واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مسجد جن؛ اثر تاريخي مكه و محل نزول سوره جن
خبرگزاري مهر - گروه دين و انديشه: مسجد جن يكى از مساجد مهم و تاريخى مكه است كه برخلاف بسيارى از آثار تاريخى همچنان باقي مانده؛ سوره جن در اين مكان بر پيامبر اكرم (ص) نازل شده است.
حضرت محمد (ص) در حال بازگشت از طائف، پس از طى مسيرى طولانى با قلبى شكسته و نااميد در مكان اين مسجد كه به نخله معروف بود، كنار نخل خرمايى نشست و نيمه شب به عبادت و تلاوت قرآن پرداخت. در اين حال 7 نفر از جنيان با شنيدن صداى قرآن متوقف شده و آيات آن را به گوش ساير جنيان رساندند.
پيامبر بعدها نيز چندين بار همراه عبدالله بن مسعود به اين مكان آمد و آيات قرآن را بر جنيان خواند. در شبى سوره جن بر پيامبر نازل شد و خداوند آن حضرت را از اسلام آوردن جنبان با خبر كرد. آيات اول سوره جن به اين موضوع يعني ايمان آوردن جنيان اشاره شده است.
"قل اوحى الى انه استمع نفر من الجن فقالوا انا سمعنا قرانا عجبا يهدى الى الرشد فامنا نشرك بربنا احدا" (سوره جن-1و2)
"(اى رسول ما) بگو به من وحى رسيده است كه گروهى از جنيان آيات قرآن را شنيده و گفتند كه ما از قرآن آيات عجيبى مى شنويم، اين قرآن خلق را به راه و صلاح هدايت مى كند بدين سبب ما به آن ايمان آورده و هرگز به خداى خود شرك نخواهيم ورزيد."
اين مكان در حجون و دامنه شعب ابى دب قرار داشت. بعدها به ياد آن حادثه بزرگ، مسجدى ساخته و آن را "مسجد جن" ناميدند. نام ديگر اين مسجد حرس است به اين دليل كه در گذشته پاسداران مناطق مختلف مكه هنگام گشت شبانه در نزديكى مسجد جن با يكديگر ملاقات و پس از تبادل اطلاعات به محل مأموريت خود باز مى گشتند.
اين مسجد در شهر مكه در 200 متري قبرستان ابوطالب به سمت حرم قرار دارد و حدود 50 متر بعد از پل حجون در داخل خيابان است. مساحت اين مسجد 600 متر مربع و در آن هميشه باز است و كسي كه از قبرستان ابوطالب به سمت مسجدالحرام حركت مي كند، پس از گذشتن از پل، مسجد در سمت راست او قرار دارد.
خيابان كوچكي در كنار مسجد با نام "شارع مسجد الجن" است كه هنوز تابلوى قديمى آن بر ديوار وجود دارد، مسجد نيز با شماره اي مشخص شده است. در شرق مسجد، خيابان مسجد الحرام و در غرب آن، خيابان جن قرار دارد و مسجد تقريبا در محل تلاقى اين دو خيابان قرار گرفته است.
بناى مسجد محكم و مناره اى در ركن شمال شرقى آن قرار دارد.
از تاريخ بناى اين مسجد، اطلاعى در دست نيست، اما مسجد در قرن دوم و پس از آن، به همين نام بوده و مورخان در طول قرون مختلف از آن ياد كرده اند.
گفته مي شود كه در گذشته نام مسجد جن بر آن ديده مى شده ولى حكومت آل سعود به دليل عدم توجه به اماكن تاريخي و اسلامي، نام اين مسجد و ساير مساجد تاريخى را برداشته و آنها را شماره گذاري كرده است.
يکشنبه 10 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]