واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش مكتوب ...حفاري هاي غير مجاز در ميراث فرهنگي خوزستان
اهواز،واحد مركزي خبر
گزارش مكتوب ...حفاري هاي غير مجاز در ميراث فرهنگي خوزستان
رئيس سازمان ميراث فرهنگي / صنايع دستي و گردشگري خوزستان گفت بر اساس آمار موجود،خوزستان به طور ميانگين سالانه با دارا بودن بيش از صدها مورد حفاري غير مجاز بيشترين ميزان حفاري غير مجاز در كشور را داراست.
محمدي افزود قاچاقچيان تاكنون با غارت بسياري از آثار به جاي مانده به ويژه در تپه ها / كوه ها و معابد خوزستان خسارت جبران ناپذيري بر پيكره ي ميراث كهن اين استان وارد كرده اند.
استان خوزستان با دارا بودن بيش از سه هزار اثر تاريخي و باستاني همچون تپه ها / سنگ نگاره ها / كاروان سراها / پلها/ آرامگاهها / آسياب ها و آبشارها و كتيبه هاي منقوش و سنگي منحصربه فرد كه قدمت برخي از آن ها به سده هاي قبل از ميلاد مسيح بر مي گردد، داراي بيشترين و متنوع ترين آثار تاريخي و باستاني كشور است كه از اين لحاظ باستان شناسان، خوزستان را قلب باستان شناسي ايران مي دانند
ثبت نزديك به يك هزار اثر از مجموع آثار كهن و باستان شناسي خوزستان در فهرست آثار تاريخي كشور و ثبت معبد چغازنبيل به عنوان اولين اثر از كشورمان در فهرست آثار جهاني ، بيانگر قدمت ، ارزش و پيشينه ي تاريخي اين استان پهناور است.
اين در حاليست كه تاكنون براي حفظ / نگهداري / و مرمت اشيا و جاذبه هاي تاريخي خوزستان اقدام خاصي صورت نگرفته و تنها هر ساله با اختصاص اعتبارات اندك برخي بناهاي مهم با همكاري پژوهشكده ي باستان شناسي كشور مرمت و بازسازي مي شود واين شرايط زمينه لازم را براي فعاليت سودجويان و قاچاقچيان داخلي و خارجي فراهم كرده است.
به گفته رئيس سازمان ميراث فرهنگي/صنايع دستي و گردشگري خوزستان در حال حاضر كمتر از دويست نفركار حفاظت از ابنيه ي تاريخي استان را بر عهده دارند كه با توجه به گستردگي مناطق باستاني وسعت آن ها به بيش از دوازده هزار نيروي حفاظتي نياز است.
بنابر اعلام سازمان ميراث فرهنگي / صنايع دستي و گردشگري خوزستان مناطق باستاني شهرهاي بهبهان/هفت تپه شوشتر/ دزفول/ رامهرمز/ ايذه و باغملك به علت آثار تاريخي كهن / پراكندگي مناطق باستاني و حجم آثار بدست آمده در دوره هاي قبل بيش از ساير مناطق رد پاي حفاري هاي غير مجاز در آن ديده مي شود .
قاچاقچيان اشياي تاريخي با شناخت كامل و به صورت حرفه اي اقدام به حفاري مناطق باستاني مي كنند كه بنا بر اعلام مسئولان استاني آثار تاريخي و با ارزشي را به دست مي آورند و با شيوه هاي مختلف از مرز عراق و افغانستان به خارج از كشور منتقل مي نمايند.
در آثار به جاي مانده از كاوش هاي حفاران گودال هاي 15 تا 20 متري در جاي جاي مناطق باستاني و وسايل پيشرفته هم چون فلزياب هايي كه تبليغات گسترده بيش از 30 نوع از آن در خوزستان (مجهز به سيستم تصويري براي شناسايي) مشاهده شده است، نشان مي دهد انتخاب منطقه و كاوش هاي مدون و طولاني مدت در اين مكان ها بابرنامه ريزي و اطلاع از پيشينه ي تاريخي اين مناطق انجام مي شود.
سازمان ميراث فرهنگي/ صنايع دستي و گردشگري استان خوزستان اعلام كرده هر ساله تعداد قاچاقچيان و حفاري هاي غير مجاز توسط آنان بيشتر مي شود كه اين مسئله نشان دهنده بي توجهي در حراست وحفاظت از اين گنجينه هاي گرانبهاي تاريخي است كه نه تنها بوسيله قاچاقچيان به تاراج مي رود بلكه بسياري ديگر هم به علت تجاوز برخي ارگانها و مردم به حريم اين مناطق آسيب مي بيند.
علاوه بر اين موارد مجازات كم و در بيشتر مواقع به علت آشنا نبودن قاضي به پرونده هاي مربوط به ميراث فرهنگي ، تخفيف مجازات از عوامل اصلي افزايش حفاري هاي غير مجاز است.
پيشنهادها و راهكارها:
1- ياري گرفتن از انجمن هاي دوستدار ميراث فرهنگي و مردم علاقمندان به پاسداري از آثار تاريخي و مشاركت دانش آموزان و دانشجويان در اين كار با بازديدهاي هفتگي از مناطق باستاني استان.
2- انجام كاوش هاي باستان شناسي در مناطق مختلف استان به منظور جلوگيري از شناسايي و كاوش اين مناطق توسط قاچاقچيان
3- اعمال و افزايش مجازات حفاران غير مجاز
4- كمك به راه اندازي سايت ها / انجمن ها و پايگاههاي حافظان ميراث فرهنگي
5- مجهز كردن برخي اماكن تاريخي به تجهيزات حفاظتي و دوربين هاي مدار بسته
6- استفاده از برخي سربازان نظام وظيفه در پاسداراي از مناطق باستاني و ارزشمند
7-ايجاد شرايط لازم براي فعاليت فارغ التحصيلان باستان شناسي و فراهم كردن تسهيلات بهتر به منظور اسكان آن ها در اين مناطق
8- به كارگيري شيوه هاي اساسي و كوتاه مدت ، تا بتوان از تبديل بهشت باستان شناسان ايران به كانون حفاري هاي غير مجاز جلوگيري كرد.
شنبه 25 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]