واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: رحيم خاكي:مقوله «شهر قرآني» را ميتوان زيرمجموعه بحث فارابي در «سياست مدن» دانست
گروه هنر: بحث از «شهر قرآني» را ميتوان زير مجموعه بحثي دانست كه فارابي در مقوله «سياست مدن» مطرح ميكند؛ «سياست مدن» به معناي تدبر در تنظيم زندگي مردم، معيشت، اقتصاد (رفاه) آنها براساس قسط و عدالت يعني آنچه كه در آموزههاي قرآني همواره بر تحقق آن در جوامع بشري تأكيد شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، در نشست «انديشههاي بين فرهنگي با نگاهي به معماري شهر حقيقي قرآن» كه صبح امروز چهارشنبه 22 آبان در سالن كنفرانس سازمان فعاليتهاي قرآني دانشجويان كشور برگزار شد، رحيم خاكي رئيس اين سازمان در سخناني به تشريح طرح و ايده «قرآن شهر؛ الگويي براي زندگي سعادتمندانه» كه 3 سال كار تحقيق و پژوهش روي آن انجام داده پرداخت.
وي در اينباره گفت: آرمانشهرگرايان را هميشه به داشتن باورهاي «تخيلي» متهم كردهاند. با وجود اين بايد گفت كه اولاً اين انديشهها لزوماً در تخيل باقي نمانده و از طرف ديگر همه اين انديشهها، زمينهها و بسترهاي مناسبي براي تداوم خود ميسازند، و امكان ميدهند كهانديشههاي نوتري بعدها جانشين آنها شوند. نقطه مشترك اين انديشهها در انتقادي بودن آنها عليه وضعيت موجود شهرها و مديريت شهري، و در تمايل شديد و پرشور آنها به توصيف وضعيت مطلوب به دقيقترين شكل ممكن است.
وي افزود: بر همين اساس، در طول تاريخ انديشه، همواره انديشمندان، مدلهايي آرماني از جوامعي كه مطلوب زندگي بشري بودهاند ارايه كردهاند، مفاهيمي چون «اتوپيا» ي افلاطوني، «شهر خداي» سنت آگوستين، «مدينه فاضله» ي فارابي و «جامعه مدني» و ...؛ اينها مفاهيمي است كه يا بطور مشخص ريشه در انديشههاي يونان داشتهاند، از قبيل «اتوپيا»، يا تركيبي از افكار يوناني - مسيحي بودهاند، از قبيل مفهوم «شهر خداي» آگوستين قديس.
خاكي ادامه داد: در اين ميان «مدينه فاضله» ي فارابي را ميتوان جامعهاي آرماني دانست كه مباني طرح آن، ريشه در افكار يوناني برآمده از آراء افلاطون و از سوي ديگر ريشه در آموزههاي اسلامي و فلسفه اسلامي دارد.
رئيس سازمان فعاليتهاي قرآني دانشجويان كشور بيان كرد: هر يك از مفاهيمي كه گفته شد بيش از آنكه منشايي الهي داشته باشند، كم و بيش ساخته ذهن كاوشگر آدمياند، اگر چه برخي از اين آرمانشهرها كوشيدهاند تا ميان عالم مادي و معنوي پل زده يا در خدمت اهداف معنوي قرار گيرند؛ «شهر خدا» ي آگوستين و «مدينه فاضله» ي فارابي نمونههايي از اين تلاش هستند.
خاكي اذعان كرد: جامعه ما در طول قرن اخير و در رويارويي تكاندهنده با امواج مدرنيته و مدرنيسم، همواره كوشيده است تا از الگويي براي پيشرفت و توسعه استفاده كند، اما تجربه نشان داده است كه هيچكدام از الگوهاي مطرح شده تاكنون، موفق از آب درنيامدهاند و حاصل آن جامعهاي است كه اكنون با آن مواجهيم؛ جامعهاي مواجه با انواع و اقسام نابهنجاريها و مشكلات اجتماعي، و در عين حال داراي پتانسيلهاي زيادي براي حل اين مسايل، پتانسيلهايي كه بيشتر ناديده گرفته شدهاند.
