واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش تحليلي مهر/ازدواج؛ درمانده در ميان سنت و مدرينته
زنجان - خبرگزاري مهر: ازدواج واژه مقدس و مرحله مهمى از زندگي است كه بيش از همه رويدادهاى زندگى انسان در جنبه هاى متعدد فردى و زيستى و اجتماعى، امرى جهانى و از نظر هدف ثابت و پايدار است اما نوع زندگي بشر امروز ازدواج را بين سنت و مدرنيته درمانده است.
به گزارش خبرنگار مهر در زنجان، اين فرآيند عبارت است از كنش متقابل مرد و زنى كه برخى شرايط قانونى را تحقق بخشيده اند. ازدواج، بين فرهنگ و طبيعت تعادل برقرار مى كند و از نوعى تقدس برخوردار است و در مقايسه با ساير روابط انسانى، تماميتى بى نظير دارد بدين معنا كه ابعاد زيستى، اقتصادى، عاطفى، روانى و اجتماعى زندگى را پوشش مى دهد.
يكي از چيزهايي كه به عنوان عامل مهم در زمينه توسعه و پپيشرفت جوامع مطرح است پرداختن به امر مقدس ازدواج و توسعه آن است و بي شك بقا و تكامل جوامع بشري در تشكيل كانون خانواده است و همواره در طول تاريخ جوامع بشري نگاه ويژه اي به امر ازدواج داشته اند.
با توسعه جوامعه بشري آنچه بيشتر به چشم مي آيد نوعي گريز از ازدواج در بين هر دو جامعه دختران و پسران است به گونه اي كه هر يك به دلايلي خاص از اين فرآينده طبيعي زندگي گريزانند.
بنا به آمار ارائه شده در كشور هم اكنون بيش از 13 ميليون جوان مجرد در سن ازدواج در ايران زندگي ميكنند.
13 ميليون جوان در سن ازدواج در كشور وجود دارد
محمدجواد حاج علي اكبري، معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان ملي جوانان در اين خصوص مي گويد: بايد سالانه ۱.۵ ميليون مورد ازدواج در كشور انجام شود كه اين تعداد هم اكنون به طور متوسط بيش از ۸۰۰ هزار مورد در سال است.
وي ادامه مي دهد سال گذشته ۸۶۰ هزار ازدواج در كشور انجام شد، اما پيش بيني ميشود در سال جاري ۹۰۰ هزار ازدواج در كشور ثبت شود.
كارشناسان معتقدند با توجه به روند رو به افزايش تعداد جوانان، تعداد ازدواج هم بالا رود، اما نسبت ازدواج به جوانان آماده ازدواج در مقايسه با گذشته پايينتر آمده است.
از همين رو، افزايش سالانه آمار ازدواج به معناي افزايش تمايل جوانان براي تشكيل خانواده نيست، بلكه به علت افزايش جمعيت جوانان آماده ازدواج است.
ازدواج نهادي است كه براي انجام وظايف خانواده به وجود آمده است. يعني توليد نسل، پرورش كودكان و انتقال فرهنگ وسيله اي است براي ايجاد نظم در روابط افراد.
هر جامعه اي در مورد شكل پيوند جنسي قوانيني دارد. اين قوانين اغب در مورد سن ازدواج وضع شده اند، بيشتر جوامع سن يا دوره سني خاصي را براي ازدواج زن و مرد مناسب مي شناسند.
سن ازدواج در بين كشورهاي مختلف معمولا بين 13تا 27 سال متغير است. ميانگين سن ازدواج زنان و مردان در ايران به ترتيب از 19 تا 25 سال در سال 1335 به 22.4 و 25.6 سال در سال 1375 تغيير كرده است.
يكي از ويژگي هاي ازدواج در ايران از زاويه سن زوجين، پراكندگي آن است، آن چنان كه بازيابي هنجاري مشخص به دشواري امكان پذير است. به عبارت ديگر ازدواج هاي زودرس در 12 يا 13 سالگي در كنار ازدواج هايي در سنين 27يا 28 سالگي به چشم مي خورد و تعيين ميانگين تنهايي قادر به نشان دادن اين پراكندگي نيست.
آمار نشان مي دهد كه بين سن ازدواج افراد با سواد و بي سواد به طور متوسط دو تا سه سال اختلاف وجود دارد.
همچنين شهر نشيني يكي ديگر از عوامل موثر در افزايش سن ازدواج است و افراد شهرنشين به دليل عدم حمايتهاي خانوادگي، اشتغال بيشتر به تحصيلات و تمايل به كسب شغل بهتر و بالاتر ديرتر ازدواج مي كنند.
