واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: /گزارش/ جوان چه افكاري در سر و چه چيزي را بيشتر دوست دارد؟!
خبرگزاري دانشجويان ايران - اهواز
سرويس: شهرستانها
به دور و بر خود نگاه كنيد چه ميبينيد؟ درخت، كوچه، خيابان، ماشين بالاخره يا از همه مهمتر آدمهايي كه از صبح تا شب با آنها سر و كار داريم و يا شايد نداريم ولي آنها را ميبينيم و نگاهي هر چند گذرا، با دقت و گاهي هم بيتفاوت به آنها مياندازيم و حتي بعضي وقتها ممكن است مدتها، يعني به اندازه چند دقيقه ،نگاهمان به سوي يك آدم، رفتار و عكسالعمل وي دوخته شود و بعد از يك افسوس كوتاه مدت دوباره به راه خود و اهدافي كه براي آن بيرون آمدهايم، فكر كنيم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، منطقه خوزستان، چيزي كه مهمتر از آدمهاست رفتار و فعاليتهايي است كه آنها در طول روز انجام ميدهند. تا به حال به كارهايي كه در طول روز انجام دادهايد و اينكه چه ساعاتي را براي گذران چه كارهايي اختصاص ميدهيد و براي برنامهريزي اين ساعات چقدر تفكر كردهايد، فكر ميكنيد؟ انگيزهها در انجام هر كاري چقدر برايتان مهم است؟!
در بين آدمها، قشر خاصي وجود دارد كه كارهايش بيش از همه قشرهاي جامعه در چشمانداز نگاه ديگران قرار ميگيرد و بيش از همه مورد انتقاد و پاسخگويي است. اين قشر حساس، جوانان ما هستند. جواناني كه سرچشمههاي زلال عشق، علم و تفكر يك جامعه بايد باشند و بعضي اوقات نيستند. شما با چند جوان سر و كار داريد و به صحبت كداميك گوش داده و درد دل كداميك را به جان و دل خريدهايد؟!
جوان چه افكاري در سر و چه چيزي را بيشتر از همه دوست دارد. با چه ابزار و اشخاصي خود را سرگرم يادلخوش ميكند؟! آيا همه آنها سرگرميهايشان را در دورن خانواده خود جستجو كردهاند، چند نفر از آنها به دنبال سرگرم شدن و تفريح در بيرون از خانه هستند. سرگرميشان چيست؟! چگونه تفريح ميكنند؟
از فوايد تفريح و سرگرمي سالم ايجاد نشاط، روحيهاي جذاب و پوياست. اگر تفريح و سرگرمي سالم باشد، مانع بروز خيلي رفتارهاي پر خطر و خود تخريب در جوانان خواهد شد. اما اگر اين تفريح ناسالم و مضر باشد چه پيامدهايي خواهد داشت. اول از همه خود جوان است كه آسيب ميبيند و از جامعه سرخورده، افسرده و كنار كشيده ميشود و بعد از آن خانواده وي دچار ناراحتي و دلگيري ميشوند، اما مطلب مهم اينجاست كه از كجا بدانيم كدام تفريح سالم است و به چه تفريحي ناسالم ميگويند؟!
اگر كمي به چگونگي گذران اوقات فراغت جوانان دقت و توجه كنيم براحتي ميفهميم ولي اين امر براي همه والدين و مسؤولان يك جوان صدق نميكند يعني همه خانوادهها به اثرات منفي و مثبت هر سرگرمي اشراف ندارند. دليل اين قضيه هم بسيار روشن است؛ چرا كه هر كدام از پدر و مادرها به قول خودشان، از جوانهاي قديم هستند و پر واضح است كه آن چيزي كه آنها ديروز با آن سرگرم ميشدند ديگر جوانان امروز را سرگرم نميكند و دقيقا هم به همين دليل است كه اكثر اوقات بعضي از جوانان ميگويند پدر يا مادرمان ما را درك نميكنند و حرف ما را نميفهمند و از دلبستگيهاي نسل ما خبر ندارند.