مديرعامل خبرگزاري قرآني ايران همچنين اشاره كرد: الگوهايي كه تاكنون ارايه شده است يا سراپا وارداتي و نامناسب با شرايط فرهنگي جامعه ما بودهاند، يا آنچنان اصرار بر سنت داشتهاند كه شرايط جديد زندگي را ناديده گرفتهاند؛ الگوهايي نيز كه خواستهاند راه ميانهاي انتخاب كنند عليرغم همه تلاشهايي كه شده است، در عمل، كارآيي نداشته و بر دو تكه شدن جامعه دامن زدهاند؛ جامعهاي كه نه سنتي است، نه مدرن و نه هيچ چيز ديگر؛ جامعهاي متشنج و فاقد الگويي بسامان.
اين محقق در ادامه سخنان خود تاكيد كرد: تصور من اين است كه مباني طرح و ايجاد الگويي مناسب از پيشرفت و توسعه براي كشورمان در آموزههاي قرآن وجود دارد و ما هنوز به طور جدي از اين سرمايه غني الهي و در عين حال فرهنگي استفاده نكردهايم؛ به طور مشخص، مباني زندگي شهري قرآني تشريح، تدقيق و تبيين نشده است.
خاكي در تبيين تعريف شهر قرآن اشاره كرد: «شهر قرآن» شامل انديشههايي آرماني و در عين حال دستيافتني از شهري است كه به طور مشخص برآمده از آموزههاي كتاب مقدس قرآن است اگرچه براي طرح و پردازش اين مفهوم تجربهها و تلاشهاي پيشين انديشه بشري در راه تبيين جامعه شهري آرماني نيز مورد توجه قرار ميگيرد.
وي افزود: در مقايسه اين مفهوم با مفاهيم مشابه بايد گفت، سنت آگوستين به طور شاخص بزرگترين انديشمند مسيحي غربي است كه كوشيده است الگويي ديندارانه و والايي از آرمانشهر ارايه كند. انديشه «شهر خدا» سنت آگوستين، تلفيقي است از سنت مسيحي از يك سو و تفكر يوناني از سوي ديگر براي طرح تشكيل جامعهاي كه در آن فضيلت، در رسيدن آدميان به سعادت بشري هدف است. شهر او، از دو مقوله «شهر خدا» و «شهر زميني» تشكيل شده است.
اين مدير قرآني اشاره كرد: بحث از «شهر قرآني» را ميتوان در زير مجموعه بحثي دانست كه فارابي در مقوله «سياست مدن» مطرح ميكند و مورد توجه قرار ميدهد، «سياست مدن» به معناي تدبر در تنظيم زندگي مردم، معيشت، اقتصاد (رفاه) آنها براساس قسط و عدالت؛ يعني آنچه كه در آموزههاي قرآني همواره بر تحقق آن در جوامع بشري تأكيد شده است.
خاكي در پايان صحبتهاي خود كه مروري بود بر پژوهش سه سالهاش بيان كرد: اين بخشي است از «حكمت عملي»؛ چيزي كه قصد آن ترسيم، بيان و شرح شيوهها و راههاي رسيدن به فضيلت است و «فضيلت» به معناي زندگي سعادتمندانه آدميان در زمين براساس حكمت الهي. «قرآن - شهر» شهري است كه ابعاد مادي و معنوي (الهي) زندگي را در «شهر معاصر» و زندگي روزمره مورد توجه قرار ميدهد. «قرآن - شهر» «شهر زميني» آگوستين نيست كه مبتني بر انگيزههاي پست طبع بشري تلقي شود و ريشه در خودخواهي، خودپرستي و ماديگرايي داشته باشد و در عين حال، مفهومي معنوي و دور از دسترس نيز نيست.
چهارشنبه 22 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]