ولي آنچه در جامعه ايران به عنوان مهمترين عامل در عدم تمايل جوانان به ازدواج خود را نشان مي دهد مسائل اقتصادي است.
متاسفانه وجود برخي ازدواجها در ايران همواره به عنوان يك عامل بازدارنده محسوب شده و موجب مي شود جامعه جوان ايران به سوي گريز از ازدواج و به تبع آن افزايش سن ازدواج پيش برود.
مراسم هاي پرتجمل موجب گريز جوانان از ازدواج مي شود
حجت الاسلام سيد يعقوب موسوي امام جمعه موقت زنجان برداشت غلط و غير منطقي از رسومات رايج در زمينه ازدواج در جامعه را يادآورد مي شود و مي افزايد: برگزاري مراسم هاي پر تجمل ازدواج موجب ايجاد بار سنگين هزينه ها در ابتداي ازدواج بر دوش جوانان مي شود و گريز از ازدواج مي شود و خانواده ها بايد سطح توقعات خود را پايين بياورند.
حجت الاسلام سيد يعقوب موسوي خواستار پرهيز خانواده ها از تحميل مهريه هاي سنگين شد و تاكيد كرد: نگاه غلط به برگزاري جشن ها و تحميل مهريه هاي سنگين موجب بالا رفتن سن ازدواج در جامعه و تاخير در آن در بين هر دو گروه دختر و پسر شده است.
وي افزود: خانواده ها بايد به يقين برسند كه ملاك و معيار يك زندگي ايده آل و خانواده خوشبخت مهريه سنگين نيست و نبايد با تحميل مهريه هاي سنگين جوانان در آغاز زندگي مشترك دچار فشار و سختي شوند.
ازدواج علي (ع) و فاطمه (س) بايد الگوبرداري شوند
حجت الاسلام سيد يعقوب موسوي با يادآوري ازدواج حضرت علي (ع) و حضرت فاطمه (س)، توجه به زواياي زندگي و ازدواج ائمه اطهار به خصوص حضرت علي (ع) و حضرت زهرا (س) را مورد تاكيد قرار داد و گفت: تنها نبايد سعي شود در روز ازدواج ايشان مراسم هاي عروسي برگزار شود بلكه بايد از روش و روند زندگي و ازدواج ائمه اطهار(ع) الگوبرداري كرد.
امام جمعه موقت زنجان افزود: جوانان و خانواده ها بايد در همه مراحل زندگي به خصوص امر ازدواج از زندگي ائمه اطهار الگوبرداري و تبعيت كنند.
حجت الاسلام علي دشتكي نيز در اين خصوص گفت: براي توسعه ازدواج در جامعه بايد بحث خانواده محوري در جامعه مورد تاكيد قرار گيرد و اين امر در جامعه تبيين شود.
مدير كل تبليغات اسلامي اذعان به اينكه در برخي موارد تعريف درستي از فلسفه ازدواج در جامعه وجود ندارد، افزود: بايد تلاش شود فلسفه و فوايد ازدواج به موقع ازدواج كردن در مباحث اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي دارد به خوبي به جامعه تبين شود.
وي ارائه الگوي مناسب و موفق ازدواج را مهمترين عامل در زمينه توسعه ازدواج در جامعه دانست و الگوي گيري از زندگي ائمه اطهار را در اين راستا مهم عنوان كرد.
كارشناسان پيشنهاداتي در اين زمينه مطرح مي كنند. پشينهاد و اصلاح ميزان وام قرض الحسنه بانكها براساس هزينه تامين سبد كالاي اساسي و ضروري تشكيل خانواده، استفاده از ظرفيتها و امكانات دفاهي دستگاههاي اجرايي و نهادهاي براي كاهش هزينه هاي ازدواج و جشن هاي ازدواج ، ايجاد و رايزني با خيرين محترم براي كمك به ازدواج و بر پايي جشنواره خيرين ازدواج 4- فرهنگ سازي براي ترغيب جوانان به امر ازدواج ، كمك به بر پايي جشنهاي گروهي ازدواج، ايجاد تسعيلات و امتيازات ويزه براي شاغلين در دستيابي به فرصتهاي شغلي و اجتماعي ، كمك به ارتقاي سطح آگاهي هاي زوجهاي جوان نسبت به مسائل خانواده و حقوق متقابل همسران ، كمك به تامين مسكن براي زوجهاي جوان از جمله اين پيشنهادات است.
يکشنبه 10 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 123]