در اطراف ما و در كنار جوانان موفق، جوانان ديگري هم هست كه اكثر اوقات فراغت خود را فقط در پاركها، پارتيها، شبنشينيهاي مداوم، ساعتها نشستن در گيم نتها و كافينتها، مشغول شدن با اينترنت، چت كردنهاي پي در پي، گشتن در سايتهاي مختلف نامعقول، تماشاي فيلمهاي مبتذل به همراه دوستان، تماشاي ماهواره، مصرف مشروبات الكلي و سيگار و ديگر مواد مخدر و غيره ميگذارنند. جوانان ما تا كي بايد با دستاورهاي بيگانه خود را سرگرم كنند؟
بر هيچ كس پوشيده نيست كه اين فعاليتها بعد از مدتي اثرات و عوارض كوتاه و بلند مدت بر روح، روان و ذهن جوانان خواهد گذاشت؛ قابل ذكر است كه اثرات و استفادههاي مثبت و سالمي ميتوان از وجود اينترنت و ماهواره داشت و هيچ كس نميتواند منكر اين قضيه شود.
از اين حرفها كه بگذريم بد نيست نگاهي به وضعيت استانمان را از نظر تفريح و سرگرمي جوانان كه متاسفانه چندان مطلوب نيست، بيندازيم. شايد يكي از محرومترين استانهاي كشور به لحاظ تفريحي و سرگرمي براي جوانان ، استان خوزستان باشد كه به نسبت جمعيت جوان خود از حداقل امكانات تفريحي و رفاهي مانند پارك، سينما، كتابخانه، مراكز ورزشي و ديگر موارد مرتبط با جوانان برخوردار است.
به همين منظور خبرنگار ايسنا خوزستان گفتوگويي با مدير نمايندگي سازمان ملي جوانان در خوزستان در خصوص وضعيت تفريح جوانان استان انجام داده كه در پي آمده است.
مهمترين تفريح جوانان اهوازي استفاده از اينترنت و ماهواره است!
حجت الاسلام و المسلمين رضا كلاهكج ميگويد: به جرات ميتوان گفت امروز مهمترين تفريح جوانان با توجه به گرماي خوزستان استفاده از اينترنت و ماهواره است . بخش ديگري از جوانان كه در شهرستانها به سر ميبرند، حتي حداقلهاي موجود در مركز استان را هم دارا نيستند و وقت خود را به بطالت، بيكاري و حضور در خيابانها ميگذارنند.
كلاه كج ميافزايد: اي كاش جوانان ما ميتوانستند در نبود پارك و سينما در شهرهاي خود، حداقل از جنبه مثبت اينترنت و كامپيوتر بهرهمند شوند و مقداري هم با فنآوري روز دنيا آشنايي بيشتري پيدا ميكردند.
وي تصريح ميكند: به نظر ميرسد بهترين دوست و تفريح سالم براي جوانان كتاب و كتابخواني است كه هيچ وقت هم كهنه نميشود و اگر بشود با فرهنگ سازي همچون گذشته جوانان را به سمت مطالعه كتاب راهنمايي كرد تا حد زيادي ميتوان موجبات سلامت فكري و روحي آنها را فراهم كرد. از جمله سرگرميهاي سالم و پرطرفدار اردوهاي سياحتي و زيارتي است كه در ايجاد نشاط و رفع افسردگي تاثير بسزايي دارد.
كلاه كج ميافزايد: اگر در استان و شهرهاي ما فضاي مناسب ورزشي ،تفريحي، پاركها و سينماهاي خوبي وجود داشت، ميشد با برنامهريزي بهتر، اوقات فراغت جوانان را ساماندهي كرد.
