فارابي پيرامون خيال دارد بسيار متفاوت با بحثي است كه ارسطو دارد. تمدن اسلامي تأثيراتي را از اين جريانات پذيرفت و اين نكته ذكرش لازم است كه ما در فلسفه هنر اسلامي نظريه مدوني نداريم اگرچه خواجه‌نصير طوسي در «اساس الاقتباس» توجه جدي به محاكات دارد كه نشان‌دهنده توجه فلسفه هنر در بين فلاسفه بوده اما هيچگاه به شكل جدي مطرح نشده است.
اين مدرس دانشگاه اظهار داشت: نسبت به «طبيعت» و «صناعت» را از يونان شروع مي‌كنم. در يونان ارسطو اشيا را به دو بخش تقسيم مي‌كند؛ اشيايي كه به طبيعت موجودند و اشيايي مدلول علل ديگرند. مثال او براي اول حيوانات و اجزاي آنها و عناصر اربعه است و به عبارت ديگر هر شيي از ديدگاه ارسطو كه عامل حركت در نهادش في‌حد ذاته تعبيه شده باشد طبيعي است. انسان در «طبيعت» حضور ندارد انسان در «صناعت» حضور دارد. يك عبارت تفاوت صناعت و طبيعت در انديشه ارسطو اين است كه اشيا طبيعي في‌حدذاته موجودند اشيا صناعي به اراده و مداخلت انسان شكل پيدا مي‌كنند. اين ديدگاه وارد تمدن اسلامي مي‌شود و ديدگاه‌هاي حكماي اسلامي درباره طبيعت كه منجر به نظريه «دواني» مي‌شود ديدگاه‌هاي تقريباً مشابهي است و همه «طبيعت» را مظهر خداوند مي‌دانند كه كامل و بي‌نقص است.
اين عضو هيئت علمي فرهنگستان هنر تصريح كرد: جلال‌الدين دواني در يكي از لمعات، لامع اول لوامع الاشراق (لمعه ترتب الكتساب فضايل) صناعت و طبيعت را مورد تأمل و تحقيق قرار داده است. از ديدگاه او چنان چه مبادي حركات منجر به كمالات شود حصول آن يا به «طبيعت» است يا به «صناعت». «طبيعت» يعني حصول به كمال بي‌مداخلت اراده انسان (همچون حركت نطفه در اطوار صور مختلفه كه غايب آن رسيدن به كمال حيواني است) و صناعت يعني صدور يك شي به واسطه و مداخلت اراده انسان همچون حركت چوب كه با آلات خاص به مرتبه كمال برسد.
اين مدرس دانشگاه افزود: دواني «طبيعت» را بر صناعت مقدم دانسته و علت اين تقدم را استناد طبيعت به مبادي عاليه بي‌موافقت ارادت انسان مي‌داند و به همين دليل معتقد است كمال صناعت در تشبه آن به طبيعت است.
وي ادامه داد: اين ديدگاه دواني بحثي در ساحت نسبت ميان «صناعت» (به مفهوم هنري) با «طبيعت» برمي‌انگيزد. مسئله تقليد يا به تعبير دواني تشبه (و نيز اقتدا) هم در آراي ارسطو و هم در افلاطون مطرح است. هر دو فيلسوف هنر را عالمي متخيل مي‌دانند كه في‌نفسه تقليد و محاكاتي است از عالم واقع، با اين تفاوت كه (همانگونه ذكرش آمد) افلاطون تقليد از طبيعت را مذموم مي‌داند و ارسطو ممدوح مي‌شمارد.
در پايان دكتر حسن بلخاري هدف مقاله را نسبت آراي دواني با نظريه تقليد (mimesis) در فلسفه هنر دانست و اظهار داشت: دواني در لمعه دوم از لامع دوم، تقسيمي از صناعت به سه بخش شريف، خسيس و متوسط دارد. اين بحث كه در جاي خود بحث مهمي است رويكرد حكماي اسلامي را به صناعت (كه از جمله معاني آن هنر است) نشان مي‌دهد و اميد آن كه در تبيين مسايل فلسفه هنر اسلامي تعيين كننده باشد و راه‌گشا.
انتهاي پيام/ش
 جمعه 15 آذر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 777]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن