واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: شعر زن در طول تاریخ درازآهنگ ادبیات منظوم ایران نه آنچنان كه می.بایست باشد شد و نه آنچنان كه باید مطرح می.گردید مورد توجه قرار گرفت. از رابعه قزداری و مه ستی گنجوی كه از قدما هستند اگر بگذریم، پروین اعتصامی .آن چهره نجیب و پاك و مهربان در مقابل چشم.های مشتاقمان نقش می.بندد و نیز ژاله اصفهانی، عالم تاج قائم مقامی، نیمتاج سلماسی، شمس كسمایی، فروغ و... اما در مورد شعر امروز به حق ما برای یكی دو چهره از چهره.های یاد شده باید احترامی .ویژه قائل باشیم.
شمس كسمایی را می.شناسیم كه قبل از نیما یوشیج با آگاهی و اشراف بر ادبیات و زبان دانی و احساس مسوولیت اجتماعی سروده.های نغزی را به وجود آورد و راهی را گشود كه در حقیقت راه هموار و دلپذیر و آرامش بخش شعر نوی فارسی است.
اینك ده.ها شاعر و سراینده ـ از جنس زن ـ داریم كه با چابك اندیشی.ها، نازك خیالی.ها، ظرافت تفكر و لطافت بیان چهره.های دلنشینی از خود می.نمایانند و من به عنوان شعردوستی كه با تعداد زیادی از شاعران، خوشبختانه حشر و نشر داشته و دارم دلشوره شعر زن ـ و نه شعر زنانه ـ معمولادر قلب و جانم خلجان داشته است و خوشحالم كه دختران معنوی پروین، شمس كسمایی و سپیده كاشانی اینك به جایگاه و پایگاه شایسته خود دست یافته اند و بدون دودلی این موضع را رفیع تر و احترام انگیزتر خواهند كرد. تقریبا هر روز یكی دو دفتر شعر از شاعرگان اغلب جوان به دستمان می.رسد كه امروز 2 عنوان از آنها را برمی.رسیم.
«شبیه باد» عنوان كتابی است ـ مجموعه شعری ـ از صدیقه مرادزاده (متولد 1366) كه توسط انتشارات فصل پنجم ـ كه ناشر اختصاصی و تخصصی شعر است ـ در 1200 نسخه به همان سبك و سیاق و نوع كاغذ و جلد و صفحه آرایی آشنا منتشر شده و در دسترس شعردوستان است. كتاب نسبتا كوچكی است، فقط 70 صفحه و مشتمل بر 50 عنوان شعر كوتاه و خیلی كوتاه. شاعر در این مجموعه كوشیده است مثل رباعی كه معمولامصرع آخر آن آخرین حرف و جان كلام و شوك و ضربه نهایی شاعر است، در آخرین مصرع لب مطلب را خیلی سریع و صریح بیان كند به طوری كه من مدتی است احساس می.كنم بین رباعی و دوبیتی و شعرك.های شاعریان، فضای مشتركی به وجود آمده و شگردهای مشتركی به كار می.رود كه قاعدتا نباید چنین باشد.
اشیا و كاربرد آنها در شعرهای مرادزاده نقشی نمایان دارند؛ از كلاه و آینه و دكمه و كفش و گل مصنوعی بگیر تا كلبه و قفل و اتو و یخچال و تلویزیون و ظرف.های آشپزخانه و توپ بازی و روزنامه و لیوان و كیف دستی و قرص.های آرامش بخش و بوم نقاشی و غیره غیره.
شئ در شعر فارسی بخصوص در مكاتب مشخصی از آن مثل سبك هندی یا اصفهانی جایگاه ویژه ای دارد. اشیای دور و بر شاعر توانستند در این سبك به شعر شاعران اذن دخول پیدا كنند و دیدیم كه واژه.های كفش و عینك نقالی و... بعد از قرن.ها مغفول و مهجور بودن وارد شعر شاعران فارسی زبان شد. خانم مرادزاده در شعر خود ـ شعرهای خود ـ از واژگان پیرامون، واژگان در دسترس و پیش پا افتاده بخوبی و رسایی استفاده می.كند. شئ در شعر او جان می.گیرد و با احساس و عاطفه و سیالیت ذهن او درهم می.آمیزد. بی شك فضای شاعر هم مثل هر انسان دیگری پر از اشیای گوناگون است و آنها ـ حتی خرده ریزها ـ اجزای زندگی روزمره او هستند و نمی.توانند از منظر او دور بمانند.
خرد می.شود / اعصاب تو / فنجان چای / و می.شكند قلب من / عزیزم این خانه / به كمی.سكوت نیاز دارد (كمی.سكوت، ص10)
یك چالش نامطلوب بین دو نفر ـ احتمالابین یك زوج ـ امری بسیار قدیمی.و پیش پا افتاده است، اما در اینجا با به كارگیری «فنجان چای» و شكسته شدن آن به رسانندگی محیط آفرینش شعر كمك دلپذیری شده است.
در شعر «آدم برفی» (ص12) احساس شاعر كه زن است، نوعی مهرورزی بانوانه، حساسیت زنانه، عاطفه مادرانه و ... دیده می.شود. در سرمای زمستان آدم برفی ای می.آفریند كه چشم.هایش «به دورترین نقطه زمین می.نگرند» و بعد با این مخلوق خود آنچنان مانوس می.شود كه می.خواهد آن را برای همیشه پیش خود داشته باشد و این در حقیقت بازنمایی سیلان عاطفه ای زنانه و مادرانه است.
چهره و شخصیت زن در شعرهای این كتاب به طور مشخص دیده می.شود، اما گاه حرف تازه ای، حرف جذابی، حرف ممتازی درباره او نمی.گوید: «... آینه را پاك می.كنم / به زنی می.رسم / كه جز تمیزی این آینه / به هیچ چیز نمی.اندیشد» (ص13)
شاعر ما در این شعر نگاهی سرسری و فاقد حس زیباشناسی به شاكله وجودی زن داشته است. عشق نیز یكی از كلمه.های كلیدی مجموعه شعر حاضر است: پشت به ماه می.ایستم / سایه ام قد می.كشد / بلند می.شود / بلند / آنقدر كه از دیوار بالامی.رود / به اتاقت می.آید / پنجره را می.بندد / دست روی پیشانی ات می.گذارد / تب نداری / یخ نكرده ای / و خواب كسی را می.بینی / كه به سایه ات فكر نمی.كند . ص(28 و 29)
اما عشق او نوعی شكست و بیزاری را نیز منتقل می.كند در پایان همین شعر می.گوید: دست روی پیشانی ام می.گذارم/ تب دارم/ یخ كرده ام/ و به كسی فكر می.كنم/ كه سایه ام را با تیر می.زند.
و این همان شوك و ضربه نهایی است كه شاعر كوشیده است كاربرد آن را تقریبا در همه شعرهایش حفظ كند. استفاده ادبی و شاعرانه از ضرب المثل.ها و اصطلاحات یا همان ارسال المثل و گاه تلمیحات و اقتباس.ها كه این آرایه.ها را می.شناسیم در شعر خانم مرادزاده مثل همین مورد بالاكه ذكر شد یعنی سایه كسی را با تیز زدن زیادند.
نكته: اینك ده.ها شاعر و سراینده زن با نازك خیالی.ها و لطافت بیان چهره.های دلنشینی از خود در ادب فارسی می.نمایانند و امروز دختران معنوی پروین، شمس كسمایی و سپیده كاشانی به جایگاه و پایگاه شایسته خود دست یافته اند
بعضی تصویرها در شعر دیده می.شود كه زیبایند، اما واقعی نیستند و چون شاعر ما در این كتاب وسط گود ایستاده و شعرش كاملازمینی و واقعگراست این انتظار نمی.تواند ناموجه باشد كه تصویرها باید با واقعیت منطبق باشند. تشبیه.ها باید آمیزه ای از عینیت و ذهنیت باشند با بیانی هنرمندانه نه آن چنان كه قطار به مردی تشبیه شود كه سیگارش را روشن می.كند و از ایستگاه می.رود.
فضاسازی، ایجاد تنفسگاه.های دلپذیر و آرامش بخش یا موضع.هایی برای برآشفتن، دگرگون شدن و تحول یافتن جزو مولفه.های هنرمندانه هر شعری است. درست است در شعرهای كوتاه آنقدر مجال نداریم كه به ساختار هرمی.شعر بیندیشیم و آنقدر رهپویی و معناجویی نمی.كنیم كه به تنفسگاه نیاز داشته باشیم، ولی شاعر باید همقدم و همنفس خواننده یا شنونده شعرش بشود.