كلاهكج در خصوص اقدامات سازمان ملي جوانان در زمينه اوقات فراغت اضافه ميكند: متاسفانه سازمان ملي جوانان خوزستان رسالت خود را در زمينه ايجاد تفريحات سالم و سرگرمي براي جوانان به خوبي انجام نداده و جا دارد مسؤولين ارشد استان عوامل تحقق نيافتن فعاليتهاي اين سازمان در زمينه اوقات فراغت را بررسي و در صورت كم كاري مسؤولين با اين سازمان در استان برخورد جدي كنند.
وي ميافزايد: شايد ذكر اين نكته كه بعضي از سازمانها و دستگاههاي دولتي و غيردولتي استان تلاشهاي بسيار خوبي در پر كردن اوقات فراغت جوانان داشتهاند بتواند اميد بيشتري را ميان جوانان استان ايجاد كند.
كلاهكج اضافه ميكند: بالغ بر يك ميليون و 600 هزار جوان بين 14 تا 29 سال در استان خوزستان وجود دارد كه اين تعداد تقريبا يك سوم جمعيت استان را تشكيل ميدهد. همچنين از ابتداي امسال تاكنون بنا به گفته استاندار خوزستان نزديك به 800 هزار نفر از جوانان، از برنامههاي مختلف اوقات فراغت دستگاهها و سازمانهاي دولتي استفاده كردند.
وي خاطرنشان ميكند: شايد يكي از مهمترين عوامل موثر در پر كردن ايام فراغت و ايجاد تفريحهاي سالم و نشاط آور، خانوادهها باشند. در جامعه امروز استان خوزستان، اطلاعات فرهنگي بعضي خانوادهها در حد بسيار ضعيف است؛ پيشنهاد ميشود دورههاي مختلف روانشناسي برخورد با فرزندان جوان به صورت حضوري، غيرحضوري و مكاتبهاي توسط دستگاههاي متولي جوانان برگزار شود.
زهرا بيگم باقرزاده انصاري، كارشناس ارشد روانشناسي باليني نيز اظهار ميكند: كامپيوتر و اينترنت يكي از وسايل ارتباطي در عصر جديد است كه توسط انسان بكار گرفته شده و اين وسيله باعث سرعت و دقت در كارها و گسترش ارتباطات ميشود به گونهاي كه كره زمين را تبديل به دهكده جهاني كرده است. با اين وجود نفوذ و گسترش آن باعث مشكلاتي در جوامع شده كه از اين مشكلات ميتوان به " كاهش روابط اجتماعي واقعي" و " وابستگي به اينترنت" اشاره كرد.
وي ميافزايد: اين نوعي تناقض است كه علي رغم استفاده از اينترنت در جهت برقراري " ارتباط فردي" اين وسيله خود به " كاهش روابط " منجر ميشود. نوع و كيفيت تعامل اجتماعي كه اين وسيله ارتباطي فراهم ميآورد علت اين تناقض است.
باقرزاده انصاري خاطرنشان ميكند: وابستگي به اينترنت به دليل اينكه همانند اعتياد به مواد مخدر، علائم ترك و مصرف را دارا ست، منجر به طبقهبندي آن به عنوان يك اختلال شده است. بر اساس تعاريف موجود، كارشناسان استفاده بيش از حد و بيمار گونه از اينترنت را كه باعث دور شدن از دوستان و خانواده ميشود و اختلالات رفتاري يا شخصيتي را در وي ايجادمي كند، اعتياد به اينترنت مينامند.
وي ميافزايد: براساس تحقيقات انجام شده است، تفاوتي در ميزان استفاده زنان و مردان از اينترنت وجود ندارد. با اين تفاوت كه مردان اينترنت را به دليل امكاني كه براي تجربه راههاي تازه جهت انجام امور متعدد و زنان آن را به دليل فرصتهايي كه براي حفظ و توسعه روابط انساني به آنها ميدهد، دوست دارند.