اگر خواننده ای نتوانست در فضای خلق شده توسط شاعر قرار بگیرد و از ضریب هوشی متعارفی برخوردار باشد بی گمان لبه انتقاد متوجه شاعر خواهد بود. خانم مرادزاده در این كتاب میزبان خواننده است در فضاهای بسیار محدود و گاه محصوری كه به وجود آورده.
پلاك آبی
پلاك آبی، مجموعه شعر مریم سلیمی.(متولد 1356) تحصیلكرده در رشته.های روابط عمومی، ارتباط تصویری و روزنامه نگاری توسط انتشارات آشیان در سال جاری در 1100 نسخه و به قیمت 2500 تومان در قطع خشتی كوچك روی كاغذ كاهی ضخیم در 120 صفحه منتشر شده است. وجه تسمیه كتاب، همان شعر پلاك آبی است: روی پلاك آبی خانه ام/ قلبی قرمز می.كشم/ تا آسوده كنم چشم.هایت را/ بی هیچ نشانی/ با تپش.هایش/ خانه ام را بیابی/ (ص 9)
تقریبا همه شعرهای كتاب كه حدود 100 عنوان هستند و اغلب آنها كوتاه و گاه بسیار كوتاه، علت وجودی خود را از سطر پایانی خود برگرفته اند. بازی با كلمات، شوخی با شخصیت.های معروف (مثل گالیله، ادیسون، گراهام بل و...) و استنتاجات شاعرانه و شوخ طلبانه از كارها و شهرت.های آنان یكی از ویژگی.های این كتاب است. بعضی شعرها واقعا شعر نیستند، بیان هنری ندارند و بیش از حد متعارف محاوره ای و گفتاری اند. نمی.گویم شعر گفتاری نگوییم، ولی نه گفتارهایی كه هیچ رنگ و روی هنرمندانه خلاقانه ندارند.
مثل: نورداد به جهان ادیسون / از برق چشم.هایت (ص 22)
یا: زنگ می.زدیم با دل.هایمان / پیش از آن كه فریاد بزنی / الو... واتسون! من بل هستم . (ص 23)
بسیاری از سروده.های این كتاب از این گونه اند. خواندنی اند اما شعر نیستند و من آرزو می.كنم كه شاعران ما بدانند هر حرف جالبی نمی.تواند شعر باشد مگر آن كه سراینده واقعا شاعر باشد و شعر را بشناسد و برای شعر حساب جداگانه ای باز كند؛ شعر را جدا جدی بگیرد، به شاعری خود ببالد و تصمیم واقعی او این باشد كه «شعر» بگوید و «شاعر» باشد.
البته خانم سلیمی.كوششی نسبتا موفق داشته است در این كه با كمترین كلمات بیشترین رابطه را با خواننده یا شنونده شعرهایش برقرار كند. از عشق و بی تابی و همبستگی.های بشری ـ خواه از این سر خواه از آن سر به تعبیر مولانا كه هر دو به آن شعر رهبرند ـ در كمال ایجاز و اختصار سخن می.گوید كه باز به قول مولانا گر بریزی بحر را در كوزه ای / چند گنجد قسمت یك روزه ای... فی المثل در شعری با عنوان سرزمین بزرگ می.گوید: بر روی كاغذ نامرئی / كشیدیم نقشه عشقمان را / با حدود و ثغوری مشخص / عجب سرزمین بزرگی است!/ از قلب من تا قلب تو. (ص 43) . شاعر حساس و عاطفه مند ما توانسته لحظه.های زلال و زیبایی را در متن زندگی ـ همین زندگی عادی روزمره ـ شكار كرده و با افسون واژه.ها به شعربدل كند.
چقدر فرق دارد دنیای من با تو / تو بیزاری حتی / از گرد سرمای.../ نشسته بر شیشه.های.../ ولی من / دلخوشم به.../ نوشتن بر .../ «ها»ی روی شیشه.های ... این خانه گلی . (ص 55)
كه تقریبا همه ما این لحظه را داشته ایم كه در روزهای زمستانی، در اماكن گرم، پشت پنجره.ها و شیشه.های غبارگرفته ایستاده ایم و.ها كرده ایم و گاه با انگشت روی غشای بخار شیشه كلمه ای نوشته ایم و شاید بهترین پایان برای این مطلب شعر اكسیژن مریم سلیمی.باشد كه می.گوید:
چه فرقی می.كند آسمان
آبی باشد یا سیاه؟
پاك باشد یا ...؟
وقتی نباشی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 463]