كارشناس ارشد روانشناسي باليني اضافه ميكند: وابستگي به اينترنت را اعتياد مدرن نامگذاري كردهاند. در واقع وابستگي به اينترنت يك وابستگي واقعي ، همانند اعتياد به مواد مخدر و وابستگيهاي ديگر است. اگر چه مشكلات جسمي را در بر ندارد ولي همچون ديگر اعتيادها ، مشكلاتي ازقبيل عطش و ولع زيادجهت كار با اينترنت، از دست دادن كنترل بر روي رفتار، گوشهگيريهاي اجتماعي، افت تحصيلي و شغلي را باعث ميشود.
وي خاطرنشان ميكند: از طرفي اعتياد اينترنتي باعث خطر تشديد افسردگي، از بين رفتن خلاقيت، كاهش كيفيت روابط اجتماعي، كم خوابي، فرار از مدرسه و طلاق مي شود و از عوارض فيزيكي آن مي توان بروز مشكلات بينايي، عوارض مفصلي و عضلاني، مشكلات پوستي به دليل كار طولاني مدت با رايانه را نام برد. همچنين اختلالات رواني ناشي از اين اعتياد از قبيل وسواس فكريـ عملي، هرزه نگاري و آزارگري باعث بروز مشكلات عديده براي فرد ميشود.
باقرزاده انصاري در ادامه به برخي راههاي پيشگيري از اعتياد اينترنتي اشاره و تصريح كرد: داشتن برنامههاي فرهنگي اجتماعي و آموزشي مناسب، ساخت برنامههاي آموزنده جهت دار (به سوي افزايش آگاهي نه نفي اصل موضوع)، تبليغات آموزشي در اماكن عمومي از جمله مطمئن ترين و كم هزينهترين راههاي پيشگيري شناخته شده است و در بعد كلان اختصاص بودجههاي پژوهشي دولتي و در بعد فردي رعايت نكردن ايمني توسط خود فرد جهت جلوگيري از بروز اختلالات رواني ناشي ازكاربرد بيش از حد اينترنت، بسيار راهگشاست.
وي با اشاره به چند راهكار علمي جهت جلوگيري از بروز اختلال رواني ناشي از سوي كاربري اينترنتي در جوانان ميگويد: كاربران كه بيشتر قشر جوان جامعه هستند بايد بتوانند ورود و خروجشان را از اينترنت تحت نظر بگيرند، از ميزان آن اطلاع پيدا كنند و از اينترنت مفيد مانند سايتهاي فرهنگي يا علمي هم استفاده كنند، مزاحم ديگران نشده و حريم خصوصي ديگران را زير پا نگذارند يا حداقل سعي كنند سمت سايتهاي غيراخلاقي كمتر بروند.
كارشناسي ارشد روانشناشي باليني كه در اداره مشاوره و خدمات روانشناختي دانشگاه علوم پزشكي در خصوص مشاوره فعاليت ميكند، ميافزايد: جوانان ما بيشتر زماني به اينترنت و وبگردي مشغول ميشوند كه بيكار هستند. بايد كوشيد جوانان را با فعاليتهايي همچون ورزش، برنامههاي فرهنگي و داشتن خواب و خوراك خوب و وارد شدن در فعاليتهاي فرهنگي و دوري از تنهايي ،آشنا كرد.
وي ميافزايد: بايد در بين خانوادهها، كاربرد و استفاده از اينترنت و ماهواره فرهنگسازي شود و در اين زمينه حمايت خانوادهها از فرزندان خود ضروري به نظر ميرسد . همچنين در تماشاي ماهواره همچون اينترنت گزينه اختيار، انتخاب و آگاهي خود فرد، خيلي مهم است و تا خود فرد نخواهد نميتوان از اين اعتيادها و وابستگيها جلوگيري كند.
باقرزاده انصاري در پايان اظهار ميكند: اعتياد اينترنتي و تماشاي بيش از حد كانالهاي غير اختلاقي ماهواره از حس كنجكاوي آغاز شده و كمكم به عادت، وابستگي و در نهايت به اعتياد كه آن اعتياد را اختلال رواني ميناميم، منجر ميشود.
انتهاي پيام
شنبه 2 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]